• 9.378.090 stemmen

The Shawshank Redemption (1994)

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tim Robbins, Morgan Freeman en Bob Gunton

IMDb beoordeling: 9,3 (3.152.846)

Releasedatum: 2 maart 1995

Plot The Shawshank Redemption

"Fear can hold you prisoner. Hope can set you free."

Andy Dufresne

Ellis Boyd 'Red' Redding

Warden Norton

Captain Byron T. Hadley

Bogs Diamond

Brooks Hatlen

avatar van Doom

Doom

Gisteren herzien, het blijft gewoon een heerlijke 'feel-good' movie. Veel betere kun je niet vinden in deze categorie. Helaas struikelde ik toch wel een beetje over het cliche gehalte en het gebrek aan bijzondere elementen die een topfilm magisch maken!

0.5* Verlaagd.

avatar van Dado

Dado

Niks bijzonders. gewoon een standaard gevangenisfilm... kan niet snappen dat ie zo hoog staat.. iets te gewoontjes, ik leefde ook totaal niet mee met de personages, als ze meteen al de doodstraf hadden gekregen had het me niks uitgemaakt...

Cijfer: 2

FullMoon schreef:

Mensen die negatief over de film reagereen izjn niets anders dan het oude bekende, namelijk gebrek aan aandacht.. door jezelf anders op te stellen dan de rest maakt het je 'bijzonder' en 'apart'. Men geniet dan van de aandacht en de reactie's...

Dat hebben mensen die een emotionele probleem hebben die nog niet verwerkt is

ik wil niet lullig doen maar niet iedereen heeft dezelfde smaak.

FullMoon schreef:

Dat hebben mensen die een emotionele probleem hebben die nog niet verwerkt is

Goh zo had ik het nog niet bekeken. Ik ben niet weg van een film die bordevol clichees zit en nogal ongeloofwaardig in elkaar steekt.......omdat ik gebrek aan aandacht heb. En dat komt door emotionele problemen.

En mensen die Pi niet goed vinden kunnen gewoon rekenen..... Zoiets?

avatar van waidman

waidman

Reinbo schreef:

En mensen die Pi niet goed vinden kunnen gewoon rekenen..... Zoiets?

Op dit prachtige medium kunnen we onze mening over een film geven,

Gun een ander zijn mening, gelukkig maar dat ieder een verschillende smaak heeft, anders werd het allemaal eenheids worst. Maar om dat nu af te doen met "emotionele problemen"gaat me te ver.

avatar van JoeyGuno

JoeyGuno

of dat we er allemaal hetzelfde eruit zien :S ... lijken we allemaal op FullMoon of Reinbo ...

mijn mening is: 5*

JorritS

Zaterdag weer een keer herzien, blijft prachtig. 4,5* waardig. De mooiste scene is voor mij wanneer Andy Dufresne de LP aanzet op de intercom in de Warden's office, waardoor de muziek over het gehele complex galmt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

JoeyGuno schreef:

mijn mening is: 5*

Reinbo geeft nu juist een afwijkende mening, vind alle 5*****-stemmers wat dat betreft meer op elkaar lijken dan op hem hoor

avatar van jaapy22

jaapy22

Dit is de FILM

Ik heb 'm gezien en gelijk gekocht

net zoals de green mile oook zo goed

Mug schreef:

Het is geen boek, maar een novelle (een kort verhaal uit één van zijn verhalenbundels)...

ik zie het zo.

was dat korte verhaal uit een van zijn bundels er niet, dan was deze film er ook niet.

avatar van mathieudc

mathieudc

Na het zien van deze film heb ik het boek zelfs twee keren gelezen in de originele taal. Het is een prachtig boek, toch vind ik de film net dat ietsje meer hebben. De film is gewoon geweldig met goed gespeelde rollen.

film_kaza

het verbaast mij wel dat deze film niet zo vaak op tv is geweest. als hij zo bekent is zal hij wel vaak komen zoals the godfather.

avatar van fabianvip

fabianvip

gisteren de film is bekeken, maar vond het geen nr1. wel zeer vermakelijk, maar ik ken betere (in mijn ogen).

wel prima acteer werk, verhaal is goed uitgewerkt, goed in detail.elke minuut word wel goed besteed. van mij 3.5 *

avatar van danfloz

danfloz

TOP!

avatar van bazillion

bazillion

Na het verhaal eerst gelezen te hebben met volle moed deze film gehuurd. Zeer vermakelijk met een goed uitgewerkt verhaal. ****

JorritS

Naar mijn mening verdient deze film de nummer 1 positie wel, ondanks enkele schaamteloze plagiaat-scenes, zoals zich een weg naar buiten hakken - met wat voor middel dan ook- door de hoofdpersoon, en het dumpen van het gruis op de buitenplaats. En zo kan ik er nog wel aan paar noemen. Ik doel hier uiteraard op Escape from Alcatraz.

Hier valt echter wél teginin te brengen dat het leven in zo'n gevangenis nou eenmaal zo is, en er simpelweg moeilijk te ontkomen is aan het 'kopieren' van situaties.

JorritS schreef:

Hier valt echter wél teginin te brengen dat het leven in zo'n gevangenis nou eenmaal zo is.

Spreek je uit ervaring? Kijk eens naar American History X, lijkt mij een stuk realistischer....

JorritS

Hehe ik spreek niet uit ervaring Maar als ik in meerdere gevangenisfilms dezelfde taferelen heb gezien, mag ik toch wel concluderen dat het aan de realiteit grenst?

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Reinbo schreef:

In films spelen natuurlijk vaak personen waar iets speciaals mee gebeurd of die iets speciaals doen. Ik weet niet of er mensen zitten te wachten op een epos over Jan de Vries die nu al 20 jaar met een geldbus van de brandwondenstichting loopt.

salvatore schreef:

Hee wanneer komt die uit?

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Goeie film, met mooie momenten.
Opzich is het hele gevangenis gedoe niet mijn ding, maar deze kon ik wel waarderen.
Goed geacteerd ook!
Eind vond ik toch wel heerlijk, hou ervan als alles toch goed komt!

Reinbo schreef:

Vertel me eens, waarom vergelijk je in 's hemelsnaam AHX met Shawshank? Twee to-taal verschillende films met totaal verschillende thema's en problemen. Verder zijn ze in een heel andere tijd gezet en zijn de hoofdpersonen totaal verschillend van elkaar, 1. guilty as charged en 2. zo onschuldig als wat. De enige echte overeenkomst is het feit dat ze zich beiden (gedeeltelijk) in een gevangenis afspelen.

Verder vind ik het geen relevante vraag of de film realistisch is ja of de nee, het gaat allemaal om het prachtige verhaal en de hoofdpersonen. Of de pakjes van de gevangenisbewaarders of celinrichting realistisch zijn interesseerd me geen barst, en daar kijk ik ook in de minste zin naar.

avatar van Reinbo

JorritS meende dat het gevangenis leven in SSR echt zo was. Ik betwijfel dat en geeft AHX als voorbeeld van een film waar het naar mijn idee realistischer wordt neergezet, Incl intimidaties en groepsverkrachting. (Spreek niet uit ervaring, maar baseer mijn mening op enkele documantaires en actualiteiten programa's e.d.)

SSR moet eerder de Disneyversie zijn dan hoe het echt was/is.

avatar van markie1978

markie1978

kan ik heel kort over zijn, dit is de beste film die ik ooit gezien heb. Een schande dat deze film geen enkele oscar heeft gewonnen, dit is echt schandalig. Zo'n gooie fims worden tegenwoordig niet meer gemaakt helaas.

Ik zou ik ook weten welke film er in de buurt komt van deze film.

Helaas kan ik maar 5 sterren geven, deze film verdient meer.

avatar van otherfool

otherfool

Alles klopt aan deze film. Geweldige cast, prachtige muziek, schitterende voice-over (oh how I love those). Meeslepend en simpel verhaal, dat perfect inspeelt op de emoties van de kijker, en waarin je zo ontzettend mee leeft met Robbins. De ontsnapping is een krachtig staaltje film waarin de rillingen van opwinding me overal bekropen. Dat de film geen oscars won is inderdaad schandalig, maar gelukkig weet de moviemeteraar deze film wel op waarde te schatten.

5*!

markie1978 schreef:

Ik zou ik ook weten welke film er in de buurt komt van deze film.

Helaas kan ik maar 5 sterren geven, deze film verdient meer.

Wat is dat nu toch weer voor flutargument, net alsof er nu alleen maar rotzooi als scary movie 4 en teenage films worden gemaakt?

avatar van markie1978

markie1978

Ronnievb schreef:

Nou, als ik nu kijk wat er in de bioscoop draait, wordt ik daar inderdaad niet vrolijker van.

markie1978 schreef:

Ja maar is bioscoop te vergelijken met "tegenwoordig"?

Reinbo schreef:

SSR moet eerder de Disneyversie zijn dan hoe het echt was/is.

Ik ben het inderdaad met je eens dat SSR meer geromantiseerd is dan het gevangenisleven in AHX. Waar ik meer op doelde was de duidelijke lijn die te ontdekken valt in dit soort films, veel taferelen komen elke keer weer terug, ook al is het in de één geromantiseerder dan in de ander. Ik doel puur op de gebeurtenissen, en niet op de uitvoering ervan.

avatar van waidman

waidman

JorritS schreef:

Ik denk dat je ook moet kijken naar de tijd waarin de beide films zich afspelen, SSR speelt zich over een langere periode in de jaren 40 tm 60 af terwijl AHX zich in een meer recenter tijdperk afspeelt. De bajesmentaliteit is ook veel harder geworden over de jaren, zeker in Amerika, dat is iets wat duidelijk uit beide films te halen is.