• 9.377.071 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.202)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van De Knip

De Knip

Senta schreef:

Ik stem op elke film, zodat hij bij mijn films komt te staan met het aantal sterren zodat ik snel in een oogopslag kan zien of het de moeite waard is of niet.

Omdat deze film hoog in de top 250 stond had ik hoge verwachtingen, vrij hoge. Maar zoals wel vaker blijkt dat dat maar weer persoonlijk is, ik ken films die een veel hogere positie verdienen.

Waarom? Verhaal was verwarrend, saai, onduidelijk en na drie kwartier had ik werkelijk nog geen flauw idee wat er aan de hand was en of dr uberhaupt wat loos was.

Toen de zoveelste flashback kwam, er weer punten bijkwamen (Waar gaat dit over) heb ik hem uitgezet ik wist zeker dat dit nooit meer goed zou komen.

Oh, ik zie het al, het is een echte mannenfilm natuurlijk.

Niks voor vrouwen zulke ingewikkelde verhaallijnen.....

avatar van RuudC

RuudC

Ingewikkeld, my ass. Dit is gewoon een doodsimpel misdaadverhaaltje dat door de regisseur in stukjes is geknipt en op een minder logische wijze in elkaar geplakt is. Ik schaam mezelf een beetje dat ik me in het eerste half uur nog heb laten foppen. Het probleem is misschien ook wel dat niets verrassend of vernieuwend is. Wie Keyzer Soze is, wist ik al ruim van tevoren (misschien wel degene van wie je het het minste verwacht? hollywood knipoog). Het is niet zo dat er planken misgeslagen worden, maar nergens is het bijzonder. Het verhaal is gewoon niet de moeite waard. Zwaar overgewaardeerd, want zo moeilijk is het absoluut niet en in mijn ogen zeker niet top 250 waardig. Zelfs Kevin Spacey heb ik beter zien acteren (American Beauty).

avatar van JulesTMNT

JulesTMNT

Vakkundig gemaakte film met een aantal grote pluspunten, maar toch niet het meesterwerk waar ik op gehoopt had. Sterk acteerwerk, sfeervol geschoten en de uiteindelijke ontknoping is erg sterk.

Goed, maar ik had er iets meer van verwacht. Ik geef hem voorlopig een kleine 8.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goeie film, dat zeker, maar toch niet het absolute meesterwerk.

Op voorhand had ik wat over de film gelezen, hoe die ontvangen was enzo, en ik kwam geregeld tegen dat de plot geweldig was.
Nja, geweldig.. Vanaf het begin had ik al door dat Spacey de man die Keaton vermoordde (en dus Soze) was -> die linkerhand met die aansteker.. Het was vanaf dan nog gewoon wachten tot de bevestiging kwam.
Toch bleef het nog op een zekere manier spannend. De gebeurtenissen op de boot weten te boeien.
Het complot van Soze betreffende Keaton was nog even de moeite waard, maar de genialiteit ervan blijft achterwege.

Kevin Spacey won een Oscar voor z'n rol. Nog maar eens het bewijs dat de Academy soms rare keuzes maakt. Hij was dof en had overduidelijk meer plezier in z'n rol in American Beauty.
Van de bijrollen konden die van Chaz Palmenteri en Benicio Del Toro (omdat die zo grappig praatte) wel boeien. Pete Postlethwaite was pakken minder dan in In The Name Of The Father.

Wat knip-en-plakwerk om het ingewikkelder te maken. Toch zag het al verouderd uit.
De muziek viel me enkel op de bij openingscredits. Was nogal bombastisch.

Wat ook wel leuk was; aan het eind van de openingsscène die close-up van .. wa was't juist? .. een vat met touwen rond(??).. Ik zat echt geweldig geconcentreerd te kijken, maar uiteindelijk was daar niks te zien. Was wel goed gevonden.

3,5

avatar van El  Loco

El Loco

Gisteren was hij eindelijk nog eens op TV en dat was en mooie gelegenheid om deze geweldige film nog eens mee te pikken.

The Usual Suspects is een film waar de genialiteit vanaf druipt. De eerste kijkbeurt is hij natuurlijk wel indrukwekkender dan de pakweg derde of vierde keer, maar toch blijft het 106 minuten puur filmgenot. Het verhaal zit erg sterk in elkaar, maar het is vooral de plottwist die de film zo prachtig maakt. Al vanaf het begin is de film enorm boeiend, wat natuurlijk het werk is van de mysterieuze Keyser Soze. De hele tijd blijft die vraag in je hoofd rondspoken: 'Wie is Keyser Soze?' En dan komt die ongelooflijke climax, waar ik toch even perplex van stond. Dan blijkt dat Verbal Kint, “De kreupele”, Keyser Soze te zijn.

Kevin Spacey zet een geweldige rol neer als manke Verbal Kint. De manier waarop hij het hele verhaal vertelt is erg knap. Het feit dat hij de hele tijd heeft gelogen en de namen van het prikbord heeft gehaald is erg knap gedaan. Ook de andere suspects vond ik erg sterk acteren. Gabriel Byrne en vooral Stephen Baldwin vond ik een zeer goede toevoeging aan de cast.

Maar 5* ga ik The Usual Suspects toch niet geven, omdat een tweede kijkbeurt toch al minder indrukwekkender is. Volgens mij moet een film die 5* verdient zelfs na de tiende kijkbeurt nog altijd even indrukwekkend of zelfs indrukwekkender zijn dan de eerste kijkbeurt.

Daarom 4.5*

avatar van Slam_Duck

Slam_Duck

El Loco schreef:

The Usual Suspects is een film waar de genialiteit vanaf druipt. 106 minuten puur filmgenot. Het verhaal zit erg sterk in elkaar, maar het is vooral de plottwist die de film zo prachtig maakt. Al vanaf het begin is de film enorm boeiend, wat natuurlijk het werk is van de mysterieuze Keyser Soze. De hele tijd blijft die vraag in je hoofd rondspoken: 'Wie is Keyser Soze?' En dan komt die ongelooflijke climax, waar ik toch even perplex van stond.

Ik had de eer om deze film voor de eerste keer te zien. Wat er zo fantastische aan de film is is hierboven zeer mooi geformuleerd.

Het enige wat ik een beetje miste was de spanning, Ik zat jammer genoeg niet heel de film op het puntje van mijn stoel, eigenlijk nooit tot de onbeschrijfelijke prachtige climax. Om deze reden een 4*

avatar van GuyB

GuyB

Verknipte film zodat het allemaal wat ingewikkelder toont dan het eigelijk is, niettegenstaande dat het wel een goed uitgedokterde film is met scherpe dialogen en een ijzersterke Spacey. Ware het niet dat een idioot mij op voorhand de clou verklapte had de impact toch wel groter geweest.

avatar van Dustbowl

Dustbowl

Geniale film, zag hem vorige week op tv. Kostte wat moeite om het verhaal te begrijpen, vooral omdat ik het begin gemist had, had dus niet meteen door dat het om flashbacks ging. De ontknoping is echt briljant.

avatar van Robi

Robi

Erg lang geleden gezien. Een beetje warrig misdaadverhaal met een onwaarschijnlijk en eigenlijk ook wel onbevredigend einde. Maar het kijkt ook wel lekker weg en wordt prima geacteerd.

avatar van El  Loco

El Loco

Robi schreef:

Onbevredigend einde?? Haha, het einde is juist datgene wat The Usual Suspects zo goed maakt.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Aardig vermakelijke film, maar voor mij echt niet het meesterwerk(je) waar ik op had gehoopt.

Grootste nadeel van dit soort films is dat ze na 1x kijken hun magie eigenlijk al hebben verschoten, waardoor het niet echt uitnodigend is om vaker te gaan kijken. Persoonlijk vind ik dat wel een vereiste om een film als een topper te kunnen bestempelen.

Maar ik heb hem gisteren voor het eerst bekeken en dan is het toch wel een fijne filmervaring. Lekker misdaadverhaal met een leuke twist. De cast presteert ook goed, alhoewel niemand echt iets buitengewoons laat zien ofzo. Kevin Spacey kan bijvoorbeeld vele malen beter dan wat hij hier liet zien. Verder wel leuke personages die goed neer worden gezet.

Verwacht geen overdaad aan actie. Deze misdaad moet het juist meer hebben van het goede verhaal en de dialogen. Persoonlijk vind ik dat wel een pluspunt.

Ergens had ik ook de indruk dat de film zich iets genialer wil voordoen dan het eigenlijk is.

Leuk voor een keertje en misschien, als ik in de verre toekomst het plot weer ben vergeten, zal ik hem weer eens bekijken.

Voor nu toch een degelijke voldoende. 3,5*

avatar van nadrin

nadrin

Na 15 jaar deze film nog eens herbekeken.

En ook al wist ik het plot nog heel goed Ik blijf het een meesterwerk vinden

Helemaal (met uitzondering van de gsm) nog niet gedateerd

Het verhaal staat als een huis

avatar van nedbed

nedbed

Deze maar eens op 1 gezet in mijn top 10

Want wat een film is dit zeg.

Geniaal geacteerd door spacey maar ook de anderen

Verhaal is top

Einde is natuurlijk helemaal geweldig

Beste film ooit! (vind ik dan )

Spoilers voor andere films verwijderd.

avatar van Neder0001

Neder0001

Deze moet ik binnenkort snel eens weer zien! Heb hem ooit eens gezien en hij was geweldig, kan mij de film zelf alleen niet meer herinneren.

avatar van Ronhart

Ronhart

We hebben er met drie mensen naar gekeken vanavond, en geen van ons vond het een briljante film. De eerste drie kwartier kwam het maar niet op gang en was er weinig touw aan vast te knopen waar het nu eigenlijk over ging. We hebben er zelfs even over gedacht om hem uit te zetten. Later werd het een stuk beter en werd de film voldoende boeiend om te blijven kijken.

Ik zal deze film zeker geen tweede keer zien.

Wij gaven er unaniem een ruime voldoende voor, dus 3,5***.

avatar van herder

herder

Een kind van 12 jaar zag het einde al aankomen, dus zo origineel is het einde van de film niet meer.

• 12092 berichten

Sowieso is een plottwist niet genoeg om een voor de volle 106 minuten boeiende film te maken, dat blijkt..

avatar van Neder0001

Neder0001

orbit schreef:

Waar blijkt dat uit dan, want volgens mij staat deze film nog altijd en overal met een dikke 8+ genoteerd.

• 12092 berichten

Door jaren 90 nostalgisten ja.. waar het net helaas van uitbulkt.

avatar van clockwork72

clockwork72

Hoe kun je deze film nou een 0,5 geven?

• 12092 berichten

Gemakkelijk.. gewoon je gevoel volgen. Zelfde zo'n bedonderd en nepgevoel gehad bij een film.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Reservoir Dogs, Heat en The Usual Suspects zijn toch geweldige films over een groep stoere mannen die samen gevaarlijke klusjes bedenken (of krijgen) en uitvoeren.

De vriendschappen, discussies, spanning / opwinding en actie is gewoon super.

En dit zijn niet geheel toevallig allemaal films uit de jaren 90.

avatar van AOVV

AOVV

Deze film was een tijdje geleden te zien op Canvas, en op dat ogenblik had ik er geen tijd voor, dus heb ik 'm maar opgenomen. Eergisteren heb ik 'm dan eindelijk gezien, en ik ben toch wel onder de indruk. Van de plot, in de eerste plaats, maar ook van de prestatie van Kevin Spacey, die hier de wat zielig aandoende mankepoot Roger "Verbal" Kint op meesterlijke wijze neerzet. Ik vind het verhaal ook niet vergezocht, maar gewoon erg boeiend hoe alles uiteindelijk in z'n plooi valt. Heel sterke film, die ik zeker nog wel eens ga bekijken.

4,5 sterren

avatar van trojan.exe

trojan.exe

film die ik jaren geleden zeer sterk vond.destijds meerdere malen gezien en zeker behorend tot mijn persoonlijke top 5.

heb hem gister maar weer eens opgezet en waar een film als bijvoorbeeld The Shawshank Redemtion en de matrix de tand des tijds imo met glans doorstaan heb ik een stuk minder geboeid naar The Usual suspects zitten kijken. ik vond het ,kijkend anno nu,zelfs een weinig bijzondere film met veel cliches (met terugwerkende kracht ). jammer, denk niet dat ik hem nog eens zal kijken

2,5* voor de goede herinnering

avatar van trojan.exe

trojan.exe

El Loco schreef:

mee eens! een film als deze word niet beter imo naarmate je hem vaker kijkt

avatar van Kiros

Kiros

Ik heb `m dit weekend weer eens opgezet na een lange tijd. Ik ben juist van mening dat de 5* gewoon kunnen blijven staan.

Was ook benieuwd of door een kijkbeurt na jaren niet het oordeel in sterren naar beneden moest worden gesteld, maar dat was wat mij betreft absoluut niet aan de orde.

Blijft een genot om naar te kijken.

avatar van calimeroz

calimeroz

Kan iemand me uitleggen wat er nou zoveel beter is als een standaard actiefilm? verhaal is lang niet super origineel, acteren wel aardig. Manier van filmen standaard. Normale actiefilm dus

• 12092 berichten

Is het ook, maar het leunt op een truukje (de plot) en dat vinden mensen zóóó retecool dat ze het meteen de beste film ooit vinden, of de rest van de film nu eigenlijk zo bijzonder was of niet. Maakt niet uit. Ook jeugdsentiment voor veel 20-ers en 30-ers trouwens.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Enigszins teleurgesteld.

Ik ben bezig heel de top 50 te bekijken en zo kwam vanmorgen deze aan de beurt. Een verhaal dat me direct al aansprak. Ik hou gewoon wel van dit soort films. Toch heeft het me allemaal wat teleurgesteld. De hoofdreden is dat het gewoon niet boeiend genoeg was. Dit is nou typisch zo'n film waar je niks aan vind maar waarbij je het wel moeilijk vind om je mening te onderbouwen. Uiteindelijk is het allemaal een gevoelswaarde waarvan ik zal proberen het zo goed mogelijk te verwoorden. De film heeft zeer weinig zwakke punten en waarschijnlijk is dit ook de belangrijkste reden waarom hij zo hoog staat. Dit wil nog niet zeggen dat alle punten erg goed zijn. Het is mij allemaal wat te oppervlakkig, te nietszeggend. De film spat er op geen enkel moment echt tussenuit en ook de plot twist was maar matig. Als ik dit vergelijk met de twists waar Nolan (natuurlijk bijna niet te vergelijken) mee op de proppen komt dan spatten die er toch wel echt tussen uit.

Acteerwerk is matig. Vooral Kevin Spacey heeft me teleurgesteld. In American Beauty deed hij et fenomenaal alleen hier leek hij voor de verkeerde rol te zijn gecast. De rest doet het allemaal wel aardig alleen ook niet meer dan dat.

Eigenlijk is het gewoon allemaal niet zo bijzonder en dat is vooral wat me teleurgesteld heeft. Standaard filmpje met een iets minder standaard einde.