• 10.485 nieuwsartikelen
 • 161.591 films
 • 10.088 series
 • 29.631 seizoenen
 • 612.834 acteurs
 • 192.792 gebruikers
 • 8.959.526 stemmen
Avatar
 
banner banner

The Big Short (2015)

Biografie / Misdaad | 130 minuten
3,59 1.654 stemmen

Genre: Biografie / Misdaad

Speelduur: 130 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Adam McKay

Met onder meer: Christian Bale, Steve Carell en Ryan Gosling

IMDb beoordeling: 7,8 (478.204)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 31 december 2015

Plot The Big Short

"This is a true story."

The Big Short gaat over de financiële crisis van 2007 tot en met 2012, met de problemen op de huizenmarkt en de kredietcrisis als aanloop hiervan. In de film wordt de financiële crisis belicht vanuit het perspectief van vier buitenstaanders, die zien wat de banken, de media en de overheid niet zien; de naderende instorting van de wereldeconomie. De vier mannen krijgen het idee om van de naderende crisis te profiteren; ze gaan tegen de stroom in en speculeren op basis van hun inzichten.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Michael Burry

Jared Vennett

Ben Rickert

Georgia Hale

Porter Collins

Charlie Geller

Danny Moses

Vinny Daniel

Jamie Shipley

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van mikey

mikey

 • 28235 berichten
 • 4890 stemmen

3 clusters mannen (eigenlijk 4) zien de bui hangen en willen short gaan op door 'hypotheek gedekte effecten', omdat die effecten (of bundelingen ervan) een pakje drol zijn met daaromheen een gouden wikkel en een rode strik.
Omdat het hier om hypotheken gaat, en de meeste mensen plichtsgetrouwe wezens zijn die altijd de rekeningen en aflossingen betalen (not), was dit een bizarre 'weddenschap' die banken daarom meteen accepteerden. De veronderstelling was dat hypotheekmarkt altijd stabiel zal zijn en nooit zou instorten.
Echter hebben deze aangeboden effecten een triple A status (sterk) maar zijn in feite slechts single B (troep).

Als je short gaat dan wed je op de beurs dat financiële pakketten, effecten, obligaties in waarde gaan dalen in plaats van stijgen. En er zijn zelfs weer weddenschappen gesloten over de uitkomst van die weddenschappen. etc etc etc


de spelers
- Huisarts en financieel goeroe Bale die vanuit een vaag historisch besef als eerste knetterhard short ging bij alle banken denkbaar.
- 2 jongens samen met mentor / wall street hater Pitt die per abuis lucht kregen van bovenstaande short deal.
- Tijdbom Carell en zijn onbeduidende gang die een short deal sluit met DB bankier / insider Gosling.

Dat ze hebben gekozen voor een ensemble ipv een klokkenluider is wellicht dat je vanuit diverse perspectieven de ramp ziet voltrekken. Zo wil de een gewoon scoren, de ander het verrotte ziel van de markt blootleggen. bv. Tussen de hysterie door krijg je verstillingen van amerika, de armoede, huisuitzettingen. Ook de banale popcultuur van toen moet eraan geloven. En natuurlijk heel veel cynisme ..arme Kareem Serageldin. Arme bevolking, slachtoffer van de beruchte bail-out en onderwaterstaande huizen.

Mocht financieel absurdisme in cinema helemaal je ding zijn... kijk ook es barbarians at the gate... gewoon 1 sec googlen en je hebt hem. Dan is deze heel vlot en lawaaierig bovenstaand is heel traag en weird.


avatar van ILDIB

ILDIB

 • 2935 berichten
 • 2293 stemmen

Bijzonder interessante film waarbij de crises op simpel niveau wordt uitgelegd op een leuke manier. Alleen jammer dat ze dan op het laatst wel vergeten te zeggen hoe de bonds hun winstwaarde wel of niet krijgen. Acteren ook top met wmb vinnie als beste.


avatar van Gerlof78

Gerlof78

 • 511 berichten
 • 350 stemmen

Word omschreven als komedie, maar echt dit is een superfilm dus denk niet van die skip ik omdat het dus een komedie is. Maar met die elementen erin is dit een erg sterke film, met ook zeker een grote cast die deze film draagt een dikke kijktip die op Netflix staat.


Ken niet veel van dit onderwerp.. maar het kon me toch interesseren

Leuk dat de film ervan uitging dat ik er niet veel van snapte zo werd het iets duidelijker

Steve carell vond ik top !!

4 sterren


avatar van flaphead

flaphead

 • 738 berichten
 • 899 stemmen

Waarschijnlijk één van de interessantste films over een onderwerp dat ik nauwelijks begrijp. Het grootste deel van de film heb ik echt geen duidelijk idee wat er gezegd/bedoeld wordt en toch wordt je erin meegenomen. Dat is toch wel een kunst. Dat voor een groot deel van het publiek het onduidelijk zou zijn wordt slim ondervangen door hippe uitleg-intermezzo die deels werken. De meeste van de dialogen gaan alsnog over je hoofd, zeker gezien de snelheid, maar door het acteerwerk, de editing en de waar-gebeurd-factor blijf je geboeid. Het is een gekke gewaarwording.

Bekende koppen die een afwijkende rol spelen is sowieso interessant om te zien. Naast de vaak flitsende editing zorgen de subtiele humormomentjes ook voor wat lucht in dit pittig en complex onderwerp.


avatar van Capablanca

Capablanca

 • 1020 berichten
 • 1444 stemmen

Vermakelijke film die me aan Margin Call deed denken. Ik begreep er niet veel van, maar was toch geboeid.


avatar van Alathir

Alathir

 • 2067 berichten
 • 1589 stemmen

Zeer goede film over de aanleiding van de grote financiële crisis van 2008. Actueler dan ooit al zit het probleem nu ergens anders dan bij rommelkredieten. Dat zal vast wel geminderd zijn tov toen maar nu zit er meer leverage in het financieel systeem dan ooit tevoren. Om gros geld te verdienen op de beurs moet je ten eerste dingen zien die anderen niet zien en stalen ballen hebben want verkeerde timing kan kostelijk zijn ook al kan je pas jaren later gelijk hebben. De film laat ook zien hoe alles gemanipuleerd wordt en eigenlijk gewoon frauduleus is. Het systeem is corrupt en de big banks / centrale banken en overheden zullen dit zolang mogelijk blijven doen. Burry, Rickert, ... zijn mensen die dit proefondervindelijk begrepen hebben en Rickert kan nog steeds gelijk krijgen dat zaden uiteindelijk een soort van geld zal worden. Nu we moeten niet fatalistisch gaan doen want de weerbaarheid van de mens en het financieel systeem zijn best groot. Het kan dus nog vele jaren duren vooraleer er echt iets dramatisch gebeurd, maar dat de crisissen zich sneller opvolgen lijkt me duidelijk. Ik heb hier wel een beetje mee bijgeleerd want ik was nog iets te jong in 2008 om echt te weten wat er toen gaande was. Een film met een hoge herkijkwaarde.avatar van rolanski

rolanski

 • 1 berichten
 • 0 stemmen

Ik begrijp die hoge waardering niet.

Allereerst zijn vrijwel alle karakters opgeblazen stereotypen.

Verder worden worden de banken in de film als de bad guys afgeschilderd (wat ze ook zijn) en de hoofdpersonen in deze film als de good guys. Vreemd want hun beweegredenen waren niet veel beter dan als wat de banken deden, namelijk zoveel mogelijk geld verdienen in het financiele web.

Ten slotte is de film als uitleg van de oorzaak van de financiele crisis ook overbodig vier jaar na Margin Call.


avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

 • 5566 berichten
 • 2193 stemmen

rolanski schreef:

Verder worden worden de [...] hoofdpersonen in deze film als de good guys [afgeschilderd].

Heb je nou gemist dat Steve Carell zijn hart uitstort bij zijn vrouw vanwege zijn schuldgevoel dat hij winst gaat maken, dat Brad Pitt zijn twee pupillen uitfoetert omdat zij geld verdienen over de ruggen van andere mensen, en dat Ryan Gosling expliciet zegt dat hij nooit heeft beloofd dat hij een good guy is?

rolanski schreef:

Ten slotte is de film als uitleg van de oorzaak van de financiele crisis ook overbodig vier jaar na Margin Call.

Deze film bereikt vermoedelijk een zeer groot publiek dat Margin call nooit heeft gezien, en bovendien behelst The big short een les en een waarschuwing die niet vaak genoeg herhaald kunnen worden, zou ik zeggen.


avatar van Bla

Bla

 • 751 berichten
 • 2006 stemmen

Weer eens gekeken, deze blijft ongelooflijk goed. 5* blijven staan.


avatar van FlorisV

FlorisV

 • 1674 berichten
 • 693 stemmen

The Big Short blijft een interessant document over de kredietcrisis.

Jaren terug in de bios gezien, nu rustig nog een keer kunnen kijken. Wel fijn om af en toe te pauzeren en even wat dingen op te zoeken. Zoals waarom een groep gebundelde hypotheken een betere yield zou hebben (kennelijk is de afgesproken rente los van de marktrente?). Of wat een Short eigenlijk is (speculeren op waardedaling: je verkoopt iets, om aan dat iets te kopen leen je het en koop je datzelfde iets later voor een lagere prijs zodat je het geleende terug kan geven).

Af en toe, met name in het begin, doet de film net iets te erg zijn best om leuk en vlot te doen, als bijvoorbeeld Margot Robbie (nota bene op eigen titel) in bad even een subprime gaat uitleggen, als de stripclub al snel bezocht wordt bij het verdienen van veel geld of als we snel even getracteerd worden op kontwiegende hip hop twerkers in korte intermezzo's. Dit allemaal omdat de financiele wereld dat saaie imago heeft. En ook daardoor ga je weer begrijpen waarom de belastingbetalende burger keer op keer mede zo vierkant genaaid wordt, want het interesseert hem eigenlijk niet eens zo en men haalt de schouders op. Ook nu is dit gelatene te zien: mensen vinden 2% inflatie gewoon normaal en zien geld bijdrukken als onvermijdelijk.

Die mentaliteit wordt aan het einde ook even benoemd. Men leunt meer op het vertrouwde imago van instituten dan dat men echt onderzoek naar feiten doet en denkt dat het met corruptie, belangenverstrengeling en perverse prikkels heus wel mee valt. Interessant om te zien ook hoe veel mensen blijven wegkijken, met blind vertrouwen in de instituties maar ook met hun eigen belangetjes om bergen geld te blijven verdienen.

En dit is een zeer herkenbaar fenomeen dat op een imposante veelheid van onderwerpen toepasbaar is. De standaardreactie op skeptici die wijzen op fouten in het systeem is dan eigenlijk altijd dat ze "wappie" zijn. Het merendeel van de beleggers verklaarde deze mannen voor gek, want niets was zo oerdegelijk als onroerend goed.

Je ziet ook een beetje hoe corruptie in elke laag verweven zit. Het instituut dat keuringen moet verlenen aan de waarde van hypotheken blijkt een perverse prikkel te kennen. En zelfs die zijn uiteindelijk niet eens aangepakt.

Een zwaar onderbelichte partij in de film is de overheid en de kwalijke rol die deze speelt, hoewel wel wordt benoemd dat de belastingbetaler de rekening betaalt bij de bailouts van banken.

Van mij had de film niet zo hip gehoeven ik had liever wat meer glasheldere animaties gezien van de beleggingsconstructies.

De cast is eentje waar weinig fout mee kan gaan: Bale, Carrell, Gosling. Dat glazen oog van Bale was trouwens wel erg nep, het overtuigde totaal niet. Opvallend klein rolletje van Brad Pitt verder. En dus heel even Margot Robbie. We zien verder nog Jeremy Strong uit Succession.

Een heldenverhaal is het dus niet maar de film toont ook de waarde van een rotsvast vertrouwen in het eigen gelijk, zolang dat ondersteund wordt door degelijk huiswerk en veldonderzoek en niet door ego. Let dus goed op hoe deze mannen hun research doen en het hoofd koel houden.


avatar van EIGER3970

EIGER3970

 • 352 berichten
 • 1215 stemmen

In short: goed uitgelegd, al is enige voorkennis wel nodig!