• 9.375.864 stemmen

The Usual Suspects (1995)

Thriller | 106 minuten

Genre: Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: Bryan Singer

Met onder meer: Stephen Baldwin, Gabriel Byrne en Chazz Palminteri

IMDb beoordeling: 8,5 (1.227.059)

Gesproken taal: Spaans, Engels, Frans en Hongaars

Releasedatum: 1 februari 1996

Plot The Usual Suspects

"Five criminals. One line up. No coincidence."

In de San Pedro Baai, een haven van Los Angeles, is een chaos met vele lijken ontstaan na een enorme explosie op een vrachtschip. Douanier Dave Kujan reist af van New York naar de westkust om Verbal Kint, de enige overlevende getuige die een bijzondere deal heeft gesloten met justitie, te ondervragen. Kujan is er namelijk zo goed als zeker van dat de dood gewaande crimineel Dean Keaton een hand in de zaak heeft. Ondertussen blijkt er nog een getuige te zijn, in het ziekenhuis, die een ander licht op de zaak werpt.

avatar van neo

neo

Pitbull schreef:

Hebben ze gewoon van Scary Movie gejat.

avatar van Sjan

Sjan

avatar van Padd0

Padd0

Het is idd een alom bekend feit dat "The Usual Suspect" veel gejat heeft van "Scary Movie", wisten jullie dan niet dat de makers in de toekomst konden kijken .

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Het was toch allemaal gejat van de Ernest films? Of vergis ik me nu?

avatar van Padd0

Padd0

BoordAppel schreef:

Het was toch allemaal gejat van de Ernest films? Of vergis ik me nu?

Ja dat is een veel gemaakte fout. Maar het is toch echt gejat van "Scary Movie" hoor daar is geen twijfel over.

avatar van Wolverine

Wolverine

Misschien een gevalletje Giphart, scary movie is usual suspects?

avatar van frenzy

frenzy

sublieme film!!!!!

een echte 'nieuwe' klassieker en spacy speelt egt geweldig. 4,5*

avatar van frenzy

frenzy

jonges; stop die crap over de link met scary movie. slaat egt totaal nergens op

avatar van BoordAppel

BoordAppel

DOH!

avatar van AHWA

AHWA

Goede film, zeker een goed einde, maar stuk met Kobayashi en Finneran is erg traag en niet erg boeiend.

avatar van Redlop

Redlop

Welk gedeelte bedoel je precies? Ik kan me niet herinneren dat Kobayashi langer dan 1 minuut in beeld was en Edie Finneran zelfs niet langer dan 15 seconden.

Als je de scene bedoelt waar Kobayashi en Finneran in dat gebouw zijn om de macht van Soze te laten zien aan Keaton vond ik dat alles behalve saai. Dat kantoorgebouw straalde de macht van Soze uit, bovendien weet Keaton ook dat Soze erg dichtbij is steeds.

avatar van Phooze

Phooze

Ik vond het best een goede film, maar het einde vond ik niet zo verassend als vele hier. Het kwam al snel in me op dat het karakter van Spacey een toneelstukje opvoerde. Hoewel ik daar niet helemaal zeker van was, bleef het toch in m'n hoofd zitten. Toen hij uiteindelijk nogal stuntelde met die aansteker zag ik toch een duidelijke verwijzing naar die moord op de boot, waardoor mijn vermoeden alleen maar werd versterkt. Toen je op het einde eerst te horen kreeg dat Keaten Soze was, had ik zoiets van, ja, nu weet ik zeker dat het Spacey is.....Mijn mening word denk ik wel gevormd door films die na deze film kwamen. Deze heb ik pas gisteren gezien en ik heb waarschijnlijk al meerdere films daarvoor gezien die goed naar The Usual Suspects hebben gekeken. Daarvoor kwam het einde misschien voor mij niet als een verassing.

4 Sterren

avatar van yosemite44

yosemite44

dat had ik nou ook. voor mijn gevoel speelt spacey altijd zo'n sullig typetje dat eigenlijk brilliant is (al kan ik nu alleen zo'n enigszins identieke rol in k-pax herinneren)... daarom vermoedde ik al snel dat hij keyser soze was. bovendien, had ik het verhaal idee al in een scene van "wrongfully accused" gezien (nee ik beweer niet dat daar het idee vandaan komt), dus was de verrassing er wel een beetje af. toch 3.5*

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Kun je dat even tussen spoilertags zetten?

avatar van yosemite44

yosemite44

is al gebeurd of niet? sorry

avatar van bylar

bylar

Prima misdaadfilm, sterke Spacey! Heeft een beter einde als Seven. Hier ga je tenminste een beetje terugdenken aan eerdere situaties in de film!

****

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Leuk einde, maar behalve die laatste 5 minuten heeft de film niet veel te bieden.

avatar van jacobine_rodijk

jacobine_rodijk

Wat heeft deze film met Duitsland te make?

avatar van herman78

herman78

Vanwaar die vraag?

avatar van EmDee

EmDee

Wellicht omdat t bovenaan vermeld staat?

avatar van herman78

herman78

Over het hoofd gezien.

De film is mede mogelijk gemaakt door Rosco Film GmbH, een Duitse productiemaatschappij.

avatar van M. Rodriguez Fan

M. Rodriguez Fan

Al lang op zoek naar deze film... en eindelijk gevonden. Ga hem vanavond kijken, verwacht dat hij in mijn top 10 komt want mijn top 10 is niet volledig omdat ik er maar een paar films heb ingezet omdat je geen 2 the same erin kan zetten.

avatar van M. Rodriguez Fan

M. Rodriguez Fan

Geweldige Film. Komt nieuw binnen in mijn top 10. Meesterlijk geacteert door Kevin Spacey.

avatar van dje-em

dje-em

Net gezien en een redelijk goede film. Over het einde

in begin zie je Keaton lachen als hij herkent wie hem doodschiet, dus het moest wel iemand zijn van wie je het niet verwachtte. Dus toen ik Spacey zag had ik zoiets van, dat is de moordenaar, zeker ook toen hij zei ik weet zeker dat Keaton dood is, je zag de pijn in zijn ogen. Alleen dan begint de film pas echt en vergeet je dit, daarom is het einde zo sterk, omdat je opeens denkt grrrr helemaal vergeten! Ook was het al duidelijk dat Verbal niet was die hij zei dat hij was, want hij schiet in koele bloede die vent dood. Nee het einde zag ik niet aankomen, maar dat Keaton gedood werd door Verbal wel

Vond trouwens die line up scene een van de grappigste scenes ooit.

Jos2 schreef:

Ik wist het in ieder geval niet, maar mijn broek zakte af. In de zin van: getverdemme wat flauw zeg. Een beetje hetzelfde als: en toen was alles een droom.

Dus dat vind jij flauw? En dan wel (knip - Jordy) 5 sterren geven? Dat snap ik dan niet...

avatar van Wouter

Sjoerd schreef:

Dat is toch geen vergelijk?

Wouter schreef:

Dat is toch geen vergelijk?

Waarom niet? Hij zegt zelf dat hij: 'en toen was alles een droom' slecht vind. Dus sluit prima aan als je het mij vraagt.

avatar van Jordy

Jordy

De naam van de film (waarvoor de "het was allemaal een droom"-vergelijking een GIGANTISCHE spoiler is) weggeknipt

avatar van Wouter

Sjoerd schreef:

Maar daar is het geen flauwe gimmick die alles kloppend maakt, maar een spirituele vertelling.

Een prachtidee; geen flauwekul zoals hier.

Wouter schreef:

Een prachtidee; geen flauwekul zoals hier.

Dit is gewoon iets wat krom is proberen recht te lullen. Het is gewoon precies hetzelfde, alleen bij deze film doe je het af als flauwekul, maar bij (CENSUUR) vind je het opeens geweldig.