The Grudge (2004)
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 6 januari 2005
Bekijk via CANAL+
Plot The Grudge
"It never forgives. It never forgets."
De Amerikaanse medische studente Karen loopt stage in Japan. Wanneer een verpleegster niet komt opdagen voor haar werk, gaat Karen in haar plaats naar een vervallen huis waar ze Emma aantreft, een oude Amerikaanse vrouw die stokstijf voor zich uit staart in een lege kamer. Terwijl ze de aangeslagen vrouw verzorgt, hoort Karen boven vreemde geluiden. Het huis blijkt behekst te zijn door een bovennatuurlijke kracht, The Grudge.
Karen Davis
Maria Kirk
Alex Jones
Det. Hideto Nakagawa
Naomi Watts
Toen ik hem gister voorgeschotelt kreeg in de sneak dacht ik: dag 5,50. Maar ik was best wel verrast dat de film behoorlijk vermakend was. Ik vond hem ook veel beter dan het origineel. De horrors geschreven door Japanners schijnen toch een hoger niveau te hebben dan de horrors van westerse bodem. Een aantal schrikmomenten, redelijk acteerwerk (hecht ik ook niet echt veel waarde aan in een horror). Zeker vermakelijk al haalt het niet het niveau van The Ring. 3,5*
T.O.
Geen aanrader. Verhaal en acteerprestaties vallen in het niet bij het overschot aan (standaard) schrikmomenten. Nu is het wel een horror natuurlijk, maar vond dit wel erg overdreven...wordt de film ook niet enger van ofzo.
davidov
Bah....vervelende film...niet dat ik iets tegen horror heb maar wel als er geen ruk te zien is en het verhaal nergens over gaat en ook niet opschiet.
Was voor de rest wel grappig maar het eerste uur is steeds hetzelfde iemand hoort iets, loopt kamer in, hoort iets, doet deur open, hoort iets, BOE...volgende scene...terug bij af...iemand hoort iets etc etc
na een uur had ik er al meer dan genoeg van, en dan komt eindelijk het verhaal op gang...beetje te laat... 1.5* voor..tjah weet niet eens waarom...owja de lachaanvallen
Treht
Er werd idd erg veel gelachen in de bios (sneak) , juist op de 'spannende' momenten. Een paal:1*
Chr.s
Dit klinkt echt TE erg als meesurfen op het succes van the ring en andere populaire japanse producties als battle royale. Ik heb er een hard hoofd in dat het wat is...huur hem wel een keer..
gasmeding
Ik vond dit wel een goeie horrorfilm, wist mij van begin tot eind te boeien. Als je niet van dit genre houd zal er altijd wel wat op aan te merken zijn ( maar waarom kijk je de film dan, alleen maaar om af te zeiken?). Met wat er de laatste tijd op filmgebied verschijnt was dit voor de verandering weer eens een film die ik in 1 keer uit heb gezien, krijgt van mij een 3,5
John Doe
Heel goed gasmeLding. Was in de Sneak waar ik 'm ook zag, vandaar het ongepaste publiek. Tevens een film die niet direct 'gepast' is hier, maar al helemaal niet in Amerika. Toch een zeer goed openingsweekend maar waar dat aan ligt, Buffy misschien. Ik heb me ook vermaakt tijdens de 'spannende' momenten en de regisseur heeft dit ook zo gewild. Dit is een horrorgenre-stijl in Japan, met als verschil dat daar iedereen dood gaat. Het is niet grappig op een Hollywood-teenage-horror manier, maar door de onwerkelijk zieke situaties mbt. 'het monster'. En de manier van vertellen is ook vrij speciaal. Vond veel dingen mooi gedaan. Tijdens de lachwekkende situaties toch sommige angstaanjagende uibeeldingen gezien. dik 3 sterren.
T.S.S.A.
Ik heb laatst de Japanse versie gekeken en ik vond hem echt briljant kan iemand mij vertellen of het nut heeft om deze ook te kijken of is dit gewoon shit vergeleken met Ju On: The Grudge?
Turkeyloverz
Het heeft geen nut .. de Japanse versie is om je bang te schrikken.het engelse is zowat ''gespeeld''
de Japanners zijn altijd beter in horror films
Turkeyloverz
maar de engels/amerikaans versie is veel origineler
en je krijgt echt het gevoel dat je de film echt meemaakt
Kepslock
Oke, en nu is het hopelijk over met die Japanse remake horrorfilms.
Ten eerste; al die Amerikaanse acteurs op een Japanse setting (japans huis etc.) maakt het dat ik de film niet serieus kan nemen. Het `enge` is er al gelijk vanaf. Het gevoel van `dit zal je maar overkomen`(wat toch wel belangrijk is bij een horror-film, je moet bang worden) is er helemaal niet. Het geen wat dat nogmaals versterkt is dat er alleen gefocust wordt op die Amerikanen, zo af en toe zit er een scene in met wat Japanners. En laat nou eens wat meer zien dan dat huis, het ziekenhuis en die andere gebouwen, Japan heeft wel mooiere locaties. De realiteit zou dan beter tot stand zijn gekomen.
Ten tweede; het huis en de personages zijn simpelweg gekopieerd van The Ring. Het verloop van het verhaal overigens ook. Jammer dat ik The Ring niet in huis heb, anders had ik eventjes wat `zoek de verschillen` screens kunnen posten.
Ten derde; waar ik me mateloos aan irriteerde is dat f*ckin zwarte scherm zodra er iets engs gebeurde; laat nou eens wat zien!!!! Teveel aan de eigen verbeelding overlaten is ook niet goed.
Ten vierde; die geest is wel leuk gecreëerd, het geluid is ook best wel angstig (dat gekreun). Daar hadden ze meer/leukere dingen mee kunnen doen, dan dat ik nu gezien heb.
Conclusie; laten liggen/niet naar toegaan, tenzij je echt helemaal niets te doen hebt, je geld over hebt, en The Ring nog niet gezien hebt.
Een 1
Naomi Watts
Als je The Ring niet gezien hebt, dan kan je die beter huren
morpheus
Aardige horrorfilm maar meer ook niet. Het verhaal steekt prima inelkaar maar is niet bijzonder. De film heeft gelukkig veel schrikmomenten en een paar mooie effecten. Toch verschiet The Grudge te snel zijn kruit want na 2x hetzelfde schrikeffect begin je het truukje alwel door te krijgen. Desalniettemin heb ik me absoluut niet verveeld.
**1/2
stan
Ik vond het wel een coole film opzich maar het verhaal vond ik wel moeilijk te begrijpen. gelukkig op het einde legde ze het uit want anders snapte ik er niet veel van
er zou ook wel een vervolg komen want het einde was nog niet afgelopen zegmaar maar er is ook een japanse versie grudge 2
maar krijgt van mij wel *** sterren
MWX
ik ben benieuwd of deze film mij kan boeien heb net de extra's ff gececkt op de DVD en daaruit blijkt dat dit best een lowbudget film moet zijn geweest. maargoed ik ga m vanavond ff checken. dus u gaat van mij hooren hou die is.
agent smith
ik ben ook erg benieuwd, the ring vond ik erg goed en eng, en deze schijnt nog enger te zijn...
mijn verwachtingen zijn hoog
MWX
nou ik heb m gekeken was best wel creepy maar ontzetend vaag. verhaal viel me een beetje tegen wel leuk is dat ze de film zo orgineel mogelijk hebben willen houden door de film ook in japan te laaten afspellen. maar verder nix bijzonders
Renate
leuke film geen meesterwerk maar wel vermakelijk. persoonlijk vind ik japanse horror beter dan de amerikaanse. amerikanen zijn vaak heel clichematig.
de bewegingen die de dode vrouw maakt lijken een beetje op die van het meisje uit the ring en het kind doet me een beetje denken aan dark water.
webvader
Lees een paar reacties waar ik het absoluut niet mee eens ben. Meevaren op succes van japanse producties; Noem dan niet battle royale (enorme flop), en zo groots en goed zijn ze ook weer niet. Net als de heroic bloodshed van vooral jaren 80 uit de Hong Kong hoek, weet je het op een gegeven moment wel. Stukken beter dan de remake van The Ring vond ik deze. The originele Ring was een stuk beter als waren de vervolgen en films als The Phone slaapverwekkend.
Kijkieder zijn meug maar ik heb me prima vermaakt tijdens deze film, en dat kon ik van The Phone, Ring2 en the remake van the Ring niet zeggen. Voor echt goed werk uit die windstreken kijk ik wel naar Ringo Lam, Tsui Hark en de oude John Woo. Toen ze nog in Hong Kongiewood zeten
Martino
het is best een mooie film, maar waarom precies die paar Amerikanen in Japan en geen gewone Japanners, maar toch...goed verhaaltje rond bedacht
YoungGoTTi
Heb van deze ook de Japanse versie gezien en moet zeggen dat de amerikaanse versie een stukken beter is. en het is er 1 om zeker tekijken.
Beetje trieste remake van het origineel. Zo'n film waar meer geld minder effect blijkt te hebben.
Voor wie de eerste vier films, of ten minste één daarvan gezien heeft, is dit weer veel recyclage, alleen dan een stuk minder. Op zich doet Ms Geller het dan nog redelijk goed. Aangenaam verrast door haar degelijke uitspraak (wat anders dan Uma "Owhren-Ishi-IIIIIIIIIII" Thurman), al faalt ze wel wanneer er enge scenes voorbijkomen. Maar het acteerwerk was in het origineel ook niet echt hoogstaand, dus echt gestoord heb ik me zeker niet aan haar. De andere acteurs waren echter redelijk irritant, vooral dat schoolmeestertje dan.
Waar de Japanse film hun kracht uit putten (de sterke scare scenes), valt de remake vlak op z'n gezicht. Te bombastische soundtrack en wat snelle, snappy scares. Flauwe aftreksels van het origineel, zowat alle sfeer was weg.
Blijft er maar een mager filmpje over, met een bedenkelijk einde en te weinig sfeervolle stukken. 1*
ex_uva
Welgeteld een scene die 'eng' is:
Yoko schijnt met een aansteker in een donkere, claustrofobie-opwekkende zolderruimte. Het is stil... Tooooeeeeet!!! Een blauw gezicht, IN CLOSE-UP! Met een keihard GELUIDJE erbij. Succes gegarandeerd! Dus niet
Geen sterretje(s) voor deze slechte film.
dante1971
Ok ok ok weer een remake zou ik normaal gesproken zeggen,maar toch moet ik eerlijk toegeven dat ik niet echt zoiets heb van dat de hele flim een blamage is ,want dat is nu niet het geval.Waar de amerikaanse verfilming van Ring echt in zijn totaliteit is verkracht,zie ik meer overeenkomsten en voldoening in deze amerikaanse verfilming ervan.Dat zal grotendeels wel te maken hebben met het feit dat de film mede geproduceerd is door de maker van de Juon series zelf,zodat de film toch wel weer iets van het bekende Japanse horror/thriller/shock/ gehalte heeft.Al met al geen slechte film ,heb hem nu al voor de vierde keer gezien en toch blijft hij aardig........punt.Een 3,5 vind ik dan op zn minst genoeg.
De Knip
Lang is de film nog wel te pruimen met een aantal schokeffecten, die ik misschien nu wel te vaak heb gezien het laatste jaar. Verhaalloopje is wel leuk, maar op het moment, dat Sarah Michelle Gellar in het huis Bill Pullman 'ontmoet' zakt de film wat mij betreft inelkaar qua spanning en sfeer. Ook een verschrikkelijk standaard einde doet de film al helemaal geen goed. Jammer:
roenie
Ik vond het echt een spannende film. Ben me een paar kapot geschrokken. Als je van films als de ring enz. houdt. Dan is dit een aanrader.
incubus
Dit is een typisch voorbeeld van een totaal overbodige remake.
De originele film is zelf nog maar een goede twee jaren oud en was al een klassieker die een breder publiek verdiend.
De Japanse versie behoort voor mij persoonlijk tot 1 van de engste horrorfilms aller tijden. Deze was ook veel duisterder in cinematografie en deprimerender van sfeer. Ik vind het gewoon belachelijk dat men een remake hiervan maakt gewoon omdat deze in een vreemde taal gesproken wordt en de Amerikanen een hekel hebben aan het lezen van ondertitels. Ik ben het lezen van ondertitels gewoon en zal altijd voor het origineel kiezen.
De omstandigheden in de remake zijn veelal een 1:1 kopie van het origineel. Geen nieuwigheden of verassingen voor de mensen die wel zo slim geweest waren om het origineel te kijken. Waarom is het origineel dan beter als het toch een 1:1 kopie is??
De vergelijking:
- De film speelt zich net als het origineel af in Japan en is door toevalligheden doorspekt van Amerikanen die toevallig op dezelfde plaatsen terechtkomen. De geloofwaardigheid en dus ook de scarefactor krijgt hier al een eerste domper. Het origineel zit vol guitige Japanse vrouwtjes die gewoon ook veel leuker bijna kinderlijk schreien... kuch kuch... tot daar de fetisjistische uitspattingen van mij.
- Het gebruik van CGI in bepaalde effecten verliest zijn impact volledig door het tekenfilmeffect dat het met zich meebrengt. Het origineel bevat enkel prostetische effecten en verhoogt hierbij toch weer het realisme. De Amerikaanse versie is ook opvallend braver in zijn make-up FX en gebruikt totaal geen ketchup in de make-up. Terwijl het origineel ook niet bloederig is.
- De cinematografie van de Amerikaanse is veel te licht waardoor het huis niet meer eng is.
- De remake heeft teveel muziek. Alle gebeurtenissen worden braafjes aangekondigd waardoor het weeral ten koste gaat van de scarefactor. Je hoort alles al van tevoren aankomen.
- Het gebruik van bekende acteurs is een domper op het geheel, je kan je niet goed met de personages inleven.
Is de film nu slecht???
Nee, zeker niet. Maar hij valt wel in de schaduw van het origineel.
De grote ergernis van alles is dat de meeste mensen deze versie toch gaan verkiezen boven het origineel aangezien het meer Westers is. Het verwesteren van het origineel is gewoon DE grote fout van de remake en doet veel van de kracht verliezen.
dus mijn groot advies als filmliefhebber is: KIJK EERST HET JAPANSE ORIGINEEL EN DAN PAS DE REMAKE !!!!!!!!!!!!!!!
De andere volgorde zou teveel verpesten aangezien de scare scenes in dezelfde volgorde netjes eens overgedaan zijn met een zwakker schrikeffect.
Deze krijgt 3 sterren.
Het origineel krijgt van mij 5 sterren.
morpheus
Ik heb het helaas in omgekeerde volgorde gekeken en ben het afgezien van de laatste deel eens met incubus. Het orgineel krijgt van mij 3,5 sterren. Netjes verwoord overigens!
Diederik58
Een verhaal over een Japans spookverhaal. Ik vond het aardig verbeeld. Een paar keer behoorlijk geschrokken in het begin. Het kwam door de combi van beeld en muziek. Maar het neemt af, omdat ik totaal niet snap totaal welke dwangmatigheid mensen hebben om het enge te willen onderzoeken in die film. Daardoor is de film erg voorspelbaar. Ik bleef toch geboeid tot het einde. Je wilt immers weten hoe het afloopt. Maar ook het einde is voorspelbaar, je ontkomt niet aan de wraak van de Grundge.

The Grudge
2020