• 9.375.219 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.226.930)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van bumpz

bumpz

Zojuist gekeken en tamelijk genoten,
had alleen naar de eerste paar scène's al in de gaten dat "verb" waarschijnlijk niet was wie hij leek te zijn.
Vond ik persoonlijk erg jammer, want ik ben een fan van goede plot twists.

Verder geen hele lineaire film, maar eentje die veel aan je eigen interpretatie overlaat, wat ik altijd wel kan waarderen. Sterke dialogen, prima acteerwerk, kan me voorstellen dat hij voor sommige nogal onduidelijk kan zijn af en toe, maar daar heb ik persoonlijk geen last van gehad.
Aanrader.

avatar van Redlop

Redlop

John Lee Hooker schreef:

Nothing special toch...

Want voor die tijd zijn er al zoveel vergelijkbare films gemaakt? Zoals?

avatar van ropjuh89

ropjuh89

Hele vette film. Had van tevoren ook al wel zoiets van 'er zit meer achter' maar dat maakte verder niets uit voor het verhaal en plot. Terechte 4,5*.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

JanDahler schreef:

volgens mij heb je er geen **** van begrepen

avatar van Akron777

Akron777

Vrij aardige film. Niet zo sterk als ik had verwacht of gehoopt. Vrij ingewikkeld plot, maar ik kan niet zeggen dat het echt sterk in elkaar zat. Kan me ook niet voorstellen dat dit een van de redenen is waarom deze zo hoog scoort.

avatar van Djarune

Djarune

Wat ik zeer fijn vind aan deze film geen enkele scene onnodig lang duurt. De film duurt maar 106 min. en van de huidige top 25 is dat het minst van allemaal.

avatar van mnrk

mnrk

Een geweldige film van Bryan Singer.....

Het verhaal wordt op een geweldige manier gebracht, en natuurlijk het acteerwerk van de gehele cast is dik in orde.

Dit allemaal zorgt er voor dat deze film terecht op plek 19 staat in de top 250

Zadel

: Back when I was picking beans in Guatemala, we used to make fresh coffee. Right off the trees, I mean. That was good. This is shit, but hey, I'm in a police station.

een geweldige film met een prachtige cast die een knap stukje acteerwerk neerzetten. Dit is ook zo'n film waarbij het eind de film nog net even een tikkie leuker maakt.
Eerst dacht ik yep, keaton is soze..en toen die politieagent al die dingen vertelde dat keaton inderdaad soze is, was ik redelijk teleurgesteld... maar toen Verbal het kantoor uitliep, en nog even duidelijk zijn mening over smerissen gaf, dacht ik echt.. omg hij is het.

verder zijn de scene's allesbehalve saai, goede dialogen, niet te veel en niet te weinig actie. precies goed allemaal.

avatar van Redlop

Redlop

Als suspence-regisseur is Bryan Singer toch wel een eendagsvlieg gebleken. X-men gedoe is leuk en aardig maar niet waar je na Usual Suspect aan denkt. Aan Valkyrie zullen we maar helemaal geen woorden vuil maken.

avatar van Senta

Senta

Wat een waardeloos verhaal, na een half uur uitgezet.

Senta schreef:

Wat een waardeloos verhaal, na een half uur uitgezet.

waarom stem je dan als je de film niet hebt gezien. en misschien wat argumenten?

avatar van Senta

Senta

Zadel schreef:

Ik stem op elke film, zodat hij bij mijn films komt te staan met het aantal sterren zodat ik snel in een oogopslag kan zien of het de moeite waard is of niet.

Omdat deze film hoog in de top 250 stond had ik hoge verwachtingen, vrij hoge. Maar zoals wel vaker blijkt dat dat maar weer persoonlijk is, ik ken films die een veel hogere positie verdienen.

Waarom? Verhaal was verwarrend, saai, onduidelijk en na drie kwartier had ik werkelijk nog geen flauw idee wat er aan de hand was en of dr uberhaupt wat loos was.

Toen de zoveelste flashback kwam, er weer punten bijkwamen (Waar gaat dit over) heb ik hem uitgezet ik wist zeker dat dit nooit meer goed zou komen.

Zadel

Je kan ook films neerzetten zonder te stemmen. weet je toch dat je hem gezien. en het is juist de bedoeling van de makers dat de film verwarrend over zou komen en onduidelijk..het is niet voor niets mystery/misdaad. en je zegt dat je hem niet snapte, terwijl alles op het eind juist uitgelegd wordt. en alle punten werken samen naar de ontknoping..

nu geef je 0,5 punten voor een film die je voor een kwart gezien hebt, en je kraakt hem af omdat ie overkwam zoals die over moet komen..

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Ach, zo heel veel mis je er ook niet aan, hoor. Was misschien indertijd vernieuwend en fris, tegenwoordig zie je het plot al van mijlenver aankomen.

toch staat ie nog op nummer 19

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Onbegrijpelijk inderdaad, maar zo staat de toplijst hier vol onbegrijpelijke keuzes.. dus dat zegt ook weer niet zoveel.

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Neemt niet weg dat Usual Suspects niet een film is waar je na een half uur een reeele stem kunt uitbrengen (Voor zover er films bestaan waar dat zou kunnen). Het echte verhaal is dan nog maar pas in opbouw. Verder geeft Senta feitelijk toe dat ie de film niet kon volgen. Des te bizarder om je eigen onkunde te vertalen naar een 0,5

avatar van Theunissen

Nog knapper is dat hij eerst aangeeft de film na 30 minuten te hebben uitgezet en een bericht later geeft hij aan na 45 minuten geen idee te hebben waar de film overgaat

Heeft hij hem nu toch stiekem helemaal uitgekeken of toch uitgezet

avatar van Corcicus

Corcicus

Zeer goeie film, maar nr. 19 in de top 250 vind ik er wel wat over. Wie Keyser Söze was, wist ik bv. al halverwege de film dus zo een spektakel was de onthulling ervan zeker niet. Acteerprestaties waren bovendien niet steeds even goed. Het script was echter om van te smullen, evenals de politiepersonages. Aardig vertolking van Spacey en Byrne.

avatar van jordkaka

jordkaka

Briljante film, de 1e keer dat ik hem zag vond ik hem iets minder, maar toen was ik ook 12...

Nu vind ik hem echt geweldig, en wat een acteerprestatie van Spacey. 5*

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

orbit schreef:

Nou maak je niet druk hoor, jou top 10 staat er ook vol mee vind ik.

avatar van Hustler85jd

Hustler85jd

Ik heb me goed vermaakt bij deze film. Keek lekker weg en op de acteer prestaties was niks aan te merken. Toch had ik er vanwege de hoge positie in de top 250 hier op mm meer van verwacht. Ik heb hem dan ook pas de eerste keer bekeken, misschien zoals velen hier zeggen wordt ie alleen maar beter hoe vaker je m ziet. voorlopig 3.5*

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Wat jammer dit, hij is echt tegengevallen. Vanaf het begin verwachtte ik al dat er een gigantische plottwist moest gaan komen en opzich gebeurt dat ook maar ik vond het niet zo indrukwekkend. Ik snap helemaal wat ze probeerden te doen, ik kan me voorstellen dat sommigen op het puntje van hun stoel zaten toen ze al die aanwijzingen op het prikbord zagen en Spacey opeens niet meer mank liep maar ik schrok er niet van. De film heeft verder wel een leuke opbouw en ik heb me niet verveeld dus wat dat betreft krijgt ie wel gewoon een voldoende. Maar wel overgewaardeerd dus!

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Ik denk eerder dat dat er mee te maken zal hebben dat het een veel besproken film is. Je zal er allicht (bewust of onbewust) al behoorlijk wat van meegekregen hebben. Hierdoor is de impact natuurlijk lang niet zo groot als dat je hem onbevangen in de bioscoop gezien zou hebben. Je gaf zelf al aan een plottwist te verwachten bijvoorbeeld. Dan is de helft van de lol er al af natuurlijk.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Tja, ik kon me niet voorstellen waarom ie anders zo hoog gewaardeerd was. En die plottwist kwam me vaag bekend voor uit Scary Movie

Maar ja, niets aan te doen. Misschien word ie beter als je hem voor de 2e keer bekijkt.

avatar van Oliveri

Oliveri

Kennelijk is deze film niet voor iedereen weggelegd, hij kon me niet boeien vanaf het begin, rommelig. Voor mij ook niet te begrijpen dat deze film zo'n hoge notering heeft, maar smaken verschillen nu eenmaal.

avatar van special1964

special1964

Vond dit niet echt een sterke film. Af en toe redelijk acteerwerk, en het is dat ik Kevin Spacey leuk vind anders had ik deze film waarschijnlijk lager gegeven. Vond het plot ook niet echt super, maar omdat ik me geen moment verveeld heb toch een 3,5. Ik vind hem ook toch wel vrij hoog staan voor een middelmatige fim. Mja, zo heeft iedereen z'n ding .

avatar van gauke

gauke

Een grandioos, spannend, verwarrend en sterk verhaal met een ingenieus script, deze raamvertelling, waarin je vanaf het begin meegetrokken wordt en die je meerdere keren kunt (moet) zien. Iedere keer ontdek je nieuwe (andere) dingen, vooral door het doolhof van ontwikkelingen; het raadsel was gewoonweg (voor mij) niet in één keer te overzien. De cast speelt overtuigend en is geniaal.

avatar van Luppie00

Luppie00

Toen ik iets van 45min had gekeken stond ik op het punt om hem uit te zetten want het was voor mij best rommelig. Maar na die 45/60min minuten begon alles een beetje helderder te worden en heb ik zeer genoten. 4*

avatar van Telekinetic

Telekinetic

Theunissen schreef:

Heeft hij hem nu toch stiekem helemaal uitgekeken of toch uitgezet

Hij had kennelijk een kwartier denktijd nodig om tot de conclusie te komen dat de film te complex voor hem is.