Genre: Animatie / Familie
Speelduur: 84 minuten / 91 minuten (special edition)
Alternatieve titel: Belle en het Beest
Geregisseerd door: Gary Trousdale en Kirk Wise
Met onder meer: Paige O'Hara, Robby Benson en Jesse Corti
Gesproken taal: Frans en Engels
Releasedatum: 26 november 1992
Bekijk via Disney+
Zondag 22 februari in één bioscoop (Diemen)
Plot Beauty and the Beast
"The most beautiful love story ever told."
Een prins wordt door een heks door zijn slechte gedrag in een beest veranderd. Om weer een mens te worden moet hij zorgen dat er iemand op hem verliefd wordt. Belle komt in de handen van het Beest en hij houdt haar gevangen. Maar toch bloeit er iets tussen hen op.
Belle (stemrol)
Beast (stemrol)
Gaston (stemrol)
Lumiere (stemrol)
Cogsworth / Narrator (stemrol)
Mrs. Potts (stemrol)
Maurice (stemrol)
Lefou (stemrol)
Chip (stemrol)
Philippe (stemrol)
Pieter Montana
Joke is voor mij ook de ultieme Belle, maar Angela Lansbury is voor mij de ultieme Mevr. Tuit, dus ik kijk hem altijd in het engels
Het is trouwens ook niet voor niets "The mos beatiful love story ever told"
Angrod_Pallanén
Ja, echt raar, prachtig getekend, geweldig verhaal, leuke personages en liedjes die je op je vijftigste nog boeien.
soom
Toch vind ik het jammer dat er een nieuwe scene is toegevoegd, het haalt het hele originele Belle&het Beest verhaal overhoop. Zit me er gewoon aan te ergeren als ik hem zie. Ik rewind die in elk geval. Of hoe je dat ook zegt als je een dvd kijkt. Geen idee eigenlijk.
Ze hadden die er beter uit kunnen laten. Het verhaal was toch wel goed zo, zonder die toevoeging.
Daarom werd hij er in 1991 ook uitgehaald
maar als eerbetoon aan Howard Ashman hebben ze zijn favoriete scène toch weer toegevoegd. En zoals wel vaker bij nieuwe scènes is dat de tekeningen niet kloppen met de overige animatie. Érg hinderlijk en al helemaal hinderlijk is het gebruik van andere stemmen.
soom
Érg hinderlijk en al helemaal hinderlijk is het gebruik van andere stemmen.
Volgens mij zijn dit de originele stemrollen, toch? Joke de Kruyf, Johnny Kraaykamp, Sacco van der Made...
In het Nederlands zijn de originele stemmen toch nog steeds aanwezig?
Of bedoel je in het Engels?
Wat voor nieuwe scène?
Angrod_Pallanén
En zien we hoe Belle en het Beest in de tussentijd elkaar "beter" leren kennen.
soom
Mijns inziens, is die bewuste scene echt niet nodig, want het haalt het hele verhaal dat zo mooi was, overhoop. Ik ben echt teleurgesteld dat ze dat zomaar doen. Het verhaal klopt nu helemaal niet meer...
Angrod_Pallanén
Het klopt nog wel, maar het is inderdaad onnodig, maar het is een extra op de DVD waar íedereen benieuwd naar is. Mensen met kinderen zullen niet geïnteresseert zijn in een DVD met alleen maar extra's, ze zullen het pas halen als er iets veranderd is, in dit geval dus een geheel nieuwe scène. Hetzelfde verhaal was bij The Lion King.
U-96
- 2077 stemmen
Is er hier iemand die de Nederlandsche VHS van de film heeft/had? Zou wel graag willen weten of de stemmen op de DVD hetzelfde zijn als op die VHS.
-Jennifer-
Ik vind dit een erg mooie film, ook een erg mooi verhaal! Ik kijk deze film nog altijd met plezier.
soom
Belle word nog steeds gesproken door Joke de Kruyf. Dat in elk geval.
Le Fou werd in het origineel al ingesproken door Johnny Kraaykamp.
Anakin01
Wat een mooie film, over vriendschap en innerlijkheid.
Film voor jong én oud, zie hem zelf nog steeds graag!
Een dikke Disney Aanrader!
Rianneke_Dan
Voor zover ik het kon vinden:
Belle- Joke De Kruif
Mevrouw Pot- Henny Orri
Maurice- Jan Wegter
verteller van sprookje- Gees Linnebank
s0njaa
Mensen.. dit vind ik echt de mooiste disney film.. Ik had hem vroeger nooit zelf en ik ging hem minstens 1 keer per week lenen bij de buren. Toen kreeg ik hem uiteindelijk zelf voor mijn verjaardag.. en vanaf toen heb ik hem nog wel 239480498234904 keer gezien.. HEt is zelfs zo erg dat ik de hele film van het begin tot het einde mee kan playbacken zeg maar... Echt ik ben verliefd op deze film..!
Hoe ouder je word, hoe meer je ontdekt in deze film..
amazingmoi
valt die extra scene hard op? ik bedoel,als je bvb het originele verhaal nooit gezien hebt,valt het dan op dat daar een scene is aan toegevoegd? ik heb namelijk aleen maar die video en niet de dvd
soom
De beelden kloppen niet meer met het verhaal, vind ik.. Maar als je hem nooit hebt gezien en hem dan kijkt, valt het denk ik minder op.
Angrod_Pallanén
Nouja, de stemmen zijn in het Nederlands volgens mij anders, of in elk geval, Belle ziet er anders uit, maargoed dat valt je niet 1,2,3 op. Ik denk dat je er geen problemen mee hebt als je het origineel nooit hebt gezien én neit weet welke scène het is.
amazingmoi
Ik heb het orgineel wel gezien (gisteren zelfs nog eens) maar ik wou weten of de stemmen en de tekeningen verschilden
bedankt voor de commentaren
Angrod_Pallanén
Ohja, bedankt kos. Maar ik weet nu alleen niet of jasha niet weet dat amazingmoi het origineel van de animatiefilm bedoelt of dat hij/zij een grapje maakt.
Sam_Bracke
Deze film heb ik al zo vaak gezien en telkens weer kijk ik hem terug met veel plezier, echt een goed en sterk verhaal en met leuke liedjes erbij:D:D Dit is zeker een van de beste Disney films ooit gemaakt. Een 5
ivon901
Ik heb hem nu al een hele tijd niet meer gezien, maar vroeger was dit mijn lievelingsfilm
film_kaza
ik vond dit wel de leukste disney film die ik ooit zag.
toen ik erg jong was vond ik hem wel doodeng maar later keek ik hem weer en toen vond ik hem erg leuk.
3,5 sterren

Father and Daughter
Animatie / Drama, 2000

Kill Bill: Vol. 1
Misdaad / Actie, 2003
frankrijkprinsboekkasteelrosemusicalinsane asylumprinsesgebaseerd op tv-seriesbeastbased on fairy talebelle eccentric mantoxic masculinityla belle et la bête adapted into play or musical