• 9.373.066 stemmen

Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Actie / Avontuur | 100 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Japan

Geregisseerd door: Simon West

Met onder meer: Angelina Jolie, Noah Taylor en Jon Voight

Releasedatum: 19 juli 2001

Plot Lara Croft: Tomb Raider

"Born into Wealth. Groomed by the Elite. Trained for Combat."

Lara Croft, afkomstig uit een rijk milieu, reist de hele wereld af op zoek naar zeldzame objecten. Haar nieuwste doel zijn de twee helften van een antiek object die de eigenaar ervan ultieme macht geeft. Om het te vinden moet ze eerst een machtig en gevaarlijk geheime genootschap verslaan. De film is gebaseerd op de Tomb Raider computerspellen.

Manfred Powell

Lord Richard Croft

Distinguished Gentleman

Assault Team Leader (Julius)

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Een portie onzin in een film kan ik best verdragen, sommige films vind ik er zelfs beter door maar deze film slaat een beetje door. Iets te veel onlogische dingen ook. Toch een paar aardige (en zelfs originele) actiescenes zodat het allemaal wel te bekijken is. Ik heb trouwens wel een gruwelijke hekel aan die slow motion shots, dat ziet er echt lelijk uit.

Deze film sluit wel goed aan bij het spel dat ook niet te gepolijst was maar wel leuk om te spelen. 2,5*

avatar van Flipman

Flipman

Draak van een film. Dat constante sentimentele geziek over haar vader, dat slappe verhaaltje, de actie die ik al tig keer in andere films heb gezien en zelfs het knappe uiterlijk van Angelina Jolie kan deze ramp niet redden. Raar dat ie niet in de Flop-100 staat! Ik heb me beter vermaakt met The Texas Chainsaw Massacre! Speaking of which, ik zal mijn stem voor die film nog maar met een half puntje verhogen, omdat Tomb Raider zo ontzettend slecht is!

avatar van Hannibal

Hannibal

Het spel is in ieder geval stukken beter als de film. Ik heb heel wat uren van mijn leven versleten aan het spelen van Tomb Raider, en waarschijnlijk dat ik mij daarom zo stoor aan deze film.

De kleine dingen die anders zijn als in het spel, zijn voor Tomb Raiderfans als ik storend. Zo mis ik de oude butler, die met trillende handjes een dienblaadje vasthoudt en door het huis schuifelt, deze is vervangen in de film door een nogal sullige 30er. En sinds wanneer heeft Lara personeel dat allerlei high-tech snufjes voor haar uitvinden á la Q in James Bond. Ik vond deze Lara gewoon veels te modern, met teveel James Bond-achtige-snufjes. Ze had meer de vrouwelijke Indiana Jones moeten worden, en dan in plaats van de zweep alleen haar twee pistolen en verder niets. (misschien dat ze tijdens haar avontuur nog een harpoen vindt)

Angelina Jolie is wel goed gecast trouwens, ze lijkt er wel op. (en is ook een zgn. 'babe')

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Behoorlijk waardeloos, dit. Heb een paar redelijk vermakelijke actiescènes voorbij zien komen, maar verder stelde Tomb Raider maar bar weinig voor. Erg zwak acteerwerk, oninteressant plot en de special effects zagen er niet uit. Het hoogtepunt van de film waren de eindcredits met U2's Elevation. Verder was dit maar een erg matig filmpje.

2 hele kleine sterren.

avatar van thunderball

thunderball

Ben ik dan de enige die hem destijds wel goed vond? En toen was ik toch ook al dik in de dertig.

Misschien komt het omdat ik nooit computerspelletjes heb gespeeld en dus ook niet zie wat er fout is tov het spel.

En wie Angelina geen babe vindt is een mietje, tjonge, dan is er niemand een babe!!!

Verhaal is wat mager, ok, maar daar gaat het bij een film als deze niet om, de actie vond ik zeer goed, zeker met die bewegende beelden, erg goed gemaakt.

Enig minpuntje vind ik de lengte, had wel wat langer gemogen en hoewel ik hem totaal toen nog niet kende, vond ik toen al Daniel Craig een enorme eikel die de film met zijn aanwezigheid enorm verknalde (dat wordt leuk in november, zucht!)

drie sterren.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Het begin is wel leuk maar het wordt daarna wat minder.

Maar die Angelina Jolie in het begin met dat luchtige pak iedereen te lijf gaan Dat neemt niet weg.

avatar van otherfool

otherfool

Film loopt niet echt lekker. Met de actie zit het wel snor en Jolie heeft haar pluspunten (die uitgebreid en met succes uitgespeeld worden), maar een lekker avontuurlijk verhaaltje ala Indiana Jones zit er maar niet in. Al heb ik het spel ook nooit gespeeld, misschien dat het hem daarin zit.

2*.

avatar van Shinobi

Shinobi

Aardige actie film, met wat leuke actie scènes en uiteraard Jolie die het geweldig doet, alleen voor haar kijk je al naar deze film

Ik geef 'm 3, 5 sterren.

avatar van hellblazer93

hellblazer93

Leuke en goed onderhoudende actiefilm met matige effecten, een leuk en avontuurlijk verhaal en matig acteerwerk. Het genre staat me wel aan, maar Indiana Jones vind ik persoonlijk beter alleen oogt hij minder mooi dan Miss Jolie

Van mij 2 en een halve ster.

avatar van Demoniac

Demoniac

De eerste drie kwartier konden me niet echt boeien, maar wanneer het avontuur begint is het een hele leuke film. Mooie beelden, mooie effecten (afgewisseld met wat mindere trouwens) en een vlot verhaal waar je niet bij hoeft na te denken.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

*Recensie*

Prachtige plaatjes! In Cambodja, Venetië... Maar dat helpt het verhaal natuurlijk geen steek verder.

Nee, dit vind ik niet goed. Ik denk dat 'Tomb Raider' meer of minder is geïnspireerd op Indiana Jones, met de gedachte:
"Indiana Jones heeft veel mensen plezier gedaan, is een klassieker geworden; als we Indiana nou eens in een nieuw jasje steken, misschien produceren ook wij dan een klassieker en mogen wij ons grote filmmakers noemen!"
spoilerHet tot leven komen van de beelden in de graftombe in Cambodja was te maf voor woorden.
Ik vind de plot van nickelodeon-niveau, en natuurlijk, dat is niet vreemd gezien de game-afkomst van Lara.

Grappig om hier de nieuwe James Bond tegen te komen. Opmerkelijk dat Daniel Craig zich voor dit flutverhaal heeft geleend, en opmerkelijker dat juist hij verkozen is om de zeer vooraanstaande taak van opvolger van Pierce Brosnan te gaan vervullen.

Om met een postieve noot af te sluiten: spoilerDe constellatie met de bollen in de graftombe in Siberië zag er echt gaaf uit.

avatar van belchinees

belchinees

Zo slecht was het toch allemaal niet. Leuke actiestukken, knappe settings en constructies. Lekker Old school.

Heb me niet verveeld.

avatar van Theunissen

Deze film had niet veel om het lijf behalve dan natuurlijk Angelina Jolie. De actie is best goed net zoals de special effects maar het verhaal weet helaas niet te boeien.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Tomb Raider is een aardig filmpje voor tussendoor. Niets speciaals maar vermakelijk is het zeker wel. En Jolie is lekker.

avatar van Pasion

Pasion

Het was gewoon een vermakelijke film.

Er was altijd zo een spannend sfeertje aanwezig en je altijd in spanning zat af te wachten wat er zou gaan gebeuren.

Krijgt een dikke 4 van mij.

avatar van rep_robert

Tomb Raider is een aardig film, maar meer ook niet.

Het pakt totaal niet de sfeer van de fantastische games, daar werd je nog wel is claustrofobisch van. In haar eentje in grotten en kelders rondzwerven zit er helaas niet in met deze film.

In plaats van dat wordt er heel veel actie op het scherm getoverd, de ene keer wel goed, de andere keer met matige CGI. Ook het acteerwerk ben ik niet ondersteboven van, iedereen lijkt hun regeltjes wel rechtstreeks van hun script op te noemen.

De film moet het dan ook vooral van z'n mooie beelden hebben, je wordt naar prachtige locaties gebracht. Ook het landhuis is zeer mooi en doet me wel denken aan de games. Dat is zo nu en dan wel even smullen, jammer dat de oerlelijke soundtrack op de achtergrond dan weer tevoorschijn komt, dat klonk namelijk echt nergens naar!

Jammer, echt een tegenvaller. Er zit zoveel potentie in en dat wordt er helaas maar gedeeltelijk uit gehaald. Het blijft verder bij een Indiana Jones kloon die niet verder gaat dan de term vermakelijk. Gelukkig heb ik samen met Mission Impossible en the Sum of All Fears maar €1,95 in totaal uitgetrokken voor deze 3 films bij elkaar. Voor dat geld heb ik zeker wel een goede deal gemaakt

Hele krappe 2,5*

avatar van Q Jones

Q Jones

Vermakelijke film waar je bij moet gaat zitten verstand op nul en een lekkere bak popcorn. ik vind de film niet echt slecht maar hij springt ook niet echt uit in orginaliteit. maar wat zitten we nou te kletsen Angelina Jolie speelt de hoofdrol en van haar gaat elk jongens hart sneller kloppen (inclusief die van mij) en ze ziet er ontzettend lekker uit in deze film dus ja ik vind dit de eerste game verfilming die je echt geslaagd kan noemen

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Best een aardige gameverfilming van de gelijknamige game. Al is het wel lastig om hier een volwaardige film van te maken, dat de makers er va nalles om heen verzinnen is niet zo gek. Mooie locaties, degelijke actiescenes en een Jolie als Lara Croft (geniale cast trouwens). Best genoten van deze film, niet hoogstaands en tuurlijk is het weer eens niet genoeg voor de Tomb Raider fanboys maar who cares? Fijn vermaak.

avatar van Lennert

Lennert

Nee, dit was het hem toch ook niet. In plaats van Jolie een bijzonder nep Engels accent te laten spreken hadden ze wat mij betreft toch beter gewoon Lara Croft model (en actrice) Rhona Mitra mogen nemen. Smaken verschillen, maar voor mij is zij een beter actrice, een knappere vrouw en waarschijnlijk een veel betere Croft.

Niet dat ik zo'n Tomb Raider fan was, de film herinnerde me daar weer eens extra aan. Afgrijselijk acteerwerk van het overgrote gedeelte van de cast (uitzondering voor Daniel Craig, de reden dat ik bleef kijken), een groot gemis aan spanning of leuke humor en zeer saaie actie. En die sidekick mochten ze al meteen aan het begin van de film afschieten, wat een afgrijselijk personage.

Voor de Joliefans ongetwijfeld een briljante film, ik hoef hem niet nog eens te zien.

avatar van AGE-411

AGE-411

Werkelijk een verschrikkelijk slechte film.

Hier is dus gewoon niets positiefs over te vertellen.

- Het verhaal maakt eigenlijk totaal 'no sense', en is zelf verschrikkelijk voorspelbaar.

- De vechtscéne's zijn bedroevend slecht en buitengewoon onrealistisch

- De acteurs (werkelijk allemaal) lijken gewoon van straat geplukt te zijn. Nergens is er maar 1 realistisch/overtuigend acteert.

- De dialogen (nuja) zijn zeker en vast ook geschreven door scenaristen met een IQ lager dan 60

Dit alles zorgt ervoor dat ik tijdens de film een ontelbaar aantal keer gezucht heb uit frustratie. Wat een saaie film.

Het absolute minimum:

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Onderuit gezakt genieten van dit spektakel op alle fronten, zullen we maar zeggen.

avatar van Film Pegasus

Vrij vervelende film eigenlijk, ondanks het grote budget, de grote bekendheid van Croft en de grote namen. Een groot gedoe is het geworden met weinig passie. Dit zou een leuke avonturenfilm moeten worden in de stijl van Indiana Jones, maar het slaat de bal helemaal mis. De dialogen zijn zoutloos en de film mist alle charme. Ik geef toe dat Croft in een shortje niet slecht is, maar dat redt de film nu ook weer niet.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Onzinnige supernatural stuff gecombineerd met wat verplichte actie. Tomb Raider heeft als hoofdpersoon de stoere Angelina Jolie zijn, maar echt supporteren voor haar, lukte me niet. Ze komt niet sympathiek over en doet veel te serieus in een plot waar de -smilie voor uitgevonden is.

avatar van Spetie

Onderhoudende, maar niet al te sterke film, ondanks de vaart en de vele actie en daarmee heb je gelijk ook de grootste pluspunten van dit actievehikel te pakken.

Ik heb de oude Tomb Raider spellen vroeger wel eens gespeeld. Best leuke spellen, maar net als met zoveel gameverfilmingen is de film vaak niet zo goed als het spel. Angelina Jolie is niet mijn favoriete actrice, maar voor deze rol is ze prima geschikt. Ze lijkt echt op Lara Croft en haar pluspunten worden hier nog even extra benadrukt. De film heeft zoals gezegd veel vaart. Iets teveel vaart soms, want voor je het weet zijn we alweer op de volgende locatie, waardoor de film soms fragmentarisch aanvoelt. Die locaties zijn overigens best mooi.

Qua actie is de film ook best vermakelijk, want de actie mag er zijn er wordt ook best goed in beeld gebracht. Het verhaal zelf heeft niet zoveel om het lijf en ook qua sfeer blijft de film op sommige momenten wat achter. Ook heeft de film maar bijzonder weinig geslaagde humor, iets wat juist goed zou passen bij een avonturenfilm als deze.

Al met al is het allemaal niet heel slecht, maar een iets beter verhaal en wat meer humor had de film zeker goed gedaan. Ik kom daardoor toch niet verder dan twee sterren.

avatar van scorsese

Aardige film een vrouwelijke archeoloog op zoek gaat naar twee objecten die de manipulatie van tijd mogelijk maken. De film is gebaseerd op een computerspel en het verhaal en de personages hebben dan ook vrij weinig om het lijf. Groots opgezette decors en flink wat actie. Angelina Jolie is geknipt als de stoere en atletische Lara Croft. Nog net vermakelijk en avontuurlijk genoeg voor 3.0 sterren.

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Matige film over Lara Croft die op zoek gaat naar de twee helften van een antiek object die ze zo snel mogelijk moet vernietigen voordat een genootschap er misbruik van maakt.

Ik had gehoopt op hetzelfde spektakel als bij de Indiana Jones-films, maar die reeks is stukken beter, vooral qua sfeer.

Wat rest is een vermakelijke, maar soms erg simpele avonturenfilm met een hele slechte CGI.

Angelina Jolie is natuurlijk een prettige verschijning om op het witte doek te zien, zo ook in deze rol. Wat mij betreft prima gecast, ze is toch een prima actieheldin.

Ik heb de spellen nooit gespeeld dus veel achtergrondinfo had ik sowieso al niet, maar ik kan na deze film niet anders concluderen dan dat het personage Lara Croft weinig diepgang bevat en het puur en alleen van de actie moet hebben.

Daar die soms best aardig is deel ik nog een kleine onvoldoende uit, ook mede dankzij de prima Jolie!

avatar van K. V.

K. V.

Deze had 'k lang geleden al eens gezien en omdat hij nog eens op tv passeerde nog eens meegepikt. 'k vond het wel een leuke film. Niet echt een breinbreker, maar vervelen deed het evenmin.

De cast deed het zeker niet slecht. Vooral Angelina keek toch erg op Lara qua looks. Er zaten toch zeker herkenbare scènes in die ook uit de games komen (bepaalde sprongen, schietmoves, ...) en natuurlijk ook de tombes.

De film is natuurlijk niet zo sterk als Indiana Jones, maar 'k vond het toch een vermakelijke film.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een flinke scheut actie en veel stuntwerk, bij een verder redelijke film waarin Angelina Jolie de perfecte kandidate is om lara Croft te vertolken. Buiten dat doet de rest van de cast het wat matig, maar de actie zorgt ervoor dat deze film toch eenvoudig weg te kijken is.

avatar van John Barry

John Barry

Lara Croft: Tomb Raider vond ik een leuke film om een keer gezien te hebben.

Angelina Jolie als Lara Croft is goed gecast. Ze zet een leuke rol neer. Ik vond Lara ook een leuk personage. Jon Voight acteert goed als Lord Richard. Iain Glen als Manfred Powell vond ik wat minder. Ik vond Powell een niet zo memorabele schurk. Het is een beetje een duf personage dat niet van het scherm spat. Glen acteert ook niet zo heel erg goed. Een echte goede schurk heeft deze film niet en dat is wel een gemis. Daniel Craig als Alex West acteert op de automatische piloot. Echt slecht acteert hij niet, maar ik heb de beste man wel beter zien acteren. Dat mannetje aan het begin van de film die boos was omdat Lara echte kogels had gebruikt bij zijn robot vond ik niet zo sterk acteren en ik vond het een irritant personages. Gelukkig heeft dat irritante mannetje maar een bijrolletje. De rest van de cast ( de mensen die ik nog niet heb genoemd ) acteerde eigenlijk niet zo heel erg best.

Het verhaal doet mij een beetje denken aan een Indiana Jones film. Het zoeken naar een antiek object dat bestaat uit twee delen, beide delen liggen ver van elkaar verspreid in de wereld. Als de bezitter ze bij elkaar voegt krijgt die de ultieme macht. Maar voor dit alles moeten wel de planeten op een lijn staan. Ja. Een typisch Indiana Jones verhaaltje. Ik vond dit verhaal leuk bedacht. Wel jammer dat het allemaal zo snel gaat. Daar bedoel ik mee dat de personages redelijk makkelijk alles kunnen oplossen. De locaties van de twee helften zijn zo gevonden. De filmmakers mochten de personages wel wat moeilijker laten maken. Het verhaal had meer potentie.

De actie die we in deze film voorgeschoteld krijgen bestaan uit veel geschiet. Toch moet ik wel zeggen dat de actie scènes toch wel redelijk afwisselend waren. De beste actie scene vond ik de scene in die tombe waar de eerste helft van het antieke object ligt. Allerlei dingen komen daar tot leven. Een goede scene. Al blijft die scene je ook niet echt bij. En dit is ook bij alle andere actie scènes het geval. Ze zijn vermakelijk, maar verder niet al te bijzonder.

Graeme Revell is de componist van deze film. Ik vond zijn muziek afschuwelijk. Zijn muziek kwam storend over in de film. Camera werk in deze film is niet al te bijzonder. Maar wel redelijk.

Al met al vond ik dit een leuke en een vermakelijke film. Al valt toch ook wel het een het ander op de film aan te merken. Het verhaal wat niet zo goed is uitgewerkt. De film mist een echte memorabele schurk. En de film heeft een niet al te beste soundtrack. Maar deze film keek makkelijk weg en de film vond ik redelijk vermakelijk.

2,5 ster voor deze film.

Rommel.

Een gameverfilming die niet lang moeten zoeken heeft naar een genre. Of voorbeeld eigenlijk. Dit is gewoon een Indiana Jones probeersel met Tomb Raider achtergrond. Het spel vroeger wel gespeeld, al ben ik nooit bij het einde geraakt. Vond er niet zoveel aan.

Van de film kan hetzelfde gezegd worden, al heb ik deze wel uitgezeten. Al vraag je je achteraf wel af waarom. Matige actiescenes, een belachelijk plotje, veel vals sentiment en Jolie die toch niet zo denderend gecast is. Het loopt gewoon voor geen meter. De humor werkt ook al niet goed, waardoor het allemaal maar hoekig van de ene naar de andere actiescene hollen is.

Enkel in die Cambodiaanse tempel lijkt de film even op te leven, maar ook daar is de actie maar matig en zijn de effecten niet altijd wat ze moeten zijn. Uiteindelijk is dit gewoon een miezerige avonturenfilm, en dat is al niet m'n favoriete genre.