• 9.383.689 stemmen

Met onder meer: Moritz Bleibtreu, Oliver Stokowski en Christian Berkel

Gesproken taal: Duits

Releasedatum: 6 juni 2002

Plot Das Experiment

"You are invited to participate"

In een onderzoekslaboratorium wordt een gevangenis gebouwd waarin 20 mannen worden geplaatst om gevangenen en bewakers te spelen. De gevangenen worden opgesloten en moeten een aantal regels opvolgen; de bewaarders moeten de orde handhaven zonder geweld te gebruiken. Iedereen is vrij om te stoppen wanneer ze willen, maar als ze dat doen, geven ze wel hun loon op. In het begin is de stemming tussen de twee groepen jolig en ontspannen. Maar langzaam aan ontstaat er ruzie, en gaan de bewakers over tot drastische straffen om hun overwicht te bewaren.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

Tarek Fahd, Häftling Nr. 77

Häftling Nr. 74

avatar van Baggerman

Baggerman

Miss Sway schreef:

Ik denk ook niet dat je elke gebeurtenis letterlijk moet nemen, feit blijft en dat is zeker aangetoond, dat mensen meer dan makkelijk te beïnvloeden zijn. Nog een voorbeeld 'The Wave'.

The Wave word zelfs als voorbeeld aangehaald in de boeken van de studie psychologie, dat is namelijk ook echt gebeurd.

Schijnt dat veel van het vertoonde wel echt is gebeurt in het experiment waar deze film op is gebaseerd? De VRT zond een tijdje geleden een serie uit over groepspsygologie en het was echt onluisterend om te zien hoe wij dagelijks daardoor worden beinvloedt en hoe sterk je in je schoenen moet staan om je daaraan te onttrekken als je het niet met de groep eens bent.

Wel gek dat dit een Duitse film is (Wir haben es nicht gewusst???).

Het einde van deze film vond ik allemaal wel een beetje over de top, maar overall bleef het geheel wel boeien.

Meest treffende en overtuigende deel in de film vond ik in het begin, als alle proefpersonen nog jolig en melig met elkaar omgaan.

avatar van Brouwer

Brouwer

Ik vond het echt heel overtuigend. Heb zelf een ontgroening gedaan en je merkt dat er veel overeenkomt met de film.

Je denkt dat je sterk in je schoenen staat, maar je merkt gewoon dat gewone mensen je dingen kunnen laten doen die je normaal nooit zou doen.

Geloof de personages wel dat ze helemaal in hun rol opgaan.

avatar van hertogje

hertogje

Echt zeer goede film. Zeer interessant verhaal is het en het acteerwerk is ook fantastisch. Dat doen die Duitsers weer goed. Zeker een aanrader.

avatar van GrayFox

GrayFox

moet er helaas 2,5* voor geven. Duidelijk over de top, de bewakers sloegen op een gegeven punt echt TE ver door.

avatar van MakePeace

MakePeace

GrayFox schreef:

Wat denk je dat macht, woede en dus angst in de 'echte' wereld met een mens doet.

avatar van 606

GrayFox schreef:

dan moet je toch geen 2,5 geven dat is realiteit en moet je onder ogen zien gebeurt vaak ook op het werk machts misbruik en overal

avatar van RealLife

RealLife

Prachtige topfilm.

En wat is dat toch altijd met dat gezeik dat dingen niet geloofwaardig zijn? Het is film, wordt es wakker mensen.

Bovendien is het helemaal niet zo ongeloofwaardig als sommige mensen denken. Als je denkt dat een situatie als dit onmogelijk kan voorkomen in het echte leven dan moet je dringend es meer buiten komen. Mensen doen nog veel ziekere/absurdere dingen dan dit.

Goed geacteerd, prima vaart in de film, verveelde geen seconde. Ik zie geen enkele reden om deze film minder dan 5* te geven.

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Is deze film echt gebeurt? Ik heb hier eens een fragment van gezien, echt nie normaal wat die bewakers deden met de gevangenen...

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Geinspireerd door het Stanford prison experiment

MasterRRR

Erg sterke en schokkende film. Als je het Stanford prison experiment kent (genoemd door Martijnnn) en de media volgt over verhalen van gevangenissen in het buitenland, dan weet je dat dit allemaal realistischer is dan dat je zou denken, zo thuis in je luie stoel.

Het is een boeiend gegeven dat de mens een erg kwaadaardige kant kent wanneer ze macht hebben. Ik verwijs iedereen ook naar de film 'Lord of the Flies', het onderwerp lijkt hier namelijk op: een groep jongeren strandt alleen op een eiland en er beginnen zich twee groepen te vormen, en ze slaan helemaal door.

Wat is de psyche van de mens toch boeiend, maar ook schokkend...

avatar van the new guy

the new guy

GrayFox schreef:

Het is waargebeurd. Ik heb een documentaire gezien met daarin de deelnemers aan het experiment in Engeland destijds. Het is echt naar waarheid verfilmd, behalve het eind en de black box.

De black box was daar ook, alleen niet gebruikt.

Er is wel heel wat meer dat niet overeenkomt...

MasterRRR

Zoals ik en Martijnn hierboven al aangeven, kun je de overeenkomsten op de wikipedia site zien. Best veel dan nog. Maar tuurlijk, het blijft een speelfilm en geen documentaire..ze geven zelf toch ook aan 'niet gebaseerd op waargebeurde feiten'. Waarom zitten die mensen dan zo te zeuren daarover, het gaat toch gewoon om of je de film sterk vindt? Is een film alleen maar goed te noemen als het precies klopt? In mijn ogen niet, het is gewoon een spannende en boeiende film..

Iedereen mag zijn mening hebben, maar je moet wel bij jezelf nagaan waarop je die mening baseert...

Ik baseer dat op de totaalervaring die echt volledig in het water valt wanneer er belachelijke zaken bij worden gehaald. Daarmee bedoel ik bepaalde oorzaak-gevolg relaties in het script die doorslaggevend zijn voor het verloop, maar in de verste verte niet in het echte experiment zouden plaatsvinden.

Of althans, de kans is wel gigantisch klein.

En door aan de ene kant te dwepen met 'op echte feiten gebaseerd; en aan de andere kant 'stel je voor dat..als...als' ben je al helemaal verkeerd bezig.

MasterRRR

Welke oorzaak-gevolg relaties klopten dan niet?

Mja, dat heb ik in eerdere reacties al eens allemaal geschreven, dat ga ik niet nu weer herhalen. Kwestie van even zoeken.

MasterRRR

Hmm dat wist ik niet, ik zou eens kijken dan

avatar van nightbreed

nightbreed

Sterke psychologische thriller met goed acteerwerk.

avatar van Hankieh

Hankieh

Ziek...

4.5 meer dan waard!!

Nog ff nachtje over nadenken, misschien word dit wel een 5...

avatar van Resh

Resh

een hele boeiende film met heel veel feiten erin. Het laat heel mooi de zwaktes van de mens zien. Het einde vond ik wat minder goed in verhouding van de hele film.

Heel goed acteerwerk !

avatar van 606

blijf bij de 5 sterren

de film grijpt je als het ware bij de keel zo indrukwekkend

avatar van RodneyS

RodneyS

Hele boeiende film!

Beklemmende sfeer en je leeft heel erg met de hoofdpersonen mee.

De hoofdpersonen staan gewoon machteloos en dat is heel mooi in beeld gebracht. Goed geacteerd ook door (voor mij) onbekende acteurs en actrices.

Aanradertje.

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11940 stemmen

vond hem niet echt vreselijk goed, kom niet hoger dan 3.5*..

avatar van Ghola

Ghola

Nare, verontrustende film, waar wel wat meer in had gezeten. Omdat ik geen enkele sympathie had voor Tarek (die het experiment doelbewust in de war blijkt te schoppen - goede twist!), vond ik het romantische subplot totaal misplaatst. Of totaal mislukt, als de film op die manier juist wat sympathie trachtte te kweken. Daarnaast ontspoort de film richting einde: de neerwaartse geweldsspiraal is erg voorspelbaar en vrij goedkoop.

Het grootste deel van de tijd is het echter een intrigerende, beklemmende film: goed gemaakt en uitstekend gespeeld.

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik heb slechtere actiefilms gezien, maar om dit een psychologische thriller te noemen gaat mij iets te ver (meer psycho-onlogisch), daar was het allemaal net te belachelijk voor, met als hoogtepunt de schroevendraaier die zomaar in de blackbox ligt, waarmee Tarek in het donker een (behoorlijk stevig uitziende) ¨kluis¨ open krijgt, de gevangenen laat ontsnappen, en zelfs een hele muur weet te demonteren.

Eerder in de film: Een gevangene geeft aan het expiriment te willen verlaten, willen de onderzoekers er nog een nachtje over slapen! Waar dat op sloeg is me nog een raadsel.

Dat op een gegeven moment de professor zonodig tijdens het expiriment naar een congres moest, de deelnemers zo bij de achtergebleven ¨in de gaten houders¨ naar binnen konden wandelen en hen konden overmeesteren, geeft voor mij aan dat we de film niet te serieus moeten nemen.

Redelijk vermakelijk, dat wel, maar ik had hier veel meer van verwacht.

Moritz Bleibtreu heeft wel een mooie filmkop, wat een lippen heeft die gast.

avatar van Lui

Lui (crew films)

• 11940 stemmen

inderdaad hannibal, dat van die schroevendraaier vond ik ook heel vreemd, heb er nog over na zitten denken maar ben er nog niet uit waarom die er in lag.

avatar van Dudine

Dudine

Ik vond het zeker een spannende film, maar ook erg ziek

Dat romantische gedeelte kon wat mij betreft weg gelaten worden want het voegde niks toe aan de film zelf

En het einde vond ik slecht, het leek wel of ze niet wisten wat ze met het einde moesten doen (wat ik van veel films vind) en snel maar even wat dr van hebben gemaakt

Voor de rest was de film wel goed

*3,5

avatar van Quaest

Quaest

Dit is me voor de 2de keer gezien. Het blijft een toppe psychologische thriller.

avatar van missl

missl

heel interessant om te zien hoe mensen reageren in situaties als deze al vind ik dit teveel een film, had liever iets in de trand van een docu gezien.