Genre: Fantasy / Actie
Met onder meer: Konstantin Khabenskiy, Vladimir Menshov en Valeriy Zolotukhin
Gesproken taal: Duits en Russisch
Releasedatum: 6 oktober 2005
Plot Nochnoy Dozor
"All that stands between light and darkness is the night watch."
In het hedendaagse Moskou blijken er magische wezens te leven die de controle hebben over de nacht en de dag. Beide groepen hebben verschillende speciale krachten waarmee ze het dagdeel tot hun voordeel kunnen aanwenden. Overdag de lichtmagiërs en 's nachts de warlocks, heksen en vampieren. De tijd is echter aangebroken dat de twee groepen met elkaar een strijd zullen uitvechten.
Anton Gorodetsky
Daria
Egor's Mother
Egor
Kostya’s Father
Hoe komt het dat deze Russische film zo bekend is (betrekkelijk)?
Hoe komt het dat deze Russische film zo bekend is (betrekkelijk)?
Overal kon je hem pindakazen.
Nou, niet alleen daarom, was veel op festivals gezien, ingezonden voor de Oscars etc.
Gewoon in de bioscoop in België ...
Verder was er ook een betrekkelijke internet hype. Trailer circuleerde al een hele tijd, en een Russische film met state of the art special effects trekt wel aan. Al is het maar omdat men van Rusland wat anders gewoon is.
thunderball
Omdat deze film zo de lucht in werd geprezen en zelfs vergeleken werd met LOTR heb ik 'm vandaag dan eindelijk maar aangeschaft
en wat een spijt, meer dan wel aardig om een keer gezien te hebben vind ik het niet!
En de vergelijking met LOTR kan ik al helemaal niet plaatsen. Ik dacht dat je allemaal vreemde wezens en demonen zou gaan zien, maar het is meer flitsend gefilmd en gemonteerd dan dat wat je daadwerkelijk te zien krijgt nou ook zo fantastisch is.
Voor mij een film die flink gehypt is, maar dit slechts voor een klein gedeelte kan waarmaken.
2,5 ster!
morreke
heeft er iemand misschien een wallpaper van dat poppetje met spinnepoten ?
Spineglass
ik heb de hele hype eromheen misgelopen en nam hem maar mee uit de videotheek. was aardig onder de indruk van het visuele gedeelte. ben benieuwd naar het volgende deel.
Lancher
- 1914 stemmen
Zeker een goede film, soms alleen wel vaag. Ook brengen ze het vampieren egdeelte heel anders dan je gewend bent en dat vind ik overigens wel weer eens leuk. Ook moet je van dit soort films houden om het te kunnen waarderen.
Ik zou zeggen houd je van dit soort films, koop/huur deze film dan!
4/5, kijk uit naar het 2e en 3e deel.
thunderball
Kun je uitleggen dan wat je er zo goed aan vond?
Bij mij viel ie ontzettend tegen en heb spijt dat ik hem gekocht heb.
Mijn verwachtigen waren wellicht ook te hoog, want ik had her en der gelezen dat hij werd vergeleken met LOTR.
En daar heeft ie echt niks mee te maken, eerder is er naar The Matrix gekeken, maar dan met veel minder geld gemaakt.
Er gebeurde gewoon niet veel bijzonders, het kwam bij mij zeer warrig over, maar het was wel heel flitsend en snel gemonteerd zodat het leek of het allemaal heel gaaf was, maar daar trapte ik toch echt niet in!
T.S.S.A.
Ik heb deze film gister gekeken en eigenlijk begon ik zonder enige verwachting. Sommige hier vonden er geen bal aan andere vonden hem erg goed.
Ik keek vooral met in het achterhoofd dat het een deel uit een trilogie is. Als ik dat niet had geweten had ik hem nu een 2,5/3 gegeven. Aangezien eigenlijk niet veel van het verhaal duidelijk word en het erg vreemd eindigd.
MAAR het is een begin aan een verhaal, wellis een boek gelezen en na 100 pagina's zoiets van WTF
en dat dan aan het einde alles toch op zijn plaats valt?
Ik hoop heel erg dat dit verhaal volledig uitgediept en opgehelderd wordt. Want het begin is er zeker.
Ik ga nog niet stemmen eerst maar even deel 2 en 3 kijken dan kan ik pas beoordelen of hier genoeg verhaal-lijn in zit, of dat toch alles een beetje te losjes in elkaar steekt.
ps.
Ik zie in deze film geen enkele vorm van LOTR terug, wel van The Matrix en een miniscuul klein beetje ghostbusters. Ook denk ik niet dat deze film Low-Budget is want de special effects die erin zitten zien er echt retestrak uit!
Voorkant vind ik heel erg lelijk (de alternatieve ziet er vele malen mooier uit, maar die werd niet goedgekeurd
Beetje Star Wars einde met dat Dark Light gedoe alleen dan vader en zoon omgedraaid
aegron
Het boek was matig, maar de film is zo mogelijk nog slechter. Saai, droog, onsamenhangend, onduidelijk, slecht geedit.
Youri
Inspirende film die soms nogal wat rommelig overkomt. Ik had het plot half gelezen en wist alleen dat Taratino de film erg goed vond. Rommelig en soms wat vaag, misschien omdat het uit een triologie bestaat. Special effects waren mooi. Spannende scene's in zoals de vampires in een leegstaand gebouw met de spiegels. Grappig dat het geheel in Moskou afspeelt en de taal. Ik ben erg benieuwd naar het vervolg. De film sprak mij zeer aan.
Ronhart
Samen met een vriend gisteravond gekeken. We hadden de volgende uitspraken over de film: Intrigerend maar niet boeiend en "Zo zie je ze niet vaak"
Na nakauwende het volgende:
* Aan het verhaal konden we beide geen touw vastknopen.
*Zeker hier en daar bijzondere en mooie camerastandpunten en dichtbijopnamen. Hoewel niet altijd zeker was waar de opnamen op sloegen.
* We hadden het gevoel naar het werk van een experimenterende kunstenaar uit de 70tiger jaren te kijken. Het intrigeert wel wat je hebt ook het gevoel dat het iets moet voorstellen, maar je hebt geen idee wat er mee bedoeld wordt. De vervolgfilm (day watch) heb ik ook in mijn bezit, maar die zal ik niet gaan kijken. Zonde van de tijd.
Met een variant op een grapje van Wim Kan:
"De opnamen waren mooi maar de acteurs liepen er steeds doorheen".
Voor het camerawerk geef ik 1**
Gewoon in de bioscoop in België ...
Hier draaide de film ook in bioscoop (zelfs de grote) en was de trailer ook te zien.
Flipman
Ik ben nu het boek aan het lezen, tot nu toe erg goed. Ik denk wel dat de film het beste te begrijpen is voor mensen die het boek hebben gelezen, want ik heb al een deel van deze film gezien; veel dingen snapte ik pas toen ik in het boek begonnen was, maar dat kan ook liggen aan de gepindakaasde ondertiteling. Toen ik het boek erop nasloeg, merkte ik al dat er bepaalde dingen niet klopten.
Hoe dan ook, zodra ik het boek uit heb, ga ik de 2-Disc Special Edition maar eens aanschaffen, want die gepindakaasde versie deed het toch al niet zo goed.
Weet iemand of het vervolg ook in de bios komt? Zo ja, dan volgend jaar pas, zeker? Geeft niet, want ook het tweede deel (boek, bedoel ik) is al in het Nederlands vertaald, en ik heb laatst de beide delen voor mijn verjaardag gekregen, en die moet ik eerst lezen, hoewel ik die binnen een week uit moet kunnen hebben. Het derde deel wordt in het Nederlands pas volgend najaar uitgegeven
...
Maar goed, de boeken kwamen in het Nederlands eerder uit dan in het Engels; het boek van Dvevnoy Dozor (of gewoon Day Watch) heb ik dus al, maar komt begin volgend jaar pas in het Engels uit
!
Hoe dan ook, ik hoop dat het tweede deel binnenkort in de bioscoop te zien is, en dat er dan ook marathons worden gehouden
! Ik heb overigens van meerdere bronnen een ernstig bericht vernomen; het derde deel zal worden opgenomen in het Engels... Puur commerciële doeleinden, natuurlijk!
geronimo
- 1955 berichten
Ben ook het boek nu aan het lezen. Vind het wel boeiend. Denk dat ik de film maar laat zitten als ik de reacties zo lees...
Flipman
Nou, visueel is de film een pareltje, van wat ik heb gezien. Wat het boek betreft, daarin wordt tijd genomen om dingen uit te leggen, zonder het verhaal nodeloos op te houden.
Flipman
Geweldig! Het verhaal ging een beetje in vogelvlucht en er kwamen een boel dingen in voor die (nog) niet in het boek te vinden waren, en andersom ook. Maar eigenlijk zijn de films Night Watch en Day Watch samen een verfilming van het boek Night Watch, zo heb ik begrepen; oftewel, Day Watch zou eigenlijk Night Watch 2 moeten heten, wat aanvankelijk ook de bedoeling was. Want het tweede boek wordt verteld door Alissa/Alice van het Duister, waar het eerste deel nog werd verteld door Anton (Licht, dus).
Maar goed; goed te versmaden verhaal, niet al te moeilijk en de meeste dingen werden wel duidelijk. Sommigen niet, maar dat is niet storend, ook als je het boek niet hebt gelezen, hoewel ik dat de mensen hier van harte aan kan raden. Ik ben heel erg benieuwd naar het tweede deel, ook al weet ik ongeveer al wat er gaat gebeuren
Vier en 'n halve punt.
Beetje onsamenhangend 'vampieren' filmpje. Best sfeervol en een paar leuke effecten (Was niet eens erg dat ze digitaal waren. Paste wel in de hele vormgeving. Met 3* het voordeel van de twijfel.
Van Nunen
Als het genre je bij voorbaat al niet aan staat, mag je deze film dan gewoon 0,5 * geven?
Heb 'm wel gezien overigens...
Mr.Ice
Wie weet waar ik het op dvd kan krijgen?
Als iemand het op dvd heeft en niet meet moet mail me alsjeblieft:
Rmie
Eindelijk weer eens iets anders dan die bekende Hollywood koppen.
Het is eigenlijk niet mijn film(teveel geweld), maar ik kon hem toch wel enigszinswaarderen. De koppen en settings waren lekker duister. Minpuntje vond ik wel het verhaal. Dat had wat mij betreft wel wat duidelijker uitgewekt kunnen worden.
moraal van deze film: Zorg dat je jouw donorcodicil altijd bij je draagt.
seth gecko
best interresante visuele uitwerking. de setting wordt geinig gebracht. lekker gritty en sfeervol en een paar geinige visuele truukjes. alleen wordt het geheel genekt door het scenario dat zijn uiterste best doet om een eigenlijk erg simpel plot erg ingewikkeld voor te stellen.
1.5
Movie Mansion
Wat een vette film was dit zeg, deed geen meter onder voor de Hollywood films van tegenwoordig. Ik had eerst het boek gelezen, maar de film doet er niks voor onder.
3 sterren voor deze gave film.
nightbreed
Na veel goede critieken gehoord te hebben heb ik deze toch maar eens uit de kast getrokken (waar hij al 2 maanden lag) en bekeken.
Het eerste wat me opviel/tegenviel was de drukke regie.
Ik vrees dat de regisseur hiermee de film een cultachtig uiterlijk wou geven maar helaas werkt het averechts.
Ik werd echt heel moe van het bombardement van beeldfragmenten die er op mijn ogen werd afgevuurd.
Het script is goed maar komt door de foute regie totaal niet uit de verf.
De effecten zijn van matig tot goed.
Ook een klein nadeeltje vond ik dat af en toe de ondertitels wel heel snel verdwenen maar dat ligt natuurlijk niet aan de makers van de film.
Na al deze negatieve moet ik wel zeggen dat de film de moeite waard is om te bekijken omdat er ook mooie shots zijn en omdat het script wel interessant is.
Cijfer: 3
Gizzmann
Het eerste wat me opviel/tegenviel was de drukke regie.
...
De effecten zijn van matig tot goed.
Viel mij ook als eerste op en vond het juist geweldig
Vond de effecten ook uitstekend! Behalve het korte videogame stukje op het laatst, dat had niet gehoeven, was ook iets wat ze bij de film 'The Beach' gedaan hadden, geeft altijd helaas een belachelijk effect. Maar was verder een goot fan van het camera- en montagewerk van deze film en de special effect zagen er top uit
Waar ze alleen geen kaas van hebben gegeten is het weergeven van grote veldslagen, die waren inderdaad matig. Te vaag vond ik hem ook niet zoals ook vaak word beweert, moet je gewoon wat beter opletten volgens mij. Snap het lage cijfer ook niet. Dat hij geen 4 krijgt kan ik inkomen, maar waarom onder de 3? Dacht ook dat hij eerst best goed werd ontvangen.
Ik ben in ieder geval wel iemand die deze film een dikke vier * schenkt. Meer kan ik er helaas niet voor geven omdat hij nou eenmaal iets te lang is, was op het laatst niet meer zo geboeid als in het begin. Maar wil hem toch graag nog eens zien. Scenes waarbij een klein beeldje ineens spinnenpootjes krijgt, of waar iemand zijn ruggengraat eruit haalt waar een zwaard aan het uiteinde zit vind ik gewoon verschrikkelijk lekker
errr
iedereen vind 'm hier wel goed maar niet geweldig, ben ik dan de enigste??? Ik vind 'm echt G E W E L D I G!!!! Kijk heel erg uit naar het volgende deel.

Dnevnoy Dozor
2006