• 9.375.867 stemmen

Fantasia (1940)

Animatie / Muziek | 125 minuten (original release) / 80 minuten (cut version)

Genre: Animatie / Muziek

Speelduur: 125 minuten (original release) / 80 minuten (cut version)

Alternatieve titel: Walt Disney's Fantasia

Geregisseerd door: James Algar, Samuel Armstrong, Ford Beebe, Norman Ferguson, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, Jim Handley, T. Hee, Bill Roberts en Paul Satterfield

Met onder meer: Leopold Stokowski, Deems Taylor en Walt Disney

Releasedatum: 15 december 1946

Plot Fantasia

"The most sensational sound you'll ever see!"

Disney-animatoren voorzien beroemde stukken klassieke muziek, uitgevoerd door het Philadelphia Orchestra, van beelden. In 'The Sorceror's Apprentice' zien we Mickey Mouse als aanstaande magiër, 'The Rite of Spring' vertelt het evolutieverhaal, 'Dance of the Hours' is een komisch ballet uitgevoerd door verschillende dieren en 'Night on Bald Mountain' en 'Ave Maria' zetten de krachten van duisternis en licht tegenover elkaar.

Narrator - Narrative Introductions

Mickey Mouse (segment 'The Sorcerer's Apprentice') (stemrol)

Soloist (segment 'Ave Maria') (singing stemrol)

Zichzelf - Conductor of The Philadelphia Orchestra

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Fantasia een van de eerste creaties van Disney. Ik had deze op een zeer jonge leeftijd gekeken (5, 6 jaar). Ik kan me herrinneren dat ik in het begin altijd vroeg "wanneer komt Mickey Mouse ?". Op de vhs hoes stond Mickey Mouse, dus ik dacht eigenlijk dat hij gelijk in het begin verscheen. Deze film moest ik toen zien, In ieder geval vanwege het symbool van Mickey in het tovenaars pakje.

De muziek is best mooi en de beelden daarbij geven sfeer. Helaas gaat het na een paar minuten zeer vervelen. Het effect van deze film is niet eens zo slecht. Het gebruik van klassieke muziek is best wel knap, maar de uitwerking was voor mij toch minder en daarnaast duurde het te lang. Legendarisch maar wel tegenvallend. 2,0.

avatar van Ramon K

Ramon K

Ik hoop wel dat ze er een widescreen-release van maken. Het filmpje op Play is nl. fullscreen.

Film IS 4:3 opgenomen....

avatar van Akkiej

Akkiej

Mooie film met overweldigende muziek, dat is een ding wat zeker is. Het begin is sterk met prachtige muziek van Bach, maar duurt (zoals een paar dat al vermeld hadden) een beetje te lang. Na de intro volgen vele mooie stukken, the Nutcracker Suite is echt mijn favoriet! Prachtige beelden ook, erg mooi! Jammer genoeg zakt de film in het tweede deel toch iets af. Het laatste 'verhaaltje' is dan wel weer erg mooi met weer erg mooie muziek.

Disney heeft het goed gedaan met dit kunstwerkje. Want dat is wat het is, een kunstwerk. Je kijkt deze film niet om twee uur lang een leuk verhaal mee te krijgen, maar je kijkt deze film om te genieten van de muziek met de magische beelden. Het eerste deel zou ik 4 sterren geven, maar het tweede deel haalt dat niveau niet altijd. Na veel wikken en wegen geef ik de film het voordeel van de twijfel en scoort hij toch nog een (magere) 8.

En ik raad iedereen aan: kijk en geniet!

avatar van aspro

aspro

Fonzie schreef:

Op naar de Blu-ray Fantasia en Fantasia 2000 in High Def... ik kan niet wachten!!!

ja zeker weten hij komt 23/02/2011 op blu ray uit Fantasia uit 1940 en fantasia 2000.

dat wodrt voor mij weer puur genieten.

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Wat een topervaring! Ik snap dat veel Disneyfans hier afhaken door de nogal vreemde vorm "a new form of entertainment". Maar de beeld/geluid combinaties zijn echt top allemaal! Vooral de abstractere stukken vond ik erg fijn, zoals het moment dat de soundtrack zich voorstelt en de opening van de film. Het stuk met Mickey vond ik wat minder uit de verf komen, mede omdat het zo verhalend is dat het de muziek nogal overstemd. De dansende dieren in tutu's vond ik een beetje een gemiste kans, hoewel ook deze twee nog steeds erg fijn zijn om naar te kijken. Het nadeel is dan ook dat iedereen er leuke en minder leuke stukken ziet aangezien het eigen een aantal shorts zijn.

Disney is hier toch wel op zn experimenteelst. Je moet het maar aandurven om je kijker 2 uur lang redelijk plotloze films voor te schotelen. Daarvoor dan ook deels mijn credits.

Ik heb me erg vermaakt iig en kijk uit naar fantasia 2000. Is die wat meer verhalender dan deel 1? iemand zin om een vergelijking voor me te maken?

avatar van VanRippestein

VanRippestein

hahaha ik lees net dat er in de sixties een korte rerelease was, waarbij het gros van het publiek aan de drugs ging om er een fijne trip van te maken. Makes sense.

avatar van russo

russo

erg mooi gemaakt, vooral na het zien hoe ze die special effects gedaan hebben in die tijd, alles precies op de maat van de muziek, alleen het is niet iets waar ik nog een keer naar zou gaan kijken

avatar van The One Ring

The One Ring

Zoals ik in eerder bericht al aangaf was dit niet bepaald mijn favoriete Disney als kind, maar volgens mij zijn er ook geen kinderen die deze snel op de eerste plaats zullen zetten. Ik ging altijd voor Mickey Mouse en vooral de dinosaurussen (ik was gek op die beesten) en spoelde de rest meestal door. Het leek me nu wel interessant om hem weer eens te zien. Zoals verwacht kan ik er nu veel meer mee dan toen ik jonger dan tien jaar was, maar evengoed vind ik het een erg onevenwichtige film.

De abstracte animaties op Bach zijn aardig hypnotiserend en goed te doen zolang ze duren, maar ik wordt er ook weer niet razend enthousiast van. De Nutcracker bestond uit verschillende losse delen, waarvan er sommige leuk zijn (de paddestoelen) en anderen te kitscherig voor woorden (de feetjes). The Sorcerer's Apprentice is een hoogtepunt, al had Disney natuurlijk al jaren ervaring met het maken van zulke filmpjes, want de oude Silly Symphonies waren ook op de muziek getimed. Niettemin staat dit filmpje nog altijd overeind als een van de beste Mickey-shorts. The Rite of Spring is mijn favoriete muziekstuk van deze selectie en de dinosaurussen kunnen me nog steeds boeien, zelfs al vond ik dat er in deze passage wat al te veel vulkaanuitbarstingen zaten. De introctie van 'Soundtrack' is een geestig tussendoortje. Pastorale is voor mij het moeilijkst om doorheen te komen. Faunen, schattige elfjes, pegasussen en centauren die vrolijk ronddartelen beginnen mij snel te vervelen en ook deze passage is me wat te kitscherig. Alleen Zeus brengt wat leven in het spel, maar ook hij weet niet te voorkomen dat deze passage gewoon niet lijkt te eindigen. Gelukkig wordt dit goedgemaakt met Dance of the Hours, wellicht de best getimede film van allemaal en gewoon ontzettend leuk gedaan. Night on Bald Mountain is erg on-Disney en werkt prima als een sfeervol horrorsegment met meer dan een kleine verwijzing naar het Duitse expressionisme. Misschien is dit wel mijn favoriete segment. Helaas doet Ave Maria mij dan weer weinig. Ik heb al weinig met dat muziekstuk en er wordt ook weinig mee gedaan, al werkt het enigzins als afsluiter omdat het lekker kalm en koel is.

Twee uur van dit is wat aan de lange kant, maar gelukkig zit er genoeg moois tussen. Of het klassieke muziek eer aan doet is weer een andere kwestie, maar Disney heeft in ieder geval nooit meer zo'n groot risico genomen met een film. En is dit de officieuze start van de videoclip?

• 2072 berichten

Zonde dat er ik er zo lang tegenaan heb zitten hikken om deze te kijken, want het is echt prachtig!

Ik zou het meer willen zien als een kunstwerk, een beeld en geluid-experiment, dan als een film. Je moet er wel even de concentratie voor kunnen opbrengen.

Maar prachtige combinatie van muziek en beelden, ongelooflijk hoe goed de stukken geschikt zijn om Disneyanimatie te begeleiden.

De meer abstracte stukken, de Notenkrakerssuite vooral, en de Rite of Spring, vond ik leuker dan wat daarna kwam, met de eenhoorns en centaurs, en de dans met de struisvogels en nijlpaarden (het is vast geen toeval dat de dieren in dat ene liedje van Simba ook krokodillen, struisvogels, olifanten en nijlpaarden zijn?)

De ellenlange uitleg tussendoor, vooral over de dinosaurussen, en de andere tussenstukjes hadden wel weggemogen, maar voor de rest

avatar van mister blonde

mister blonde

Viel me toch wat tegen. Het idee is best goed en voor disney begrippen behoorlijk gewaagd, maar de uitwerking is zo zo. Bij elk van de 7 of 8 van de stukken zat ik te wachten op meer (dat ik echt betoverd zou gaan worden zeg maar), zonder dat dit echt kwam. De narrator was trouwens stontvervelend. Ging bij elk stukje precies vertellen wat er zou komen en wat de bedoeling hierbij was, alsof men (zelfs kinderen vanaf een bepaalde leeftijd) dat niet zelf kan bedenken. Erg irritant.

Ik heb deze film gezien toen ik een jaar of 8 was. Er is nooit een film geweest die ik (slechts één keer) heb gezien zo lang geleden (20 jaar notabene), die ik me nu nog zo goed herinner. Veel films die ik 1 of 2 jaar geleden zag, herinner ik me minder goed. Heeft blijkbaar toch indruk gemaakt. Ik weet nog heel goed dat ik het stuk over de evolutie erg indrukwekkend vond, nu is het wel aardig. Maar eigenlijk kon ik me bijna alles nog erg goed herinneren.

Grootste kracht is de variatie, waardoor je je niet echt gaat vervelen. Op het moment dat je het wel gezien hebt, ga je weer lekker verder met iets anders. Het gebruik van muziek is voor 1940 natuurlijk ongeevenaard. Vond de animatie niet slecht, maar toch vaak wel echt verouderd. Op zich logisch, maar dat is me bij andere disney's minder nadrukkelijk opgevallen.

Ik laat m'n 3,5 sterren beoordeling staan, maar het is met veel moeite en goodwill. Ben alle Disney klassiekers aan het herbekijken, maar heb er tot nu toe nog geen grote meesterwerken in herontdekt.

avatar van K. V.

K. V.

Een tijdje geleden Fantasia 2000 gezien en nu een het eerste deel bekeken. De animatie is natuurlijk iets minder in vergelijking met de versie uit 2000, maar desondanks blijft het erg straf wat je allemaal op je scherm ziet passeren. De meeste klassieke stukken klinken wel bekend in de oren en de bijhorende beelden versterken het geheel wel. Het hoogtepunt, die er trouwens ook in Fantasia 2000 in zit, is toch wel het stuk van Mickey die leerling tovenaar is (met de schoonvegende bezems).

Een tweede hoogtepunt was het ballet van struisvogels, olifanten, nijlpaarden en krokodillen, die erg grappig was gebracht

Er zaten ook wel beelden in die minder origineel waren, maar desondanks vond 'k het wel een aanrader die je toch eens moet gezien hebben.

avatar van The Oceanic Six

Dit is 1 van de Disney films die ik nooit heb gekeken als kind en achteraf ben ik daar erg blij mee, want de 1e kijkbeurt is me enorm tegengevallen. Sterker, behoorlijk saai. Ik snap best dat mensen dit wel prachtig vinden, maar ik was heel snel uitgekeken op de klassieke muziek en beelden waar heel weinig gebeurd. De film duurt gewoon 2 uur lang, daar had 3 kwartier vanaf gemoeten, dan was het denk ik wel te pruimen. Wat me verder wel opviel is dat de film voor een Disney redelijk hard en donker soms was. 2 Dino's in gevecht waarbij er 1 doodgebeten wordt of het einde van de film, met Satan, dat zijn best donkere stukken. Dat waren dan ook nog wel de beste stukken. Mickey als tovenaarsleerling was nog aardig, maar de rest was hoogst oninteressant.

De beelden zijn mooi, de muziek is op zich goed (maar niet voor 2 uur lang!), maar dit komt bij mij niet over als een film. Kan me voorstellen dat mensen het in die tijd ook teleurstellend vonden na 2 Disneyklassiekers als Snow White en Pinoccio te hebben gezien.

avatar van Corcicus

Corcicus

Hele fijne film. Op een trip gekeken en ik denk dat hij zo ook 't best tot zijn recht komt. Heb me er toch aardig aan zitten vergapen

Angrod_Pallanén

Zeven decennia na de premiere is Fantasia nog steeds een voorbeeld, en een prima uitvoering, van de oneindige creativiteit van filmmakers. Met enkele van de meest beroemde klassieke muziekstukken hebben de kunstenaars achter de Disney film een sterk en memorabele animatiefilm gemaakt die onderdeel moet uitmaken van ieders jeugd.

Het concept van de film zelf is zo uniek dat het nooit succesvol geëvenaard is. Hoewel het, zeker voor kinderen, niet vergezocht is. De fantasie van een kind wordt zelden zo getriggered als door muziek. En dus verdiend Disney de roem die hij toebedeeld krijgt voor het denken vanuit een kind z'n visie en er ook nog een avondvullende film van te maken. Ook omdat hij een muziekgenre gebruikt dat zo belangrijk is voor zijn klassieke films, maar op zichzelf zelden wordt genoemd in combinatie met families: orkestrale muziek.

Zelfs met zijn brede doelgroep was Fantasia een dapper project. Maar Disney slaagt er in om het voor iedereen toegankelijk te maken. Niet op de laatste plaats door de variërende verhaallijnen die de film hanteert. Of het nu het ontstaan van de aarde is, dansende flora en fauna of pure magie, de verhalen ontstijgen de wereld van mensen. Zelfs met een lengte van twee uur is de film makkelijk door te komen dankzij de korte spanne van de stukken en de talloze personages die je door een suite begeleiden.

De film benut elk genre van het medium, van angstaanjagende duivels of dinosaurussen tot de hartverwarmende liefdesverhalen van centauren of zelfs krokodillen en nijlpaarden. Humor, romantiek en actie volgen elkaar moeiteloos op met wat makkelijk een van de beste soundtracks ooit is. Zonder een doorlopend verhaal om aan vast te houden en, voor de meeste van ons, niet heel veel herkenbare muziek, weet Disney toch een boeiende, meeslepende tour te geven door het ambitieuze landschap van vertellingen en de grenzeloosheid van verbeelding.

SnakeDoc

Niet door heen te komen. Zet in het vervolg liever een CD-tje op met klassieke muziek. Dit was helaas te gedateerd. De beelden in samenhang met het muziek (dat dan zogenaamd een verhaal moest vertellen) deed mij helemaal niks. Vond het eerder slaapverwekkend en saai.

Alleen het gedeelte met de 'paardengoden' was wel kleurrijk en grappig.

Verder weinig leuks!

• 2072 berichten

Wat vond je er precies gedateerd aan? Zou dit nu niet meer gemaakt kunnen worden? Vond af en toe de animatie verbluffend mooi.

SnakeDoc

Vooral het begin stuk wordt gespeeld onder begeleiding van wat kleurige effecten. Niet echt iets om een kwartier na te kijken. Af en toe wat spatters, wat streepjes en wat kringen.

Ook het gedeelte met de dansende dieren kwam stok oud over. Niet grappig maar eerder wat kinderachtig.

Het stukjes met Mickey was nog wel redelijk net als het gedeelte met de paardengoden. Dat was erg kleurrijk waardoor het naast het luisteren ook nog echt wat te zien was.

Maar al met al duurt het gewoon wat te lang, en gebeurd er wat te weinig.

• 2072 berichten

Vind je het dan niet geweldig knap hoe de beelden afgestemd zijn op de muziek (en niet andersom)?

Ik vind zelf ook niet elk stuk even interessant, maar het gedeelte over het ontstaan van de aarde met de lava en de dino's vind ik juist in samenspel met de muziek toch wel heel erg knap.

SnakeDoc

Nee sorry, doet me helemaal niks. En al helemaal niet in animatie vorm.

avatar van Corcicus

Corcicus

SnakeDoc schreef:

Voor mij een te lange zit, met te weinig spektakel.

Spektakel? Het is een Disneyfilm uit 1940.

Corcicus schreef:

Spektakel? Het is een Disneyfilm uit 1940.

Vermaak, of Entertainment dan ....

SnakeDoc schreef:

Maar al met al duurt het gewoon wat te lang, en gebeurd er wat te weinig.

Voor mij een te lange zit, met te weinig spektakel.

Het heet Fantasia. Het is de fantasie op de noten van muziek. En daarnaast, als jij wervelwinden, dinosaurusgevechten, vliegende duivels of bliksemschichten geen spektakel vindt dan weet ik het ook niet meer.

Angrod_Pallanén schreef:

Niet onder begeleiding van deze muziek, verdeeld in kleine stukjes en getekend.

Angrod_Pallanén

Ok, dan is dit duidelijk niet je genre. Verschil moet er zijn.

SnakeDoc

Jups, heb m n best gedaan, maar niet mijn ding

avatar van RuudC

RuudC

Van alle disneyfilms moet Fantasia wel de meest eigenzinnige zijn. Ik zou dit kinderen niet voorschotelen. In de introductie worden al woorden gebruikt die veel volwassenen zelfs niet begrijpen. Heel banaal beschreven bestaat Fantasia slechts uit klassieke muziekstukken met tekenfilmdansjes. Ik denk dat ik hier vroeger zelf niets aan gevonden zou hebben, omdat de korte verhaaltjes zelf te abstract zijn.

Toch geef ik gewoon een hoge score. Op visueel vlak is Fantasia een meesterwerk. De eerste filmpjes zijn heel sprookjesachtig. Het is best genieten van elfjes die continu de natuur beïnvloeden volgens de jaargetijden. Mickey’s avontuur als tovenaarsleerling is qua verhaal wel aardig, maar visueel weer erg sterk. Hier zie je dan weer overduidelijk invloeden uit de Duitse expressionistische cinema. Bij latere stukken kom je die ook weer tegen. Le Sacre du printemps is het eerste echte hoogtepunt. De eerste wetenschappelijke disney over de evolutieleer. Muzikaal vond ik deze dan weer saai. Ik zag dit filmpje over het ontstaan van de aarde en de komst en ondergang van de dinosaurussen ooit eens begeleidt worden door Rush met 2112. Tekstueel gaat dat heel ergens anders over, maar toch paste het er heel goed bij. Op youtube is dit ongetwijfeld wel ergens te vinden. Het stuk met de centauren en kleine Pegasusjes deed me dan weer helemaal niets. De nacht op de kale berg is voor mij hét hoogtepunt. Als kind vond ik dit muziekstuk doodeng. De animaties hier zijn dat ook wel. De duivel ziet er fantastisch uit, maar ook het spookstadje oogt briljant. Heerlijk stuk! Ave Maria is een aardige uitsmijter.

Ik weet niet of de kinderen van tegenwoordig nog heel vrolijk kunnen worden van klassieke muziek. In dat opzicht is Fantasia erg verouderd. Visueel staat het nog als een huis en kan makkelijk de concurrentie aan met hedendaagse computeranimaties. Fantasia is zonder twijfel de meest ‘betoverende’ disneyfilm.

avatar van J.G.

J.G.

Amai, dat was saai.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Mooi, maar dodelijk saai. Klassieke muziek is prachtig en ik kan er uren naar luisteren, maar dan wel lui in de stoel. Nu, met beeld erbij, moet je nog enigszins actief meekijken. En al wat ik zie, hoe mooi verwerkt ook, boeit me in het geheel niet. En dan is het lastig niet je ogen te sluiten en maar de muziek te luisteren.

Wel een voldoende, omdat er enkele stukken in zaten die absoluut de moeite waard waren. Maar ook niet meer. Ook doordat de uitvoeringen van de muziek niet de beste zijn die ik ooit heb gehoord. Vooral als het gaat om zuiverheid en kwaliteit van geluid. 2,5*

avatar van Pepino

Pepino

Visueel prachtig, maar inhoudelijk saai en ondertussen zeer oubollig. De film is te pompeus en te bombastisch. Alleen het Mickeysegment bood nog vermaak.

avatar van Dk2008

Dk2008

Deze film is niet veel beter dan de remake. De tekenfilms duren veel te lang en echt mooi vind ik ze niet en de combinatie met klassieke muziek vind ik ook niet goed werken. De film is wel mooi gerestaureerd en nauwelijks het idee gehad dat hij al uit 1940 stamt. Alleen het tempo is wel langdradig.

Hij bestaat uit twee delen. Het tweede deel is iets beter en eigenaardig dat ze dat deel beginnen met een stuk jazzy swingmuziek. Disney had toch beter kunnen combineren zoals bij Bambi. Al lang liggen klassiek, jazz en populair verspreid uit elkaar, maar in die tijd toch nog wat dichter bij elkaar. Jammer, het is niet anders maar ik kan wel begrijpen dat het destijds geen succes was. 2.0