• 9.375.568 stemmen

Geregisseerd door: William Wyler

Met onder meer: Gregory Peck, Charlton Heston en Jean Simmons

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot The Big Country

"Big they fought! Big they loved! Big their story!"

De wat naïeve zeekapitein James McKay komt in een vete om waterrechten terecht tussen de rancherfamilies Terrill en Hannassey, wanneer hij op de ranch gaat logeren van zijn geliefde Patricia Terrill, die hij in het Oosten heeft leren kennen. In plaats van in deze vete partij te kiezen, probeert James een paard te temmen op de 'Terrill Ranch', tot grote teleurstelling van de verwende Patricia en de jaloerse voorman Steve Leech. James maakt het namelijk niet uit dat de eer van hem en Patricia onderweg naar de Terrill Ranch zou zijn aangetast door de vernederingen van een aangeschoten Buck Hannassey. James maakt dan ook geen deel uit van de strafexpeditie tegen de Hannassey's onder leiding van Patricia's vader en ex-majoor Henry Terrill.

James McKay

Rafe Hannassey

Dude Hannassey

avatar van savi_7

savi_7

Zeer mooie, geen standaard Cowboy film. Waar sterk in geacteerd wordt, de beelden zijn prachtig geschoten. Wel een beetje vreemd om Peck in een westeren te zien, maar hoe hij is gewoon goed zoals altijd. Heston is ook redelijk goed ondanks dat ik hem niet graag zie. Deze film is zeker het kijken waard, is ook zeer goed te doen voor mensen die niet van cowboys houden.

avatar van Koos

Koos

Dit is zeker een aanrader voor de liefhebber, mooie cinema en een fantastische Peck, een van de beste acteurs aller tijden denk ik zo. Ook geen standaard verhaal, maar een meer pacifistische inslag, interessant, kijken dus, is de 2 en een half + uur waard! 4*

savi_7 schreef:

Huh... Prima Greg. Peck-Westerns zijn o.a.: Duel in the Sun, Mackenna's Gold, Billy-two-Hats, en vooral Yellow Sky, The Gunfighter.

savi_7 schreef:

Ik hou wel van Westerns, maar niet van "cowboys".

avatar van BASWAS

BASWAS

Een beetje langdradig standaard verhaal over twee families in het wilde westen die een vete met elkaar hebben uit te vechten over het gebruik van waterrechten. Weinig verrassend door een groot gebrek aan pittige inspiratie op het gebied van plot- & karakterbeschrijvingen. Maar een paar Italianen hebben, met Franco Nero in de hoofdrol, later bewezen dat het nog veel slechter en oppervlakkiger kan zonder dat op een boeiend abstract niveau nog een beetje te compenseren.

avatar van g_unitboy

g_unitboy

saai film

Dogie Hogan

Onderhoudende, acceptabele Western, die het ook prima doet bij de vele NL'ers, die vooroordelen over 't Western-genre hebben (quote: kojboj/pief-paf films).

Ik vind dit een 'familie-Western', zeg maar Western voor 't hele gezin (die ik niet SABATA zou voorschotelen bijvoorbeeld). En... prima filmmuziek.

Er zijn betere, maar haalt er nog wel een IMDB 8/10 uit.

avatar van Barfly

Barfly

Tja, je komt bedrogen uit als je een film verwacht waarbij de actie je beeldscherm uitspettert.

Nog eens herzien deze, want volgens mij heb ik deze te laag gewaardeerd.

avatar van Fonzie

Fonzie

Vooral de schitterende muziek maakt deze film zo aantrekkelijk, samen met de mooie omgevingen. Viel me als sceptische tegenover westerns behoorlijk mee

avatar van Movsin

Movsin

Ben geen westernliefhebber, maar ik wou die innemende acteur die Gregory Peck was terug zien zoals ik hem had gekend als "Captain Horatio Hornblower" en in één van de friste films uit de jaren 50, "Roman Holiday".

Deze "Big Country" kan er bij mij beslist door. Geen hoogvlieger maar gewoon niet storende entertainment.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Zeer onderhoudende western,voor liefhebbers van snelle actiefilms wellicht te traag, met uitstekende acteurs, en natuuropnamen die titel van de film alle eer aan doen.

Ik zie Gregory Peck graag in westerns.

In deze komt hij bijzonder sympathiek over, in tegenstelling tot Charlton Heston, die ik wel graag zie maar eigenlijk nooit echt sympathiek kan vinden, in welke rol dan ook.

Nu is zijn rol in deze film wel niet die van een innemende persoonlijkheid.

Jean Simmons is hartveroverend lieftallig om te zien.

Burl Ives sterk in zijn spel, zoals men van hem gewend is, en Chuck Connors speelt diens niet-deugende zoon met verve.

Ook een leuke rol van Mexicaan Alfonso Bedoya, die evengoed aangename als onaangename karakters neer kon zetten.

Wat een verschil met zijn rol in 'The Treasure of the Sierra Madre' bijvoorbeeld, waarin hij een moordlustige bandiet speelde.

Helaas was dit zijn laatste film, want hij stierf nog voordat 'The Big Country'in roulatie werd gebracht.

Prima muziek en, nogmaals, het landschap is overdonderend om te zien.

Daar voelt een mens zich heel klein bij.

Dogie Hogan

... maar geen MM en/of IMDB stem waard?

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

Dogie Hogan schreef:

... maar geen MM en/of IMDB stem waard?

Toch wel hoor...4!

Je schoot sneller dan je schaduw (of de mijne) haha...

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Prachtige decors, cinematografie en sfeer. Ik geef de voorkeur aan dit soort westerns, zonder overdreven, ergerlijk machogedrag, maar meer een schetsing van een tijdsbeeld. De shoot-out aan het einde was wel erg moreel, maar goed...

avatar van fasca

fasca

Lange maar zeker geen slechte western. Mooie natuuropnamen en muziek. Gregory Peck viel me zeker niet tegen on deze film.

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Brix schreef:

Daar kende ik hem dus van, zijn stem kwam me al zo bekend voor. Maar verder is dit een prachtige western! The Big Country kent misschien wel de mooiste landschappen die ik ooit in een film ben tegengekomen. Deze film is inderdaad anders dan de meeste westerns. Er zit nauwelijks actie in de film en het draait voornamelijk om de vete tussen de twee families. Ondanks dat het verhaal niet heel origineel is, is het wel vreselijk sterk uitgewerkt.

Een wereldrol van Burl Ives ook weer hier trouwens. Pas mijn tweede film die ik met hem zie, maar het is nu al een van mijn favoriete westernacteurs, al heb ik er wel erg veel. Gregory Peck zie ik niet zo bijzonder graag spelen, maar doet hij het prima. Ook geweldige, sfeerverhogende muziek. 165 minuten is ook een behoorlijk lange speelduur, maar de film vloog voorbij. Regelmatig met open mond naar de schitterende landschappen gekeken.

Een geweldige film!

avatar van El_Cascador

El_Cascador

The Big Country is, naast een atypische western, ook gewoon een zeer onderhoudende film en een meeslepend familie-epos. Ik vergelijk het een beetje met Legends of the Fall, maar dan ongeveer 25 % minder sentimenteel.

Bravo aan Gregory Peck, die het zeer goed doet in de rol van introverte/diplomatische hoofdrolspeler. Dit is onder andere wat deze western zo doet verschillen met andere titels in het genre: dit keer geen stoere gunfighter in de hoofdrol. De afgeborstelde gentleman Peck is dus op zijn best in deze verrassende prent.

Voor het overige wordt de film inderdaad gedragen door de mooie muziek en de fantastische cinematografie: de landschappen zijn formidabel!

Een knappe film, zonder meer: 4 sterren.

Dogie Hogan

Review Blu-ray release: regiovrij.

Gewoon heerlijk escapisme.

Klassieke western met grote Hollywoodcast, wijdse natuurbeelden, niet al te ingewikkeld verhaal met duidelijke goodies en baddies en uiteraard heerlijke Technicolor. Wat wil je nog meer als je 2,5 uur van de wereld wil verdwijnen?

Gregory Peck kan natuurlijk als geen ander een heer van stand spelen, maar voor de rol van Jean Simmons had ik liever iemand anders gezien. Burl Ives steelt overigens de show in een geweldige rol.

avatar van scorsese

Prachtige film over een buitenstaander die een jarenlange vete tussen twee boerenfamilies bemiddelt. Een mooi verhaal dat geen enkel moment verveeld. Toegegeven dat de film wat aan de lange kant is, maar heeft een aangenaam tempo en genoeg sterke momenten. Veel mooie wijde shots die niet alleen gebruikt worden voor het landschap. Alle acteurs zetten goeie rollen neer.

Dogie Hogan

Inmiddels de Blu-ray besteld. Kijk er naar uit!

avatar van scorsese

Dogie Hogan schreef:

Inmiddels de Blu-ray besteld. Kijk er naar uit!

Heb m ook op bluray gezien. Zag er skon uit.

avatar van madmax1

madmax1

Romantische 5 stuiver verhaal , deze film duurt te lang over een vete tussen 2 oude bokken.

Er wordt wel goed geacteerd en prachtige beelden van het landschap maar een keer zien vind ik genoeg

avatar van LuukRamaker

LuukRamaker

• 2020 berichten

Zeer goede film over een zeekapitein uit het oosten, die een soort van ontgroening ondergaat in het westen. Dat alles ondergaat hij terwijl hij bij de familie van zijn geliefde Patricia verblijft. En terwijl de familie ondertussen in een conflict met de buren is beland probeert hij uiteindelijk als een soort rijdende rechter de vrede te bewaren.

The Big Country duurt bijna drie uur. Door de lange duur krijg je uiteraard veel te zien en er zijn ook geen scènes die overbodig lijken te zijn, maar toch voelt het als een lange zit. Een lange zit dat echter wel een interessant verhaal verteld. De interessante gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op, waardoor de film nergens inzakt.

Gelet op de combinatie tussen zowel mijn favoriete genre (western) als een van mijn minst favoriete genres (romantiek) is dit een enorme meevaller. Het gaat hier vooral om een western. De romantiek is met mate aanwezig zoals ook enige actie en drama niet ontbreekt.

"All I can say McKay is you take a hell of a long time to say goodbye.”

Decec

Ben benieuwd, ik neem op

Uitstekend drama/romantiek/westernfilm...

Ouderwetse opname...

Ouderwetse klassieke muziek...

(geen Dolby Digital aanwezig)...

Redelijk kwaliteit breedbeeld

(geen HD aanwezig)...

Ouderwetse acteerwerk...

Wel leuk bekende acteurs Charlton Heston (Ben Hur)

en Gregory Peck...

Ook jonge bekende actrice Jean Simmons ....

avatar van stalker

stalker

Dit epos past goed in de Amerikaanse traditie om de grootsheid en uitgestrektheid van het Amerikaanse landschap te bejubelen, in navolging van de schilders van de Hudson River School in de 19e eeuw. Amerika = God's own country, the BIG country. Daar zat natuurlijk ook een strategie achter om het tv-publiek met een overrompelende 2.35 : 1 -Technirama - ervaring weer in de bioscoop te krijgen.

avatar van Tarkus

Tarkus

Prima western, zoals er in de jaren '50 wel meer werden gemaakt voor het genre in de jaren '60 en '70 veel minder populair werd.

Ik houd wel van dit soort groots opgezette films, met fantastische beelden van de weidse natuur.

Ook de cast, met Gregory Peck in de hoofdrol is uitstekend.

Lange prent, van ruim meer dan 2,5 uur, maar hij heeft me geen seconde verveeld.

avatar van Dk2008

Dk2008

Decec schreef:

Ouderwetse acteerwerk...

Wat versta je daar onder (als ik vragen mag).

Dk2008 schreef:

Wat versta je daar onder (als ik vragen mag).

nu nieuw modern acteerwerk dan vroeger ouderwetse acteerwerk...

model haar, kleren etc etc...

avatar van Dk2008

Dk2008

O wacht even, de film speelt in het oude, wilde en wijde westen, ....ja dat is wel een tijd geleden.