• 9.376.523 stemmen

Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 6 juni 2002

Plot Das Experiment

"You are invited to participate"

In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tarek Fahd, Häftling Nr. 77

Häftling Nr. 74

avatar van JorritS

JorritS

Gyzzz schreef:

Ik geloof best dat mensen volledig door kunnen slaan, maar het gaat in de film allemaal veel te snel. Er wordt totaal niet dieper ingegaan op ook maar één karakter van een van de bewakers, maar alles wordt gezien vanuit de kant van de gevangenen. Als de gedachtegangen van de bewakers goed uitgewerkt werden, en je zo precies kon zien hoe ze tot hun daden kwamen, vond ik het al stukken beter. Nu moet je als kijker maar aannemen dat het allemaal erg realistisch is dat mensen in een paar dagen zo zullen doorslaan.

Ik vond er niets grimmigs aan door de vreselijke ongeloofwaardigheid. De beelden waren verder volledig sfeerloos, en dus kon ik niets opvangen van enige grimmigheid.

In je eerste stuk kan ik je inderdaad deels gelijk geven, maar de grimmigheid en het gebrek aan sfeer zijn hoogstwaarschijnlijk bedoeld als factoren om de film beklemmender te maken. De filmmaker heeft hier misschien wel het zelfde idee gehad als bij Der Untergang, waar de beklemming van de Hitlerbunker van het scherm spatte.

avatar van Gyzzz

Gyzzz

Toch vond ik Der Untergang daarin erg goed slagen en deze film niet. Der Untergang was inderdaad ook vrij sfeerloos en grauw, maar dat zag ik hier niet terug. Ik zag hier gewoon lelijke beelden.

Komt waarschijnlijk ook omdat de sfeer in Der Untergang erg sterk opgevuld werd door het goede acteerwerk, terwijl dat hier niet gebeurde.

Ik stoorde me verder ook aan scènes als bijvoorbeeld die waarbij Fahd's vrouw twee mannen voor pampus ziet liggen en dan enorm onverschillig vraagt 'jongens, horen jullie mij?', of de scène waar de 'piloot' opeens als een soort superman iedereen neerslaat.

Een kale sfeer kan goed zijn, maar daarvoor moet je wel beschikken over hele goede acteurs en een sterk script. Omdat Das Experiment ook deze dingen niet bood, werkte de lelijke sfeer enkel averechts.

avatar van robertus65

robertus65

Ik vond het een goede keiharde film, die deels gebaseerd is op waarheid. Maar de film gaat een stuk verder. Het een en ander is gebeurd in "Stanford Prison Experiment" in 1971.

avatar van Remi

Remi

Een erg goede film. Normaal heb ik nooit agressieve gevoelens tijdens een film, maar bij deze film werd ik gewoon agressief. Dat machtmisbruik werd erg goed gespeeld en alles was heel erg overtuigend. Zelf hou ik wel van films met normen en waarde, en deze film heeft mij niet teleurgesteld. Gyzzz gaf sowieso al wat minpunten waar ik het mee eens ben bijvoorbeeld de piloot die opeens aan vechtsporten deed en de vrouw die vroeg aan 2 mannen die lagen of die haar hoorde.

avatar van donnie darko

donnie darko

Zeer goede film. Ik heb deze film lang in de kast laten liggen, maar nu vraag ik mij eigenlijk af waarom, want het was gewoon een prachtig staaltje cinema.

Het begint vrij normaal met de kennismaking met het hoofdpersonage, en de botsing waar hij het meisje leert kennen maar eigenlijk wordt het natuurlijk pas echt interessant als ze in het experiment zitten.

Het experiment is heel interessant en ook heel goed in beeld gebracht, vond ik. Natuurlijk zijn er behoorlijk veel typetjes bij de personages, maar dat stoorde mij eigenlijk helemaal niet. Ik vond het vooral qua sfeer heel beklemmend, en ik heb me op geen enkel moment verveeld. En ik zeg het eigenlijk heel weinig, maar deze had van mij zelfs wat langer mogen duren.

De muziek was meestal goed of gewoon niet opvallend maar in de botsing was het trompetnummer er toch net iets over. De romance kon mij eigenlijk ook al in totaal behoorlijk weinig schelen. De beelden en dromen ertussen over de vrouw deden vooral een beetje af aan de beklemmende sfeer. Maar er waren ook veel hoogtepunten: De black box, het laatste shot, de mop over vrouwen en pornofilms, de scene waar ze Bleibtreu's personage mishandelen en op hem pissen,.... Tijdens de eindscenes en dan vooral het moment met het mes in zijn hand was ik echt misselijk. Ik was trouwens al de hele film behoorlijk aangedaan door de situaties. Eén van de films die mij het meest heeft geraakt in mijn hele leven, denk ik.

En dat brengt mij ook direct tot nog een groot voordeel: de geweldige vertolking van Moritz Bleibtreu. Die man kan echt wel verdomd goed acteren.

4* voor deze geweldige duitse film. Ik heb er trouwens helemaal geen spijt van dat ik deze indertijd heb aangeschaft.

avatar van Charlotteke

Charlotteke

Harde film die absoluut niet verveelde.

**** 1/2

avatar van Ria1984

Ria1984

Ik vond dit echt een hele goeie film. Het was een harde film, maar ik denk ook wel redelijk realistich. Ik vind dit echt een TOPPER!!

Ik hou normaal niet van Duitse film, maar ik heb me er echt helemaal niet aan gestoord dat de film Duits was.

Een absolute aanrader

avatar van Kr!kke

Kr!kke

harde film die gebaseerd is op waargebeurde feiten, hij was op sommige momenten grappig en hij verveelde me op geen moment

avatar van jerooney18

jerooney18

idd egt een topper deze film,,duurd 2 uur maar verveelt geen moment..5*

avatar van WB

WB

Normaal heb ik het niet zo op Duitse films, maar deze was erg goed! Wat een kleine lollige test was, escaleert in een ramp. Superfilm!

4, sterren

avatar van enzyme

enzyme

Mooi dat dit experiment verfilmd is, ik had er nog nooit van gehoord en ben hierdoor gaan opzoeken wat er daar nu echt gebeurd was.

Het experiment zelf is interessant, de film iets minder.

3.0 sterren

avatar van salvatore

salvatore

• 1937 berichten

Wat een aangrijpende film. Het speelt met je emoties gedurende de film, medelijden, agressie, claustrofobie, je krijgt het allemaal voor je kiezen. 4*

avatar van veron35

veron35

Sodeju wat een film. Echt een verhaal voor mij. Echt een verdomd goede film. Meer kan ik er niet over zeggen.

avatar van Theatertje

Theatertje

salvatore schreef:

Inderdaad, dit is een film die je niet loslaat. 4 sterren.

avatar van Smith

Smith

De eerste duitse film die ik ooit heb gekeken. En moet zeggen viel me zeker niet tegen. Goede film met een sterk verhaal. Het feit dat het gebaseerd is op waargebeurde feiten werkt daar natuurlijk heel erg aan mee.

Heb m 3 sterren gegeven

avatar van Pure

Pure

Wat een potentieel had deze film zeg, zonde dat de kans om een memorabele film te maken grotendeels onbenut blijft. Hirschbiegel maakt gebruik van teveel subplotjes (ik heb me dood geërgerd aan de 'gedachten' van Tarek aan dat vrouwtje, haalde alle vaart uit de film, en een totaal mislukte poging om drama toe te voegen) en weet zijn verhaal totaal niet gedoseerd op te bouwen. Ook worden verschillende vondsten niet genoeg benadrukt (de gevangen genomen vrouwelijke doctor)

Daarentegen zijn de meeste scenes individueel wel weer goed tot zeer goed. Maar het einde slaat alles, totaal niet passend bij de thema's die Hirschbiegel aan probeert te snijden.

Mislukt 'experiment' van Hirschbiegel dat ondanks alles wél enigszins spannend is. 3* met grote kans op verlaging.

avatar van Blokland

Blokland

Komt binnenkort een amerikaanse remake van met o.a. Jesse Eisenberg

avatar van Shinobi

Shinobi

Zeer goede film, gebaseerd op een Amerikaans experiment waaraan studenten deelnamen en hetzelfde moesten doen, dus de rol van cipier en gevangene spelen, na 3 dagen moest het experiment opgeheven worden, omdat ze helemaal psychisch ervan waren geworden.

In deze film doen ze dat allemaal nog eens dunnetjes over, alleen nu met verhaal als saus om de experiment heen, zeer goed verfilmd en het blijft je zeker boeien. Ik hou trouwens wel van zulke praatfilms en daarom heb ik 'm 4 sterren gegeven.

avatar van kasperkasper

kasperkasper

Langdradig en niet heel geloofwaardig, wel vermakelijk

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Goede film, die uitstekend laat zien hoe de mensen die deelnamen aan het expiriment, doordraaien.

De film bevat een aantal harde scene's, en als kijker voel je gewoon mee met wat de personages ondergaan.

4****

avatar van Joyy

Joyy

correctie

zweeds experiment van een aantal deccennia terug, niet amerikaans

avatar van Inwen

Inwen

Mooie en aangrijpende film over ongecontroleerde macht.

Spannende scénes, duistere sfeer en goede karakters. Je leeft als kijker helemaal mee.

En het is aangrijpend omdat het op een bestaand experiment gebaseerd is dat voortijdig is gestopt. In deze film gaan ze een stapje verder en laten ze dus zien wat er had kunnen gebeuren.

Fascinerend om te zien hoe de mensen in de film elkaar uitspelen en manipuleren en gedwongen worden om samen te werken.

Ik geef de film een 4.

avatar van DragQueen

DragQueen

Fascinerende film, die goed laat zien hoe de mensen doordraaien die aan het experiment meedoen. de personages worden goed neergezet, en op zekere wijze kun je met ze meevoelen tijdens de dingen die ze ondergaan. het acteerwerk is best knap, en het verhaal is degelijk uitgevoerd. verder zit er best wel wat grof geweld in de film verwerkt. voor een duitse film, een zeer goede produktie. 4 sterren.

avatar van starbright boy

Blokland schreef:

Komt binnenkort een amerikaanse remake van met o.a. Jesse Eisenberg

Sterker nog: Er zijn twee Amerikaanse films in pre-production. Een ervan is een remake van deze (gebaseerd op hetzelfde boek) en de ander (met naast Jesse Eisenberg ook ander andere Ryan Philippe, Giovani Ribisi, Charlie Hunnam en Kieran Culkin) schijnt veel dichter bij de echte gebeurtenissen te blijven.

Dat zou grappig zijn, als de Amerikanen meer bij de werkelijkheid blijven dan deze onzin uit Europa. Vrij uniek, maar ik moet het nog zien.

avatar van Pure

Pure

starbright boy schreef:

Dan lijkt deze me uiterst interessant; het grootste minpunt van Das Experiment is wat mij betreft de geloofwaardigheid.

avatar van Pestiis

Pestiis

duidelijk een goeie film!

hij krijgt van mij dan ook een dikke vier sterren!

sfeer was goed, karakters waren goed neergezet en het duurde ook geen eeuwen voor dat de film echt daadwerkelijk aan het verhaal begon...

avatar van Mollers

Mollers

Ik heb hem een 4 gegeven. Een erg goede film. Ik had hem met maatschappijleer gekeken. Hij viel bij mij wel in de smaak.

avatar van Miss Sway

Miss Sway

kasperkasper schreef:

Langdradig en niet heel geloofwaardig, wel vermakelijk

Ik denk ook niet dat je elke gebeurtenis letterlijk moet nemen, feit blijft en dat is zeker aangetoond, dat mensen meer dan makkelijk te beïnvloeden zijn. Nog een voorbeeld 'The Wave'.

The Wave word zelfs als voorbeeld aangehaald in de boeken van de studie psychologie, dat is namelijk ook echt gebeurd.