Genre: Oorlog / Drama
Releasedatum: 29 april 1987
Bekijk via Netflix
Bekijk via Videoland
Plot Platoon
"The first casualty of war is innocence."
De film laat het leven zien van een peloton Amerikaanse soldaten tijdens het vechten in de jungles van Vietnam, door de ogen van een jonge militair. Twee sergeants botsen wanneer één van hen meedoet aan een bloedbad onder Vietnamese dorpelingen.
Chris Taylor
Sal
Rhah
Sergeant O'Neill
Crazy~Dutchman
Het was erg lang geleden dat ik deze film gezien had, te lang om een fatsoenlijke stem uit te brengen.
Na hem deze week weer eens gezien te hebben dus alsnog.
Harde film waarin goede mensen geconfronteerd worden met hun donkerste kant.
Is de film gebaseerd op de gebeurtenissen van die Charlie company die in Vietnam een heel dorp uitgemoord hebben ? Of is dit toeval ?
In ieder geval een film die nog wel even blijft hangen in je gedachte.
Diesel
Stone weet een realistisch beeld te schetsen van de slag om Vietnam. Het was natuurlijk op geen enkel front een eerlijke oorlog, en dat is ook precies wat Stone zo goed duidelijk weet te maken. Een zwarte bladzijde uit de Amerikaanse geschiedenis, hoe vaak ze het tegendeel ook proberen te bewijzen.
It was a massacre. En maar pretentieloos dorpen bombarderen, terwijl de grondtroepen steeds grote verliezen bleven lijden. Strategisch gezien werden de Amerikanen overschaduwd door de Vietcong. Dat wekt uiteraard enige symphatie op bij mij voor de underdog. De zwakste schakel van de Amerikaanse leger blijkt te liggen in de grondtroepen en de waardeloze war strategy. In de stijl van Apocalyspe Now dus.
Charlie zou niet mijn eerste keuze geweest zijn voor de rol van soldaat Taylor. Bij Charlie heb ik vaak het gevoel dat hij niet serieus kan zijn, ook hier weer. Zijn vader kan hij natuurlijk nooit evenaren maar iets meer pit zou Charlie goed doen.
Willem Dafoe speelt daarentegen, erg goed. Sgt. Elias Grodin is het beeld van hoe een Amerikaan hoort te zijn. Nuchter, behulpzaam en rechtvaardig. Grodin is een leider en ziet bad things to happen van mijlenver aankomen.
Ook memorabele rollen van Tom Berenger (die de tegenpool van Dafoe speelt), Johnny Depp, Forest Whitaker, Tony Todd, John McGinley en Francesco Quinn. Puike cast, en allemaal doen ze het beter dan Charlie.
De score is natuurlijk van hoge klasse. Adagio for Strings (niet die punkass Tiësto versie) past perfect bij Platoon en tilt de film naar een hoger niveau.
****
They don't know shit, Barnes.
Diesel
Alsof alléén de Charlie company een heel dorp heeft uitgemoord. In Vietnam hebben de Amerikanen wel meerdere dorpen uitgemoord, maar niet alleen dat. Uncle Sam heeft ook vele vrouwen verkracht (Casualties of War), onschuldige mensen dakloos achtergelaten (Full Metal Jacket), dorpen gebombardeerd (Apocalypse Now) en, hoe kan het ook anders, zijn eigen soldaten tot waanzin gedreven (Heaven and Earth).

Ow ja, en dan vergeet ik nog dat ze hun veteranen oneervol hebben behandeld (Born on the Fourth of July).
Crazy~Dutchman
Zou best eens kunnen, heb alleen ooit van die Charlie compagny een aangrijpende documentaire gezien, vandaar de vraag.
Julie
ze zeggen dat johnny depp een hele kleine rol in speelt
is dat waar?
JoeCabot
Blijkbaar wel, had er ook niet op gelet...
Julie
Blijkbaar wel, had er ook niet op gelet...
wauw

mister blonde
hij speelt die tolk, dacht ik. hij is wel duidelijk in beeld, in ieder geval.
Julie
hij speelt die tolk, dacht ik. hij is wel duidelijk in beeld, in ieder geval.
I don't know:p Ik heb hem nog niet gezien
(de film eh)
JoeCabot
Er zijn niet zo veel films met Depp die beter zijn dan deze hoor. Dus Johny Depp of niet, dit is een must-see!
gohgoh
johnny depp is gewoon the best
Julie
Ga hem zien dan! Al speelt hij er nog geen volledige minuut erin!
ik wil wel, maar mijn zus kan 'er niet tegen' dus ik moet wachten tot ik alleen ben
Waku
Platoon toont de hele Vietnamoorlog na al het Rambo (Stallone) Missing in Action( Chuck Norris)geweld als eerste de gehele oorlog van een andere kant.
Met name voor Amerikanen moest deze film als zeer confronterend zijn overgekomen.
Glansrollen van Tom Berenger, William Dafoe en Charlie Sheen.Beklemmende en eveneens fraaie jungle beelden.
De vietnamoorlog bekeken door de ogen van vietnamezen militairen.amerikaanse soldaten en de bevolking in de door soldaten veroverde gebieden.
Maar ook de onderschatting van de vietcong komen duidelijk naar voren.Aangrijpend en meeslepend.
buffelamigo
Ik been geen superfan van oorlogsFilms, maar hier viel m'n mond van open! Wat een prachtige Film en wat een gore ROT-EIKEL is die DJ Tiësto waar iedereen zo mee wegloopt, om die prachtige Theme-Song te verkrachten!!
Ik geef de Film 'n Vier en 'n half, misschien verhoog ik naar Vijf.
Adagio For Strings kun je nu moeilijk het themesong van deze film noemen want het is helemaal niet gecomponeerd voor deze film en heeft Samuel Barber Adagio For Strings trouwens ook niet lichtjes gestolen van Tomaso Albinoni?
mikey
Opmerkelijk: vorige week zat dafoe in wereldgasten van de vpro. Hij zei dat hij per se in deze film wilde zitten omdat hij zo anders was dan andere.
Interviewer: Omdat het een anti-oorlogs film was!
Dafoe: nou daarover zijn de meningen verdeeld, de kick van oorlog voeren zat er wel degelijk in.
Jammer genoeg gingen ze er verder niet op in.
666south park
dit is de aller beste oorlog film die der is en de mooiste ook en hij verdient zeker een 5,0 hiervoor egt waar een top film is dit
Filmfanaat
EEumh 666south park, het is een hele slechte film! Maar ja, meningen verschillen!
Nomak
Een absolute topfilm.
Er was wel 1 scene die ze er hadden mogen uitlaten vind ik.
Dan heb ik het over de scene met de eenbenige Vietnamese jongen
In die scene zie je echt wat voor een klootzakken die Amerikanen waren en dan hoop je ook dat ze verderop in de film teruggepakt worden.
4,5 sterren
gideonvdb
een van de beste film in zijn genre zoniet de beste erg realistisch in beeld gebracht en een film die je gezien moet hebben nou ja niks moet natuurlijk 5 sterren.
maxcomthrilla
Indrukwekkende film met mooie, herkenbare geluiden die de scenés in een ander perspectief doen plaatsen. Het zinloze van oorlog voeren is realistisch weergegeven. Ik vond de film af en toe erg hard en werd niet vrolijk van het optreden van de Amerikanen maar dat is ook de bedoeling. Net iets minder dan Apocalypse Now ( 4,5* ) omdat ik die film als in een roes beleefde maar zeker goed voor een 4*
stefkuh
Ik vond deze net beter dan apocalypse now. Heel realistisch weergegeven en voor een keer geen typisch Amerikaanse film (Amerikanen winnen voor één keer niet).
Er wordt mooi weergegeven hoe zinloos de oorlog wel is, hoeveel slachtoffers er vielen, hoe hard het er ginder was, ... wat ook opviel vond ik was hoe Taylor langzaam aan pessimistischer kwam en de hoop verloor. bv hoe hij zat te schreeuwen als hij die vietnameese jongen met een been beschoot
Ook leuk om Johnny Depp tegen te komen
****1/2
rupie
goede film!! zeker de documentaire op dvd van hoe platoon geschoten is, de moeite waard!!
Zie je dat de acteurs ook in barre omstandigheden deze film hebben gemaakt.
Schattig hoe sommigen afgeven op een Tiësto, maar wel luid applaudiseren als Stone een stukje muziek van een (neem ik aan) dooie een 5-tal keer door z'n film pleurt.
Niet dat het mij stoort, volgens mij meteen ook het beste aan de film, samen met enkele erg mooie shots (het licht door het bladerdak in het begin). Verder vond ik de film een nogal lange Tour Of Duty aflevering. Met wat meer kritiek naar de Amerikanen toe, maar dat maakt de film nu niet veel interessanter vind ik. Typische Vietnam groepsdynamiek die al tot treurens toe herhaald is, en veel boswandelingen.
Het onbreken van Robert Duvall maakt de film in ieder geval wel heel wat draaglijker dan z'n twee grootste concurrenten. 1.5*
mister blonde
hoe, wat, wie, waar? Heb ik ergens een discussie gemist?
En nog 1 of 2 berichtjes in de buurt.
Wat is er zo vreemd aan het mooi te vinden dat iemand gebruik van een klassiek stuk mooi in z'n film verwerkt en wel kritiek heeft als 1 of andere flut d.j. datzelfde stuk genadeloos verkracht
A.S.E.
Verder vond ik de film een nogal lange Tour Of Duty aflevering.
Tour Of Duty is pas na het succes van Platoon gemaakt. Je kunt evengoed zeggen dat Saving Private Ryan maar een lange Band of Brothers-aflevering is...
Da's oa een van die berichtjes in de buurt. Anyway, Stone doet verder weinig moeite om het in deze film te "verwerken" vind ik. Beetje doorgegooid, en de vierde keer had ik het ook wel gehoord.
Daarbij ben ik niet geheel op de hoogte van de escapades van Tiësto, maar volgens mij mixte die de William Orbit bewerking van het stuk.

Bekijk deze fantastische films voordat Prime Video ze uit het aanbod verwijdert

Vietnamoorlogfilm 'Platoon' van Oliver Stone zondagavond 19 mei te zien op televisie: 'Eén van de beste oorlogsfilms ooit'

Vijf films uit de twintigste eeuw die de wereld veranderden

De vijf best beoordeelde Vietnamoorlog-films uit de geschiedenis

The Godfather: Part II

Scarface
Misdaad / Drama, 1983

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
ambushwar crimesheldminebunkervietnamese oorlogsterven en dooddorpjungleinfantrygang rapesoldaatstrijdviolent deathfalse accusationsplatoongevechtcasualty of warmarijuana jointmarijuana pipe anti warwounded soldierconscriptsmilitary draftviolent manamerican soldierstour of dutymurder witnessarmy vs civilianswar crimesmoke through gun