• 10.943 nieuwsartikelen
 • 162.705 films
 • 10.286 series
 • 30.016 seizoenen
 • 616.377 acteurs
 • 193.475 gebruikers
 • 8.998.945 stemmen
Avatar
 
banner banner

Laura (1944)

Film noir / Mystery | 88 minuten
3,66 379 stemmen

Genre: Film noir / Mystery

Speelduur: 88 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Otto Preminger

Met onder meer: Gene Tierney, Dana Andrews en Clifton Webb

IMDb beoordeling: 7,9 (51.149)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 15 april 1948

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Laura

"The story of a love that became the most fearful thing that ever happened to a woman!"

Rechercheur Mark McPherson onderzoekt de moord op de onweerstaanbare Laura Hunt. Wie zou deze jonge vrouw, op wie elke man verliefd leek te worden, willen vermoorden? McPherson raakt zelf ook steeds meer in de ban van Laura en wil zelfs het schilderij van haar, dat in haar appartement hangt, kopen van de curator. Op een avond gebeurt er tijdens zijn onderzoek echter iets bizars, wat hem er toe zet de hele opdracht nog eens goed te overdenken.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Laura Hunt

Det. Lt. Mark McPherson

Waldo Lydecker

Shelby Carpenter

Ann Treadwell

Laura's Maid Bessie Clary (onvermeld)

Newsboy (onvermeld)

Newsboy (onvermeld)

Party Guest (onvermeld)

Detective (onvermeld)

Alle Media

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Kiekerjan

Kiekerjan

 • 119 berichten
 • 106 stemmen

Een whodunit of 'murder mystery' met enkele kenmerken van Amerikaanse film noir en een vleugje melodrama. Het pad dat naar de ontknoping leidt is zoals verwacht kronkelig en in mist gehuld. Op een bepaald moment wordt zowat elk personage verdacht van de moord, waardoor de nieuwsgierigheid continu wordt geprikkeld. De nonchalante aanpak van de inspecteur lijkt wel enigszins te dienen als elastiekje om het verhaal uit te rekken. Net zoals Sam Spade lijkt hij over een soort zesde zintuig te beschikken, maar in plaats van alle verdachten aan de tand te voelen en voortgang te boeken kiest hij ervoor om eerst wat te spelen met zijn prooi. De prooi is in eerste instantie de kijker; je moet er natuurlijk van houden. Verder is de film visueel niet bijster indrukwekkend. Enkele long takes hier en daar, maar niet erg sfeervol. Qua decor is het vrij repetitief, met veel scènes die zich afspelen in het salon van Laura, vlak voor haar portret. Het ruikt meestal naar een goedkope B-film, zeker als je de onbekende cast meerekent. Nochtans is het acteerwerk geen totale afknapper. Vooral Webb steelt de show als snobistische columnist. Onderhoudend, maar verre van de beste film in deze categorie.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8497 berichten
 • 5325 stemmen

Eindelijk.

Daar is ie dan. Een oude klassieker die eindelijk eens wat hoger bij mij scoort. Nadat ik een hoop zwart-wit films met een 3,0* of 2,5* moest wegzetten is hier dan eindelijk eens een filmpje dat me wist te boeien voor een groot deel en echt sfeer heeft.

Normaal kom ik moeilijk door de films heen. Alhoewel ik soms mijn aandacht wel even verloor, is het hier voor een groot deel erg boeiend en soms zelfs spannend. De film is veel beter gebracht dan de algemene "old classic" naar mijn mening met interessante regie.

Het acteerwerk is ook een stuk beter dan het algemene niveau. Verrassend om Price in deze rollen te zien. Ik had het eigenlijk niet verwacht, want de cast had ik van tevoren niet bekeken. Echter wordt hij wel weggespeeld door een Webb die de film lekker luchtig weet te houden.

Voor de rest is de film simpelweg interessant om te volgen. Het mystery is interessant gebracht. Qua sfeer hangt er inderdaad een beetje een spookachtig sfeertje die de film mysterieus en interessant blijft houden. Het blijft eigenlijk gewoon altijd wel boeien.

Voor de rest is het verhaal redelijk. Duidelijk niet al te lang over nagedacht, maar het is best interessant gebracht met een paar interessante twistjes. Het houdt de film interessant genoeg, en bovendien is de film met een speelduur van 88 minuten ook helemaal niet te lang.

Het uiteindelijke resultaat is gewoon een boeiende classic die nergens verveelt en gelukkig ook niet lang duurt. Ik kom er goed doorheen, en dat gebeurd niet zo vaak bij dit soort filmpjes. Des te beter voor deze film dan denk ik zo.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30497 berichten
 • 5205 stemmen

Een film noir uit de beginperiode van het genre. Toen nog niet echt bezig met de formule 'film noir', maar de elementen zijn er wel. Het is een detectiveverhaal met Gene Tierney als femme fatale. Ik hou wel van dergelijke films. Met dialogen die je nu veel minder hoort in films en een gezellige donkere stijl qua beeld en muziek. Die muziek werd zwaar onderschat en later toegegeven dat het een grove fout was die niet te nomineren voor een Oscar.

Film noir is gaandeweg in zijn genre gegroeid, misschien wel een parodie geworden van zichzelf hoe je het wil zien. Gene Tierney is ook niet de bekendste actrice van haar generatie, maar doet dat best wel goed. Tenslotte maar 24 jaar in deze film. Laura is best wel te genieten, maar het lukt de film niet om echt erboven uit te stijgen. Daarvoor is het verhaal iets te zwak en zijn de acteerprestaties ook niet meer dan gemiddeld. Maar het geheel zit wel goed in elkaar en de Oscar voor zwart wit cinematografie is niet onterecht.


avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

 • 1173 berichten
 • 745 stemmen

Onderhoudend is de film zeker maar ook niet meer dan dat. Theatraal gevoel wegens veel dialoog in slechts een paar ruimtes. De noir is veel te braaf, veel te schematisch want de obsessie van de 3 mannen voor Laura worden met uitroeptekens en komma's op het scherm gekladderd. Preminger laat wel mooie camerabewegingen zien die de film een vlotheid (swung) meegeeft. Zo komen we weer tot het begin van mijn betoog nl onderhoudend. De circel is rond.


avatar van Corran

Corran

 • 336 berichten
 • 381 stemmen

Ik heb een zwak voor Gene Tierney, dus daar zat het al goed met deze film en Dana Andrews is ook zo'n klassieke noir-held. Zet daar nog een lekkere arrogante performance van Clifton Webb naast en kruidt dat nog wat met de altijd coole Vincent Price en je hebt een fijne film, al moet ik wel toegeven dat ik de eerste helft iets sterker vond dan de tweede. Was me hier ook al na 5 minuten duidelijk wie het had gedaan en waarom. Deze film heeft een twist die ik vrij overbodig vond. Dat Laura nog leeft, voegt niet zo heel veel toe en verandert weinig aan het plot, behalve dat de moordenaar het dan nog eens kan proberen. Uiteindelijk lijkt dat vooral te gebeuren om meer Laura in de film te kunnen steken, zonder dat echt alles in flashback moeten gebeuren.

Het is een noir, dus er wordt een ietwat onnodige en ongeloofwaardige romance in gedumpt, maar dat bedekken we met de mantel der liefde.


avatar van clubsport

clubsport

 • 3188 berichten
 • 6575 stemmen

Ik had deze bijna een 3 1/2 gegeven maar dat vond ik toch net wat teveel van het goede .
Verder zit de film qua verhaal goed in elkaar maar wie de verdachtte is is op zich niet zo moeilijk om te raden
Je ziet al heel snel wie er het meest jaloers is .
Het einde vond ik wat geforceerd maar was wel spannend .


avatar van Spacey026

Spacey026

 • 17 berichten
 • 13 stemmen

De typische film-noir elementen bloeien eigenlijk pas later op in deze film. In het eerste gedeelte worden vooral flashbacks getoond over het leven van Laura voor haar dood. De film wordt pas echt boeiend wanneer de whodunit elementen naar voren komen. Ik had graag gezien dat ze meer tijd namen om de obsessie van de rechercheur iets meer in beeld te brengen. Er zit weinig personage ontwikkeling bij de hoofdpersoon wat wel jammer is. Toch is dit een hele vermakelijke film-noir met een spannend einde.


avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

 • 13381 berichten
 • 788 stemmen

des1 schreef:

De inspecteur was een regelrechte miscast met Dana Andrews. Geen spatje emotie, en daardoor was de draai in het verhaal ook volstrekt ongeloofwaardig.

"Hollywood" had tijdens WO-II maar weinig acteurs om uit te kiezen; geef Hitler, Mussolini en Hirohito daarvan maar de schuld. Tav de "wooden" Dana Andrews, quote: "When World War II began, Andrews was in the right place at the right time. He was a married man with 2 dependent children and thus exempt from military service."

Evenals o.a. acteur John Wayne heeft Dana Andrews carrière kunnen maken door gebrek aan concurrentie. Wayne, toen ook nog een onbekende acteur, ging vanwege zijn affaire met Marlène Dietrich niet onder de wapenen ("make love, not war"). Dat hij tijdens de oorlog wel de soldaten ging entertainen, werd hem door diezelfde soldaten niet in dank afgenomen, en dit zou hem de rest van zijn leven achtervolgen (bron).

De prima vertolking van Gene Tierney had een betere, gepassioneerde tegenspeler verdiend dan de houterige inspecteur Dana Andrews, en had het verhaal inderdaad geloofwaardiger gemaakt.

De inspecteur maakte echter wel de terechte opmerking, dat Laura voor de verkeerde mannen ging; haar affaire met de lompe/clumsy Shelby (Vincent Price); die opmerking moet ik steeds linken aan die affaire tussen Eva Jinek en die (lompe/clumsy) bioloog, ook een mismatch. Hoe ook dat afliep weten we...

des1 schreef:

De film is aardig voor het tijdsbeeld, waar mannen (in films) dachten altijd macho ('hard-boiled') te moeten zijn met vrouwen die ze typeren als 'dames', en waar een columnist van overduidelijk middelbare leeftijd een 17-jarige medewerkster van een reclamebureau dacht in te kunnen palmen.

Dito Humphrey Bogart (40) als hard-boiled gangster Roy Earle in "High Sierra" (1941) met de 15-jarige Velma (Joan Leslie)... (Tja, en de toen 24-jarige Elvis Presley viel voor de 14-jarige Priscilla Ann Wagner.)


avatar van Mysterie-schrijver

Mysterie-schrijver

 • 220 berichten
 • 447 stemmen

Twee talenten Gene Tierney en Vincent Price in een mysterieuze thriller. Op zich is het wel een leuk verhaal, vooral het einde is interessant. Sommige stukken vind ik wat langdradig maar het is wel het kijken waard!


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 8427 berichten
 • 4729 stemmen

Wel een fijne whodunnit film noir film. Misschien niet zo geheel spannend omdat er niet zoveel verdachten zijn en het eigenlijk al snel duidelijk is wie de dader is. Dat handigheidje op het einde dat Laura Hunt eigenlijk niet dood is, is een frisse verrassing, maar was niet noodzakelijk om de film te doen slagen.

Sowieso sterk acteerwerk van het viertal, stuk voor stuk. Fijne dialogen ook waardoor het boeiend blijft om het te volgen. Hier en daar een twistplotje of een handigheidje zoals met die wandklok. De speelduur is ook ideaal en het plot is niet te complex. Leuke wegkijker!


avatar van AngelicV

AngelicV

 • 211 berichten
 • 372 stemmen

Clifton Webb draagt de film. Verder komt de film over als een toneelspel, met name door de ruimtes waar t zich in afspeelt. Ook mooi... een kartonnen skyline vanaf het terras. Bijna de gehele film is studio geschoten. Het verhaal draagt een semi intelligent plotje. Al met al een voor die tijd betere film. Tierney doet 't goed in de soft focus close ups.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8973 berichten
 • 4145 stemmen

Niet echt geweldig. Deze whodunnit moet het vooral van één grote twist hebben, want verder was de dader nogal voor de hand liggend. Nogal norse en ongezellige personages ook. Vooral die Lydecker deed mijn tenen krullen. Waarschijnlijk een hoog gemiddelde door het film noir label en de klassiekersstatus maar er zijn in mijn ogen een hoop betere in het genre. Niet mijn klassieker.