• 9.455.928 stemmen

Beauty and the Beast (1991)

Animatie / Familie | 84 minuten / 91 minuten (special edition)

Genre: Animatie / Familie

Speelduur: 84 minuten / 91 minuten (special edition)

Alternatieve titel: Belle en het Beest

Geregisseerd door: Gary Trousdale en Kirk Wise

Met onder meer: Paige O'Hara, Robby Benson en Jesse Corti

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 26 november 1992

Plot Beauty and the Beast

"The most beautiful love story ever told."

Een prins wordt door een heks door zijn slechte gedrag in een beest veranderd. Om weer een mens te worden moet hij zorgen dat er iemand op hem verliefd wordt. Belle komt in de handen van het Beest en hij houdt haar gevangen. Maar toch bloeit er iets tussen hen op.

Belle (stemrol)

Beast (stemrol)

Gaston (stemrol)

Lumiere (stemrol)

Cogsworth / Narrator (stemrol)

Mrs. Potts (stemrol)

Maurice (stemrol)

Lefou (stemrol)

Chip (stemrol)

Philippe (stemrol)

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Drie Disneyfilms keek ik vroeger regelmatig: Aladdin, The Lion King en deze dus (en stiekem was ik wel verliefd op Belle en haar goudgele jurk). Van die drie films heb ik ook nog geen review op de site staan, dus in volgorde van uitkomen kijk ik ze alsnog, te beginnen dus in 1991.

Na jaren van mindere films keert Disney terug naar haar glorietijd vol prinsen en prinsessen en verhalen van oude sprookjes. Naar goed gebruik worden die verhalen wel flink aangepast naar meer kindvriendelijke vormen (wat dus zorgt dat alle Westerse kindjes heel vreemd tegen de oorspronkelijke sprookjes aankijken) al blijft de basis altijd wel enigszins staan. Gaston als schurk is bijvoorbeeld een fantastische toevoeging, niet enkel omdat het bij hem om uiterlijk draait (de moraal van de film zegt net wat anders) maar ook gewoon een goede vijand is. We krijgen verder een verhaal van Belle en het Beest, een episch verhaal zo het lijkt, maar als je even goed analyseert blijkt de vertelde tijd effectief nog geen drie dagen te zijn. Knap schrijfwerk om dat zo te verbloemen, zoals wel meer knap is aan de film.

Hoewel Disney altijd al musicalliedjes had in haar films, is dit pas de eerste echte musical wat mij betreft (en ook hun enige). Dat komt door de verhalende songteksten die in heel korte tijd heel veel uitleggen, maar ook door het visuele aspect. Mensen die zingen kijken weleens de camera in (lees: ze kijken het publiek in) en ook het vele zoomen en heen en weer bewegen van de camera toont de vele lagen van tekeningen – als een kijkdoos haast, of de decorstukken op het toneel. En dan is er natuurlijk die ode aan Broadway met het feestelijke en kleurrijke Be Our Guest – in alles is dit dus een musical op film. En als iets belangrijk is aan een musical, dan is het wel de kwaliteit van de muziek, en in dit geval zeggen de vier nominaties bij de Oscars voor de muziek genoeg. Het zijn liedjes die je zo mee neuriet, die blijven hangen en die fantastisch worden gezongen met O‘Hara als Belle als hoogtepunt. En dan ook nog eens dat schitterende sprookjesachtige gepingel uit Carnival des Animaux. Verder is het stemmenwerk uitstekend in orde, is de humor leuk, de bijfiguren dienend en grappig en de magie onuitwisbaar. Neem de vele memorabele scènes daarbij en je hebt een absolute topfilm.

Ach, en er valt altijd wel iets op een film aan te merken. Is die verliefdheid nu echt zo geloofwaardig, of het gedrag van Belle als ze net in het kasteel is? Neen, maar de absolute betoverende charme doet zo veel goed, dat je dat laat zitten. Buiten dat, als favoriete Disney zijnde mag dat ook in de score worden uitgedrukt. 5,0*.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Ik was al een tiener toen ik deze tekenfilm voor de eerste keer in de bios zag. Ik vond de tekenfilm zo leuk dat ik erna een stripalbum van kocht dat ik nog steeds in bezit heb. Ik kende het sprookje helemaal niet, herinnerde me enkel nog heel vaag een aantal afleveringen van de gelijknamige TV-serie uitgezonden in de jaren '80. Ik wist enkel dat het vooral bekend was omwille van zijn muziek. Maar ik werd meteen verliefd op dit pareltje. Ja, het verhaal is cliché, maar de uitvoering is gewoonweg schitterend. Het personeel dat in huisraad wordt veranderd, je moet er maar opkomen! Vooral het gebekvecht tussen Klokslag en Lumière is heel vermakelijk. Belle is samen met Ariel een van mijn favoriete Disney-prinsessen. In tegenstelling tot andere prinsessen is ze veel doortastender, heeft een uitgesproken mening, maar bovenal toch heel aardig. Bovendien is ze een dromerig type, met andere woorden een vrouw naar mijn hart Gaston en LeFou zijn erg gemeen, maar hun domheid zorgt dan toch weer voor de nodige hilariteit. De muzikale nummers blijven me weinig bij, maar dat doet helemaal geen afbreuk aan mijn liefde voor deze film. Ik denk dat deze film een van de laatste echt mooie klassieke Disney-tekenfilms is.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Hetzelfde verhaal als bij Hunchback; Ik snap waarom mensen dit als klassieker zien maar het is niet zo aan mij besteed. Ik vind het niet erg om te kijken maar ik zit ook niet te trippen voor de televisie. Bij Disney kun je altijd mooie animatie verwachten, vooral als je liefhebber bent, en bij deze film krijg je precies wat je wil.

avatar van Kisje

Kisje

Mijn eerste Disneyfilm in de bioscoop en nog steeds één van mijn favorieten . Wat een prachtige film. In de cinema kwam deze helemaal tot zijn recht...

avatar van avdj

avdj

Disney Classic #33

Na het enigszins plichtmatig aanvoelende The Rescuers Down Under was daar opeens The Beaty and the Beast. Gek genoeg lijkt deze film bij elke herziening sterker te worden. Oppervlakkig gezien grijpt Disney rond deze periode terug op prins- en prinsessenverhalen maar wie verder kijkt ziet dat er veel meer aan de hand is. Allereerst viel mij op hoe sterk het geluid in deze film is. Goed getimede donkere klanken worden gecombineerd met luchtige maar krachtige liedjes. Ze slepen de kijker meer het verhaal in dan in voorgaande films.

Nog veel meer in het oog springend zijn natuurlijk de prachtige tekeningen. Over de animaties kan ik werkelijk geen kwaad woord verzinnen. Of het moet het stilstaande publiek tegen het einde van de film zijn maar dat zal wel een knipoog zijn naar Doornroosje. Het Beest is verbluffend fraai getekend, zowel in houding als expressie. In tegenstelling tot veel andere Disney's wordt het ook op rustige en spannende wijze geïntroduceerd, haast op een manier die mij aan The Elephant Man doet denken. Maar zodra Belle eenmaal zijn vertrouwen wint verandert zijn boosaardige gelaat in een zachtmoedig en vriendelijk gezicht. Een dergelijke karakterverandering zie je maar weinig in animatiefilms.

Belle is ook een interessant karakter en wordt evenals het Beest op een grootse wijze aan de kijker voorgesteld. Meteen is duidelijk dat ze dol op lezen is en niet helemaal op haar plaats is in het dorpje. Wederom ondersteund met kleurrijke achtergronden en een warm liedje. Ook de binnenkomst in het kasteel maakt je als kijker nieuwsgierig. In het verloop van de film transformeert deze grauwe vesting langzaam in een vrolijke en gelukkig makende burcht. Dat wordt vooral mogelijk gemaakt door het levende kasteelpersoneel, dat trouwens wederom van een sterk staaltje creativiteit getuigt. De plagerijen tussen de klok en kandelaar verveelden mij eigenlijk nooit. Om de tekeningen nog maar eens aan te halen: de levende bezems die de balzaal schoonvegen en het liedje dat Belle tijdens haar diner krijgt voorgeschoteld zijn echt zeldzaam mooi.

The Beauty and the Beast scoort met een gedegen vertelstijl, schitterende animaties en een vrachtlading aan leuke personages. Enkel slechterik Gaston had wellicht iets meer uitdieping kunnen krijgen. Tel daar de perfecte voice-acting bij op en je hebt een nagenoeg perfecte Disney. Na The Lion King staat deze voor mij dan ook op de tweede plaats.

avatar van Elineloves

Elineloves

"Een echte vrouw leest toch niet?"

Throwback Thursday.

Ik ben geen Disney miep. De luierdragende Eline vond het vast heel leuk, maar eenmaal in groep 4 aangekomen was ik mijn aandacht verloren. Nu was ik sowieso wel een selectieve kijker, sommige Disney verhalen boeiden me totaal niet. Belle en het Beest was volgens mij wel één van de films die ik kon waarderen. 22 jaar later was het tijd voor een herziening.

Ik moest even wennen aan dat eeuwige gezang, en aan die etter van een Gaston. Wat een misbaksel, die vent. Ook Belle stond me een beetje tegen. Ik vond haar eigenlijk helemaal niet zo leuk. Eenmaal in het kasteel, toen ik Pendule en Lumière (Zo heten die dingen toch?) zag, begon er een klein lachje op mijn gezicht te verschijnen. Wel spijtig dat ik de liedjes niet zo leuk vond. Ik herinnerde me ook maar één enkel liedje.

Ik ben niet zo'n fangirl. Dat jeugdsentiment en dat nostalgische gevoel had ik niet. Het middenstuk vond ik behoorlijk tegenvallen. Ik kon niet helpen om te denken: 'Als deze Disney me als één van de betere bijstond, hoe bagger ga ik die andere dan niet vinden?'. Dat zal ik binnenkort vast ondervinden.

Nouja, om toch maar met iets positiefs af te sluiten: Ik wil Belle haar jurk hebben.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Beauty and the Beast is een verfilming van het klassieke Franse sprookje La Belle et la Bête van Madame Le Prince de Beaumont. De film is echter tevens geïnspireerd door de film La Belle et la Bête uit 1946, van regisseur Jean Cocteau. Het resultaat is een prachtige en betoverende film, die gezien mag worden als één van de beste animatiefilms ooit gemaakt.

De animatie is dan ook prachtig, met mooi vormgegeven decors en fraaie computeranimaties. De muzikale score van Alan Menken en Howard Ashman (die vlak na de opnames van Beauty and the Beast overleed aan aids) is prachtig en werd terecht bekroond met een Oscar. Het titelnummer werd eveneens bekroond met een Oscar. Beauty and the Beast was ook de eerste animatiefilm die werd genomineerd voor een Oscar in de categorie “Beste Film”. Deze Oscar verloor ze uiteindelijk aan de film Silence of the Lambs.

Het scenario van Linda Woolverton is een zéér vrije interpretatie van het beroemde sprookje. De karakters zijn leuk, Paige O’Hara is perfect gecast als de stem van Belle en ook Robby Benson met z’n basachtige stem is ideaal voor de stem van het Beest. Net als de meeste Disney-films heeft ook deze film weer een verborgen boodschap en wel dat schoonheid van binnen zit.

Zonder twijfel de beste animatiefilm sinds SnowWhite and the Seven Dwarfs. De film was een enorm succes in de bioscopen en werd door zowel pers en publiek lovend ontvangen. In Nederland werd de film uitgebracht als Belle en het Beest en bevat ze een uitstekende nasynchronisatie met stemmen van Joke de Kruyf als Belle en Rob Fruithof als Het Beest.

avatar van El ralpho

El ralpho

Disney Classic?

Netflix upload de laatste tijd steeds meer Disney klassiekers; een goed excuus om sommige films dus eens een herziening te geven. Na Aladdin was Belle en het beest eens aan de beurt en ik moet zeggen dat deze voor mij de tand des tijds toch een stuk minder goed doorstaan heeft. Natuurlijk ervaar je dit soort films als klein kind sowieso compleet anders, en ik vond de film toen ook intens magisch en ontroerend. Als volwassene vond ik het nu vooral kinderachtig, de liedjes irritant en veel scene's veel te zoetsappig.

De animatie vond ik dan wel prima in orde, al vond ik de stijl van Aladdin dan ook weer mooier. Ik zal echter niet ontkennen dat de films een aantal prachtige songs herbergt, al zijn ze in mijn geval totaal mijn ding niet. De film zal echter een hoog aanzien blijven houden, en wat mij betreft is dit ook terecht. Voor mij was de film vroeger ook prachtig (op veel momenten zelfs ook een beetje eng!), en was ik niet van de televisie weg te slaan. Nu ik hier echter met een andere bril naar gekeken heb vind ik deze film voor volwassenen toch wat minder interessant. Voor mij was het dan ook niet meer dan een tussendoortje die ik met name nog genietbaar vond vanwege het nostalgische gevoel wat bij mij opgeroepen werd en het verschil te ervaren met hoe ik de film vroeger zag, en hoe ik deze nu bekeek.

avatar van TalentedRipley

TalentedRipley

In één woord: geweldig!

De muziek, de hoofdpersonages, het verhaal... alles klopte. En het ontroerde ook.

Belle is misschien wel de leukste Disney-"prinses". Ook heerlijk dat ze een boekenworm is en niet zo bekrompen als haar dorpsgenoten. Kan werkelijk niks noemen dat tegenviel in de film. Ben ook heel benieuwd naar de versie uit 2017, want in tegenstelling tot bijv. Jungle Book is het origineel al zo goed gedaan dat ik niet kan bedenken wat de live action-versie zou kunnen toevoegen.

avatar van W.V.

W.V.

Niet de allerbeste disney classic, maar wel een aangename film om naar te kijken, jaren geleden moest ik met mijn eigen kinderen naar de film kijken, nu er kleinkinderen zijn schaffen we de dvd-s maar weer aan. Dus onlangs deze weer eens gezien en het blijft een leuke film, hierboven wordt al een keer vermeld de rol van Gaston, ik ben het daar mee eens, maar dat is dan ook een van de weinige dissonanten in de film, de karakters zijn verder leuk uitgewerkt, er is voldoende actie en zelfs dreiging en de muziek is schitterend. Ja deze ga ik nog wel een keer, ook zonder kleinkinderen, kijken.

avatar van M(O)H

M(O)H

Mooi om de film na al die jaren weer terug te zien. Van de nl versie op videoband naar de ov versie in de bioscoop. Als volwassene waardeer ik deze film nog meer.

avatar van thoyouknow1980

thoyouknow1980

Hartverwarmend mooie Disney film

Nog altijd mijn persoonlijke favoriete Disney tekenfilm,en dat is niet voor niets.

Want het volwassen boeiende verhaal raakt mij elke keer weer diep in mijn hart

Liefelijk leuke karakters en prachtige locaties maken het feest compleet.

Belle heeft mijn hart in ieder geval voor altijd gestolen

avatar van arno74

arno74

Herzien nadat ik de remake Beauty and the Beast (2017) in de bioscoop zag. De score hou ik op 3,5*. Het blijft een fraaie animatie met mooie liedjes en een verhaal die ook in de remake terugkomen, met dankzij de technische vooruitgang een prachtige CGI. Doordat die remake visueel heel sterk is gaat mijn voorkeur toch uit naar die versie, al is het beest in dit origineel wat beter geslaagd. Beide versies hebben wel wat, het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat, de animatie of de live-action CGI-remake.

avatar van IH88

IH88

Beauty and the Beast

Eén van Disney's beste animatiefilms. Fantasievol, karaktervol en tijdloos. De grootste troef van Beauty and the Beast is de schitterende soundtrack. Vooral het hoofdnummer is een klassieker geworden. Het ziet er allemaal schitterend uit en vooral het gedeelte in het kasteel van de Beast is geweldig gedaan. Met uitstekende stemmen van onder andere Benson, O’Hara, Lansbury en Corti. En het "en ze leven nog lang en gelukkig" einde wat hoort bij het genre. Een echt sprookjes klassieker.

avatar van killerfreak

killerfreak

Magisch Disneyfilmpje met een geweldig doch origineel "sprookjes"verhaal. De graphics en muziek vind ik echter niet van eenzelfde niveau als enkele vroegere (en vooral latere) films, al doen sommige nummers je letterlijk wegdromen. Hoedanook, het verhaal, de personages, de uitwerking, ... het maakt van deze Disneyklassieker nog steeds een must-see

avatar van Fisico

Fisico

Erg mooie Disneyfilm die ik destijds als kind erg veel heb bekeken. Toen vond ik hem oogverblindend mooi, net als The Little Mermaid die ervoor uitkwam. Vandaag is dat toch even schrikken. Ook het vele zingen is eventjes aanpassen - hoewel ik de songs best mooi én amusant vond.

Het verhaal is prachtig al begrijp ik niet dat niemand in het dorp het verhaal of de legende van het Beest kende. Een romantische Disney is niet zo uitzonderlijk, maar ik vond deze ook vrij eng voor kinderen. Toch vrij donker, grauw en beangstigend. De wolven in het bos zijn één ding, het kasteel én het Beest waren toch eng, zeker in de ogen van kinderen. Het gaat toch een tikkeltje verder dan pakweg de boze heks van Sneeuwwitje.

Verder de typische tegenstellingen tussen de mooie Belle en de arrogante kwal Gaston om nog maar te zwijgen van het Beest zelf. De houding van het Beest dat van erg bruut en onbeschoft overgaat naar lief en empathisch is nogal makkelijk, net als de mening van Belle zelf. Nuja, voor kinderen speelt dit weinig rol en doet dit sprookje wegdromen. Leuk om nog eens terug te zien!

avatar van Lykky

Lykky

Best een spannende film!
De romantiek is natuurlijk behoorlijk overdreven(duhh, Disney) en ik vraag me af hoe lang deze film nog geaccepteerd wordt.. Doornroosje en Sneeuwwitje mogen niet meer wakker gekust worden zonder toestemming, wat moet dit dan wel geen slecht voorbeeld zijn voor de jonge meisjes tegenwoordig!
Monster ontvoert haar vader, houdt haar gevangen en binnen no time is er echte liefde! Al gaat het natuurlijk om de les dat je niet op uiterlijk af moet gaan en Belle ziet dat hij eigenlijk niet slecht is..

Maar vond het heel leuk deze film weer eens te zien!

avatar van JessicaD

JessicaD

Na het zien van de live-action versie van Beauty and the Beast wilde ik even verschillen bekijken. Ik zette Beauty and the Beast de tekenfilm ervoor en kwam tot de ontdekking dat ze niet alleen enorm trouw zijn gebleven, maar het echt bijna een exacte hervertelling is. Niet dat ik het erg vind, het is een mooi verhaal en ik vind het juist fijn als ze er trouw aan blijven. Stiekem vind ik de live-action versie leuker, maar dat komt denk ik omdat ik als volwassene nu liever naar echte mensen of animatie kijk, dan naar tekenfilms.