Avalon (2001)
Met onder meer: Jerzy Gudejko
Gesproken taal: Pools
Releasedatum: 19 september 2002
Plot Avalon
"Dare to enter a world of future videogames."
In de toekomst raken jongeren meer en meer verslaafd aan een illegaal online gevechtsspel genaamd Avalon. Wanneer Ash, een van de beste spelers, hoort van het bestaan van een nog hoger level van het spel, besluit ze om met een groep online op zoek te gaan naar dit level. Maar zelfs als ze het level vindt, zal ze nog terug naar de realiteit kunnen?
- Trailer (YouTube)
Player A
Player C
MovieEter
Pareltje!
Ondanks dat het verhaal niet zó ingewikkeld was heb ik nog niet alles begrepen... Zit vol symboliek en details die je moet zien/vatten om de film te kunnen waarderen. Het feit dat er Pools gesproken wordt vond ik (in dit geval) zwaar sfeerverhogend.
8.5/10.
l-d
Mooie film! mooie beelden, leuk verhaal, mooie muziek!
Klein min puntje vind ik dat halverwege de film, het verhaal een beetje langdradig wordt.
Denveen
Ga deze als het goed is morgen kijken, van wat ik lees zijn de meningen sterk verdeeld, dus ik ben benieuwd
!
Wat problemen met de gepindakaasde versie, komt later!
rick@themovies
Uiteindelijk vrij mager filmpje. Het zal allemaal met de beste bedoelingen gemaakt zijn, maar boeien doet het eigenlijk totaal niet.
Ondanks de vele commentaren hiervoor waarin wordt aangegeven om het niet te doen zijn de vergelijkingen met films als The Matrix en Dark City toch vrij snel gemaakt. Welke film dan het 'eerst' was met het basisthema 'realiteit vs. virtueel' doet er wat mij betreft niet zoveel toe. (Ik heb ooit eens een stuk van Ghost in the Shell gezien, maar aangezien ik geen liefhebber van Anime ben heb ik die niet afgezien, maar goed, laat dat de eerste zijn).
Een aantal mensen hierboven doet wat mij betreft The Matrix tekort door te beweren dat die alleen maar zou gaan over het feit of er wel of niet een andere werkelijkheid zou bestaan. Dat is niet zo. The Matrix gaat over de keuze die gemaakt kan worden tussen de ene 'waarheid' of de ander. Dit thema komt overigens nog meer tot zijn recht in het betere The Matrix Reloaded. (Helaas durfden de Wachowski broertjes die lijn weer niet voort te zetten in het teleurstellende Matrix RevolutionS, maar da's weer een ander verhaal.)
Avalon lijkt inderdaad één stap verder te gaan, door de vraag voor te leggen of die keuze uberhaupt relevant is, en dat ieder voor zich maar uit moet maken welke 'wereld' hij verkiest. Alsof we dat niet uit de film zelf kunnen halen (is niet zo moeilijk lijkt me) wordt dat ook nog eens keer expliciet uitgelegd aan het eind van de film.
Jammer, voor mij toch een teken dat de regisseur niet voldoende vertrouwen had in de duidelijkheid van het eerdere materiaal.
Nou was dat op basis van alle kristalheldere signalen (kleurstelling, quirky visual effects, karakterkeuze, acteerstijl) niet bepaald heel ingewikkeld, maar goed...
Ik kan gezien het uitgangspunt van de film de keuzes van de regisseur op zich wel begrijpen, maar boeiend vond ik het allemaal niet. De doodse acteerstijl; de lange, eentonige shots van (uiteraard) lege, desolate, koude, verlaten ruimtes en gebouwen, tijdsgebonden gebruik van special effects etc. Het reutelde maar een beetje door. Heel af en toe dacht ik 'knap gedaan', maar dat was het dan ook wel.
Ondanks het vrij vlotte tempo en de fraaie operascene op het eind dan ook uiteindelijk een dikke onvoldoende.
dragje
De muziek is prachtig inderdaad.
Naomi Watts
Waarom niet? Een beetje een onderbouwde mening zou wel handig zijn.
88Fabian
Waarom niet? Een beetje een onderbouwde mening zou wel handig zijn.
Het effect wat werd gebruikt zag er goedkoop uit.en ook het camerawerk en verhaal waren niet al te best.waarom reageer je steeds als ik een film slecht vind?.
Tifamientje_XIII
*2.5
Ik had de film spectaculairder ingeschat vanwege het feit dat de regisseur die van Ghost In The Shell was.
Maar deze film was wat leeg ten opzichte van GITS.
De effecten waren wel goed maar niet schitterend, en de taal was maar wennen.
Het verliep allemaal maar wat raar in de film maar ik kan er mijn conclusies uit trekken over wat het nu daadwerkelijk ging..
Pastichio Rocker
Mensen reageren op het feit dat jij denkt je er met een simpele regel vanaf kunt maken. Dat je nu nog niet doorhebt na al die keren dat je hierop bent aangesproken door zowat half MovieMeter dat mensen iets meer verwachten dan alleen 'domme film' zegt wel iets over jou.
Inland Rabbit
Behalve, vast al eerder vermeldt en ik wist het eerst ook niet, dat op geen enkele uitgave de kleuren overeenkomen met hoe het origineel bedoeld is. Dan weer te geel, dan weer te bleek.
Zelf heb ik sterk het vermoeden, dat deze dvd: YESASIA: Avalon (Japan Version - English Subtitles) DVD - Japanese Movie, Oshii Mamoru, Bandai - Japan Movies & Videos - Free Shipping het dichst in de buurt komt van de oorspronkelijke kleuren, afgaande op vergelijkingen op internet en verhalen (ook de rip die ik digitaal heb, schat ik).
The One Ring
Dat Avalon een bijzondere film is kan niemand kunnen ontkennen, maar het is ook denk ik typisch zo'n film waar smaak nog een extra grote rol speelt bij je uiteindelijke eindoordeel van de film. Meer dan normaal in ieder geval. Avalon is, ondanks een aantal interessante punten, niet echt mijn smaak.
Oshii's grauwe kleurgebruik, met een wazig soort licht en vervormde shots zijn opvallend en origineel, evenals zijn gebruik van game-effecten. Helaas vond ik het ook wel snel eentonig worden. Erg veel variatie weet Oshii niet te vinden in deze stijl en het is ook geen stijl die mij echt weet te pakken. Het is ook meer een sfeerfilm dan een verhaalfilm en daardoor moet de sfeer je meezuigen, anders wordt het waarderen van de film lastig. De muziek vond ik uitstekend en trok mijn aandacht, maar de beelden... Nou nee, dat was het net niet.
Ik las een oud bericht van Onderhond in dit topic waarin hij een stuk van een interview aanhaalde waarin Oshii toegaf dat zijn films niet erg menselijk zijn en dat hij daar verder geen probleem in zag. Ik wel. Ik kon me gewoon geen seconde voor een van deze mensen interesseren en ze stonden me zelfs tegen. Dat de hoofdfiguur rondloopt alsof ze elke minuut in slaap kan vallen helpt ook niet echt. Het is ironisch dat ik games gespeelt heb waarin de karakters meer menselijkheid hadden, en dat terwijl ik geen games speel voor hun menselijkheid.
Dan zit er nog een filosofie achter de film, maar een filosofie in een film staat of valt voornamelijk bij of de film je weet te prikkelen voor zijn filosofieën. De sfeer en de mensen wisten me niet te prikkelen en ook het oninteressante script met daarin een gigantisch onduidelijke game hielpen niet mee. Het idee om het nut van realiteit in twijfel te trekken werd voor mij dan ook niet echt meer dan een aardig gevonden rariteit.
Blijft alleen een vreemd aantrekkelijke kookscène over. Geen idee waarom, maar dit was de enige scène die mij eventjes warm wist te maken voor de film. Er leek zelfs een warmte van die scène af te stralen die de rest van de film miste. Een moment van leven in een film die helaas net zo dood op mij overkwam als de levenloze gangen waardoor de personages zich zo regelmatig begaven.
Als je goed kijkt zal je merken dat het kleurenpalet in deze scene sterker doorkomt. Ook de muziek is wat warmer dan in de rest van de film.
B_B
- 1969 berichten
Eindelijk mijn eerste Oshii gezien.
Hoewel Avalon zeker een speciale ervaring was viel hij me toch wat tegen. De visuele stijl van Oshii spreekt me wel aan. Prachtig gebruik van kleuren en erg mooie belichting. Heb ook een paar prachtige shots gezien maar jammer is dan dat deze te snel gecut worden. Vond het tempo van de film ook niet zo lekker, net wat te snel om lekker bij weg te dromen maar te langzaam om de nodige spanning te creëren.
Hoewel de film een sterk thema heeft wordt er inhoudelijk vrijwel tot niets gedaan, het filosofische laagje komt er niet echt uit en de personages zijn totaal niet boeiend. Vond de score wel erg sterk maar had liever wat mee moderne (elektronische) muziek hier gezien.
omnitoaster
gisteren deze film voor het eerst gezien, maar na het eerste half uur had ik het wel gehad. Voor de Actie moet je het Zeker niet gaan kijken. De "mooie" kleurenfilters begonnen me na een poosje toch zeker te gaan irriteren. Bovendien hielp het ook niet echt dat die hoofdpersoon zo emotieloos keek als de Kerstman op een zeer zwaar Sonja Bakker dieet. Als men dat "goed acteren" noemt kijk ik liever naar Arnold Schwartzenegger die met een zonnebril op en een shotgun in z'n hand nog veel beter emotieloos kijkt.
het betere aan de film was voor mij, hoe de cyber wereld in elkaar was gezet (zag er ERG mooi uit allemaal) en de soundtrack was ook zeer te pruimen daardoor is mijn stem:
Donkerwoud
Tsja, ik sluit me aan bij eerdere reacties: beeldschone plaatjes in een ietwat leeg en zielloos verhaal. Het deed mij allemaal vrij weinig.
Freud
Schitterende film: prachtige beelden, een heerlijke, verstilde en absurde sfeer (deed me erg aan Tarkovsky denken trouwens, en dat kwam niet alleen door de Oost-Europese setting) en een mooi scenario. Het kabbelde wat voort, maar tegen het einde duiken er toch een paar aardige verrassingen op die me meteen uit mijn droom-roes deden schrikken
Misschien dat ik hem nog wel eens bekijk, maar voorlopig ben ik alvast erg enthousiast.
Leland Palmer
Totaal niet mijn ding dit. Visueel één van de beroerdste films die ik heb gezien. Ik vond het er echt niet uit zien. Daarnaast ben ik bijna in slaap gevallen, zo vreselijk saai was het allemaal. Het hele gebeuren rond het spel vond ik erg vaag en totaal niet interessant. De hoofdrolspeelster deed me niks en ik ging met een ''leeg'' gevoel de film uit. Dan blijven er twee leuke scénes - de vreetscéne en de kookscéne - over en wél een staaltje prachtige muziek. Maar dat is lang niet genoeg. Snel vergeten dit prul.
coldheaven
Ik vond de film niet interessant. Het boeide gewoon niet, totaal niet mijn genre, al game ik wel graag. Het verhaal is wel oké, maar de uitvoering ervan vind ik niet goed. Het is niet tragisch genoeg met het verlies van haar vriendje, en ze maken de film helemaal kappot door een soort doden-level te maken in de game. Dat vind ik helemaal nergens opslaan, gewoon kinderachtig en ik ben niet zo van dat soort films. Ik vergelijk het meer met een film als War of the Worlds, ook ongeloofwaardig ookal behoort het tot het genre: Sci-Fi. Je kunt te ver gaan...
Maar wat er allemaal bij de film komt kijken, zoals beeld&geluid kwaliteit en special effects, daar is niets mis mee!
Dat is waarom de film een 0,5 gekregen heeft, anders had het helemaal géén punt gekregen.
Ik ga voor niemand een scene beschrijven, ik heb de film gezien en dit is mijn mening. 0,5 blijft staan, ik hoop dat het een stuk duidelijker is?
Nee, het is me totaal niet duidelijk.
Ik heb de film zelf niet gezien, maar ík had dit stukje ook kunnen typen. Jouw vage argumentatie zonder enige echte verwijzing naar de film doet mij vermoeden dat je Avalon helemaal niet hebt gezien, maar dat je de film alleen maar 'n 0.5* geeft als vergelding, omdat OH jouw favoriete film met de grond gelijk maakt. Dit kan je niet hebben, dus ga jij zijn favoriete film proberen af te kraken.
Waar OH zijn stem bij The Great Escape daadwerkelijk verdedigd, wuif jij de personen die van jou argumentatie vragen voor jouw stem bij Avalon af met 'n zwakke opmerking dat je geen scene wil beschrijven waaruit zou moeten blijken dat je de film daadwerkelijk slecht vind.
Allerminst overtuigend ben je.
joepp
Ik ging deze film vandaag met grote verwachtingen kijken. Deels door het de korte samenvatting die er bij staat over het verhaal en deels door bepaalde commentaren, die hier gegeven zijn over de film. Het leek me ook een 'love it, or hate it'-film (bleek uiteindelijk voor mij persoonlijk niet helemaal op te gaan).
Het menu van de dvd, al mag je dit misschien niet meerekenen, begon me allemaal al iets te electronisch en robotachtig. Daarentegen, was het mooi dat er in het begin van de film, d.m.v alleen tekst duidelijk werd gemaakt waarover de film gaat (+waar, wanneer etc.) Ik werd er in ieder geval nog nieuwsgieriger door. Toen kwam er een soort computerspelintro, waarbij ik hoopte dat het niet zo zou blijven, omdat ik me alweer ergerde aan de iets te vervelende gamewereld (klinkt misschien vreemd, omdat het verhaal hier om draait), die mij een soort 'Ben-x gevoelens' gaven. De muziek begon wel goed.
Toen begon de film pas echt (godzijdank) en er hing gelijk een bepaalde sfeer, die niet echt te vatten is in een paar woorden. Het intrigeerde me wel, maar ik bleef me toch ook ergeren. Visueel was het allemaal (meer dan) prima in orde, echt niks op aan te merken, maar de overdreven (neppe) computergeluiden en computerbeelden, die altijd in futuristische films, zo heel erg nep en flink overdreven moeten zijn. Nergens voor nodig.
De 'gameruimtes' in dat verwaarloosde oostblokgebouw vond ik weer een sterk punt. Erg sfeervol en dus toch mooi dat de film zich afspeelt in Polen, ook de taal was een extra belangrijke factor voor mij. De 'gamehelmen' deden mij juist weer erg komisch aan, want dat gaf de film weer zo'n 'robot-nep-futuristische' sfeer, waar ik me toch de hele film aan stoorde of om moest lachen.
Toch trok het me erg aan, en vond ik de vertolking van 'Ash' ook zeer sterk. Maar als ik eerlijk ben, begon ik de film pas echt te waarderen vanaf het moment, dat het computerspel werd uitgespeeld (of niet), maar in ieder geval in het reeële level, of hoe dat dan ook genoemd werd, toen kreeg de film letterlijk en figuurlijk kleur (al vond ik de scène, daar net voor ook erg goed). Het einde lijkt me er een voor eigen invulling in principe. Wat is en wat was de realiteit? Ik vond dat ik fijn werd achtergelaten door de film. Er was nog iets om te overdenken.
Verder moet ik nog ff vermelden, dat ik de muziek in de film helemaal niks vond, en ik vond het er eerlijk gezegd ook niet 100% bij passen. Het was me veel te bombastisch en episch, had best wat ingetogener gekund, had voor mij persoonlijk veel goed gedaan voor de film.
Toch door de speciale sfeer, goed acteerwerk, visuele pracht en het speciale scenario net 4 sterren.
Daarbij wil ik wel vermelden, dat ik denk dat je met dit concept, een veel betere film had kunnen maken.
joepp
ah sorry ik zie trouwens nu pas dat er aardig wat spoilers in zitten, maar het was al laat, dus helemaal vergeten, maar is het nog mogelijk om dat te veranderen?
Mochizuki Rokuro
Even aan de crew vragen spoilertags te plaatsen.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Vanaf vandaag kijk je op Netflix naar de misdaadserie 'Animal Kingdom'