Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel
Gesproken taal: Duits
Releasedatum: 6 juni 2002
Plot Das Experiment
"You are invited to participate"
In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.
Tarek Fahd, Häftling Nr. 77
Häftling Nr. 21
Häftling Nr. 15
Häftling Nr. 74
pjutter
super goede film was dit, nooit van gehoord dus was wel een verrassing!
goed geacteerd en een geweldig verhaal.
heel erg goed opgebouwd en erg realistisch,
het was zo goed, dat het gewoon schokkend was,
goede film echt spannend.
mooi verhaal je zou er bijna een fobie van krijgen.
sommige momenten schokkend.
en geloof me maar er bestaan mensen die gebruik maken van hun macht.
werke027
Viel me erg egen, had er meer van verwacht.
De boel loopt wel erg snel uit de hand, ik vond het onrealistisch. Dat dit soort excessen in de loop van weken gaan optreden, o.k. Maar binnen 1 week?
Ook wel erg spooky gemaakt qua decors en telkens met die groene verlichting. Mij te veel fanta.
Nineke
Ik vond dit een goeie film!!
was dit niet een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal?? [misschien ook wel niet hoor! maar dat dacht ik mij te herinneren?] dan kan het toch nooit onrealistisch zijn?
Goodfella_90
Ergens in de jaren '60 ofzo hebben ze een soortgelijk experiment gehouden ja.
Mug
De vondst van de schroevendraaier is zo onrealistisch als wat. En nee, dat gebeurde niet in het waargebeurde verhaal. Gebaseerd...je zegt het al...gebaseerd. Niet een identieke vertelling van het waargebeurde 'verhaal'.
- 1977 stemmen
Maar is er is in dit genre dat ze hier tonen een experiment geweest en met de zelfde afloop?
- 1977 stemmen
Met dezelfde afloop natuurlijk niet.
Afloop was minder erg dan ze hier in tonen?
Tuurlijk, je denkt toch niet dat ze zoiets op een dergelijke manier uit de hand laten lopen? Dat kan alleen maar als je heel veel toevalligheden zelf verzint, zoals een camera die op het meest domme moment spontaan uitvalt of zo.
Skyper
Hm.. ik zou hem graag willen zien, maar tegelijkertijd komt snatch op tv.
Zal ik moeten kiezen of (alweer) opnemen.
door
Heb deze film met het vak Maatschappijleer moeten kijken, vond hem erg goed.
Hoe zoiets uit de hand kan lopen!! echt te ernstig
mijn 5 sterren voor deze film
- 1977 stemmen
Ah oke maar ja dan nog moet het erg zijn dat mensen zo worden in zo een experiment he, zou het niet graag meemaken.
us_raider
- 2034 berichten
Flink wat onrealistische voorvallen, een niets-toevoegende liefdes-relatie en weinig uitgewerkte karakters. Dit kan een topper zijn maar dat is het niet. Ondanks bovengenoemde dingen een film die een schokkende indruk op je achterlaat.
Uiteindelijk wel een dikke voldoende.
Goodfella_90
Kut, was dat vanavond? Ik dacht morgen..
Ik had hem graag willen herzien.
Prudh
Mehe, bummer dude
Toffe film hoor, en was blijkbaar een hoop vergeten na de eerste keer kijken. Wel een beetje flauw dat mensen deze film bestempellen als onrealistisch. Het is geen echte situatie, alleen gebaseerd op, dus waar kan je je druk om maken?
us_raider
- 2034 berichten
Ze hadden enkele onlogische voorvallen net zo goed weg kunnen laten. Deze film wil realistisch zijn, dat is niet altijd het geval.
The Hunter
Ik vond het een indrukwekkende film. Het einde en de scène in de blackbox met de schroevendraaier zijn misschien minder realistisch, maar de film is inderdaad ook niet helemaal gebaseerd op echte experiment.
Verder erg goed geacteerd.
JorritS
Ik vond het een indrukwekkende film, erg boeiend om te zien hoe mensen zich gaan gedragen in situaties waarin ze volledige macht krijgen. Aan het einde vond ik hem erg sterk worden, maar vooral door de toename van het geweld en het hoge horror-gehalte. 4*
lowhusky
Ik vond het een heel erg spannende film, de laatste 10 minuten waren heel erg goed 4,0*
boerenpummel
Inderdaad de ongeloofwaardigheid zorgt ervoor dat de film stukken minder wordt. Acteerwerk en uitgangspunt zijn wel prima in orde.
lans
Goeie film, maar had toch meer verwacht. De meeste duitse serieuze films zijn over het algemeen redelijk goed. Ook opmerkelijk de over het algemeen korte zakelijke titels: Das Boot. Das Experiment, Der Untergang. Deze 3.5*.
JorritS
De tweede en derde genoemde zijn van Hirschbiegel, en ook zijn volgende productie krijgt een soortgelijke zakelijke titel: The Visiting. Maar dat is dan weer geen Duitse productie
Mescaline
mooie film mooi gemaakt hele goede acteurs en een goed verhaal (waargebeurt dacht ikhe?) nouja in ieder geval zeer mooie film deze film is alles behalve saai ik geef deze film een 4,5 en dik verdiend ook
Gyzzz
Wat een slechte film. Naast het feit dat het allemaal vreselijk ongeloofwaardig en debiel is, vind ik ook het acteerwerk helemaal niet zo goed. Ook vind ik het vrij lelijk gefilmd allemaal.
Werkelijk vreselijk overgewaardeerd.
JorritS
Als jij de film zo ongeloofwaardig vindt, geloof jij dus niet dat mensen volledig door kunnen slaan na het krijgen van complete macht? En die ''lelijke'' manier van filmen past juist goed bij de film, wat de sfeer juist een stuk grimmiger maakt.
Gyzzz
Ik geloof best dat mensen volledig door kunnen slaan, maar het gaat in de film allemaal veel te snel. Er wordt totaal niet dieper ingegaan op ook maar één karakter van een van de bewakers, maar alles wordt gezien vanuit de kant van de gevangenen. Als de gedachtegangen van de bewakers goed uitgewerkt werden, en je zo precies kon zien hoe ze tot hun daden kwamen, vond ik het al stukken beter. Nu moet je als kijker maar aannemen dat het allemaal erg realistisch is dat mensen in een paar dagen zo zullen doorslaan.
Ik vond er niets grimmigs aan door de vreselijke ongeloofwaardigheid. De beelden waren verder volledig sfeerloos, en dus kon ik niets opvangen van enige grimmigheid.

Lilja 4-ever

Kongen av Bastøy
Drama, 2010

Die Fetten Jahre Sind Vorbei
Drama, 2004
gevangenisverkrachtingjournalistauthoritygevangeneexperimentblackboxscientific study aggressiontest person imprisonmentasielprison cellmanipulationmartelengeweldhumiliation