• 9.374.505 stemmen

El Espinazo del Diablo (2001)

Drama / Horror | 106 minuten

Met onder meer: Eduardo Noriega, Marisa Paredes en Federico Luppi

Gesproken taal: Spaans

Plot El Espinazo del Diablo

"What is a ghost?"

Terwijl de Spaanse Burgeroorlog door het land raast, is het in een afgelegen weeshuis voor kinderen van gedode Republikeinse militairen en politici ook geen pretje. Carlos is een nieuweling die niet bepaald het lievelingetje is van de ijzige directrice en al helemaal moet oppassen voor de brute conciërge Jacinto (Eduardo Noriega). Alleen een vriendelijke professor knijpt wel eens een oogje toe. Een onontplofte bom in het gebouw maakt constant de dreiging van de oorlog tastbaar en als dan ook nog blijkt dat een rusteloze geest door de gangen en kamers spookt, kan er van een explosieve situatie gesproken worden.

avatar van orginaliteit

orginaliteit

Bij imdb staat er horror fantasy thriller

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

De blauwdruk voor El Laberinto del Fauno. Sfeervol en origineel. Nou hopen dat Del Toro dit soort films blijft maken. 3,5*

avatar van 606

orginaliteit schreef:

Bij imdb staat er horror fantasy thriller

ja denk dat drama ook niet goed is op dvd hoes staat horror / thriller

avatar van 606

over de film kan ik kort zijn erg goed.

verhaal is goed spanning is goed, en er zit emotie in.

avatar van mikey

mikey

Enigzins saaie vertelling wel mooi vormgegeven, jammer van de lelijke Compi truukjes. Lang niet zo goed als the others. 2.5

Baggerman

Een prima film en inderdaad drama in plaats van echte horror. Dit is echt duidelijk een film met een dubbele bodem en veel symboliek.

Guillerme del Toro heeft met Mimic, Blade II en Hellboy pure aktiefilms heeft afgeleverd en diegenen die die films wel konden waarderen verwachten blijkbaar eenzelfde soort film.

Deze film is echter veel subtieler. Mensen die de historie van Spanje kennen zullen metaforen zien in veel hoofdpersonen en gebeurtenissen.

Het enige minpuntje in de film vond ik het hele ongeloofwaardige gedoe met die exploderende benzinevaten. Welke halvegare gaat nu zo'n brandje nog proberen te blussen (en laat tevens een groep kinderen vlakbij staan kijken)?

avatar van Wouter

Baggerman schreef:

Een prima film en inderdaad drama in plaats van echte horror.

Nonsens. Dan heb je een beperkt idee van horror.

avatar van Halcyon

Halcyon

Vind het ook meer een drama eerlijk gezegd. Althans, de focus ligt meer op de triestige setting en de achtergrond rond de Burgeroorlog dan op het spookgedeeltje. De weesjes worden ook nooit écht bedreigd - de geest is een van hen -, en vermits zij het belangrijkste punt van identificatie zijn is er nergens dat beklemmende gevoel als in pakweg The Haunting.
Verder aardige film wel, want door de ontwikkelingen die met mondjesmaat worden vrijgegeven blijf je als kijker mooi bij het verhaal betrokken.

avatar van DVD-T

DVD-T

Met El Espinazo del Diablo heb ik alles van Del Toro gezien en ook deze film is mij zeer goed bevallen.

El Espinazo is een hele sfeervolle film en zorgt ervoor dat je de hele tijd geboeid blijft kijken.Echt eng wordt het nergens maar dat is maar een bijzaak in het hele verhaal. Het plot richt zich meer op dat kinderen die de dúpe worden van de oorlog die er in het land woed,een onderwerp dat Del Toro er later weer bijhaalt in een andere film.

Acteerwerk is uitstekend van de volwassen cast,maar ook de kleintjes staan hun mannetje,script is zeer goed uitgewerkt camera werk is goed en de locatie waar het op is genomen is ook schitterend.

avatar van Zinema

Meesterlijk verteld verhaal met sfeervolle cinematografie. Beklemmend en mooi. Goed.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Na het sfeervolle El Laberinto del Fauno was ik benieuwd geworden naar wat meer werk van Guillermo Del Toro.

En Espinazo del Diablo is inderdaad uit hetzelfde hout gesneden, alleen dan zonder fantasie elementen. De manier waarop een mysterie hier langzaam ontrafeld werd en een voorwerp ' de dag dat er iets veranderde ' symboliseerde, waren goed getroffen qua uitvoering. Ik vond de strijd tussen de kinderen en de latere strijd tussen de kinderen en de kwaadaardige Jacinto zinderend uitgewerkt!

Daar waar explosies trouwens vaak enorm eenzijdig worden uitgebeeld vond ik die explosie hier echt onwijs gaaf gevisualiseerd, met die mensen die letterlijk werden weggeblazen en de camera die een deur voor zijn kiezen kreeg. Het leek wel alsof je in een simulator zat.

Echt een film die langzaam onder je huid kruipt en je warm houdt door inzicht te geven in de belevingswereld van de kinderen en hoe zij suggereren over ' het mogelijke kwaad ' dat zich steeds voelbaarder en brutaler in hun buurt weet op te houden. Complimenten ook voor de fijne muzikale ondersteuning en het soms prachtige kleurengebruik! 4*

avatar van Zinema

Suspensevol en mooi drama van de hand van meester del Toro. Met name de sterke acteerprestaties, het onderhoudende verhaal en het uitstekende camerawerk brengen deze film tot een hoger niveau. Zeer goed.

avatar van strunglady

strunglady

Goede film, met sterke acteurs. Ook de kinderen stellen niet teleur. Wederom een Del Toro waar ik erg van genoten heb! Prachtig camerawerk. Minder grauw dan Pan's Labyrint en El Orfanato, maar dat paste ook beter bij deze film. Aanradertje!

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Film van Guillermo Del Toro uit 2002 en dus nog van voor Hellboy en Pan's Labyrinth, maar al minstens zo goed als die beide films. Deze overtreft ze zelfs nog. Ik heb met open mond zitten kijken. Wat een fantastische film is dit!

Kan bij de horror-films liggen alhoewel het net zo min een horror-film is als Pan's Labyrinth.

avatar van Nasir

Nasir

Het mooie camerawerk, de sterke acteerprestaties, vooral door de jongens en die golddigger van een schurk , sfeer zoals alleen Del Toro het kan neerzetten, prachtige setting, muziek en de mooie kleuren maken deze film voor mij een meesterwerk.

avatar van Nikoleski

Nikoleski

Mooie sfeervolle horrorfilm met net zoals in Pan's Labyrinth en El Orfanato weer een prachtig einde. Je ziet in alle 3 de films dezelfde sfeer die Del Torro neer zet, maar toch is het iedere keer weer anders. Voor mij blijft Pan's Labyrinth nog altijd de beste, maar dit doet er echt niet veel voor onder. Naar mijn mening een gemis als je hem nog niet gezien hebt.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

El Espinazo del Diablo viel mij lichtelijk tegen. Wellicht waren de verwachtingen iets te hoog, maar wat mij betreft is deze film maar een aardig opstapje naar El Laberinto del Fauno.

Het grootste minpunt was voor mij dat de karakters iets te zwartwit waren, wat nogal ten koste ging van de geloofwaardigheid van het verhaal. Verder was er met de setting en aankleding van de film weinig mis en bleef het verhaal redelijk boeien tot aan het einde.

avatar van Hankert

Hankert

Wat een prachtige film! Mooie scenes, mooi licht, super verhaal!

Zelfs zonder het geestenverhaal echt een hele mooie film. Heb echt met open mond zitten kijken naar de scene aan het eind waar de kindjes 'vermoord' worden. prachtige muziek erbij. Helemaal top!

avatar van Herisson

Herisson

Redelijk goede thriller, maar als je deze heel goed vindt, moet je El Orfanato (the orphanage) eens kijken. Ook over een weeshuis, maar veel beter mijns inziens!

avatar van Mads Smikkelsen

Mads Smikkelsen

Aardige film, sfeer is mooi weergegeven met lekker ding 'Noriega' (in el Lobo had hij een interessantere rol) maar het zeker geen slechte film ook geen topper.

avatar van wibro

wibro

Zeer goede film van Guillermo del Toro die imo absoluut niet onder doet voor "El Laberinto del Fauno". Opvallend dat de twee Mexicaanse producties van del Toro beiden de Spaanse Burgeroorlog op de achtergrond hebben. En al is de oorlog dan nog op afstand, de wreedheid die zo kenmerkend is voor die oorlog is ook hier in dit verhaal allom aanwezig. Prima acteerwerk, mooie fotografie en ook de horror-momenten kwamen goed tot uitdrukking. Deze film bleef mij tot het eind boeien. En dat die Jacinto op het einde door de weesjongens op niet al te zachtzinnige wijze naar de andere wereld geholpen werd, daar kreeg ik toch best wel een goed gevoel van.

Lexcoaster

Uitstekende film met goed acteerwerk, beklemmende sfeer en een prachtig verhaal. Alleen had het personage Jacinto, de klootzak die hij is, een gruwelijkere dood verdiend. Dus net zoals bij Pan's Labyrinth geeft het einde niet helemaal voldoening en da's best jammer.

Verder een prachtig horrordrama. 3.5*

wibro schreef:
En dat die Jacinto op het einde door de weesjongens op niet al te zachte wijze naar de andere wereld geholpen werd , daar kreeg ik toch een goed gevoel van.

Werkelijk? Zachtzinnig zou ik het ook niet noemen, maar naar mijn idee had dat wel harder gemogen.

avatar van wibro

wibro

Lexcoaster schreef:

Ik moet zeggen dat jij veel op Jacinto lijkt.

avatar van DVD-T

DVD-T

Lexcoaster schreef:

Al denk ik niet dat het de film een grotere inpact had meegegeven.

DVD-T schreef:
Al denk ik niet dat het de film een grotere inpact had meegegeven.

Ik denk het wel, ik vond het einde een beetje slap.

wibro schreef:
Ik moet zeggen dat jij veel op Jacinto lijkt.

En waarom dat nou weer? Jacinto was een rotzak en zijn dood gaf mij als kijker gewoon niet echt voldoening.

Zo'n rotzak als Jacinto ben ik zelf niet hoor.

avatar van stephan73

stephan73

Tegenvaller na het sterke Pan's Labyrinth.
Guillermo del Torro is een goede visuele regisseur, maar naast het fantasierijke Pan is dit een niet bijzondere film.
Ook de horrorelementen zijn niet goed uitgewerkt en wordt het niet meer dan alweer een Spaanse geestenfilm.

stephan73 schreef:

Als je de film puur als horrorfilm beschouwd, dan heb je gelijk. Maar volgens mij is dit méér dan een gewone horrorfilm! Net zoals Pan's Labyrinthméér is dan een gewone fantasyfilm.

avatar van stephan73

stephan73

Ik heb het ook over de elementen. Hoewel dit geen pure horrorfilm is zijn die elementen wel belangrijk voor deze film en het verhaal. En ondanks dat het een belangrijk deel van de film / verhaal is, vondt ik het niet goed uitgewerkt!

stephan73 schreef:

Mee eens, de film oogt ook veel grauwer en minder mooi dan Pan's Labyrinth. Het had soms ook nog wel wat spannender gekund.

Wat mij betreft is deze film ook maar een opstap naar Pan's Labyrint, wat ik een echt meesterwerk vindt...