• 9.376.162 stemmen

xXx: State of the Union (2005)

Actie / Avontuur | 101 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titels: xXx: The Next Level / xXx 2: The Next Level

Geregisseerd door: Lee Tamahori

Met onder meer: Ice Cube, Samuel L. Jackson en Willem Dafoe

Releasedatum: 28 april 2005

Plot xXx: State of the Union

"Prepare for the next level"

NSA-agent Augustus Gibbons (Samuel L. Jackson) heeft na het succes van de vorige missie weer een buitenstaander nodig voor een geheime operatie in het speciale xXx-programma. De keuze valt op Darius Stone (Ice Cube) die een gevaarlijke militaire splintergroepering moet zien op te sporen. Onder leiding van George Deckert (Willem Dafoe) probeert deze groep de Amerikaanse overheid omver te werpen.

Darius Stone / xXx

Lola Jackson

Lt. Alabama "Bama" Cobb

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

XXX2; State of the Union, The Next Level Pfff, beter is volgens mij XXX2; Pimp my Tank.
Nou was ik al geen grote fan van XXX Vin Diesel maar vergeleken met dit gedrocht was deel 1 een waar filmisch pareltje.
Op zich begon deze film nog helemaal niet zo onaardig met die "van dik hout zagt men planken"actie. Tot aan de ontsnapping van Icecube was het nog wel te pruimen. Beetje schieten, hier en daar flink meppen, beetje rennen en springen over de daken. Daarna echter begon het Pimp my Tank gedeelte en werd de film met de minuut beroerder met als dieptepunt het wel hele sneue einde. Die trein man, die zag er niet uit! En als je dan nog met 300km/u met een alluminium sportwagentje achter tegen een rijdende trein knalt en daarna doodleuk overstapt...
Ik weet het een film als deze hoeft niet realistisch te zijn maar er zijn grenzen aan wat een Madecineman verdragen kan 1* en daar laat ik het bij.

avatar van otherfool

otherfool

Walgelijk spierballenwerkje dat hiphop filosofieën overgoten met een patriotistisch sausje op de nietsvermoedende kijker afvuurt. Het acteerwerk varieert van matig (Strauss) tot bizar slecht (Xzibit), terwijl Speedman volledig is miscast en Gaye een lelijke love-interest is. En wie is toch die vadsige dwerg die Vin Diesel moet doen vergeten?

Rommelige actiescenes, afschuwelijke soundtrack, slechte oneliners, dubieuze moraal, strompelend verhaal, vervelende karakters, waardeloze film.

1 sterretje voor een enkele spectaculaire ontploffing en Mabrey's jurk.

avatar van Quentin

Quentin

Strontfilm, nog erger dan het verschrikkelijke eerste deel. Beroerde effecten en van dat wigger gedoe kreeg ik ook behoorlijk de schijt. 0,5*

avatar van Zinema

Dit vervolg op het ook al dubieuze XXX is een Bondachtige actiefilm van dertien in één dozijn. Ondanks de aanwezigheid van Dafoe en Jackson weet de film nauwelijks te boeien en is met name het verhaal te slecht voor woorden. Matig.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Hmm, echt zo'n film die zo slecht is dat ie' (heel erg soms) wel weer leuk word. Samuel L. Jackson beloofd ons heel wat als hij zegt dat er een betere, sterkere en stoerdere xXx moet komen dan de vorige. Jammergenoeg komt hij dan aanzetten met Ice Cube Wat een rotgrap. Die vreselijk norse uitdrukking op die babyface werkt gewoon niet en zo'n beetje alles wat Cube doet is ondermaats en ongeloofwaardig.

De actie en vechtscénes komen behoorlijk matig uit de verf. Zo nu en dan word er weer eens onnodig een auto, helicopter, vliegtuig of wat dan ook maar opgeblazen om het toch nog wat cool te laten lijken met de explosie die daar uit voort komt. Gaat echt helemaal nergens over. Dit allemaal mede mogelijk gemaakt door slecht camerawerk, slechte montage en slechte CGI.

De soundtrack is ook al behoorlijk belabberd, maar past dan natuurlijk weer bij Cube. Dé man die echt vreselijk slechte one-liners weet te produceren in deze film. Brrr, daar krijg je toch echt de bibbers van. Andere rollen van o.a. Jackson en Dafoe zijn ook al behoorlijk triest en dan blijft er weinig over om dit gedrocht te redden. Maarjah, ik heb soms ook wel kunnen lachen om hoe slecht het allemaal wel niet was. Al was dat vast niet de bedoeling van Tamahori.

avatar van Spetie

xXx was een spectaculaire film waarin Vin Diesel een soort ruwe versie van James Bond neerzette, met zeer veel actie en grappige oneliners van Vin. In dit vervolg is alles helaas een stuk minder dan in zijn voorganger. Het probleem is dat de film heel onsamenhangend is en dat de actiescènes haastig gefilmd zijn, waardoor deze ook teleurstellen. Ice-Cube doet weliswaar zijn best, maar kan totaal niet vechten en dat is soms duidelijk te zien, Bovendien heeft hij gewoon minder humor dan Vin Diesel en zijn de goede oneliners ver te zoeken.. Kortom dit is een teleurstellende film, die valt in de categorie snel vervolg, waar nog even geld mee verdient kan worden, maar die verder ondoordacht en slecht gemaakt is.

avatar van Film Pegasus

Na de leuke xXx met Vin Diesel is het nu de beurt aan Ice Cube. Na herziening van de 2 films na elkaar valt het nog extra op wat deze film ontbreekt. Ok, je krijgt veel actiescènes, maar die worden veel minder opgebouwd. De humor en de oneliners zijn wat weg. Ice Cube neemt zichzelf veel te aux serieus. Bij Vin Diesel had je nog het gevoel dat die dat met veel plezier doet. Dit genre moet gewoon luchtig zijn, maar dan wel qua verpakking, niet zoals hier qua inhoud.

Samuel L. Jackson speelt weerom irritant als weleer en de enige leuke scènes komen van Toby, de Q-wannabie van de geheime dienst. Al was die zelfs leuker in deel 1. Men had de film zonder Vin Diesel beter niet gemaakt, maar het zijn de centjes natuurlijk. Jammer dat het met de reeks nu al in de afgrond is geraakt, want MET Diesel had dit zeker enkele films mogen/kunnen duren.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Middelmatige actie film met Willem Dafoe die voor de 1000ste keer een slechterik speelt. Voor de rest simpel, effecten die niet al te best zijn en Ice Cube is niet grappig. Het krijgt van mij een kleine 2,0.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Mwa redelijk werkje dat nergens echt verrast maar bovenal wel vermaakt.

avatar van Q Jones

Q Jones

Ze hadden geen vervolg meer moeten maken deel 1 was heel leuk en deel twee had ook leuk kunnen zijn mits ze vin diesel de hoofdrol weer had gespeeld, maar die wou niet dus hadden ze het voor mij daarbij moeten laten want er is voor mij maar 1 xxx en dat is Vin Diesel en hoe kan het nou dat er 2 mensen precies dezelde tatoeage in hun nek hebben, en slippen met een tank yea right.

avatar van Elineloves

Elineloves

'' Did the President just quote Tupac? ''

Ach, deze sequel is zo slecht nog niet. Jammer dat zowel Diesel als oorspronkelijke regisseur Rob Cohen van dit tweede deel afzagen, maar ergens is dat best begrijpelijk. Gelukkig hebben we Samuel L. Jackson nog.

xXx: State of the Union is en blijft een actiefilm, en aan actie geen gebrek. Goede acteerprestaties? Nee. Goede soundtrack? Haha, eh.. NEE?! Boeiend verhaal? Ook niet, máár het kijkt wel lekker weg. Verstand op 0 en dit actiefilmpje is best te pruimen.

De one-liners vielen helaas wel een tikkeltje tegen. '' Who's your daddy? '' wordt er gesmakt terwijl hij een gigantische hamburger naar binnen werkt. Grappig? Niet echt, maar een flauw glimlachje kan er misschien wel vanaf.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Deze film heeft de potentie om een grote film te zijn, de uitvoering is alleen zeer matig. Niet overtuigend acteerwerk, slechte special effects, zelfs met het verstand op nul lukt het nog niet om sommige stunts te waarderen zo ongeloofwaardig!

Nee dit is nog minder dan deel 1.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ziet eruit als een film die een decennium eerder gemaakt is. De speciale effecten zijn namelijk beneden elk niveau.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Na jaren toch maar eens het 2de deel van XXX aanschouwt. Dit keer zonder Vin Diesel/Xander Cage, want die schijnt plotseling dood te zijn. In plaats daarvan gaat de film meer de gangsta-kant op en trekken ze Ice Cube uit de kast om de volgende XXX te laten worden. Samuel L. Jackson is er nog wel als Gibbons, die ook hier weer een erg leuk rolletje neerzet.

Ice Cube is zeker geen verkeerde acteur, maar dit vervolg is toch echt zo fout als wat. Hier speelt hij Darius Stone, een oud XXX, die uit de gevangenis moet worden bevrijd om de wereld te redden. En het gaat weer zoals het gaat, er ontstaan weer complottheoriën, belangrijke medewerkers worden doodverklaard maar blijken toch nog te leven. Ondertussen word het concept nog eens gecombineerd met een getthostyle en voor we het weten gaat Ice Cube met een heel legertje homeboys, met opgepimpte tanken en zwaar schiettuig, het Witte Huis bestoken om zo de terroristen, en een corrupte generaal (die hier ook erg geinig is neergezet door Willem Dafoe) uit te schakelen. Met weer masale kogelregens, versplinterde brokken beton en explosies als gevolg.

Deel 1 was al lekker over de top, maar dit deel is toch echt zo fout als het maar kan, met als toppunt, die achtervolging met die sneltrein tegen het eind.

Maar dat is nog altijd wel vermakelijk zo op een saaie doordeweekse avond. Xander Cage zou echter wel terugkomen in deel 3. Je ziet het: doodverklaard betekend niet altijd dood zijn.

Iets minder dan het eerste deel.

Geen grootse Vin Diesel fan, maar Ice Cube laat toch zien dat zo'n man best waarde kan hebben. Zonder hem is het xXx gebeuren meteen al iets minder. De rest van de cast doet het ook niet al te best trouwens, al is dit ook weer geen film die het meteen van goed acteerwerk moet hebben.

Lee Tamahori levert meestal basic maa kijkbare actiefilms af, dat is hier niet anders. Het begin is nog wat aan de saaie kant, daarna wordt de actie steeds grotesquer. De beperkte CG staat het spektakel af en toe wel in de weg en er zijn betere actiefilms die met nog grootsere verwoesting pronken, maar het keek toch best aardig weg en zorgde geregeld voor een klein glimlachje.

Geweldige cinema is dit niet, zit ook niet meteen te wachten op dat derde deel, al zet ik die waarschijnlijk wel een keertje op wanneer het uitkomt. Beetje loze filler is het, maar niet echt slecht of vervelend.

avatar van The Oceanic Six

Ook herzien, net als de voorganger. Ik vond de film dik 10 jaar terug wel geinig. Waar ik deel 1 momenteel een stuk minder vind, daar blijft deze opvolger iets vermakelijker. Nog altijd niet heel bijzonder, maar ik vind de actie wat toffer en het plot wat boeiender. Wel heb ik liever Vin Diesel in plaats van Ice Cube, maar hij valt me wel mee. Wel jammer dat hij zo'n typisch boos hoofd met dito ringbaardje heeft in de trend van Kanye West. De overige crew doet het ook niet slecht, sowieso zitten er best grote namen uit het acteerwereldje in de film. Samuel L. Jackson is wederom een meerwaarde en hij blijft een bad ass. Wel spijtig dat de CGI zo af en toe extreem lelijk is. Het hele slotdeel met de trein is echt afschuwelijk lelijk geanimeerd. Kan echt niet en ook in 2005 konden ze absoluut veel beter.

Alles bij elkaar is het verschil met deel 1 vrij klein en dus krijgt deze film hetzelfde cijfer: 2,5* (was 3*)

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Ondanks de afwezigheid van Vin Diesel, toch een goed vervolg op de eerste film.

Ice Cube doet het hier verrassend goed.

Naar aanleiding van het uitkomen van de derde film, deze eens opnieuw bekeken.

Blijf het een goede opvolger van de eerste film vinden.

Maar kijk dus nu wel uit naar nummer 3, terug met... Vin Diesel !!

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Iets minder dan de eerste in de reeks en dat komt vooral door (neem mij het niet kwalijk a.u.b.) Ice Cube.

Vergeleken bij Jackson, waar ik altijd graag naar kijk, kan Cube niet goed acteren, hij is te olijk, te verbaasd en te agressief. Toch gun ik de film een ruime voldoende omdat deze mij desondanks toch ruim een anderhalf uur vermaakt heeft. Vandaar de 7!

avatar van Kondoro

Kondoro

“Did the President just quote Tupac?”

Gisteren heb ik het eerste deel van deze reeks al herzien omdat ik graag de hele serie gezien wou hebben en dat was nog maar de enige film die ik had gezien. Toch wist ik van tevoren wel dat het tweede deel me wat zou tegenvallen aangezien het eerste deel ook niet heel veel indruk heeft gemaakt. De grootste fout die meestal wordt gemaakt in dit soort films is de hoofdpersonage vervangen, dat vraagt vaak wel om een mindere film aangezien je een karakter (xXx) aan een acteur bindt, en dat werkt zelden echt goed met het veranderen van het gezicht. Ook hier mislukt het compleet, waar ze spreken in de film over een nog gevaarlijkere man dan ‘Xander Cage’ komt nu ‘Ice Cube’ naar voren, en hij bakte er niks van.

Eigenlijk gaat er al van alles mis, en dat is voornamelijk na het introduceren van ‘Ice’ als de nieuwe agent van ‘xXx’. Het begin is knallend, spectaculair en we zitten eigenlijk al gelijk terug in de oude vibe al was die intro scene nog een stukje leuker en spectaculairder. Maar daarna houdt het bij deze film wel op, de actie scenes zijn saai om te volgen en zo ook het verhaal wat gewoon weg niet interessant genoeg is. Het acteerwerk (buiten Samuel L. Jackson om) is ook best bagger te noemen en het bleek gewoon weg niet de juiste film.

Het werd al gezegd, het moet allemaal minder spectaculair en meer daadkrachtiger, dat deed de film ook maar dan gaat hij de verkeerde kant op. De reeks staat zeker door film één bekend als een heuse knaller met genoeg stunts, en dat miste ik nogal, daarvoor zet ik wel een film als dit op. Het verhaal zoals gezegd vond ik matig en het script was ook erg dun.

Buiten dat had je ook wellicht niet iets anders kunnen verwachten van een film zoals dit. Heb me vaak verveeld en de film duurt toch wel echt te lang en dat is zonde. Het had een prima zit kunnen worden maar helaas word veel van het vorige concept weggegooid en daardoor wist deze film niet door te breken.

avatar van joolstein

joolstein

Ice Cube en Xzbit die in een gekaapte tank het Capitool bestormen en het raadsel waarom Willem Dafoe opduikt in een film waarin hij totaal misplaatst lijkt. Zijn...tja die aspecten die vond ik in ieder geval zeer vermakelijk Maar het voelt niet echt aan als een vervolg op de eerste film. Ja, er is een NSA-groep onder leiding van Samuel L. Jackson, maar de charme was Xander Cage...het mist dus beetje de onhandige charme van Vin Diesel. De actie is wel goed als het eenmaal op gang komt. Al is er weinig dat de film onderscheidt van elke andere actiefilm. Het was vol uiterlijk vertoon; mooie kleren, mooie auto's, mooie vrouw(en) met grote borsten, overdreven hightech elementen van vóór het smartphonetijdperk, weinig subtiliteit en actiescènes opgepept met… voor zijn tijd gewaagde digitale effecten...kortom typische jaren '00 (gekeken i.v.m. een challenge op Letterboxd; Watch a movie that has the letter "x" in the title)