Beowulf & Grendel (2005)
Drama / Actie
105 minuten
geregisseerd door Sturla Gunnarsson
met Gerard Butler, Benedikt Clausen en Stellan Skarsgård
Uit loyaliteit voor de Deense koning Hrothgar, leidt de Noorse Beowulf een groep krijgers over de zee om een dorp te bevrijden van een zwervend monster. Echter dit gedrocht, Grendel, is geen monster met mythische krachten, maar eentje van vlees en bloed gedreven door wraak. Beowulf die zich steeds ongemakkelijker voelt over de mythevorming rond zijn persoon, begint te twijfelen aan zijn missie wanneer hij ontdekt dat de koning voor een groot deel verantwoordelijk is voor de verwoestende acties van Grendel. De strijd tussen Goed en Kwaad ligt dus niet zo eenvoudig als aanvankelijk gedacht.
Alleen dat moderne gevloek ("fuck" enzo) dat kan natuurlijk echt niet in zo'n oud verhaal. 3*
Er zit in deze film wel bloed en soms zelfs merkwaardige wreedheden. Eigenljk wranger dan in LOTR. Maar er is meer.
Als je alleen daarnaar kijkt mis je de sappige en soms merkwaardige dialogen zoals het moment dat onze held bijna verdronken het strand opkomt en hoe hoogdravende taal opeens eindigd met klap-op-de-schouder woorden, vrouwen die hun meneer de held een schop onder hun kont geven, hoe de eerste christenen gezien worden. Je mist dan de sfeer en de spitsvondigheid uit oude verhalen en legenden, uit de middeleeuwen. Toegegeven, qua taal loopt het soms een beetje scheef (fuck?), maar wie zegt dat ze in die tijd geen krachttermen gebruikten (maar of dat 'fuck' was). Whatever.
Lees de Edda eens (http://nl.wikipedia.org/wiki/Edda) , lees Beowulf (http://nl.wikipedia.org/wiki/Beowulf_(gedicht)) eens. Hoogleraar Oud-Engels Tolkien zal ze vast ook gelezen hebben.
In film komt voorbij dat Clovis, Koning van de Franken al 10 jaar dood is. Dat zou betekenen dat deze film zich afspeelt iets na het jaar 520.
Deze film heeft kwaliteiten die ik juist mis bij Lord of the Rings waar ik niet goed inkom door de special effects en die veel te snel door het boek heenknalt. De LOTR-film komt vaak overdreven over. Beowulf en Grendel komt dichterbij zoals een verhaal zou moeten zijn. En dan ook nog met in een prachige omgeving met mooi camerawerk.
Dit is eigenlijk een deel uit iets dat van mij een heerlijk lang verhaal mag blijven.
En hij is prima herkijkbaar, dus een echte koopvideo!
Toch een kleine 2,5 sterren voor deze.
met wat meer actie en betere special effects zou het stukken beter zijn.

zit bijna geen actie in en grendel was echt de domste monster die ik ooit heb gezien het was gewoon een man met overdreven grote bakenbaarden

Verder vind ik het verhaal zeer rommelig opgebouwd en de haak ik eigenlijk al af tijdens de intro.
Eigenlijk heel jammer, want het verhaal leent zich wel voor een goede fantasy. De karakters komen niet tot hun recht en worden onvoldoende uitgediept om betekenis te hebben voor de film. Knap waardeloos. Monster zijn beetje lachwekkend.
Ik zou hem niemand aanbevelen, maar ik wilde het einde toch zien.
Maar op een gegeven moment grijpt het verhaal je vast en volgt er een mooi en sfeervol einde van de film.

Ik vond deze film een verademing ten opzichte van veel Amerikaanse produkties.
Beowulf & Grendel is tot mijn verrassing een leuk tussendoortje gebleken. Echt serieus neemt de film zich niet (Grendel is echt een heerlijk karikatuur) en het heeft z'n manco's, maar dat maakt het misschien wel een klein beetje een guilty pleasure.
De cast is ook meer dan prima. Gerard Butler is in z'n Schotse lompigheid meer grappig dan heroïsch en ook de meeste bijrollen zijn oké. Enkel Stellan Skarsgård is me niet meegevallen, al ligt dat wellicht aan de klagerige aard van z'n rol.
Verder schotelt de film een heleboel mooie plaatjes voor. De kostumering is trouwens ook top. Met ook nog wat typische muziekkeuzes en een speelduur van dik anderhalf uur is dit een gemakkelijke wegkijker, de lage score hier ten spijt.

Hoewel deze film prima gecast is en aardig vermaakt, loopt het visueel een beetje achter. Het camerawerk is gewoonweg onder de maat. De puike decors kunnen dit niet echt meer goedmaken.