Southland Tales (2006)
Genre: Komedie / Sciencefiction
Speelduur: 144 minuten / 160 minuten (Cannes Film Festival 2006)
Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk
Geregisseerd door: Richard Kelly
Met onder meer: Seann William Scott, Sarah Michelle Gellar en Dwayne Johnson
Plot Southland Tales
"Have a nice apocalypse."
In 2008 heerst er in Los Angeles een hittegolf van drie dagen, die uitmondt in een groot 4th of July feest. We volgen het leven van drie mensen. Als eerste is er Boxer Santaros, een acteur die voornamelijk bekend is uit actiefilms en last heeft van geheugenverlies. Ten tweede is er Krysta Now, een actrice uit pornofilms, die bezig is met haar eigen televisieshow. En als laatste is er Roland Taverner, een politieagent die nogal met zichzelf in de knoei zit.
Boxer Santaros / Jericho Cane
Roland Taverner / Ronald Taverner
Krysta Kapowski / Krysta Now
Private Pilot Abilene
Madeline Frost-Santaros
Fortunio Balducci
Bart Bookman
Dr. Inga Von Westphalen
Shoshana Kapowski
Serpentine
Pastichio Rocker
Ben erg benieuwd. Wanneer komt die film uit op DVD?
niethie
En mensen ik neem aan (aangezien) de film eind deze maand op dvd zal verschijnene we hier in nederland geen bioscoop release meer hoeven te verwachten, wat jullie. ??
Phoenix
Hmm, volgens mij draaide Crank ook in Nederlandse bioscopen terwijl hij in de VS al op DVD uit was.
Overigens MOET ik deze nog een keer op een groot scherm zien, dus ik blijf hopen op een release.
Knisper
Ze zouden haast gek zijn, want dat kan nooit een succes worden, maar ik hoop het natuurlijk wel. Zal misschien ooit wel in het cultcircuit terecht komen.
Phoenix
Misschien dat het AFFF dit jaar wel een kopie weet te bemachtigen? Zou iig wel tof zijn. En het ideale podium voor deze film denk ik.
WB
Hmmm, van de regisseur van Donnie Darko. Ben erg benieuwd! Vandeweek eerst eens kijken...
Moreli
Wat ik dus zelden doe, heb ik bij deze film wel gedaan, na 45 minuten kon ik het niet meer opbrengen om door te kijken. Misschien te vroeg, maar dit kon mij echt niet boeien. Snap dan ook niet echt de andere berichten die hoofdzakelijk positief zijn. Voor mij zat hier absoluut geen spanning, geen verhaal, geen humor, geen lijn, geen actie, eigenlijk niets in.
Galliepoap
Respect voor een ieder die hier naar kan kijken. Ik vond er geen kont aan. Zal wel niet aan mij besteed zijn ofzo. Geen touw aan vast te knopen..
BoordAppel
Als je weet dat deze film op de Openbaring van Johannes is gebaseerd dan valt het op zich wel mee met het onbegrijpelijke. Nou ja, dan houd je al die onzin van dat boek nog over maar dan is het allemaal iets beter te plaatsen. Ik wist dat niet van tevoren dus de film kwam op mij ook nogal raar over.
Hoewel nergens het niveau van het meesterwerk Donnie Darko gehaald wordt vond ik het wel een geslaagde film. Ik heb ook het idee dat de film zich niet zo ontzettend serieus neemt, mede door de humor die her en der in de film te vinden is. Ik lag dubbel bij de scène dat Boxer het idee van zijn film verteld. Heerlijk acteerwerk van Johnson, die door lijkt te hebben in wat voor soort film hij zich bevind. Er valt nog veel meer te lachen, er zijn namelijk best veel belachelijke scènes in Southland Tales te vinden die zo op het eerste gezicht helemaal nergens op slaan maar vast veel meer te betekenen hebben. Leuke bijrollen ook van Lovitz, Kevin Smith en Janeane Garofalo, die laatste twee had ik écht niet herkend.
Grootste nadeel is wel dat de film nogal fragmentarisch begint, alles moet nog uitgelegd worden voordat het verhaal echt van start kan gaan. Daardoor duurt het wat lang voordat je in de film zit. Het is allemaal ook wat aan de lange kant. Ik kan me voorstellen dat als je echt een coherent verhaal wil in een film je er op een gegeven moment nogal moe van wordt.
GrayFox
Heb de Cannes versie gezien en hij vloog voorbij, ben het met boordappel eens dat het verhaal even op gang moet komen, maar ik werd er wel echt in meegezogen.
Het hele sfeertje trok ik ook erg goed.
Zit inderdaad ook een lading humor in:
De Dubble Moord en wat er aan vooraf ging: Bruid en Bruidegom en hun vermomming, de neuzen.
Lilliputter bij het Swat-Team
De PornoSterren en hun "Theorien"
aphexfreak
Okay, nu heb ik em dan eindelijk gezien! De nieuwe Richard Kelly!
Alleen heb ik geen idee wat ik hier van moet denken, net als meedere mensen hier...
De film is gewoon absurd en vaag en bizar etc, maar tevens zet hij je toch aan het denken op 1 of andere vage manier.
Een aantal zeer vette scenes, en goed acteerwerk + mooi gefilmt en een beetje een lynch sfeertje af en toe.
En een aantal zeer hilarische momenten!
In wezen een simpel verhaal maar toch ook weer niet al kan dit natuurlijk ook zo lijken door de vertelwijze.
Ik weet eigenlijk ook niet wat ik er verder over kan neertypen hier...je moet hem gewoon zien denk ik, dan snap je het wel (of niet)
Voor mij persoonlijk is die iig geslaagd in opzet, en in de toekomst verwacht ik meer lekkers van meneer Kelly.
Voor nu 4*, maar ik moet hem zeker nogmaals bekijken.
Leland Palmer
Wow! Wat een prachtige film zeg! Ik had eerlijk gezegd niet superveel verwacht van deze film, maar het tegendeel is bewezen. De film scoort niet erg hoog tot nu toe en word een paar keer best naar beneden gehaald door sommig users. Niet geheel onbegrijpelijk denk ik, want ik denk dat deze film niet voor iedereen toegankelijk zal zijn. Voor mij was Southland Tales dat in ieder geval wel.
Het begint allemaal een beetje rommelig vind ik. Het lijkt of je in het diepe gegooid word en er word veel tekst en uitleg gegeven. Dit is niet altijd even makkelijk te volgen vind ik, maar al snel kom je in het verhaal en ik werd echt in het verhaal gezogen. Prachtig gewoon! De film bevat een geweldige sfeer met het 4th of July feest op de achtergrond. Alhoewel we als kijker niet super veel meekrijgen van het feest draagt dit veel bij in de film vind ik. De menigte en mooie muziek op dat feest halen de sfeer echt omhoog naar mijn mening.
De personages zijn super. Dwayne Johnson lijkt zich super in zijn rol thuis te voelen. Echt een erg goede rol van hem. Hij produceert de ene na de andere geweldige uitspraak en of het nou serieus is of niet, ik vond het geweldig. Sarah Michelle Gellar moest ik in het begin wat aan wennen in haar rol, maar ik vond haar ook al snel erg goed thuis passen in haar rol als porno-actrice. Sean William Scott was verbijsterend om te zien. Ik kon hem alleen als grappenmakende en nooit serieuze gast, maar in deze film is hij net het tegenovergestelde. Super goede rol van hem. Justin Timberlake heeft ondanks zijn betrekkelijk kleine rol een goede indruk achtergelaten. Vooral de scene dat hij het nummer Al These Things I've Done van The Killers zingt met die meiden op de achtergrond. Geweldig!
Kelly maakt met Southland Tales een geheel andere film dan Donnie Darko. Vooral de manier waarop hij deze film maakt is anders, maar wel erg goed. Misschien wel een manier waar de kijker aan moet wennen, want de futuristische draai die Kelly meegeeft aan deze film was voor mij wel even wennen. Maar dit is net zoals het begin van de film. Ook hier zit je zo in en op een gegeven moment telde het voor mij alleen als pluspunt in het geheel van deze film. De muziek van Moby is geweldig. Deed me op sommige momente denken aan de muziek uit Mulholland Drive en toen ik als kijker hoorde dat dit gepaard ging met een aantal prachtige nummers kon het allemaal niet meer stuk. Vooral het nummer Wave of Mutialtion van The Pixies is erg mooi in de film. De humor is overigens ook een groot pluspunt. We worden als kijker verrast met de één na de andere verrassende, bizarre en hilarische scene.
De manier waarop Kelly met prachtige camerashots, prachtige scenes weet te creëren is voor mij geweldig uitgepakt. Visueel weet deze film in ieder geval te imponeren. Ook de CGI die gebruikt word pakt goed uit en de bizarre scene dat Scott en Scott in het busje door de lucht vliegen is onvergetelijk goed. Waarom weet ik niet, maar ik moet dan ook de hele film nog even goed laten zakken om vervolgens lang na te kunnen denken over dit kunstwerk. Ik heb nu alweer zin om de film te herzien terwijl ik de film net heb uitgezet!
Have a nice Apocalypse!
Uier
- 2006 berichten
Hear hear HarmJan, maar van mij krijgt 'ie de volle 5*.
Gisteren gezien en vandaag moest ik 'm weer een keer kijken. Wat een fantastische film, met de ene na de andere onverwachte scene. Sommige zijn een visueel meesterwerk, andere vallen weer op door de fantastische muziek en als geheel valt dat plaatje schitterend in elkaar. Volgens mij gaat het niet lang duren voor ik deze film voor een 3e keer ga zien.
us_raider
- 2034 berichten
Een bijzondere film, dat verwachtten we natuurlijk allemaal, en nu – na het zien van Southland Tales – durf ik zonder schroom te beweren dat we te maken hebben met de overtreffende trap van Donnie Darko. Ik heb het dan vooral over de uitstraling van de film, want beter dan Richard Kelly’s debuut is Southland Tales zeker niet.
Laat ik maar beginnen met het eerste dat me opviel én beviel: de muziek. We horen onder andere de negende symfonie van Beethoven, Waves of Mutilation van de Pixies, een bizar nummer genaamd ‘Teen Horniness Is Not a Crime’ en de verrassend goed klinkende ambient van Moby – tezamen vormt dit een niet te vergeten smeltkroes van goed gekozen geluid.
Ook op visueel gebied is de film buitengewoon mooi. Phoenix had het al over ”die handelsmerk longtakes met glijdende en draaiende camera en merkwaardige CGI “. Het uitstekende kleur- en lichtgebruik zorgt daarnaast voor een sfeervolle fourth of July.
Als aan de hand van de cinematografie nog niet duidelijk is dat Southland Tales een film van Richard Kelly betreft, dan gebeurt dat wel aan de hand van de inhoud. Evenals in Donnie Darko wordt een ingenieus verhaal gebruikt als aanknopingspunt om verscheidene thema’s aan bod te laten komen. Helaas zijn de thema’s niet langer vooral psychologisch van aard, maar eerder sociaal-maatschappelijk. Naar mijn bescheiden mening is dat jammer, omdat mede de personages Donnie Darko zo’n sterke film maken. In dit geval zijn de personages absurd en grappig, maar ook erg vlak. Nog iets dat ik liever anders had gezien: tijdreizen. Moest dat nu wéér? Was er geen inspiratie meer?
Wat rest er dan nog? Een verwijzing naar meneer Darko zelve: “He’s a paranoid schizophrenic who has a supernatural gift.” En een verwijzing naar Frank: Sean William Scott die zijn linkeroog kwijt is.
Maar misschien zoek ik waar ik niet zoeken moet en kan ik beter op zoek gaan naar paaseitjes …
Ach, what the heck. Kelly laat met Southland Tales zien dat hij in staat is om te gaan met een grote hoeveelheid druk door wederom een van de eigenaardigste en interessantste films van de afgelopen jaren te maken. Dat zijn films ook kwalitatief van hoog niveau zijn, is alleen maar een pluim waard. Ik kijk nu al uit naar zijn aankomende producties.
Cheyennexx
na nog geen 5 min afgezet.. niks voor mij.. snap niet waarom deze film hoog scoort hoor.. het zal wel..
Knisper
Zo zie je maar weer. 'Another good film down the drain' door de critici en de Amerikanen. Doet me erg erg goed om zoveel goede recensies te lezen.
The One Ring
Niet alleen de Amerikaanse critici waren er niet over te spreken. In Cannes is de film weggejoeld.
maxcomthrilla
De goede recensies komen louter van mensen die Donnie Darko overdreven goed waarderen.....Als je een regisseur lief hebt, ben je sneller geneigd om bepaalde zaken door de vingers te zien. Ik verwacht er dus weinig van.
niethie
Heb hem dan eindelijk, ben zo benieuwt straks maar eventjes bekijken,
heb hoge verwachtingen...
Leland Palmer
Nee hoor. Ik vind Donnie Darko een goede film, maar ik waardeer die film niet overdreven goed. Ze zijn niet te vergelijken overigens en ik vind deze beter dan DD.
Respekked
Hmm kan me voegen in het rijtje DD liefhebbers, maar kon met deze film helemaal niks. Echt geen touw aan vast te knopen en lelijk. Eén gave scène wanneer Timberlake in de camera zingt, de rest is interessant doenerij van de bovenste plank. Wast of time.
Leland Palmer
Dit soort reacties en beoordelingen verwacht ik eerlijk gezegd nog veel meer. Southland Tales word denk ik een echt ''love it, or hate it'' verhaal...
BoordAppel
Voor mensen die Donnie Darko "overdreven" goed vonden kan deze film juist een enorme teleurstelling worden. Echt een compleet andere film.
Phoenix
Nogal logisch. Zeker voor een uniek regisseur als Richard Kelly, die aan bepaalde zaken opvallend meer en aan sommige opvallend minder aandacht besteedt. Iemand die eens wat anders aandurft. Alleen daarom is dit al de moeite waard en geen waste of time.
Had het al voorspeld maar toch jammer dat pretentie automatisch als een negatief iets wordt beschouwd. Was bij The Fountain ook al geregeld het geval.
Mwoah, ik vind de aanpak van Kelly toch wel aardig overeenkomen hoor. Hij schakelt even in een andere versnelling maar voor de rest zou Donnie Darko één van de eerste films zijn waarmee ik dit zou vergelijken.
Pastichio Rocker
Richard Kelly heeft zichzelf nog niet voldoende bewezen om een uniek regisseur genoemd te mogen worden.
BoordAppel
Ik vind het vooral heel anders omdat in Donnie Darko heel veel normale mensen voorkomen die je in het echte leven ook zou kunnen tegenkomen, al zijn sommige personages wat uitvergroot. Hier is daar echter geen sprake van.
ferrit
Tja kon mij ook niet echt boeien
Leland Palmer
Het komt erg weinig voor dat ik een film twee keer achter elkaar zie, laat staan drie keer achter elkaar. Southland Tales is geloof ik ook de eerste film die ik ooit drie keer achter elkaar heb gezien en bij deze derde keer realiseer ik me dat deze excentrieke productie van Richard Kelly er één is om nooit te vergeten. Deze film moet geschiedenis gaan schrijven in de filmhistorie, dat kan bijna niet anders. Veel kijkers vragen zich misschien af waarom dan wel en dat is misschien wel terecht. Southland Tales is een film die zeker niet voor iedereen is weggelegd en een dikke middelvinger opsteekt naar alles en iedereen. Althans, zo lijkt het soms...
Een film als Southland Tales zullen we als kijker maar weinig te zien krijgen. Hoe bedenk je dit als regisseur? Hoe kom je op het idee, want er moet volgens mij op Kelly na geen persoon zijn die dit zou weten te maken. De prachtige, bizarre en hilarische personages die we tegen komen in deze film. De prachtige cinematografie, overweldigende CGI en de visueel imponerende beelden die Kelly de kijker schenkt zijn geweldig. Nou jah, dat vond ik dan. De muziek is één van de sterste punten. ''Wave of Mutilation'' van The Pixies, ''All These Things I've Done'' van The Kilers en de meesterlijke score van Moby. Deze komt vooral op het einde erg goed uit de verf tijdens de dans op het podium.
Kelly maakt een film zonder enige grenzen. Een film die niet altijd even serieus moet worden genomen en alle personages creëren dan ook een samenhang van bizarre, hilarische en onverwachte wendingen waar we als kijker niet van hadden kunnen dromen. Ik geef deze film de volle vijf sterren, want ik heb bijna nog nooit zo'n fascinerende film gezien als deze.

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

Black Snake Moan
Drama / Romantiek, 2006

Diva
Actie / Thriller, 1981
zelfmoordbroer of zus relatiespionprophecymidden-oostenterroristouder-kindrelatieman vrouw relatienevadageheugenverliesallegorymass murderontvoeringchantageafghanistantijdreizenundercover agentmarxism smokkeltwin brotherfilm in filmsurrealismeinterraciale relatieend of the worldsamenzweringterrorismesplit personalitybig corporation doppelgängergovernment corruptionsouthern california alternate timelineenvironmental issueworld war iii mysterious pastabsurdismfourth dimension