• 9.380.221 stemmen

Southland Tales (2006)

Komedie / Sciencefiction | 144 minuten / 160 minuten (Cannes Film Festival 2006)

Genre: Komedie / Sciencefiction

Speelduur: 144 minuten / 160 minuten (Cannes Film Festival 2006)

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Seann William Scott, Sarah Michelle Gellar en Dwayne Johnson

Plot Southland Tales

"Have a nice apocalypse."

In 2008 heerst er in Los Angeles een hittegolf van drie dagen, die uitmondt in een groot 4th of July feest. We volgen het leven van drie mensen. Als eerste is er Boxer Santaros, een acteur die voornamelijk bekend is uit actiefilms en last heeft van geheugenverlies. Ten tweede is er Krysta Now, een actrice uit pornofilms, die bezig is met haar eigen televisieshow. En als laatste is er Roland Taverner, een politieagent die nogal met zichzelf in de knoei zit.

Boxer Santaros / Jericho Cane

Roland Taverner / Ronald Taverner

Krysta Kapowski / Krysta Now

Private Pilot Abilene

Shoshana Kapowski

Serpentine

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

nieuwe (dvd) release, lijkt me toch, dus waarom niet? Kan je gewoon beschouwen als een straight to dvd 2008 film, neem ik aan.

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Paalhaas schreef:

Lol, maar 3 man dus die het met me eens zijn.

4!

Over twintig jaar, als de Donnie Darko-hype niet eens meer herinnerd wordt, is dit een cultklassieker.

avatar van niethie

niethie

En dan zorg ik er (als het echt moet) in mijn eentje wel voor dat de Donnie Darko hype in leven blijft.

Pastichio Rocker

Als het goed is komt er een uitgebreidere dvd-release in 2009.

avatar van Ninto

Ninto

Brooklyn schreef:

Stem dan ook niet!

Mensen mogen toch stemmen? En als een film zo slecht is dat je hem na 50 minuten uitzet, betekent dus dat ik het een laag cijfer geef.

Poisonthewell schreef:

4!

Hear, hear!

Ik vind het trouwens best vreemd dat deze film nog steeds slechts 170 stemmen heeft, kijkend naar de immense populariteit van Donnie Darko.

Pastichio Rocker

Niet echt vreemd hoor, aangezien deze film nog niet eens verschenen is op dvd in Nederland. Naar mijn weten alleen nog maar verkrijgbaar via import.

avatar van robin_hood

robin_hood

Geweldige film!

De intro is zeer pakkend/schokkend en ondanks de overvloed aan informatie over het achtergrond verhaal (vooral in 't begin) toch redelijk te volgen (aanrader om meerdere keren te bekijken en de prequel graphic novel te lezen) voor meer inzicht.

't Feit dat de film zich in een parallele wereld afspeelt geeft de film een soort van surrealistische sfeer, waar een hoop alledaagse dingen net iets anders zijn. De satire, met onderwerpen als de 'war on terror' is absurd, maar in deze absurde wereld pas 't goed. Twee en een half uur klinkt misschien lang voor 'n film, maar voor mij had hij wel langer gemogen, ik wilde nog meer weten over deze bijzondere wereld.

De acteurs zijn goed gecast voor de film, Dwayne Johnson straalt gewoon 'coolness' uit en zijn scene aan 't einde van de film als hij z'n speech houdt met 't pistool tegen z'n hoofd is geweldig geacteerd. Justin Timberlake heb ik nooit in een andere film gezien, maar brengt met name de voiceover op een overtuigende wijze en de droomscene met dat lekkere nummer is prachtig.

Waar ik nog niet helemaal uit ben is: Waarom liep het spiegelbeeld van Taverner achter? De naeffecten van zijn reis door 't ruimte/tijdgat wellicht?"

Richard Kelly is wat mij betreft een van de betere regisseurs/schrijvers van deze tijd.

Als je deze film de eerste keer ziet, zul je 't misschien niet goed berijpen. Na een paar keer kijken begint het meeste wel op z'n plaats te vallen. Of deze film iets voor jou is kun je alleen bepalen door 'm te bekijken, mijd 'm in ieder geval niet alleen omdat hij slechte recensies heeft gekregen.

Hij is als regio 2 import te koop voor 18,99 euro (zonder verzendkosten!) bij www.cd-wow.ie

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Ninto schreef:

Je kan hem toch niet beoordelen als je hem niet helemaal gezien hebt? Misschien vind je de rest van de film wel geweldig?! Of nog slechter?!

Phoenix

Meh, dat blijft een heikel punt. Persoonlijk geef ik een film een keiharde 0.5* als de film mij niet aanzet hem af te kijken.

Sterker nog, wat ik niet begrijp is waarom je nog 1* uit kunt delen aan een film die je zo vervelend vindt dat je hem niet uitkijkt.

robin_hood schreef:

Da's een matige stukje research, Robin. €5,49 incl. verzending.

avatar van robin_hood

robin_hood

Die site had ik niet gezien, want zo ver ik kan zien kun je alleen met creditcard betalen...

Paalhaas

Klopt. Maar voor een besparing van €12,50 is het misschien toch aan te raden eens zo'n creditcard aan te schaffen dan.

avatar van Jerry1981

Jerry1981

Wat een bizarre film. Ik denk dat ik hem nog een keer of 2 moet kijken voor ik hem helemaal begrijp.

Naomi Watts

Na Donnie Darko gezien te hebben nam ik aan dat Kelly maar een one trick pony zou zijn, hoe kan hij dit overtreffen? Kelly geeft antwoord met Southland Tales.

Het eerste wat opvalt is de anti-cast; Scott, Johnson, Timberlake lieten mij verwachting temperen en Gellar krijgt bij mij altijd de voordeel van de twijfel maar wat een geniale zet is dat van Kelly. Spetteren allemaal, één voor één, van het doek.

Maar Sarah Michelle Gellar steelt de show als pornoactrice Krysta Now. Gelijk maar even een geweldige quote van haar erin gooien: "You know what, I like to get fucked, I like to get fucked hard. Okay, but you have to draw the line somewhere. I mean, violence is a big problem in our society today and I will not support it. That is the primary reason why I won't do anal" .

Dan hebben we nog de hele geschetste toekomstvisie (hoewel ik daar op dit moment niet meer van kan spreken ) is werkelijk briljant en ademt een hypnotiserende magistrale sfeer uit. Een zeer genietbare voice-over van Timberlake, de heerlijke humor (de memorabele quotes vliegen je werkelijk om de oren), sterk acteerwerk, de al genoemde heerlijke sfeer en een script die staat en die ook erg sluitend is maken hier een werkelijk meesterwerk van. Ik vind hem zelf klassen beter dan Donnie Darko.

Wat een laag gemiddelde trouwens, over onderschatte films gesproken.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ah, dit is mooi. Zo horen we het graag

avatar van JohnMcLane

avatar van wibro

wibro

AHWA schreef:

Misschien moet ik hem maar eens herzien dan

Geldt ook voor mij. Bij mijn eerste kijkbeurt heb ik deze film volledig neergesabeld. Diverse keren hierna de trailer bekeken omdat dit nogal een favoriete film is voor de Movie Meter contests. Die trailer ziet er toch best wel prima uit. Ik denk dat ik toch te voorbarig geweest ben met mijn negatieve oordeel.

Naomi Watts

Mocht je de moeite willen nemen, zal de prelude saga ook heel wat deuren openen.

Pastichio Rocker

Als het goed is moet er dit jaar een dikke special edition uitkomen.

Naomi Watts

Geruchten gaan al maanden maar wordt steeds gepostponed. Ook totaal overbodig met de zeer uitgebreide blu-ray en de UK S.E..

Pastichio Rocker

Volgens mij is er nog helemaal geen S.E. uit. De UK versie heeft trouwens alleen maar die 'making of' van een half uurtje.

Phoenix

Ik heb de Amerikaanse, toch de uitgebreidste DVD-release.

Naomi Watts

Klopt, mijn fout. Er was alleen een L.E. Gift set uitgebracht met daarin de Prelude saga. Daar leunt Southland Tales ook voornamelijk op, heel de pre-marketing was hierop afgestemd. Kelly gaf al aan dat er weinig extra's zullen verschijnen. Meer dan op de blu-ray is er niet te verwachten en dat zijn er al niet veel.

The Complete Prequel Graphic Novel Series, Featurette USIdent TV: Surveilling the Southland (40 minutes) is a making of featurette detailing the production of the film, and featuring interviews with cast and crew and ”This is the Way the World Ends” is an animated short that takes place in an alternate universe of the film.

De Prelude Saga is dus de extra's die Kelly biedt, en veel meer satisfying dan een dot extra's op een dvd.

Naomi Watts schreef:

Dus de US DVD plus die saga? Heb je daar een linkje van?

Naomi Watts

Heb hem zelf niet, ik heb de Saga los gekocht. Dan zal ik even moeten graven. Ik kom er nog op terug .

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Hmm daar was ik me ook niet bewust van, die editie. Heb de losse US editie vrij sne; gekocht. Comic komt los dus nog een keer/

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Een aardige/interessante film die niet helemaal uit de verf komt.

Er zit wel potentie in de film en gedeeltelijk komt het er wel uit, met een aparte cast en een eigenzinnig vertelt verhaal. Ik vond alleen die bijbel citaten op een gegeven moment (erg) irritant worden.

Het is wat jammer dat de film zo lang duurt, want dit had makkelijk ingekort kunnen worden. Vooral omdat er nog al wat onnodige zijwegen in deze film zitten. Mede daarom zat ik de hele tijd te twijfelen of ik het nou een goede of een slechte film vond, dan weer 10 leuke minuten, dan weer 10 saaie minuten enzovoort.

Een film die gemaakt of gebroken wordt bij herziening denk ik. 3* nu. Opvallende stemverdeling trouwens.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Waar ging deze film over???

Deze film neemt zichzelf erg serieus met de belofte van een visierijk "eind van de wereld" scenario. Na tien minuten al gaat het bergafwaarts, en vanaf het moment dat de kloof in het ruimtetijd-continuum aan bod komt, is het helemaal af. Dan liet ik het allemaal letterlijk over me heen gaan, en slaakte een zucht van verlichting toen de eindcredits eindelijk over het scherm rolden.

Aan het einde ben je als kijker uitgeput om hier een lijn proberen in te krijgen. Onder dit schijnbaar "goed bedachte" verhaal (ahumm) is dit alleen maar één warrige, onsamenhangende en stupide hoop onzin, zonder doel, zonder boodschap, zonder richting en met zielloze personages. Tot overmaat van ramp duurt hij 144 minuten.

ST is een belediging voor het gezond verstand want alleen de regisseur kan begrijpen wat hij gefilmd heeft (en zelfs dat vraag ik mij af). Hopelijk wordt deze absolute zeikfilm weggedumpt in de flop 100.