Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Eduardo Noriega, Marisa Paredes en Federico Luppi
Gesproken taal: Spaans
Plot El Espinazo del Diablo
"What is a ghost?"
Terwijl de Spaanse Burgeroorlog door het land raast, is het in een afgelegen weeshuis voor kinderen van gedode Republikeinse militairen en politici ook geen pretje. Carlos is een nieuweling die niet bepaald het lievelingetje is van de ijzige directrice en al helemaal moet oppassen voor de brute conciërge Jacinto (Eduardo Noriega). Alleen een vriendelijke professor knijpt wel eens een oogje toe. Een onontplofte bom in het gebouw maakt constant de dreiging van de oorlog tastbaar en als dan ook nog blijkt dat een rusteloze geest door de gangen en kamers spookt, kan er van een explosieve situatie gesproken worden.
Carmen
'El Puerco'
Santi
Alma
Drs. DAJA
Ben geen liefhebber van Del Toro en dat komt voornamelijk door zijn timing en te gelikte cinematografie. Ook vind ik de camerabewegingen in veel shots erg ongepast en vind ik zijn verdeling van aandacht (vooral die op gore) vreemd en soms een beetje ongelukkig. Resulteerde in mindere ervaringen met Hellboy en ElLaberinto del Fauno. Vond het bij El Espinazo del Diablo ook vervelend maar verhaaltechnisch vond ik deze interessanter uitgewerkt bovengenoemden. De film wist me wel redelijk te boeien en vond het een redelijke horror.
ILDIB
Het wordt nooit echt spannend of eng en het verhaal is erg traag. Audiovisueel is het wel allemaal prima in orde. Maar geen hoogvlieger. Het belooft veel maar het komt er maar niet uit. Anderzijds, het ontbreken van allerlei poespas houdt hem wel in evenwicht.
Baldur
Uitstekende film. Visueel erg goed, bijvoorbeeld de (vast al genoemde) explosie scènes. De film is niet echt creepy verder, maar de sfeer is top neergezet en nog aardig dreigend en duister. Ook het verhaal is onderhoudend en werkt goed naar het hoogtepunt toe. 4*
R1992
Beetje een teleurstelling na Del Toro's 'Pan's Labyrinth'.
Tjah, de sfeer is wel lekker. Mysterieus en enigszins duister, maar te weinig aanwezig om de hele film boeiend te blijven houden. Enkele scenes waren echt goed, zo vond ik de scene waarbij de twee jongens water gaan halen in de midden van de nacht, best spannend. Maar k moet tegelijkertijd toegeven dat ik verder weinig spannende scenes ben tegengekomen, best teleurstellend
Mwh, vond de invloed van de geest niet erg groot. Wel ubermysterieus allemaal, maar zijn motieven waren uiteindelijk ook teleurstellend. Blijkbaar wou het geestje alleen wraak nemen op Carlos en deed dit aan het einde ook. Wat een klootzak die Carlos, die wat wel wat meer pijn mogen hebben geleden.. wat stokken in zn lijf, verdrinken in het water en de geest die hem meesleurt. Mwh, ik was niet erg tevreden en ging een beetje onvoldaan weg
Toch aardig wat sfeer en acteertalent. Del Toro maakt het niet helemaal af voor mij en daarnaast zat er te weinig fantasy in deze film, maar dat kwam door persoonlijke verwachtingen
je80roen
Beetje een mengelmoes van el Orfanato en Pan's labyrinth. Je kan duidelijk zien dat deze film de opmars is geweest naar deze andere twee. Echter het niveua van Pan's labyrinth haalt hij bij langer na niet.
Erg goede film van del Toro, waar ik erg van heb genoten. De film bevat een erg sterke sfeer, met goed acteerwerk van zowel de volwassenen als de kinderen. De film schetst een goed tijdsbeeld van de Spaanse burgeroorlog en bevat een aantal sterke schrikmomenten, al is de constante dreiging van de oorlog misschien nog wel erger. Hoewel het einde misschien enigszins voorspelbaar is, heb ik zelden zo zitten te hopen op een einde als bij deze film. Ik zat echt te genieten toen Jacinto door de jongetjes keihard neergestoken werd en uiteindelijk m.b.v. de geest zijn verdiend loon krijgt. Verder zziet het camerawerk er netjes en verzorgd uit en heb ik er eigenlijk niet zo veel op aan te merken.
R1992
]
Pff, dat vond ik juist verneukt.. hij werd 2 keer gestoken met een stok en werd daarna in het water gegooid, hij had echt veeeeeeééél meer pijn mogen lijden.. en ik had liever een confrontatie met Jacinto en de geest gezien op de 'grond', nu werd ie ff snel in het water gedumpt en daar kwam de geest, die hem zogenaamd meetrok =\
mister blonde
Goede film, volledig in de lijn van de andere films die ik van hem zag. Samen met Pan's Labyrinth veruit zijn sterkste en meest volwassen film.
Ook hier weer een coming of age film, behoorlijk sterk uitgewerkt (waar veel andere films van hem achterblijven). Visueel sterk weer, bij vlagen echt verbluffend. Goed rustig tempo (waar wel genoeg in gebeurt) en een sfeervolle setting. Sterk geacteerd ook, (hoewel dat ventje Carlos op het randje zat). Dikke 4 sterren.
Bottleneck
Mooi drama met een lekker loom sfeertje en een aandoenlijk verhaal. De enkele horror-elementen geven er een mystiek tintje aan, maar zijn niet spannend of eng zodra blijkt dat de geest goede bedoelingen heeft.
Eigenlijk is het ook meer een sprookje, ook omdat de karakters ofwel oerslecht zijn of juist goed, zonder tussenweg. Visueel dik in orde met o.a. de setting van het oude, afgelegen pand en de Spaanse hitte. Fijne film om rustig over je heen te laten komen.
MrHorror
zonder de twijfel één van de mooiste spookfilms die ik heb gezien. hoewel sommige mensen deze film minder vinden dan 'pan's labyrinth' (ik heb die ook hiervoor gezien), denk ik niet echt dat je deze twee met elkaar kunt vergelijken. tdb is wat realistischer en, in mijn ogen dan, wat rauwer dan pl. de laatste is wat surrealistischer en snijdt, vooral op het einde, dwars door je ziel heen. tdb is wel duidelijk een soort stijloefening, je ziet sommige dingen ook terugkomen in pl, maar ik vind het zeker geen mindere film!
Freckles
Viel me toch wat tegen eigenlijk.
Ben geboeid geraakt door Spaanse films na Pan's Labyrinth.
En Del Toro is zeker een prof! Maar dit was toch best een teleurstelling.
erik1677
Heb deze film al jaren op vhs, en kijk hem keer op keer.
Hij staat dan wel te boek als een horror,maar persoonlijk vind ik het meer een schrijnend drama.
Soms lijkt het wel dat er geen een lichtpuntje in de film zit.
En is vaak tergend hard.
maar de film is ook prachtig mooi opgenomen, de beelden spatten gewoon van je scherm, en je voelt soms letterlijk de broeiende sfeer.
Samen met el orfanato en Pans labyrinth is dit mn favoriete Del Toro.
En deze film is me dus wel absoluut 5 sterren waard, omdat ik dit waarlijk echte topklasse vind.
De film verveelt geen moment, ook ondanks Del torro later nog beter werd, is dit ook absoluut een meesterwerk.
El ralpho
Meer een fantasy/drama film, van horror is hier namelijk echt geen sprake.De rusteloze geest heeft namelijk een minimale rol in de film en als hij voorkomt is deze geenszins eng of schokkend te noemen voor iedereen boven de 12 jaar
Hooguit kan in deze film gesproken worden van enkele thriller elementen.
De film neemt verder de tijd om het verhaal op een rustige en mystieke manier aan de kijker voor te leggen maar heeft verder niet veel om het lijf.
Ook valt de finale jammerlijk genoeg erg tegen.
Jacinto krijgt wat hij verdiend maar dit wordt helaas erg gemakkelijk afgedaan. Een confrontatie met de geest op het droge was beter geweest. Tevens vroeg ik me af waarom de geest Jacinto niet eerder aangevallen had als de kinderen hem ook kunnen zien en hij door hem in het water ook naar beneden getrokken werd?
Jammerlijk, maar de sfeer in de film is in deze verder wel uitstekend neergezet. Wel verwachtte ik constant meer van de film omdat ik al bekend ben zoals de meeste hier met het latere werk van Del Toro. De grote verassingen bleven dus echter uit, maar wat echter overblijft is gewoon een degelijke film die het bekijken absoluut waard is. 3,0
_Casper_
op zich een goeie film, maar van horror is er indeze film inderdaad geen spraka. Het is meer een drama met een beetje thriller elementen.
Het is zeker het kijken waard, maar geen superiere film ofzo die me nog tijden bij zou blijven staan. Ook snap ik niet waar de titel ''the devils backbone'' op slaat bij deze film
gewone 3*
Drs. DAJA
El Espinazo del Diablo is op nr. 17 in de Horror Top 25 van de jaren '00 van moviesense gekomen.
Moviesense telt deze maand af naar de nummer 1 Horrorfilm van het vorige decennium en brengt daarbij iedere avond een video online waarin ik de volgende titel uit de toplijst bespreek.
De link naar de video: Halloween Horror Top 25: nummer 17 | MovieSense - Online filmmagazine
Zandkuiken
M'n vierde Guillermo del Toro na El Laberinto Del Fauno en de twee Heljongens. Ook El Espinazo Del Diablo (Als er Spaans kán gebruikt worden, spring ik daar met een katachtige reflex op, zo ben ik) is weer een knap gemaakte prent.
Toch lijkt del Toro bij mij een beetje vast te zitten in de categorie 3-3,5* films. Geen verkeerde categorie natuurlijk, want ook Nolan, Soderbergh, Jonze, Greengrass, van Warmerdam en andere Manns hebben er hun tent opgeslagen. Goed ideetje om iemand op de zenuwen te werken: persoonlijke cineastencategorieën uit de doeken doen! AFRONDEN graag.
Vlug over naar El Espinazo Del Diablo. Vakkundig gemaakt dus, met sfeervolle, zonnige beelden en een rustige sfeer. Zoals velen hier opperen niet echt superspannend, maar wel een aardig drama met fantasy-elementen. Ook die typische Spaanse voice-over tekent present en daar hou ik wel van. Geeft het geheel warmte mee.
Ik vond het geen parel, gewoon een goeie film. Kleine 3,5*
Thomas83
De overeenkomsten met El Laberinto del Fauno zijn duidelijk. Beiden zijn sprookjesachtige verhalen (eerstgenoemde wel een stuk meer dan deze) met horrorelementen en spelen zich af tijdens de Spaanse burgeroorlog. Ook zijn ze beiden bekeken vanuit het perspectief van het kind, waarbij we aan het begin al zien dat het hiermee niet helemaal goed afloopt. Daarnaasr arriveren de hoofdpersonen in beide gevallen met een volwassene per auto op een nieuwe plek, een ongewild nieuw thuis.
De film ziet er weer prachtig uit, ik kan niet anders zeggen. Zelfs de hele openingscredits bevallen me. Mooie muziek ook. Zo'n geweldige lullaby of zeer herkenbaar thema ontbreekt hier dan wel, maar qua kleurgebruik vind ik deze misschien nog wel mooier. Qua verhaal dan weer niet zo eng en fantasievol en ontroerend als El Laberinto overigens, maar het is zeer onderhoudend.
Het lijkt aanvankelijk nogal flauw en wat saai met het geestengebeuren, maar op momenten is het toch echt spannend en zelfs vrij creepy. Al valt het horrorelement wel tegen uiteindelijk. In El Laberinto speelde de horror en fantasy een veel grotere rol. Er zit ook een beetje humor in de film, iets wat je in El Laberinto niet echt hebt. Hier ook niet echt de heel akelige scènes zoals met de fles. Zelfs het stukje met de geïmproviseerde speren wilde maar niet echt schokken.
Minpuntje is dat de film zo tegen het einde meerdere flauw sentimentele momentjes heeft. Het plot hier op Moviemeter vind ik trouwens niet helemaal kloppen. Kan me eigenlijk geen scène herinneren waaruit blijkt dat de directrice Carlos niet mag. Zo ijzig vond ik haar nou ook weer niet. En die professor is toch gewoon een dokter? Een vrij groot verschil nog.
Hoewel het fantasy-element dus een beetje ontbreekt is dit eigenlijk ook gewoon een modern en duister sprookje, met de nodige moraal en een vrij duidelijke scheiding tussen goed en kwaad, ook al wordt deze niet per se meteen onthuld. Heb me zeer vermaak, maar ben toch wel met enige teleurstelling achtergebleven. Maar El Laberinto del Fauno was dan ook zo goed.
Jawaddedadde
Aardig filmpje dat zich inderdaad leent tot een vergelijking met El Labirinto del Fauno. Al vond ik deze laatste wel een stuk indrukwekkender dan deze film.
Lang niet slecht hoor, maar miste spanning en heftigheid. Kabbelt allemaal nogal rustig voort. Het concept van die geest is erg goed maar er wordt weinig mee gedaan. Wordt al snel duidelijk dat het een bondgenoot van de jongens is in hun strijd met die Jacinto. Erg spannend wordt de verschijning van de dode jongen dan ook niet.
Film is wel erg mooi geschoten en zorgt voor de nodige sfeer, net zoals dat ook in El Labirinto del Fauno het geval is.
Pluim voor de kindacteurs ook, die allemaal erg overtuigend acteerden. Vond ook de romance tussen de directrice en de dokter erg mooi, met als hoogtepunt haar sterfscène na die ontploffing, die overigens erg mooi geschoten was.
gizmo_o
Juweeltje van een film, maar net geen diamant.
Tsjonge jonge, wat weet die Del Toro toch weer een sfeer te maken, overgoten met visuele pracht.
Wederom een film waarbij het onschuldige kind (hier kinderen) centraal staat en bloot wordt gesteld aan allerlei soorten onheil, te weten: de Spaanse Burgeroorlog, het nieuwe onverwachte leven in een op het eerste gezicht keiharde wereld van het weeshuis & een 'fantasma'. Hoeveel kan een kinderzieltje verwerken? Nou een hoop, er gaat niks boven de inventiviteit van een kindergeest (een figuurlijke geest, bedoel ik dan
)!
Er wordt erg sterk geacteerd door zowat de gehele cast, waarbij ik Luppi (dr. Casares, ik hoop nog meer films met deze man erin te mogen zien) & Noriega (Jacinto) er net boven uit vond komen. Trouwens credits voor alle kids, die het ook fantastisch deden.
Waar ik bij Cronos als kijker nog niet echt emotioneel bij de film betrokken raakte, gebeurde dat hier wel, wat kreeg ik een hekel aan Jacinto zeg en wat had ik het te doen met Carlos. Fantastisch dan ook, hoe de kids aan het einde Jacinto weten te overmeesten (erg pijnlijke scene, hehe) en hem overhandigen aan het spook Santi, die daarmee dan eindelijk rust vindt..
De kostuums/SFX waren dik in orde, het spook was erg goed vorm gegeven.
Del Toro weet me steeds meer te intrigeren, gauw afkijken de rest van zijn films.
4,5*!
david bohm
Het kleine broertje van El Laberinto del Fauno, een sfeervolle film voor het overige niet heel interessant. Goed acteerwerk, aardig verhaal en sfeervol en mooi dat thema fantasma.
Drie sterren
puckb96
Is El Laberinto Del Fauno een vervolg op deze film?
gizmo_o
Is El Laberinto Del Fauno een vervolg op deze film?
Nee.
Black Math
Deze film was me al eens aangeraden door een kennis die studeert aan de filmacademie, maar ik wilde destijds eerst El Laberinto Del Fauno zien. Die viel goed in de smaak, dus nu ook maar eens deze opgezet.
Een sfeervolle film, die netjes opgenomen is, maar die me toch vooral wist te boeien door het verhaal. De vergelijking met El Laberinto Del Fauno komt onvermijdelijk op en ik moet zeggen dat laatstgenoemde me toch wat beter beviel, omdat daar het fantasie-element wat sterker naar voren kwam en er meer gespeeld werd met scène-overgangen. Daarom een halfje lager voor El Espinazo del Diablo, 3,5* dus.
Phantasm
Leuk om een keertje gezien te hebben, niet echt goed en ook niet echt slecht.
K. V.
De film kwam wel maar heel traag op gang, maar gelukkig was het laatste half uur wel de moeite om te bekijken. De film is niet echt een thriller, maar eerder drama.
De titel is misschien ook een wat vreemde keuze, want het had niet echt iets met het verhaal te maken.
Vascago
Mooi drama met wat horror elementen erin. De film moet het vooral van de erg sterke sfeer hebben, maar ook het acteerwerk is meer dan uitstekend. Soundtrack is ook fijn.
congo
Zonder meer een van de beste van Guillermo Del Toro. Ook hier weet hij spanning en drama zeer sterk te combineren. De cinematografie is erg mooi en krachtig in beeld gebracht, maar ik vind de film met name erg sfeerrijk. De slaapkamer-scenes zijn zowaar angstaanjagend, en zelfs van spannings-opbouw is nauwelijks spraken. En toch is dit een ijzersterke film. De soundtrack is natuurlijk, zoals altijd van Del Toro, erg mooi; zowel het drama als de horror komen hier zeer sterk tot hun recht. De Spaanse Burgeroorlog wordt ook prima in beeld gebracht, realisme is op zich wel te zoeken, ondanks dat de film daar niet al te diep ingaat. Yes, dit is een erg mooi drama met geslaagde horror elementen.
Nee, voor mij staan El Espinazo Del Diablo, Cronos, El Orfanato en El Laberinto Del Fauno wel op 1 lijn.
Angelo2
Traag drama filmpje met wat thriller elementen. Acteerwerk was prima en het zag er verder allemaal prima uit. Viel me op dat de camera altijd in beweging was. Vond alleen de combinatie drama/thriller op de 1 of andere manier niet echt geslaagd. Van horror is nauwelijks spraken en spannend was hij ook niet echt. Ben benieuwd naar Pan's Labyrinth.
Dh PING
Ik heb een bepaalde fascinatie voor Del Toro's dark fantasy, en El Espinazo del Diablo is een goede film. De setting is schitterend en zeer geloofwaardig en past eigenlijk perfect bij het idee van dit haunted-house idee. Verder is de Spaanse taal verfrissend om te horen. De combinatie van het drama en de suspense-horror werken perfect. Spanning gaat goed samen met de drama die we beleven. De personages zetten het verhaal geloofwaardig neer, ook de kinderacteurs. Verder heeft de film ook wel haar enge momenten, die kaarsrecht blijven staan omdat het dienst uitmaakt van het tragisch verhaal. Klein pareltje van Guillermo Del Toro.
arno74
Aardige film, waarbij de nadruk toch meer ligt op drama dan op horror. Horror is er als het ware bij gedaan wat mij betreft. Goede spannende script. Past prima in de stijgende lijn van deze filmmaker richting El Laberinto del Fauno (Pan's Labyrinth).

Abre los Ojos

Spoorloos
Thriller / Mystery, 1988

The Secret Life of Words
Drama, 2005
spanjespaanse burgeroorlogweeshuisgothic horrorgeestpolitical repressionjaren 3020ste eeuwisolated placesupernatural being ghost child