• 9.377.648 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.328)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

Zeer vermakelijke film die je de hele tijd geboeid houdt. Leuk laatste half uur en voor mij toch een verrassend einde .

avatar van kuk

kuk

Na herziening vond ik 'm toch stiekem wel wat uitleggerig. Omdat de eerste ronde al mijn aandacht gefocust was op het oplossen van het mysterie, kon ik de tweede maal op de randaspecten letten en daar is hier en daar wel wat op aan te merken. De climax blijft geweldig en de heren zijn allen prima op dreef, dus wellicht moet ik ook niet zo moeilijk doen en accepteren dat The Usual Suspects voornamelijk gecreëerd is om éénmaal te aanschouwen.

Naar mijn idee is deze film iets waar je van houdt of helemaal niks vindt. Aan mijn nickname kan je wel aanvoelen wat ik er van vind. Ik heb hem nu al zo vaak gezien en kan nog steeds dezelfde emoties voelen als toen ik hem de eerste keer zag, zelfs al weet ik nu de clou. Ik ben deze juist meer gaan waarderen nadat ik hem vaker had gezien. Want zoals zovelen al hebben aangegeven, het barst van de hints. De ogen van Spacey in dat vraaggesprek, meesterlijk.

avatar van wood23

wood23

Terechte Oscars in 1995 voor het beste originele scenario en voor Kevin Spacey als beste mannelijke bijrol. Nadat deze film afgelopen was wilde ik Usual Suspect direct nog een keer zien maar dan met de wetenschap hoe e.e.a. wel in elkaar zit want deze film heeft één van de beste plotwendingen ooit vertoond. Kevin Spacey speelt indrukwekkend de rol van Verbal Klint, een mank lopende oplichter. Na het verdwijnen van een trucklading wapens wordt Verbal Klint opgepakt en naast hem ook de corrupte ex-agent Dean Keaton, Michael McManus, Tod Hockney & Fenster. Gezamenlijk moeten ze een line-up doen en de tekst die de overvaller gezegd heeft voorlezen wat een goede kennismaking met het vijftal is. Ogenschijnlijk zijn ze willekeurig bij elkaar geplaatst maar niets is minder waar. Ze besluiten om bij elkaar te blijven en om gezamenlijk een klus te doen waar ze niet alleen een hoop aan kunnen verdienen maar daarmee tegelijkertijd ook de politie een loer kunnen draaien. Na deze klus volgt i.o.v. de duistere Mr. Kobayashi die op zijn beurt slechts een pion is van de geheimzinnige maar mededogenloze crimineel Keyser Söze een volgende die anders loopt dan verwacht. Hierna kunnen de vijf niet meer terug en moeten ze op pad om op een schip gelegen in de haven coke en 91 miljoen dollar te rippen. Dit wordt getoond terwijl Verbal Klint door de FBI verhoord wordt en het verhaal speelt zich dan ook in een soort van flashback af. Meer kan en wil ik er niet over zeggen. Dit is echt een film waarvan je zegt, als ik het geweten had dat die zo goed was dan had ik `m al veel eerder gezien. Meer dan een aanrader dus!

avatar van yasaka

yasaka

Van deze film (nr 20) had ik toch wel veel meer verwacht. Ik vond dat hij zeer traag in gang werd gezet waardoor ik eergisteren meermaals in slaap viel. Het vervolg heb ik gisteren bekeken, (ongetwijfeld doet dit niet ten goede om de puzzel op te lossen.) maar dat is dan ook het enige sterk puntje dat ik kon vinden. de zoektocht naar wie is Keyser Soze, al is dat niet van in het begin duidelijk dat ze daar naar opzoek zijn.
Het zou goed zijn de film nog een keer te bekijken om te zien hoe alles nu net zat maar de teleurstelling was te groot.

Black Math

Weer eens herzien. Een film die overduidelijk ontzettend leunt op het plot, want de beelden zijn weliswaar verzorgd, maar staan duidelijk in dienst van het verhaal, en de soundtrack is redelijk inwisselbaar. Niet geweldig, maar ook weer geen audiovisueel kerkhof. Dus dan ga je toch vooral op het plot letten, dat ondanks de herziening nog steeds wel kan boeien. Ik snap in ieder geval nog steeds dat ik bij de eerste kijkbeurt ervan onder de indruk was. Toch knelt de schoen een beetje, want het voelt toch aan alsof het einde, dat met heel veel zelfvertrouwen gepresenteerd wordt, eigenlijk bluf is in de zin dat als men het maar overtuigend genoeg presenteert het niet opvalt dat er plotholes zijn.
Als ik het goed begrijp is Spacey dus Keyser Söze, of in ieder geval iemand die er in de buurt van een Söze-achtige übergangster komt, en is de hele operatie met dat schip in touw gezet puur om ervoor te zorgen dat iemand die hem kan identificeren als Keyser Söze omgelegd wordt en op het einde ligt er een compositietekening van hem op het politiebureau. Dan lijkt het alsof je je spelletje toch niet helemaal zo perfect hebt gespeeld. Kan natuurlijk ook zijn dat Spacey slechts een onderknuppel van Söze is, maar dat voelt weer om een andere reden onbevredigend aan, want het is natuurlijk veel cooler als hij zelf Söze is.
Goed, als iemand hier nog iets zinnigs en bevredigend over weet te zeggen en me weet te overtuigen dat dit geen plothole is, doe ik er een half sterretje bij en anders blijft ie op 2* staan.

avatar van toris

toris

Geweldige film. Wat me wel een beetje ontging is hoe de ondervragende agent ineens door had dat Verbal Söze is. Kan iemand me dat uitleggen?

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Tijdje geleden voor me, maar hij ziet toch de onderkant van z'n mok? En alles wat Verbal verzint staat in relatie met wat er in de kamer is. Krantenknipsels enzo.

avatar van Kiros

Kiros

Pitakaas schreef:

Juist.

avatar van Lootsmabaas

Lootsmabaas

Meesterlijke film, iedereen die deze film voor het eerst kijkt wordt geflashed!

avatar van RuudC

RuudC

Nee hoor, ik zag de ontknoping van mijlenver aankomen.

avatar van K. V.

K. V.

Eindelijk deze "klassieker" eens bekeken en moet toch wel zeggen dat hij goed is.

Een verrassende ontknoping en een fantastische cast (Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Benicio Del Toro en natuurlijk Kevin Spacey).

avatar van El  Loco

El Loco

RuudC schreef:

Nee hoor, ik zag de ontknoping van mijlenver aankomen.

Tuurlijk....dat is altijd praat achteraf

avatar van RuudC

RuudC

Dan geloof je het niet. Ik zal er niet slechter van slapen.

avatar van Film Pegasus

Wat bij The Usual Suspects vooral bij bleef is het plot natuurlijk. Alles draait daar rond. De film zelf is een kabbelend riviertje waarbij het plot aankomt als een mokerslag. Daardoor blijf je wel gedeeltelijk met een goed gevoel achter na het kijken. Helaas is daarmee ook de grootste troef achter gehouden tot het einde. De rest valt wel mee, maar is niet zo speciaal om een hele film te kunnen boeien. Leuke cast samen en aangename momenten, maar zeker geen topfilm...

avatar van Insignificance

Insignificance

De verrassing is er wel af na een paar keer kijken, maar de twijfel blijft en de 101 minuten vliegen telkens weer voorbij. Toch zijn het niet alleen de vragen die daaruit voortvloeien, die het 'm doen. Mooie cast bijvoorbeeld, waarvan de meesten dan weliswaar niet zo gek veel te doen krijgen, maar het geprevel van van Benicio del Toro is hier meteen al goed voor een grijns en een betere Kobayashi dan Pete Postlethwaite kan ik me nauwelijks voorstellen. De line-up, maar ook de lift scène is een opvallende en de mythe rondom Keyser Söze wordt opgebouwd tot memorabele proporties. Al met al een behoorlijk onverwoestbaar filmpje voor iets dat zo nadrukkelijk leunt op een plot.

avatar van cliogek

cliogek

Voor mij persoonlijk staat deze film in de TOP3 van de beste films die ik gezien heb en het is de enige film die ik 3x heb bekeken.

Normaal kijk ik maar 1x en hooguit jaren later een 2e keer, maar deze 3x in 2 maanden en het blijft geniaal.

Kevin Spacey speelt zoals gewoonlijk briljant, maar ook de overige spelers zijn pefecte tegenhangers en maken de sfeer compleet en afwisselend.

De tweede keer vond ik de film nog mooier dan de eerste keer. Dat komt omdat je altijd hints mist, hoe goed je ook oplet. Na de 3x keer was bij mij pas alles duidelijk wat aangeeft dat de film goed in elkaar zit en met een super slot!

Absoluut geen film om even tussendoor te kijken want dat zou zonde zijn.

Ook geen film voor mensen die moeite hebben met het volgens van de wat meer ingewikkelde films.

avatar van TMP

TMP

Bij herziening wel iets beter bevallen dan de eerste keer, maar de film blijft wel heel erg leunen op de ontknoping. Het plot zit wel aardig in elkaar, maar weet toch niet heel gedurende de hele film te boeien. Aardig acteerwerk van Spacey en de sterke ontknoping maken de film wel de moeite waard.

avatar van Eraser2

Eraser2

Echt een hele goede film die blijft staan als een huis ook nadat je weet hoe het afloopt. De details die verstopt zijn in de film komen pas echt goed aan het licht na meerdere kijkbeurten. Tevens is de cast erg goed op dreef (wat wil je ook met zo'n groepje topacteurs).

Verder wil ik nog een compliment maken naar Bryan Singer voor de actie scènes, erg zorgvuldig gemonteerd waardoor er een juist gevoel van spanning wordt gecreëerd.

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

orbit schreef:

Is het ook, maar het leunt op een truukje (de plot) en dat vinden mensen zóóó retecool dat ze het meteen de beste film ooit vinden, of de rest van de film nu eigenlijk zo bijzonder was of niet. Maakt niet uit. Ook jeugdsentiment voor veel 20-ers en 30-ers trouwens.

Zeg Orbit, je hebt al bijna een halfjaar niet meer gereageerd! Moet je het publiek niet weer eens mededelen hoe slecht je deze film wel niet vindt?

Black Math schreef:

Van Wikipedia: "Since almost everything Roger "Verbal" Kint told during his interrogation is unreliable, Kint may be Söze or he could be Söze's agent or that Keyser Söze never existed, being a legend modified by Kint to deceive Kujan."
Keyser Söze - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Black Math

Waarom spreekt die half verbrande Hongaar dan over Keyser Söze?

Black Math schreef:
Waarom spreekt die half verbrande Hongaar dan over Keyser Söze?

Om dezelfde reden dat Hitler wel de anti-christ wordt genoemd. Of zoiets, je begrijpt hopelijk wat ik bedoel. Keyser Söze zou een oude Hongaarse legende kunnen zijn, die nu nog steeds gebruikt wordt om een medogenloos persoon mee aan te duiden.
Bijv.:
"Wie heeft die familie uitgemoord?"
"Het was de duivel, het was Keyser Söze!!!"

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de film heb gezien, maar zijn er naast de Hongaar nog meer personen ons feitelijke informatie geven over Keyser Söze? Ik meen van niet. Het hele verhaal van Verbal Kint over Keyser Söze kunnen we gevoeglijk in de prullenbak smijten...

Black Math

Ik ben toch niet helemaal overtuigd. Wat is het hele punt van de film als Söze niet bestaat? Dan is het helemaal een anticlimax. Leuk bullshitverhaal, maar we zijn nauwelijks meer te weten gekomen, behalve dan dat Kint heeft lopen moorden op een schip en als moordenaar geïdentificeerd is, en ondanks dat hij niet echt kreupel is wel gevonden zal worden. Hij is immers niet Söze!
De hele "coolness" van deze film lijkt me vooral gebaseerd op dat ze Söze in handen hadden, maar misleid zijn, waardoor ze hem hebben laten lopen. Mocht Söze niet bestaan, dan is het toch alleen maar gebakken lucht waar we naar hebben gekeken, zou ik zeggen. En mocht Kint hem wel zijn, dan blijft mijn eerdere kritiek staan.

avatar van Spetie

Inderdaad en het laatste zinnetje van de film zou dan ook nergens op slaan als Söze niet zou bestaan.Hij probeerde de mensen juist wijs te maken dat het een legende is, maar dat was hij dus niet.

Black Math schreef:
Ik ben toch niet helemaal overtuigd.

Dat snap ik. Toen de film uitkwam is hier ook tijdenlang over nagepraat.

Kijk, Verbal is natuurlijk wel degelijk de misdadiger waar ze naar op zoek zijn, en tevens een geniaal meesterbrein (tenminste, dat is het beeld dat ik van hem heb). Hij is 'een soort' Keyser Soze, en dat weet hij zelf natuurlijk als geen ander, dus was het ook niet moeilijk voor hem om, nadat die Hongaar de naam van Soze had genoemd, er een eigen mythe omheen te verzinnen (met elementen uit zijn eigen criminele leven).

En dat is nu juist zo geniaal!

Maar goed, dit is gewoom mijn favoriete interpretatie. Er zijn er meer, en ik weet niet eens of er wel één juiste is. Normaal houd ik daar niet van, maar omdat elke variant vrij goed is, kan ik er in dit geval vrede mee hebben.

avatar van KellyMartens

KellyMartens

Ongetwijfeld de beste film die ik OOIT gezien heb (in mijn ogen)

Het einde is fenomenaal...

Zeker kijken.

avatar van Di Maria

Di Maria

Op het begin had ik bijna de neiging om het af te sluiten maar op het einde was dit film een van de beste films die ik heb gezien.

Het film begon best wel sloom in de loop van de film kwam er meer actie scenes.

En op het einde kwam het moment van dat je denk dit is absoluut een topper.

avatar van ziqu

ziqu

Goede film maar het gaat natuurlijk om het einde dat die manke keyser soze is eerste kwartier spannend maar daarna liep het een beetje traag voor me geen spanning maar het einde maakt natuurlijk alles goed
4.5* alleen voor het einde

avatar van Spetie

"Hand me the fucking keys, you cocksucker, what the fuck?"

Een erg sterke film van Bryan Singer, die een geweldig sterk scenario bevat, waar je bij de eerste kijkbeurt enorm door verrast wordt. Tenminste, ik wel. Bij een herziening is de verrassingsfactor weg en hoewel een tikkeltje minder indrukwekkend, blijk dan dat alles nog steeds erg goed in elkaar zit.

Vooral de cast is erg goed op dreef. Spacey wint hier een Oscar voor beste mannelijke bijrol en dat is op zich wel terecht, want hij doet het erg goed als de kreupele Verbal Kint. Erg mooi hoe hij hier de diverse emoties tentoonspreidt. Verder zijn Benicio del Toro met zijn geweldige accent en Stephen Baldwin ook erg goed op dreef. Gabriel Byrne is iets minder sterk. Het verhaal rondom Keyser Söze is en blijft geweldig intrigerend. Moorden en misdaden plegen en ondertussen de wereld wijsmaken dat hij slechts een verzinsel is.

Naast een sterk scenario, is de regie ook verzorgd. Het acteerwerk is zoals gezegd erg sterk en de dialogen zijn ook meer dan in orde. Daarnaast zit er ook leuke humor tussendoor. Vooral de scène met de line-up is ronduit hilarisch. Ik heb echt geweldig moeten lachen daarom, en die scène is, samen met de geniale twist, absoluut het hoogtepunt van de film. Toch blijft de vraag open wie Söze nu daadwerkelijk was? Kint? Kobayashi? Of wellicht beiden? Er valt voor diverse mogelijkheden wat te zeggen en dat blijft het boeiend houden.