• 9.378.047 stemmen

Geregisseerd door: Oliver Stone

Met onder meer: Charlie Sheen, Willem Dafoe en Tom Berenger

Releasedatum: 29 april 1987

Plot Platoon

"The first casualty of war is innocence."

De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.

Chris Taylor

Sergeant Elias Gordon

Sergeant Robert "Bob" Barnes

Lieutenant Wolfe

Sergeant O'Neill

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Het was erg lang geleden dat ik deze film gezien had, te lang om een fatsoenlijke stem uit te brengen.
Na hem deze week weer eens gezien te hebben dus alsnog.
Harde film waarin goede mensen geconfronteerd worden met hun donkerste kant.
Is de film gebaseerd op de gebeurtenissen van die Charlie company die in Vietnam een heel dorp uitgemoord hebben ? Of is dit toeval ?

In ieder geval een film die nog wel even blijft hangen in je gedachte.

avatar van Diesel

Diesel

Stone weet een realistisch beeld te schetsen van de slag om Vietnam. Het was natuurlijk op geen enkel front een eerlijke oorlog, en dat is ook precies wat Stone zo goed duidelijk weet te maken. Een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, hoe vaak ze het tegendeel ook proberen te bewijzen.

It was a massacre. En maar pretentieloos dorpen bombarderen, terwijl de grondtroepen steeds grote verliezen bleven lijden. Strategisch gezien werden de Amerikanen overschaduwd door de Vietcong. Dat wekt uiteraard enige symphatie op bij mij voor de underdog. De zwakste schakel van de Amerikaanse leger blijkt te liggen in de grondtroepen en de waardeloze war strategy. In de stijl van Apocalyspe Now dus.

Charlie zou niet mijn eerste keuze geweest zijn voor de rol van soldaat Taylor. Bij Charlie heb ik vaak het gevoel dat hij niet serieus kan zijn, ook hier weer. Zijn vader kan hij natuurlijk nooit evenaren maar iets meer pit zou Charlie goed doen.

Willem Dafoe speelt daarentegen, erg goed. Sgt. Elias Grodin is het beeld van hoe een Amerikaan hoort te zijn. Nuchter, behulpzaam en rechtvaardig. Grodin is een leider en ziet bad things to happen van mijlenver aankomen.

Ook memorabele rollen van Tom Berenger (die de tegenpool van Dafoe speelt), Johnny Depp, Forest Whitaker, Tony Todd, John McGinley en Francesco Quinn. Puike cast, en allemaal doen ze het beter dan Charlie.

De score is natuurlijk van hoge klasse. Adagio for Strings (niet die punkass Tiësto versie) past perfect bij Platoon en tilt de film naar een hoger niveau.

****

They don't know shit, Barnes.

avatar van Diesel

Diesel

Crazy~Dutchman schreef:

Alsof alléén de Charlie company een heel dorp heeft uitgemoord. In Vietnam hebben de Amerikanen wel meerdere dorpen uitgemoord, maar niet alleen dat. Uncle Sam heeft ook vele vrouwen verkracht (Casualties of War), onschuldige mensen dakloos achtergelaten (Full Metal Jacket), dorpen gebombardeerd (Apocalypse Now) en, hoe kan het ook anders, zijn eigen soldaten tot waanzin gedreven (Heaven and Earth).

Ow ja, en dan vergeet ik nog dat ze hun veteranen oneervol hebben behandeld (Born on the Fourth of July).

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Diesel schreef:

Zou best eens kunnen, heb alleen ooit van die Charlie compagny een aangrijpende documentaire gezien, vandaar de vraag.

Julie

ze zeggen dat johnny depp een hele kleine rol in speelt

is dat waar?

avatar van mister blonde

mister blonde

hij speelt die tolk, dacht ik. hij is wel duidelijk in beeld, in ieder geval.

mister blonde schreef:

hij speelt die tolk, dacht ik. hij is wel duidelijk in beeld, in ieder geval.

I don't know:p Ik heb hem nog niet gezien (de film eh)

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Ga hem zien dan! Al speelt hij er nog geen volledige minuut erin!

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Er zijn niet zo veel films met Depp die beter zijn dan deze hoor. Dus Johny Depp of niet, dit is een must-see!

JoeCabot schreef:

gohgoh

johnny depp is gewoon the best

A.S.E. schreef:

Ga hem zien dan! Al speelt hij er nog geen volledige minuut erin!

ik wil wel, maar mijn zus kan 'er niet tegen' dus ik moet wachten tot ik alleen ben

avatar van Waku

Waku

Platoon toont de hele Vietnamoorlog na al het Rambo (Stallone) Missing in Action( Chuck Norris)geweld als eerste de gehele oorlog van een andere kant.

Met name voor Amerikanen moest deze film als zeer confronterend zijn overgekomen.

Glansrollen van Tom Berenger, William Dafoe en Charlie Sheen.Beklemmende en eveneens fraaie jungle beelden.

De vietnamoorlog bekeken door de ogen van vietnamezen militairen.amerikaanse soldaten en de bevolking in de door soldaten veroverde gebieden.

Maar ook de onderschatting van de vietcong komen duidelijk naar voren.Aangrijpend en meeslepend.

avatar van buffelamigo

buffelamigo

Flipman schreef:

Ik been geen superfan van oorlogsFilms, maar hier viel m'n mond van open! Wat een prachtige Film en wat een gore ROT-EIKEL is die DJ Tiësto waar iedereen zo mee wegloopt, om die prachtige Theme-Song te verkrachten!!

Ik geef de Film 'n Vier en 'n half, misschien verhoog ik naar Vijf.

Adagio For Strings kun je nu moeilijk het themesong van deze film noemen want het is helemaal niet gecomponeerd voor deze film en heeft Samuel Barber Adagio For Strings trouwens ook niet lichtjes gestolen van Tomaso Albinoni?

avatar van mikey

mikey

Opmerkelijk: vorige week zat dafoe in wereldgasten van de vpro. Hij zei dat hij per se in deze film wilde zitten omdat hij zo anders was dan andere.

Interviewer: Omdat het een anti-oorlogs film was!

Dafoe: nou daarover zijn de meningen verdeeld, de kick van oorlog voeren zat er wel degelijk in.

Jammer genoeg gingen ze er verder niet op in.

avatar van 666south park

666south park

dit is de aller beste oorlog film die der is en de mooiste ook en hij verdient zeker een 5,0 hiervoor egt waar een top film is dit

avatar van Filmfanaat

Filmfanaat

EEumh 666south park, het is een hele slechte film! Maar ja, meningen verschillen!

avatar van Nomak

Nomak

Een absolute topfilm.

Er was wel 1 scene die ze er hadden mogen uitlaten vind ik.

Dan heb ik het over de scene met de eenbenige Vietnamese jongen

In die scene zie je echt wat voor een klootzakken die Amerikanen waren en dan hoop je ook dat ze verderop in de film teruggepakt worden.

4,5 sterren

avatar van gideonvdb

gideonvdb

een van de beste film in zijn genre zoniet de beste erg realistisch in beeld gebracht en een film die je gezien moet hebben nou ja niks moet natuurlijk 5 sterren.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Indrukwekkende film met mooie, herkenbare geluiden die de scenés in een ander perspectief doen plaatsen. Het zinloze van oorlog voeren is realistisch weergegeven. Ik vond de film af en toe erg hard en werd niet vrolijk van het optreden van de Amerikanen maar dat is ook de bedoeling. Net iets minder dan Apocalypse Now ( 4,5* ) omdat ik die film als in een roes beleefde maar zeker goed voor een 4*

avatar van stefkuh

stefkuh

Ik vond deze net beter dan apocalypse now. Heel realistisch weergegeven en voor een keer geen typisch Amerikaanse film (Amerikanen winnen voor één keer niet).

Er wordt mooi weergegeven hoe zinloos de oorlog wel is, hoeveel slachtoffers er vielen, hoe hard het er ginder was, ... wat ook opviel vond ik was hoe Taylor langzaam aan pessimistischer kwam en de hoop verloor. bv hoe hij zat te schreeuwen als hij die vietnameese jongen met een been beschoot
Ook leuk om Johnny Depp tegen te komen
****1/2

avatar van rupie

rupie

goede film!! zeker de documentaire op dvd van hoe platoon geschoten is, de moeite waard!!

Zie je dat de acteurs ook in barre omstandigheden deze film hebben gemaakt.

Schattig hoe sommigen afgeven op een Tiësto, maar wel luid applaudiseren als Stone een stukje muziek van een (neem ik aan) dooie een 5-tal keer door z'n film pleurt.

Niet dat het mij stoort, volgens mij meteen ook het beste aan de film, samen met enkele erg mooie shots (het licht door het bladerdak in het begin). Verder vond ik de film een nogal lange Tour Of Duty aflevering. Met wat meer kritiek naar de Amerikanen toe, maar dat maakt de film nu niet veel interessanter vind ik. Typische Vietnam groepsdynamiek die al tot treurens toe herhaald is, en veel boswandelingen.

Het onbreken van Robert Duvall maakt de film in ieder geval wel heel wat draaglijker dan z'n twee grootste concurrenten. 1.5*

avatar van mister blonde

mister blonde

Onderhond schreef:

hoe, wat, wie, waar? Heb ik ergens een discussie gemist?

Flipman schreef:

En nog 1 of 2 berichtjes in de buurt.

Wat is er zo vreemd aan het mooi te vinden dat iemand gebruik van een klassiek stuk mooi in z'n film verwerkt en wel kritiek heeft als 1 of andere flut d.j. datzelfde stuk genadeloos verkracht .

avatar van A.S.E.

A.S.E.

Onderhond schreef:

Verder vond ik de film een nogal lange Tour Of Duty aflevering.

Tour Of Duty is pas na het succes van Platoon gemaakt. Je kunt evengoed zeggen dat Saving Private Ryan maar een lange Band of Brothers-aflevering is...

Dat is de specialiteit van een DJ (helaas); makkelijk succes boeken door te jatten van de groten der aarde (of klinkt dit erg dramatisch?).

Da's oa een van die berichtjes in de buurt. Anyway, Stone doet verder weinig moeite om het in deze film te "verwerken" vind ik. Beetje doorgegooid, en de vierde keer had ik het ook wel gehoord.

Daarbij ben ik niet geheel op de hoogte van de escapades van Tiësto, maar volgens mij mixte die de William Orbit bewerking van het stuk.

Klopt idd.