Genre: Animatie / Muziek
Speelduur: 125 minuten (original release) / 80 minuten (cut version)
Alternatieve titel: Walt Disney's Fantasia
Geregisseerd door: James Algar, Samuel Armstrong, Ford Beebe, Norman Ferguson, Wilfred Jackson, Hamilton Luske, Jim Handley, T. Hee, Bill Roberts en Paul Satterfield
Met onder meer: Leopold Stokowski, Deems Taylor en Walt Disney
Releasedatum: 15 december 1946
Plot Fantasia
"The most sensational sound you'll ever see!"
Disney-animatoren voorzien beroemde stukken klassieke muziek, uitgevoerd door het Philadelphia Orchestra, van beelden. In 'The Sorceror's Apprentice' zien we Mickey Mouse als aanstaande magiër, 'The Rite of Spring' vertelt het evolutieverhaal, 'Dance of the Hours' is een komisch ballet uitgevoerd door verschillende dieren en 'Night on Bald Mountain' en 'Ave Maria' zetten de krachten van duisternis en licht tegenover elkaar.
Narrator - Narrative Introductions
Mickey Mouse (segment 'The Sorcerer's Apprentice') (stemrol)
Soloist (segment 'Ave Maria') (singing stemrol)
Zichzelf - Conductor of The Philadelphia Orchestra
jeroentje125
Ik hoop dat ik deze film binnenkort eens kan zien. Het moet het meesterwerk van Disney zijn! Ik ben benieuwd.
petey
- 1901 berichten
Ik hou totaal niet van klassieke muziek, dus dat is ook wat me tegenstaat in deze film. Mooi geanimeerd, maar ik verwcht niet anders van ome Walt.
Ralfke
- 2075 stemmen
Allemaal heel leuk gemaakt, gewaagd ook, maar een echt kijkgenot voor de kinders is het uiteraard niet. *** lijkt me dan ook meer dan voldoende voor dit apartje werkje.
Goodfella
De samensmelting van beeld en muziek is prachtig gerealiseerd, maar het totale gebrek aan verhaal en de vrij gedateerde tekenstijl zorgen voor een compleet onboeiende kijkervaring. Krap 2 sterren...
sn@ke
- 2077 berichten
Een rare en wat vage tekenfilm maar daarom zeker niet slecht . Je moet eraan wennen maar eenmaal gewend vermaak je je prima met deze uitzonderlijke disney. 3*
Misschien wel Disney's allerbeste. Prachtige film.
Deze film bracht disney in 1940 overigens aan de rand van de afgrond. er kwam geen kip naar kijken.
Kenshin
Beroemd.
Space fim nummer #1
Geweldig onder het het genot van een blowtje.... OF het zwaardere geschut!
Het schijnt dat je bepaalde beeldeffecten pas merkt als je onder invloed bent. Ritme visualiseerd, pixels krijgen een gestalte, vlammen veranderen in vrolijk naakt- rond vladderende chicks en de verhalen krijgen ineens een verassend onaangenaame boodschap.
Het stuk gebaseerd op de mythologie schijnt ineens confronterend te zijn!!
#2 Natural born Killers
3# Fear and Loathing in Las Vegas
Ook visueel sterk, maar het "voert" de hersenen niet. Blijft geacteer (door nuchtere mensen)
Lord of the Rings zou ook wel kwalificeren, zij het niet dat die film continu van beeldscherpte veranderd waar ik persoonlijk zwaar geirriteerd van raak.
EmDee
Geweldig onder het het genot van een blowtje.... OF het zwaardere geschut
Dat zal vast wel de bedoeling van Disney zijn geweest bij deze film.
davidov
saai is hij misschien wel af en toe maar toch is en blijft het een klassieker....heb hem dan ook al van jongs af aan op video...en mag de film nogsteeds..."apart" maar wel goed.
Walt Disney
Inderdaad als disney fan vondt ik de film wel saai, maar toch boeiend genoeg om het de ganse speeltijd vol te houden om te blijven kijken omdat er toch enkele facetten waren die me dan ietsje meer boeieden en net op het juiste moment als de spanning bergaf gingen kwamen die dan. Toch een film die je eigenlijk niet mag missen en goed voor een 3,5*.
ichi
Alleen het laatste segment met Night on the Bare Mountain en Ave Maria kon mij werkelijk boeien, ik had eigenlijk niet verwacht dat het toch nog de moeite waard zou worden. De rest was mij te zoet, langdradig, saai. Rite of Spring was ook nog wel aardig, maar dat komt vooral door de muziek.
Disneyclassicfan
Ik moet toegeven echt leuk heb ik hem nooit gevonden, zeker omdat ik klassieke muziek gewoon slaapverwekkend vind. Maar toch: het is een klassieker van bovenste plank en iedereen die deze niet heeft gezien mist toch een stukje filmgeschiedenis. Een 4. Net zoals Pinokkio uit hetzelfde jaar. Hoe doet Disney dat? De 2e en de 3e avondvullende films zijn in 3 a 5 jaar gemaakt en beide zijn geweldig!
Djarune
Disney's meesterwerk. De perfecte mix tussen beeld en geluid. Stond vroeger nog op een respectabele plaats in de IMDb top 250. De laatste jaren steeds meer vergeten. En je zult zien. Als Disney deze weer opnieuw op DVD uitbrengt dan stijgen de ratings weer. Hoe kan het dat ie op de laatste plaats staat in de top 50 van de jaren 40. Klopt niets van....
Bioscoopfilm
Echt een prachtige film, het 3e meesterwerk van Disney, maar ik geef toe: hij is wat voor volwassenen, vroeger vond ik hem saai, maar als je alleen de muziek hoort snap je meteen waar al die beelden vandaan komen.
braambes
Mijn vader bracht deze film lang geleden mee uit de videotheek en mijn kleine broertje en de toenmalige ik keken deze film met groeiende verontwaardiging. We snapten er duidelijk het punt niet van, stemmen zou echter wel hypocriet zijn natuurlijk voor een film die ik zag op men -wat zou het zijn- zesde.
Darius
Het meesterwerk van Disney. Ik zou het met 5 sterren moeten belonen als dat irritante gedeelte met de gekleurde instrumenten er niet in zat. Voor de rest is het een groot feest: de dansende paddestoelen, het geluidslijntje, de vier seizoenen, de evolutie, de donkere berg, de tovenaarsleerling en ga zo maar verder. Wat een feest!
SmuttWars
Beroemd.
Space fim nummer #1
Geweldig onder het het genot van een blowtje.... OF het zwaardere geschut!
Het stuk gebaseerd op de mythologie schijnt ineens confronterend te zijn!!
#2 Natural born Killers
3# Fear and Loathing in Las Vegas
are you talkin`about mushrooms? haha!! coole film! ****
The One Ring
Een van Disney's grootste dieptepunten. Er is werkelijk niks aan. Er gebeurt niks interessants. Het stukje met Mickey was nog wel aardig, maar de rest.......... Het Ave Maria was echt om van te huilen. Heb ik nooit afgekeken, omdat er NIKS, maar dan ook werkelijk NIKS in gebeurt.
1,5 ster
XfofaXX
Dat is het nu juist, dat er niets in gebeurt...
Het zijn gewoon de mooie beelden die het hem doen, de simpelheid der eenvoud die de sublimiteit weergeven. (wat kan ik toch poëtisch overkomen:p)
En trouwens, in pornofilms gebeurt er ook niet echt veel, en toch is er een heel deel van de videotheek mee ingebouwd! Teken dat dat ook wel wat succes kan hebben.
(hehe, Disney met porno vergelijken)
The One Ring
Dat is het nu juist, dat er niets in gebeurt...
(hehe, Disney met porno vergelijken)
Diep.
Angrod_Pallanén
In het begin (dwz: de eerst 30x dat ik deze film zag) vond ik deze film echt saai, ik keek hem voornamelijk omdat ik dino verslaafd was (die verslaving is ook pas 4 jaar geleden gestopt).
Ik kon vooral niet begrijpen waarom ze zulke saaie dingen tekenden de dansende elfen, paddestoelen en dan die instrumenten gekleurd tegen een egale achtergrond
maar luister gewoon ff naar de muziek of denk er aan als je de film totaal niet kijkt, en als je dan na gaat denken (instructies all over the place) begrijp je precies waarom ze deze tekeningen hebben gebruikt. Sindsdien is mijn kijk op deze film drastisch veranderd, het zijn nu de enige klassieke stukken die ik kan verdragen (op enkele andere na
). Een dik verdiende 5, voor de fantasie..
Poisonthewell
Neuh hier vind ik niks speciaals aan. Vrij saai zelfs. 2,5*
Jorick
Soms best saai te noemen inderdaad, maar er zitten ook erg scenes bij de echt de moeite waard zijn!
Caligula
Als je niet voor klassieke muziek bent kan deze film best saai uitvallen. Fantasia 2000 toch beter dan deze.

Fantasia/2000

Les Triplettes de Belleville
Animatie / Komedie, 2003

Never Cry Wolf
Drama / Avontuur, 1983
orkestmusicalklassieke muziektovenaarmusical segments live action and animationfantasia