• 9.377.055 stemmen

Southland Tales (2006)

Komedie / Sciencefiction | 144 minuten / 160 minuten (Cannes Film Festival 2006)

Genre: Komedie / Sciencefiction

Speelduur: 144 minuten / 160 minuten (Cannes Film Festival 2006)

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Seann William Scott, Sarah Michelle Gellar en Dwayne Johnson

Plot Southland Tales

"Have a nice apocalypse."

In 2008 heerst er in Los Angeles een hittegolf van drie dagen, die uitmondt in een groot 4th of July feest. We volgen het leven van drie mensen. Als eerste is er Boxer Santaros, een acteur die voornamelijk bekend is uit actiefilms en last heeft van geheugenverlies. Ten tweede is er Krysta Now, een actrice uit pornofilms, die bezig is met haar eigen televisieshow. En als laatste is er Roland Taverner, een politieagent die nogal met zichzelf in de knoei zit.

Boxer Santaros / Jericho Cane

Roland Taverner / Ronald Taverner

Krysta Kapowski / Krysta Now

Private Pilot Abilene

Serpentine

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

TragieStar.* schreef:

Waarom stem je dan als je de film nog niet eens gezien hebt?

Dat zegt hij toch niet?

Hij zegt; ik ga niet beginnen OVER Southland tales.

Hij zegt niet; ik ga niet beginnen AAN Southland tales.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Hmm.

Bevreemdend filmpje, potentievol ook. Sommige bevindingen weten me wel te bekoren (andere dingen irriteren weer, als de bijbelcitaten), maar over het algemeen teveel onnavolgbare plot-ontwikkelingen. Wat dat betreft was het misschien ook geen al te beste keuze van mij om hem om 6 uur s'ochtends met m'n brakke kop op te zetten. Maar goed, naarmate de film vordert wordt het iets duidelijker allemaal, maar echt veel weet dat ook niet te helpen. De manier om in de film te komen heb ik tegen die tijd ook nog niet kunnen vinden. Deels interessant, maar te afstandelijk geheel.

Verder ook iets te lang voor zo'n constante trip. Wel een geslaagde cast.

Gemiddelde score voor nu, maar een herziening is wellicht nodig (over een tijd) op een beter tijdstip voor een beter oordeel.

avatar van jonasponas

jonasponas

Knisper schreef:

En waarom is dat per se slecht?

omdat je dan evengoed als een oud vrouwmens door je raam kan loeren om de tijd te doden.

verschrikkelijke film, ik noem het willen maar niet kunnen.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Okee, dit is dus een filmervaring die ik zelf nog niet vaak heb meegmaakt. Vooral het eerste uur had ik geen idee waar ik naar aan het kijken was. Maar wat een genot om naar te kijken! Achteraf gezien kan ik het interpreteren als het bijbels Apocalypse verhaal uit het boek de Openbaring van Johannes gepresenteerd als een B-film waarbij een arsenaal aan B-acteurs uit een blik is getoverd. Maar wat acteren ze fijn; weergaloos. Ik heb me geen enkel moment zitten ergeren aan het spel. Ook Dwayne Johnson kan zijn rol prima dragen waarbij hij volgens mij de persoon Jezus speelt die zichzelf opoffert aan het einde. Neem daarbij nog de sfeervolle soundtrack en de bizarre effecten en je hebt een klein meesterwerkje. Zeker niet geschikt voor een groot publiek; maar wie het probeert en er dieper naar kijkt zal niet teleurgesteld worden. Na The Box en Donnie Darko is dit wederom een fijne film. Richard Kelly is een groot regisseur!

4,5 ster

Ook erg fijne oneliners:

"I'm a pimp... and pimps don't commit suicide."

avatar van The_Game

The_Game

Vreemde film, die ik binnenkort nog maar eens ga bekijken.

Tot nu toe blijf ik er nog neutraal over,

avatar van Asaharo

Asaharo

Dit is een film die je echt een paar keer moet zien voor je er een duidelijke mening over kunt vormen. Ik heb hem nu voor de 3de keer bekeken en pas nu merkte ik de bijbelse referenties op. Ik weet wel totaal niet hoe ik het moet plaatsen in het verhaal maar dat deert niet. Het is verfrissend om deze film te bekijken zonder enige kennis van wat er eigenlijk gebeurt en toch emotioneel betrokken te geraken. De sfeer heeft daarbij veel te maken, de absurde gebeurtenissen des te meer. Pretentieus? zonder twijfel. Dat maakt het allemaal zo heerlijk fout.

avatar van Vascago

Vascago

Hele vreemde film die aan het eind toch nog wat duidelijker wordt. Door het goede acteerwerk, de denderende vaart en geweldige soundtrack wordt het daarvoor ook nergens vervelend. Sterker, het is gewoon heel aardig om naar te kijken.

Een dikke 3,5. Niet meer omdat het ondanks dat het iets duidelijker werd naarmate het einde vorderde, me nooit helemaal duidelijk is geworden waar het nu allemaal over gaat.

avatar van FMHZ

FMHZ

Al een paar keer mee in de handen gestaan, en zocht hem nu op om te kijken welk genre dit nou eigenlijk is. Als eerste valt me de mager IMDB en MM score op. Als ik dan naar de laatste reacties kijkt zitten daar vooral (veel) positieve bij. Vanavond misschien toch maar eens in de speler doen. Het is wel een lange zit zie ik 145 minuten...

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Vreemd? Ja zeker.

Goed? Geen idee.

Weet echt niet wat ik moet denken van dit bijzonder vreemde filmpje. De 2.5 sterren die ik nu geef zijn dan eigenlijk ook volkomen gebaseerd op in hoe verre de film me wist te vermaken. Niet heel veel dus, vond vooral het eerste uur bijzonder slecht en oninteressant. Daarna wordt het iets beter maar niet veel. Hier en daar een scéne die me wel aansprak maar dat gebeurde ook niet heel vaak.

Geen idee ook wat Kelly hier precies mee wil zeggen, denk ook wel dat de film wat meer kijkbeurten nodig heeft voor je hier echt een oordeel over kunt vellen. Voor nu dan 2.5, want vond er grotendeels vrij weinig aan. Irritante typetjes, volkomen onbegrijpelijke plotontwikkeling en het wist me vooral gewoon niet echt te raken ofzo. Denk ook dat daarin de hoog-en laag stemmers zich onderscheiden, de een vindt het op de een of andere manier fantastisch, de ander op de een of andere manier niet. Andere verklaring kant ik ook niet echt vinden.

Apart, 2.5*

avatar van VerasFawaz

VerasFawaz

Voor iedereen die net zo fan is als ik van de film, de Cannes versie is gelekt op het interweb (gaat nooit op DVD uitkomen) check het uit!

avatar van errr

errr

VerasFawaz schreef:

Wat voor toevoeging geeft de Cannes versie?

avatar van Metalfist

Metalfist

Volgens Imdb:
Originally running for 160 minutes, Southland Tales premiered at the Cannes Film Festival in 2006 to a disastrous reception. Because of this, it was re-edited and shortened in length as part of the distribution deal. Since the shortened version was shown theatrically and released on DVD, the Cannes cut has been shown on Cable TV and DVD releases in Europe. Some of the changes between the theatrical cut and the Cannes cut are as follows:

* Opens the same as theatrical cut, with home video in Abilene, except with music ('Water Pistol' by Moby) and runs longer. Video is also shown in its original aspect ratio, instead of cropped for 2.35:1.
* Doomsday Scenario Interface is not present in the original cut, it was added to provide background information present in the graphic novels. Instead we have narration from Pilot Abilene explaining the present situation and Treer Corporation.
* The meeting between the Baron and Hideo Takehashi takes place much earlier in the film, Pilot explains the Baron dislikes Takehashi.
* The character of General Teena MacArthur is more fleshed out in original cut, she mainly communicates with General Simon Theory and the Baron.
* Many scenes with dialog between main characters have been extended i.e. scenes with Boxer & Roland, Krysta & Cyndi, Boxer & Starla, Cyndi & Vaughn Smallhouse etc.
* Pilot explains that Bart Bookman is an 'angry man' with a willingness to die.
* Some events that take place are better explained in original cut e.g. Boxer ringing Fortunio before meeting him, Serpentine explaining her actions at the end.
* Features additional effects of the blimp not in theatrical version.
* Features music by Moby not present in theatrical version i.e. 'Ceanograph' is heard in scene giving information on the rift, 'Hotel Intro' is heard as characters visit different sections on the blimp.

Ben wel benieuwd, jammer dat het nooit op DVD uitkomt.

avatar van VerasFawaz

VerasFawaz

Wat voor toevoeging geeft de Cannes versie?

Het is een compleet andere versie, weliswaar veel van dezelfde beelden maar anders gemonteerd, andere muziek keuze's, andere volgorde betere uitleg in veel dingen. Zeker het kijken waard, stuur me een PM voor een linkje.

avatar van errr

errr

Bedankt voor de uitleg Metalfist en Verasfawaz!

Ik ben zeker benieuwd en wil de Cannes versie graag zien.

En PM voor het linkje is gestuurd.

avatar van Noodless

Noodless

Wat een bizarre film ! Het eerste uur is redelijk moeilijk omdat je als kijker totaal geen greep krijgt op het verhaal. Naderhand wordt het deels duidelijker en boeiender , al blijft het verhaal warrig. De details bij zo'n film ontgaan bij een eerste kijkbeurt.

De personages zijn interessant en sommige dialogen zijn hilarisch.

De soundtrack is opvallend en de beelden mogen er ook zijn.

Goede cast voor deze film. 6/10

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Ik vraag me nog altijd af wat de bedoeling was van deze film. Ik hou het juist op een voldoende 2,5*. Na 1 uur heb ik de film stopgezet en de volgende dag er verder naar gekeken. De stemmengrafiek is ook indrukwekkend, geen enkele score steekt er boven uit.

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Ik zie hier de speelduur van 144/160 minuten staan. Is er ook nog een andere versie, die van 125 minuten? Die heb ik namelijk bekeken.

avatar van SaNDuTjE

SaNDuTjE

Dat Southland Tales een unieke kijkervaring zou worden had ik uit de meeste berichten hier al wel begrepen, maar zoiets vreemds had ik ook weer niet verwacht. Erg bijzonder, in de breedste zin van het woord.

Een herziening lijkt haast noodzakelijk om de film enigszins te kunnen volgen, want vooral het eerste deel is een aaneenschakeling van (in eerste instantie) nietszeggende scenes waar geen touw aan vast te knopen valt. De wereld die door de mooie beelden en de behoorlijk goed spelende acteurs wordt gecreëerd voelt haast surrealistisch aan, want ik sowieso erg kan waarderen.

Naast Johnson en Timberlake speelt zelfs Seann William Scott speelt een goeie rol en dat zegt voor mij al genoeg. Vooral Johnson weet met z'n mimiek en sterke teksten een absurd personages neer te zetten waarbij niets is wat het lijkt. De film zit 'helaas' vol met vreemde personages wat niet echt bijdraagt om de film goed te volgens.

Dat ik na het kijken met een WTF-gevoel achterbleef zal voor de meeste herkenbaar zijn. Alleen al daarom kan ik dergelijke films waarderen, ook al is me nog niet volledig duidelijk wat de boodschap is die Kelly de kijker wil meegeven. Zo ver ik het begrijp is het inderdaad een soort van futuristische versie van het verhaal dat Jezus zich opoffert voor de mensheid.

Een aanrader als enigszins van niet-doorsnee films houdt. Binnenkort nog maar eens bekijken.

Voor nu 3,5*

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Surrealistisch vermaak.

Southland Tales, een Kelly film met een erg hoog vermakelijkheidsgehalte. Overigens, niet volledig doorgedraaide cinema zoals velen hier schrijven. Maar eerder een surrealistische appocalypse met vreemde lui en bijzondere gegevens.

World war 3 breekt uit in het midden oosten, men komt zonder olie te zitten en is opzoek naar andere methodes om de machines in 'leven' te houden.

Wat komt men zoal tegen in de Southland Tales; Gekloonde mensen met geheugenverlies, neukende auto's en preutse pornosterren, bewapende ijscowagens en Chipsetende dikzakken, dromerig sounddesign en hier en daar een paar erg gave shots.

Echter ondanks haar vermakelijkheid, net als bij Donnie Darko, geen score boven 4 sterren. Hier voor miste ik toch net een visueel overdonderende of sfeervolle doorslag. Niet getreurd, ik heb me kostelijk vermaakt met deze surrealistische glimlach van Kelly.

avatar van wimnoot

wimnoot

Sorry maar ik kon hier niets mee. Al moet ik toegeven dat ik erg moe was toen ik hem keek. Heb meerdere keren de film een stuk terug gezet, maar het mocht niet baten. Het enige wat me goed bijgebleven is, is de muziek op het eind. Was dat toevallig van Moby?

Ik zal hem nog wel een keer aanzetten als ik uitgeslapen ben.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

wimnoot schreef:

Jep, Moby's 'Memory Gospel'. Best wel schitterend.

avatar van wimnoot

wimnoot

Ja, erg mooi!

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Uniek.

Steeds weer wordt je verrast en denk je WTF gebeurt hier. Eigenlijk lijkt alles er maar willekeurig in gegooid en dat maakt het juist zo bijzonder omdat je nooit weet wat er volgt. De ene keer zit je opgescheept met een chips-etende baliemedewerker en op het andere moment beland je in een visuele trip met dames in strakke pakjes die Timberlake proberen te versieren.

Dwayne Johnson speelt opvallend ingetogen. Normaal gesproken is hij de grizzlybeer waar iedereen tegen opkijkt maar hier is 'ie redelijk braaf en dat is ook wel eens leuk om te zien.

De muziekkeuze kon ik niet altijd even goed waarderen maar sommige scènes werden wel aardig ondersteund. Ook nog iets klassieks aangetroffen als ik me niet vergis.

Special effects konden iets beter, dat vuur van de zappelin leek eerder op sinaasappelsap dan een echte explosie.

(American flag)

Gek, maf, boeiend.

avatar van Theunissen

Wat een maffe en aparte futuristische film met een hoop B-acteurs was dit. De opening was geweldig en het geheel zit er zeer mooi uit met veel prachtige beelden en mooie kleuren. Ook het verhaal was boeiend maar ook zeer verwarrend. Verder zit er best veel geweld in in deze film die ook regelmatig vrij grof is. De cast bestaat vooral uit B-acteurs maar eerlijk gezegd deden ze het best goed (met name Seann William en Dwayne Johnsonin) in deze film en Sarah Michelle Gellar (heerlijke rol als pornoactrice) zag er best mooi uit met haar heerlijke benen (wel jammer van haar neus). Hetzelfde in iets mindere mate voor de sletterige Ling Bai, die gelukkig vrijwel geen tekst had. De dialogen in de film zijn overigens vaak best grappig. De film duurt behoorlijk lang maar verveelde eigenlijk nooit, sterker nog hij had me in de ban tot het einde.

De film deed me denken aan "War, Inc" en "Watchmen", hoewel deze natuurlijk eerder was.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Dit zijn nou net de soort SF-jes waar ik van hou. Een heerlijk, uitgebreid, maatschappijkritische film met verschillende lagen. Alleen moet ik wel toegeven dat het af en toe moeilijk te volgen is en soms lastig is om bij te houden omdat deze film zoveel verschillende kanten opgaat. Maar in ieder geval heeft Richard Kelly het na Donnie Darko weer voor mekaar. Wat ik wel erg raar vind is dat deze film, uit 2006, pas 4 jaar later straigt to dvd in Nederland uitkomt. 4 jaar later. Dat gebeurd maar zelden bij Amerikaanse films die hier uitkomen. En dan is het ook al weer vrij zonde dat deze zich dan in 2008 afspeeld, want dat is dan dus geen toekomst meer als je het in princiepe zo bekijkt. Zowieso vond ik de tijd wel een beetje te dichtbij. Had toch wel een voorkeur dat Kelly 5-10 jaar verder te tijd in ging, of nog beter....helemaal geen jaar opnoemen.

Maar drukt dat de pret? Absoluut niet. We doen het maar gewoon met wat er is en der is genoeg. Zelfs te veel om het bij te houden af en toe. Het begint allemaal met die home-video opname met die atoombom in de horizon van een buitenwijk en vervolgens krijgen we een snelle samenvatting aan nieuwsberichten voorgeschoteld die ons verteld hoe het er met de wereld, en vooral de USA aan toegaat in 2 jaar tijd tussen de atoombom en 2008. Daarna begint de film en we maken gelijk kennis met 3 personen, eeh ik bedoel 3,5 omdat Agent Roland Tavener een dubbelganger heeft (Kloon?), De ene helft is politieagent en de andere helft is dus als ik het goed is een linkse misdadiger. Verder krijgen we The Rock te zien, die toch zeker zo slecht nog niet is. Hiervoor had ik Doom van hem gezien waar het gewoon een uit de kluit gewassen actieheld is maar als een (buiten)gewone burger doet hij het ook zeker niet slecht. Het lijkt overgens wel alsof hij erg veel verschillende personages speelt, de ene keer is het iemand die uit de woestijn komt met geheugen verlies, dan inene lijkt het een cameraman te zijn, dan inene een politie, pooier van Michelle Gellar en uiteindelijk god. Ja, zoals gezegt, soms is het nog best lastig te volgen. Sarah Michelle Gellar speelt ook harstikke leuk als cynistische pornoactrice die een soort taboe probeert te overheersen. Met die personen kan het feest beginnen. En inderdaad, ik herhaal het weer: de verhalen van de 3 mensen lopen erg veel doormekaar dat je je kop er flink bij moet houden. Maar ondertussen kunnen we ook genieten van de high tech leven in Los Angeles. In eerste instantie lijkt het gewoon nog het heden maar het lijkt erop dat de stad met de tijd futuristischer word. Het sfeer de hele film door is gewoon om te smullen. Het is gewoon een beetje een soort kijk in het leven van... De genre komedie valt overgens ook weinig op in de film en het is soms nog wel de vraag waar je de film serieus moet nemen en waar niet. Ik heb overgens wel erg moeten lachen om die scene met dat getrouwde stel die zogenaamd ruzie maakt. En naast dit alles is er ook nog ruimte voor een paar mooie actie/opstand scenes. De laatste 20 minuten van de film waren ook onvergetelijk, vooral waneer agent Tavenner oog in oog komt te staan met zijn dubbelganger. En natuurlijk die Moby-scene in de zappelin De zeppelin zag er ook erg mooi uit en ik heb een beetje het gevoel dat dat een knipoog was naar de Otto Hindenburg.

Maargoed, Richard Kelly heeft het na Donnie Darko weer erg voormekaar. Wat een heerlijke, mooie film was dit zeg! Jammer dat deze al die tijd vergeten werd en zo ongewaardeerd is. Alles zit erin en is gewoon een must voor iedere soort film liefhebber. Deze krijgt van mij de volle laag!

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

This is the way the world ends

Ik sluit me geheel aan bij DonOswaldo hierboven, met als toevoeging dat het acteerwerk wel een meerwaarde heeft in deze film; veel leuke bijrollen voor onder andere Lambert en Lovitz en Dwayne Johnson vind ik gewoon een prima acteur.

Helaas kon ik van het verhaal niet veel maken, maar de scene met Timberlake playbackend op dat nummer van The Killers vond ik briljant.

Heel aardig en zeker een herziening waard.

3,5 voorlopig.

avatar van jipt

jipt

Liefhebbers hiervan kan ik The Informers (2009) aanraden. Ook zo'n bizar mozaïk werkje.

avatar van Fryce

Fryce

Lastig te beoordelen film. Ik zat denk ik mij 90 % van de tijd aan het afvragen waar ik in hemelsnaam naar aan het kijken was. Kon er echter niet mee ophouden en bleef in ietwat spagaatachtige vorm geboeid.

avatar van pierrrke

pierrrke

wat een feest, hiermee kun je wel zien dat het een briljant persoon is die achter de regie zit, ik bedoel flans het maar eens in mekaar. Ik heb zijn andere films nog niet gzien helaas maar dat zal heel binnekort zeker gebeuren.

de regisseur had echt zoiets van I don't give a fuck wat het grote publiek ervan vind ik doe gewoon wat ik zelf leuk vind, film is dan ook niet voor een grote groep mensen bedoeld. Ik weet nog altijd niet wat ik ervan moet denken: niet alle scènes spraken mij aan en ik snapte er ook grotendeels de ballen van. Zoals men hierboven ook zegt je moet de film meerdere keren zien om hem helemaal te kunnen waarderen, en dat kan ik goed geloven.

voor nu een 3.5* omdat ik lang niet alles meegekregen heb en niet alles stukjes kon waarderen maar ik zie er wel al een meesterwerkje in.

avatar van MatthijsGr00t

MatthijsGr00t

Zeer eigenaardige film van Kelly. Van te voren had ik me niet ingelezen dus had ook niet verwacht dat dit zo’n bizar werkje zou zijn. Bizar is het zeker. Het verhaal is eigenlijk helemaal niets maar door het vreemde wordt het toch wel boeiend. Verder maken de knotsgekke personages in combinatie met de geweldige soundtrack en het geweldige visuele aspect de film tot wat hij is. Het klinkt nu alsof ik zeer lovend ben over Southland Tales en dat geeft toch wel een vertekend beeld. De film kon me niet de hele speelduur boeien en voelt vrij afstandelijk aan. Daardoor is dit enorm lastig om te beoordelen. Ik hou het voor nu op 3*.