Genre: Fantasy / Actie
Met onder meer: Konstantin Khabenskiy, Vladimir Menshov en Valeriy Zolotukhin
Gesproken taal: Duits en Russisch
Releasedatum: 6 oktober 2005
Plot Nochnoy Dozor
"All that stands between light and darkness is the night watch."
In het hedendaagse Moskou blijken er magische wezens te leven die de controle hebben over de nacht en de dag. Beide groepen hebben verschillende speciale krachten waarmee ze het dagdeel tot hun voordeel kunnen aanwenden. Overdag de lichtmagiërs en 's nachts de warlocks, heksen en vampieren. De tijd is echter aangebroken dat de twee groepen met elkaar een strijd zullen uitvechten.
Anton Gorodetsky
Egor's Mother
Egor
Kostya’s Father
Gorro
Ah, ik wilde hem al toevoegen, maar kon geen poster vinden.
Dit is in Rusland een enorm kassucces geweest en het was voor het eerst dat een Russische film de Amerikaanse blockbusters weg wist te concurreren. De Amerikaanse blockbusters diende duidelijk als voorbeeld voor dit samenraapsel van elementen daaruit. De meeste inspiratie lijkt uit The Matrix te komen, maar ook stukjes uit films als Braveheart en Underworld. Het levert een wat rommelige film op met redelijke special effects en stunts, maar het ontbreken van een consistent plot breekt de film op. **½
Het is overigens het eerste deel uit een trilogie. Er zullen dus nog twee delen volgen, wat ook blijkt uit het enigszins open einde.
Quentin
Beste bezochte film in Rusland van het afgelopen jaar, met een opbrengst van $31,5 miljoen. Ter vergelijking LOTR: ROTK bracht in Rusland "maar" $14,5 miljoen op. (opbrengst over 650 schermen in heel Rusland)
bioscoopzaal
Technisch erg goed gemaakt (zeker voor een niet-Hollywoodproductie) maar het scenario is zo'n zootje dat ik er al na een halfuur geen touw meer aan vast kon knopen.
De premisse van het verhaal (en de uitwerking van de eerste scènes) is anders best goed, maar na die veelbelovende intro verliest regisseur Bekmambetov al vrij snel de pedalen en laat hij zich té vaak verleiden tot warrig gemonteerd kunst-en-vliegwerk. Een regelrechte aanslag op je zintuigen. Mét nadrukkelijke product-placement.
Gelukkig zitten er hier een daar een paar bijzonder indrukwekkende scènes in (de vrachtwagen die over de kop slaat, de klinknagel die van een vliegtuig valt en via de schoorsteen in iemands koffiekopje belandt, de vrouw die in een tijger verandert), zodat ik nauwelijks de kans kreeg om me te vervelen. Maar het schrijnende gebrek aan een coherent verhaal (wat in het oorspronkelijke boek waarschijnlijk wel te volgen zal zijn) begon me op den duur toch erg te irriteren.
Ik moet er trouwens niet aan denken om ook de twee vervolgen uit te zitten. Dit deel was voor mij al meer dan genoeg.
2 sterren.
BS
net de trailer gezien ... wow ... sprakeloos !!
idd bioscoopzaal het verhaal komt nogal warrig over maar de effecten zien er byzonder strak uit !
duister, warrig, strakke effecten .. tja... hij kan tegenvallen ... maar ik kan niet wachten om hem te zien !
themovies
bioscoopzaal, je geeft de indruk dat je 'm al hebt gezien....... rest alleen nog maar mijn vraag..... WAAR?????
bioscoopzaal
Goh, geef ik die indruk?
Tijdje geleden gezien op het Festival van de Fantastische Film in Brussel.
Te gekke film dit, een echte verrassing uit Rusland. Het episch opgezette verhaal mag dan misschien niet bijster origineel zijn, de uitwerking is dit zeker wel. Het zeer inventieve camerawerk en de virtuoze montage zorgen voor een flitsend en indrukwekkend visueel spektakel. Goed gespeeld ook en vol zwarte humor. Niet perfect inderdaad (soms wat rommelig), maar een frisse wind binnen het genre. Laat die twee vervolgen maar komen, daar heb ik voor de verandering nu eens wel zin in.
themovies
die indruk heb ik ook!
Komt ie hier nog in de bios, of niet?
Vanaf 22 september in de Nederlandse bioscopen.
Stephan
Die trailer...
Overijverige montage. Ben nu nog duizelig.
Voorspelt niet veel goeds.
balosa
knap gefilmd, er zitten mooie scene's tussen, maar zoals al hierboven vermeld het verhaal is moeilijk te volgen, naar mijn mening duurt de film ook te lang, mijn cijfer een 2,5
Stephan
Heb m gezien... Prul. Hopeloos...
Bij elkaar gejat verhaal, slecht verteld. Weinig memorabele momenten. Het leukste was nog de interactieve ondertiteling.
0,5
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11906 berichten
Fantastisch! Zó moet je nou een commerciele sf/fantasy/horror maken! Een redelijk verhaal dat na een tijdje erg goed te volgen is, prima acteurs en zeer mooi gefilmd! 5*!!!!
FabZone
Net als Sneak Preview gezien in Pathe Scheveningen...
Een van de slechtere films die ik gezien heb...
Voor de russische markt mischien een topper, ligt eraan wat zij gewend zijn, maar na een kwartier was er een kwart van de mensen weggeglopen, en na 40 minuten meer dan de helft van de mensen.
Denk dat hij voor thuis op de bank beter had geweest!
Wel een paar leuke effecten gezien..
maar geen aanrader!
Dopke
De lage score hier verbaast me eigenlijk wel, dit was toch wel verder een prima fantasy verhaaltje. Enige minpunten vond ik de oncharismatische hoofdpersoon, foutje van het castinggedeelte, en weer die vampieren die de hoofdrol vervullen. De strijd tussen het licht en donker had ik liever met ander soort fantasiewezens gezien. Het commentaar op een zogenaamd inconsistent en warrig plot verbaast me echter. Toegegeven, alle motivaties van personages worden niet tot in den treure uitgelegd, maar dit zou eerder als plusplunt ervaren moeten worden dan als iets negatiefs. En daarbij wordt er aan het eind alsnog in flashbacks uiteengezet waar het om draaide.
Laat deel twee maar komen.
De trailer is veelbelovend. Vind de poster die we hier hebben een van de mooiste van de afgelopen tien jaar. In tegenstelling tot dat Russische ding wat hier te zien is.
incubus
Het is inderdaad opmerkelijk dat deze film zo laag scoort.
Deze film moet zijn publiek nog vinden en het zou me niet verbazen als dit nog een cultfilm in wording is. Het is gewoon geen film voor het grote, commerciële, Michael Bay-publiek.
In de bios zat het typische popcornvretende publiek wat duidelijk niet naar een film gaat om hun grijze massa te gaan gebruiken. Velen gingen met minimale voorbereiding deze film binnen en zonder de voorkennis dat dit het eerste luik in een trilogy is. Ik had me kostelijk vermaakt met de commentaren op de achtergrond en hun diepe, slakende zuchten. Het gekraak van hun hersenen om het rijke plot uit te diepen was gelukkig niet hoorbaar anders zou ik zelf niet veel van de film meegekregen hebben. Maar ja, het is weer eens zover.... Geen reklame gebouwd, stil de zalen ingeslopen en geen hond die daardoor weet wat hij kijkt.
Ik had veel reviews gelezen waarin aangegeven werd dat het verhaal veel te complex is en dat je moet puzzelen om het geheel onder controle te houden. Ik had extra attent naar deze film gekeken en vond het verhaal nog goed te volgen en ik zat niet met meer vragen dan antwoorden toen de film afliep. Het is eens leuk om een film te kijken waarin je daadwerkelijk je hersenmassa erbij moet houden om het plot mee te krijgen. Het verhaal gaat ook met een treinvaart vooruit en is op zijn zachtst uitgedrukt erg intrigerend te noemen.
De film heeft ook een rijke mythologie met meer wezens dan alleen maar vampieren.
Er passeert een heks van de donkere machten, enkele shapeshifters (in dieren veranderende wezens) van de lichte machten en tovenaars.
De effecten zijn groots ,bombastisch en ondersteunen ook daadwerkelijk het verhaal in plaats van alleen maar te dienen als eye candy. Het is ook overduidelijk dat de 4 miljoen dollar dat de film kostte ook daadwerkelijk op het scherm te zien is en niet gestoken is in het salaris van bekende , pompeuze filmsterren.
Actieliefhebbers opgelet: het is geen actiefilm met overvloedige martial arts en gevechten met bullet time effecten (met uitzondering van 1 enkele scene). Ook is het geen aaneenschakeling van uiteenspattende vampieren en zwaardgevechten. Als je met dit idee gaat dan ben je hoogstwaarschijnlijk teleurgesteld. Het is een horrorfilm met fantasy-ellementen dat zich vooral bezighoud met het opbouwen van een unieke sfeer en het voorstuwen van het verhaal. Er is trouwens een verbond gesloten waarin het doden van leden van goed en kwaad verboden is, wat er ook toe leidt dat veel gehak en geslacht in de film niet gebeurd. De hoofdpersoon is ook geen vechtmachine en is eerder een mens die leert, tegen wil en dank, dat hij een "andere" is met de gave dat hij fragmenten van de toekomst kan zien en de zijde van het licht gekozen heeft. Hij krijgt dus meer slaag dan dat hij zelf uitdeelt.
De film bevat toch wel enkele bloederige momenten wat zich vooral uit in de veldslag in het begin en in enkele flashbacks. De muziek barst soms uit in luide metal wat er eigenlijk wel bij past. Het is een film met een eigen identiteit, grimmig en surrealistisch.
Het enige storende aan de film is soms toch wel de erg energetische montage die vaak te onoverzichtelijk wordt op het grote scherm. Ik denk dat de film zijn doel beter raakt op DVD op een kleiner scherm.
Zoals anderen al aangaven, laat die sequels maar gauw komen!! Ik vraag me ergens wel af of de sequels nog in de bios komen want het onthaal en de reclame was erg mager om verdere cinemareleases te garanderen.
Het is een film die dezelfde reacties krijgt als Ridley Scot's Blade Runner. Die film werd ook als slecht beschouwd omdat hij een complex verhaal had en probeerde meer te zijn dan de gemiddelde Hollywoodfilm. Die film moest ook later zijn publiek nog vinden.
Ben je iemand die cultfilms weet te waarderen, iemand die David Lynch films een uitdaging vindt om te doorgronden?? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk de persoon die deze film kan waarderen.
4 en een halve verdiende ster...
Wolkenmeter
Dat het verhaal complex zou zijn, begrijp ik ook totaal niet. Ik vond het zelfs erg mager, want aan het einde van dit eerste deel van de trilogie, is er eigenlijk nog maar bitter weinig gebeurd in wat het overkoepelende verhaal moet worden. Het kan misschien complex lijken, maar daar is de weinig doordachte montage waarschijnlijk de oorzaak van. Als je er je aandacht bij houdt, zie je zowat alle vragen beantwoord worden.
De meeste elementen van 'The Nightwatch' herken je zo van andere films (The Matrix, om er maar één te noemen) en erg origineel wordt er ook niet mee omgesprongen. Alleen visueel valt er nog wel wat te beleven. Dat je zo'n film met amper 4 miljoen dollar kan maken, is nauwelijks te geloven.
Ik hoop dat dit eerste deel slechts een opwarmertje was voor de volgende twee, die waarschijnlijk perfect te volgen zullen zijn zonder dat je dit rommeltje ooit gezien hoeft te hebben.
Flipman
Of liever: zijn de Boeken hier in het Nederlands of in 't Engels verkrijgbaar?
incubus
Of liever: zijn de Boeken hier in het Nederlands of in 't Engels verkrijgbaar?
Helaas zijn ze voorlopig alleen in het Russisch te krijgen.
johanm3
Ik vond deze film erg tegenvallen. Op de een of andere manier kon deze film me niet boeien. En dit terwijl ik er zoveel goede recensies over heb gelezen. Het verhaal is op zich best leuk en ergens ben ik ook wel benieuwd naar de andere delen, maar ik vond het hier en daar erg langdradig worden. Als dit vehaal anders verfilmd zou zijn of dat er wat meer vaart in had gezeten( hoeft niet perse actie te zijn ) dan was het cijfer hoger uitgevallen. 2*
Nee, dit was het niet helemaal.
Een film die visueel inventieve cinema verlaagt tot commerciële wansmaak. Heb mooie dingen gezien, dat wel, maar de wansmakelijke soundtrack en het totaal gebrek aan ritme van bepaalde scenes was zo pijnlijk dat het al snel erg irritant werd. De film ziet eruit als een stijlvolle dame maar gedraagt zich als een hoerige slet.
Visueel enkele erg leuke ideeën dus, maar erg slecht uitgevoerd. Visueel warrig is best goed wanneer het volgens een zeker ritme verloopt, niet wanneer je alles maar wat random bij elkaar gooit. Pleur er een commercieel Matrix achtig klinkend soundtrackje achter en je weet wat je van deze film mag verwachten.
Dit alles helpt het onnozele verhaaltje al helemaal niet om nog wat interesse te wekken, en na een goed uur was ik het dan ook redelijk beu allemaal. De rest van de film bestond vooral uit minuten tellen en veel gapen.
Wanding eerste klas, met enkele erg inventieve ideeën. Volgende keer een kundig iemand in de regisseurstoel aub ?
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11906 berichten
Nee, dit was het niet helemaal.
Gelul, sorry dat ik het zeg. Vanmiddag als ik meer tijd heb onderbouw ik m'n mening graag voor je. Maar voorlopig: je lult compleet uit je nek.
Flipman
Hoezo lult Onderhond uit zijn nek? Hij heeft zijn mening gegeven! Alles wat hij slecht vond, kun jij er goed aan vinden, maar daarmee lult iemand nog níet uit zijn nek!
(Tenzij Djelle zich weereens negatief uitlaat over "28 Days Later..."
!)

Dnevnoy Dozor