• 9.373.940 stemmen

El Espinazo del Diablo (2001)

Drama / Horror | 106 minuten

Met onder meer: Eduardo Noriega, Marisa Paredes en Federico Luppi

Gesproken taal: Spaans

Plot El Espinazo del Diablo

"What is a ghost?"

Terwijl de Spaanse Burgeroorlog door het land raast, is het in een afgelegen weeshuis voor kinderen van gedode Republikeinse militairen en politici ook geen pretje. Carlos is een nieuweling die niet bepaald het lievelingetje is van de ijzige directrice en al helemaal moet oppassen voor de brute conciërge Jacinto (Eduardo Noriega). Alleen een vriendelijke professor knijpt wel eens een oogje toe. Een onontplofte bom in het gebouw maakt constant de dreiging van de oorlog tastbaar en als dan ook nog blijkt dat een rusteloze geest door de gangen en kamers spookt, kan er van een explosieve situatie gesproken worden.

Goede film, maar ik had meer van de horrorelementen verwacht. Ze zijn ook zelden angstaanjagend.

Maar verder is het een knap gemaakte film met mooie beelden en een onderhoudend verhaal.

avatar van dttom

dttom

Ja ik had er ook veel meer van verwacht!

avatar van Filmtombe

Filmtombe

Vond het een uitstekende film! Spannend, prachtig gefilmd en lekker cynisch.

avatar van Armin

Armin

Was aangenaam verrast door deze film. Prachtig gefilmd, goed verhaal, spannend en bij vlagen écht ENG.
vooral het spook vond ik erg mooi gemaakt en daardoor zeer angstaanjagend! ****

Macmanus

Wat een super film zeg, ik was een beetje ontmoedigt door de wat mindere berichten van Dttom en Kappeuter, maar het blijkt toch een hele goeie film te zijn in, de plaats waar het gefilmd is, is echt prachtig, het camera werk is erg goed, het acteren is goed zelfs de kinderen doen het erg goed.

Het verhaal is ook heel mooi, als dat jongetje naar de kelder gaat hangt er echt zo een heel eng/mooi zweertje, de muziek was ook heel mooi en paste goed bij de film

Gewoon kijken deze film 4 sterren krijgt hij van me maar misschien bij een herziening 4,5.

PS. weet iemand waar en of hij al te koop is in Nederland?

Macmanus schreef:

PS. weet iemand waar en of hij al te koop is in Nederland?

Hij is net uitgekomen op koopdvd, 15 januari om precies te zijn.

Lees een uitgebreide review op dvd-home.nl.

Thnx kap, wel duur 27,20 denk niet dat ik hem koop als die zo duur is

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Heel mooi, maar niet zo goed als the others.. Die vond ik subtieler.

LauraPalmer schreef:

Heel mooi, maar niet zo goed als the others.. Die vond ik subtieler.

Wat hebben beide films met elkaar te maken ?

avatar van homerjay

homerjay

Wel een interessante film, maar geen meesterwerk. In elk geval toch wel een van de betere films die in de videotheek ligt op dit moment.

Ik snap alleen niet dat deze film als horror wordt gemarket, terwijl het gewoon een drama is met een snufje bovennatuurlijke elementen.

Macmanus

Ja dan vind ik ook Homer, even een waarschuwing daarom, denk niet te gaan kijken naar horror met veel bloed en hoofden die rollen

Ik heb het genre horror maar weggehaald. Beter zo denk ik.

in hele kleine letters Horror

Neej is goed zo.

avatar van Goodfella

Goodfella

Ik vond 'm erg tegenvallen. Het verhaal bleek veel simpeler te zijn dan ik vooraf dacht, het acteerwerk is niet bijzonder en de film is bovendien nergens spannend. Erg middelmatig...

avatar van tovenaar

tovenaar

Dit was eigenlijk totaal niet wat ik verwacht had. Ik had denk ik meer 'horror' verwacht, maar dat dat uiteindelijk niet zo bleek te zijn is ook niet erg. Wel heel mooi gefilmd en mooi gemaakt, maar uiteindeijk toch niet heel erg denderend.
De penetratie van die speer in de oksel is trouwens 1 van de pijnlijkste momenten ooit... (ik laat Ichi even buiten beschouwing )

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

ik meende eerst ook dat het een horror was dat bleek het totaal niet te zijn. de film was niet een moment eng.

maar wel met een mooi verhaal erg sfeervol en krachtig acteren daar hou ik van geen slap gelul.

ik geef hem 3 sterren!

avatar van Sjan

Sjan

Aparte bovennatuurlijke drama/thriller. Leuk verhaal, goed acteerwerk, prima geluiden, leuke speciale effecten maar bovenal had de film een akelig sfeertje. Het was nergens eng, maar er was wel continu een dreigende sfeer in de film. Nadat ik de laatste tijd veel Franse films gezien heb die me zo goed als allemaal bevielen, heb ik nu ook al enkele Spaanse titels achter de rug die me ook erg aanspreken. 3.5*

avatar van jay73

jay73

Mooi gefilmd, goed geacteerd maar het verhaal boeide me voor geen meter.

avatar van wackyboy

wackyboy

Nee, dit is inderdaad geen horror maar goed geacteerd drama van de bijna bovenste plank.

Bewijst maar weer eens dat er op dit moment veel Spaanse films worden gemaakt die zeer de moeite waard zijn en het niveau van het gemiddelde Hollywood product overstijgen.

Nu maar hopen dat deze lichting Spaanse regisseurs niet allemaal in Amerika zitten over een jaar of tien, bezig met het entertainen van de grootste gemene deler. (Voor zover dat nog niet het geval is: Blade2? Okay, ik mag niet oordelen, heb hem nog niet gezien)

avatar van Justice4All

Justice4All

Groot gelijk in dat dit geen horrorfilm is, maar ik vind het ook geen echte drama Wackyboy. Ik zou persoonlijk onder thriller-genre zetten met een vleugje drama. In ieder geval, ik kreeg geen tranen, maar ik keek wel "hooggespannen" naar deze film.

avatar van wackyboy

wackyboy

Met drama bedoel ik ook niet iets waar je per se tranen bij moet krijgen. Maar goed, het is vaak moeilijk om iets in een hokje te plaatsen, misschien moet je dat ook niet doen. Misschien moet dit gewoon in het hokje : "goede film"

avatar van maurice74

maurice74

Op een bepaalde manier is dit wel een meeslepende en niet alledaagse combinatie van gematigde horror en drama.

Halverwege blijft dit Spaanse werkje een beetje steken in de goede bedoelingen, dat is buitengewoon jammer.

avatar van Linn

Linn

ik vond dat er een goede dreigende sfeer in de film was gemaakt..erg goed 3.5

avatar van cosp

cosp

Prima film, helpt wel als je spaans spreekt. Klasse acteurs, ook de jongeren. Schitterend decor en prachtige muziek. 4*

avatar van Wouter

Uitstekende film.

avatar van Lord Flashheart

Lord Flashheart

Mooie film, verhaal niet super, maar toch nog wel 4* waard.

avatar van MovieEter

MovieEter

Erg mooi gefilmd, sferisch en goed geacteerd duister sp(r)ookje. 4*

avatar van Linn

Linn

Omhooggegooid naar 4* toch beter als ik vorige keer dacht. Mijn herzieningsbeurt is goed bevallen.

Heb lang niks van Del Toro moeten hebben. Blade II is toch ongeveer het laagste van het laagste wat mij betreft. Maar na Pan's Labyrinth en aanmoedigende commentaar over deze film toch maar geprobeerd.

Eng is het niet inderdaad, maar laten we toch maar even verder kijken dan onze neus lang is. Het is ook niet meteen een horrorfilm, meer een drama met sterke horrorelementen.

Wat de film wél is, is extreem sfeervol, en erg mooi gefilmd. Net als in z'n laatste zet Del Toro weer een erg gaaf sfeertje neer. Film zit vol prachtige shots en sfeervolle scenes. Veel te schrikken valt er niet, maar de duistere sfeer is wel mooi constant aanwezig.

Zeer aangename film, die je niet met de Aziatische suspense mindset moet gaan bekijken, maar waar je meer als Europees sfeerfilmpje kan van genieten. De moeite, deze.

avatar van akira124

akira124