• 9.378.061 stemmen

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 23 juni 2005

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Vital

Een student en zijn vriendin raken betrokken bij een auto ongeval, waarbij zijn vriendin de dood vindt. Hijzelf lijdt aan geheugenverlies, waardoor hij weer bij zijn ouders moet intrekken. Beetje bij beetje komt zijn geheugen terug, en hij besluit wat later ook weer zijn medische studie op te pikken. Al snel blijkt dat hij echter zijn verleden niet zomaar kan ontvluchten.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Hiroshi Takagi

Dr. Nakai

Mr. Ooyama, Ryôko's father

Dr. Kashiwabuchi

kiriyama schreef:

Je zegt dat Japanners die elkaar bedreigen niet erg origineel is maar hebt wel ichi in je top 10. (die overigens clichematiger is dan vital, imo)

Bij Koroshiya 1 bedreigen ze mekaar niet, ze roeien elkaar gewoon uit, wat ik een goede ontwikkeling vind onder japanners.

Onderhond schreef:

En nu serieus ?

Die onzin kan je loslaten op je hele Top 10. Shaolin Soccer is waarschijnlijk een Godfather clone ?

Ja, die *kan* je loslaten op je hele top 10. Het is net zoiets als zeggen dat the Barbarian goed geacteerd is, maar je kunt het natuurlijk wel zeggen.

avatar van Phoenix

Phoenix

Yuma Q. schreef:

avatar van as

as

Onderhond schreef:

Exact. Een vergelijking die idd paal noch perk slaat. Vreemde vergelijkingen hou je er op na, Yuma.

as schreef:

Ik licht mijn mening toe, jij hebt niet eens je eigen mening, je jat gewoon die van onderhond, zo van: "Doe mij die mening ook maar." Zonder uberhaupt iets toe te voegen aan dit lege standpunt.

Is het nu echt je bedoeling serieus genomen te worden?

avatar van kiriyama

kiriyama

Yuma Q. schreef:

Is het nu echt je bedoeling serieus genomen te worden?

Geen eigen mening hebben en het eens zijn met iemand anders zijn 2 totaal verschillende dingen.

avatar van Reinbo

Ik heb nu twee keer Yuma's teksten doorgelezen en krijg niet het idee dat dat over deze film gaat....

kiriyama schreef:

Inderdaad, maar geef dan op z'n minst een paar argumenten, discussie draait immers op argumenten, niet op de meeste stemmen gelden.

Reinbo schreef:

Tsja, nog maar een keer proberen dan. Ik ben er 100% zeker van dat dit de film is die ik afgelopen weekend heb gezien.

avatar van 606

606 schreef:

ben erg benieuwd ga zeker kijken.

heb ik nu gedaan en is wel een leuke film.

3,5 ster

avatar van Olaf K.

Olaf K.

Student medicijnen verliest geheugen na auto-ongeluk en begint na herstel aan het dissectie-gedeelte van zjn studie. Daar vermoedt hij dat hij zit te snijden in zijn toenmalige vriendin die het auto-ongeluk niet overleefde. Een wereld-gegeven, en een prachtig uitgangspunt voor een studie naar verlies en afscheid nemen. Giet daar nog een portie wurgsex overheen en een obsessief geinteresseerde vrouwelijke mede-student en je hoeft het alleen nog maar mooi in beld te brengen, hetgeen ook nog gebeurt. Het mag dan ook een godswonder heten, dat de film zich voor mijn ogen voltrok zonder dat het werkelijk mijn interesse trok. Afstandelijk en bedacht, meer een film voor cineasten dan voor cinefielen wellicht.

avatar van Twilight

Twilight

4.5 Wat een prachtige film. Ik wist niet zo goed wat ik hiervan kon verwachten na het zien van Tetsuo, maar het was nog veel beter en mooier dan ik na het zien van de trailer had verwacht.
Erg mooi verhaal en nog mooiere beelden. Vooral de rots in de kamer is schitterend gedaan, ook de strand scenes trouwens.
Ook de ideeën die in de film zijn verwerkt zijn erg mooi verwerkt, dat over de dood enzo. Vooral dus op het eind.

Ja, deze zal ik binnenkort nog een keer moeten zien denk ik.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Gisteren maar eens herzien Veel beter dan in herinnering. Veel consistenter ook. De eerste keer was tijdens het IFFR 2005 (in zo'n vervelende Cinerama zaal met postzegeldoek en vervelende stoelschikking). Mijn voornaamste herinnering was een 'hermetische' film. Een film die niet uitnodigt en waarvoor je heel veel moeite moet doen om die te kraken. Is niks op tegen, maar tijdens een festival is dat niet altijd even makkelijk.

Maar goed, de film: een mooie opbouw, visueel mooi (what's new with Tsukamoto?). Maar zoals Mes mooi beschrijft op de Midnight Eye site dringt Tsukamoto nu ook voor het eerst door in de ziel en blijft niet aan de buitenkant. Het levert mede daarom een fraaie film op.

Neemt niet weg dat ik me weer op het verkeerde been liet zetten door de sfeer, het meer (denken te) zien dan er is en niks face value te nemen/accepteren (ook een kwaliteit van de regisseur). Het duurde met andere woorden weer even. De apathische Asano vind ik dan ook geen pré. Ik weet nooit goed wat ik nou van hem moet vinden, naast sympathiek.

Het laatste half uur is top, evenals de moeilijk te plaatsen non-narratieve elementen als schoorstenen, bubbels, muren etc. Nog even laten bezinken en dan meer.

En nog even iets anders. Waarom staan sommige Japanse titels dan alleen in het Engels zoals hier Vital en niet in dat merkwaardige fonetische zoals meestal. In dit geval dus Buitaru! En bij Audition/Odishon dan weer wel? De imdb is toch niet heilig? Midnight Eye lijkt me een betere bron in deze...

avatar van SilverGun

SilverGun

Is die schitterende poster trouwens ergens te bestellen?

avatar van starbright boy

Mochizuki Rokuro schreef:

Grappig, ik heb 'm hier sinds kort klaarliggen voor herziening nadat ik 'm voor het eerst in precies dezelfde situatie zag. Het was bovendien de film die samenviel met een IFFR-dipje dat jaar.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Deze vrijdag op MTV, ga zeker eens kijken.

avatar van nightbreed

nightbreed

Yessss Deze ga ik ook kijken vanavond.

Deze lijkt me erg goed.

avatar van Bacon

Bacon

Waar blijft ie nou?

Eerst dat bagger Six-Pack wat langer doorgaat en dan nu ineens 'coolpolitics'....

avatar van lazaroni_86

lazaroni_86

Hij is op dit moment niet te zin op mtv, misschien is het een ander kanaal van mtv

avatar van darkjaap

darkjaap

heb hem gezien en hij was redelijk goed en zat goed in elkaar

al was het achteraf een beetj maf

hoe die hoofdpersoon zich gedroeg

geef hem 4*

avatar van nightbreed

nightbreed

Pffff, de film begon 3 kwartier te laat (ongeveer) en toen zat ik al in een ander programma dus ik heb niet meer gekeken, bedankt MTV.

Vanavond hoop ik dat de film wel op tijd begint.

Wat me ook opviel is dat een 1 of andere domme lul daar de DVD-speler op 4:3 heeft staan waardoor de ondertitels in de zwarte balk komen te staan waardoor je het beeld niet normaal op 16:9 kunt zetten omdat anders de ondertitels grotendeels verdwijnen.

En dit probleem heeft MTV altijd met films (tenminste de films die ik op MTV heb gezien).

Hebben ze dat nou echt niet door of hebben ze gewoon de maling aan dat soort dingen?

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Dan zit bovendien ook nog is het MTV logo voor de ondertiteling. Vond het bovendien ook nog is een erg matige film. Snap niet dat mensen dit leuk vinden.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Martijnnn schreef:

Ik sluit me hier bij aan. Het concept klonk boeiend en de naam Tsukamoto als regisseur maakt je al helemaal nieuwsgierig.

Maar eigenlijk was hier niets aan. Ik ga niet zeggen dat de film me niet intresseerde of wist te boeien maar ik ben er vrij zeker van dat ik hem binnen een paar dagen al vergeten ben.

avatar van Anarchist

Anarchist

[quote]Yuma Q. schreef:

We hebben een hoofdpersoon die een tik van de molen heeft gehad. Die komt een ontzettend lelijk wijf tegen die door de film heen almaar lelijker wordt. .
/quote]

..vooral de 2de zin..vind ik erg op z'n plaats

avatar van Knisper

Knisper

Wat een verademing na A Snake of June, de enige andere Tsukamoto die ik zag. Het begin van de films was een vergelijkbare ervaring; het ziet er prachtig uit allemaal. Bij A Snake of June werkte dat 'trucje' maar een minuut of 40 en toen was ik het zat. Er zit toch een zekere gewenning aan mooie beelden. Op een gegeven moment verwacht je toch dat er nog een schepje bovenop wordt gedaan, iets wat ik daar enorm miste. Ook hier vond ik de film bij het middenstuk nogal inzakken. De beelden bleven mooi, maar was in feite niet meer dan een continuering van wat het eerste half uur bracht. Daar komt nog eens bij dat ik de relatie tussen Asano en de studente niet zo bijster interessant wordt.

Gelukkig was daar de verlichting. Met de parellelle wereld die Tsuka creert, waar Hiroshi nog samen is met Ryoko, wist hij voor mij de film uit het slop te halen. Wat een prachtige locaties, waar echt alles uitgehaald is. Enorm mooie strandscenes (net als Sonatine trouwens, hoewel de twee verder nauwelijks vergelijkbaar zijn), die enorm weten over te brengen hoe de relatie tussen Hiroshi en Ryoko was en is.

De laatste twintig minuten, waar toch een zekere ontwikkeling en vorm van acceptatie bij Hiroshi te zien was, was toch wel heel mooi en zorgde voor een enorme opleving in mijn filmbelevenis. Wat een acteerwerk van Asano trouwens. Zijn naam is al regelmatig gevallen en dit is pas de eerste keer dat ik de man aan het werk heb gezien; kan niet anders zeggen dat dit ijzersterk was.

Al met al een film waar nu en dan mijn aandacht een beetje bij verslapte, maar waar ik achteraf met goede gevoelens op terug kijk. Maakt me toch benieuwd of voor mij A Snake of June een dip was in zijn oeuvre of dat Vital voor mij een opleving is.

avatar van gotti

Sfeer heeft Vital zeker, mooi gedraaid dat ook, maar vond hem nogal traag en bij vlagen zelfs saai. Ben bang dat Tsukamoto en ik nooit echte vrienden zullen worden...

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Zit er nog een beetje creepy stuff in. In wat voor vorm dan ook?

avatar van danuz

danuz

Niet echt en hoe je het hier verwoord is ook écht niet wat een film als Vital voor ogen heeft. Er zitten enkele scènes in waar we een dissectie zien van een stoffelijk overschot, maar daar blijft het verder ook bij. Er is hier al meermaals op gewezen dat het hoogstwaarschijnlijk is dat mensen die deze film met horrorogen gaan bekijken bedrogen uit zullen komen..

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ach, ik ben evengoed wel benieuwt naar de film.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Na die berichten hier boven gelezen te hebben is het wel duidelijk dat MTV er niet goed aan doet om dit soort films uit te zenden. Ik ben het er ook totaal niet mee eens eigenlijk, aangezien het grootste gedeelte van het land uit je reinste cultuurbarbaren bestaat.

Iedereen verwacht een horrorfilm, maar komt van een koude kermis thuis. Zo moet je deze film ook gewoon niet bekijken. Ik daarentegen kwam thuis van een uitzonderlijk warme kermis, en was een mooie, goed geschoten film met veel emotie rijker.

For all you MTV-slaves: Stay Away!

avatar van Martijnnn

Martijnnn

kinjutsu schreef:

For all you MTV-slaves: Stay Away!

SLAVE TO THE GRAVE!

avatar van kinjutsu