Genre: Western / Drama
Met onder meer: Clint Eastwood, Michael Moriarty en Sydney Penny
Releasedatum: 19 september 1985
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Pale Rider
"...and hell followed with him."
Een mijndorpje in Californië wordt aangevallen door de brutale bende van de tirannieke LaHood. Huizen en winkels worden vernietigd en de mensen worden geterroriseerd en bedreigd. De 14-jarige Megan ziet het allemaal gebeuren en kan niet verhinderen dat haar hond gedood wordt. Bij het graf van haar lievelingsdier smeekt ze om een mirakel. En plots daagt als uit het niets een man op die zichzelf de priester noemt...
Preacher
Spider Conway
Stockburn
McGill

Lebarron
Een western met een mystiek randje. Een kolonie goudzoekers worden weggetreiterd door de grootgrondbezitter Coy La Hood (Dysart)die middels moderne hydrominingtechniek naar goud zoekt en daarmee onherstelbare schade aan het land maakt. Een van de ouderwetse goudzoekers,Hull Barrett (Moriarty), is vastberaden om zich niet weg te laten jagen. Hull is een eenvoudig man en vooral een goedsul. Hij woont samen met Sarah en haar knappe, vroegrijpe dochter Megan (Sydney Penny) en wil hun een goed leven geven en daar komt zijn motivatie om zich niet weg te laten jagen vandaan. Als Hull door de bende van La Hood wordt gemolsteerd komt een mysterieuze vreemdeling hem te hulp. De man noemt zich Preacher. Preacher helpt de goudzoekers om weerstand te bieden tegen La Hood. Die huurt uit wanhoop de beruchte en gevreesde Marshall Stockburn in met zijn dodelijke deputies. Een alles of niets oorlog lijkt onvermijdelijk. Pale Rider is niet de meest legendarische western maar wel een goede film en de zweem van mysterie die om de hoofdfiguur hangt maakt hem zeker het kijken waard. Eastwood speelt zoals we van hem gewend zijn een man of mysterie met weinig woorden en grote daden. Moriarty lijkt een fish out of water met zijn lulletje lampenkatoen uitstraling maar na de film meerdere keren gezien te hebben moet ik toegeven dat hij wel past als de eenvoudige harde werker met een goed hart. Hull Barrett wil niet de held uit hangen of opstandig zijn. Hij is enkel een eenvoudig man die met zijn rug tegen de muur staat en daarom moet hij dus wel blijven en diegenen waar hij van houd beschermen. Sydney Penny is goed gecast als Megan, een meisje dat veels wijs is voor haar leeftijd en veels te mooi voor al die simpele zielen van haar leeftijd om haar heen en dat zelf ook goed aanvoelt en daarom zich aangetrokken voelt tot de veel oudere en wijzere Preacher. Haar moeder Sarah(Carrie Snodgrass) blijft echter een onduidelijk personage. Ik vond haar niets toevoegen. Als Hull en Megan vader en dochter waren geweest en moeders was overleden had het niets uitgemaakt voor het plot mogelijk had de film hierdoor zelfs beter geworden. Er zijn ook bijrollen van Chris Penn en Richard Kiel. Penn speelt de arrogante Josh La Hood, het zoontje van Coy en Kiel speelt een dommekracht in dienst van La Hood. De meest memorabele rol is voor John Russell weggelegd als Marshall Stockburn. De man domineert iedere scene waar hij in zit met zijn dreigende verschijning en boezemt angst in bij iedereen met enkel zijn blik. Een van zijn deputies word door beroepsengerd Billy Drago gespeeld.

Movie Jim
Clint Eastwood blijft bewijzen dat hij variërende rollen aankan zoals in Pale rider.
De film zelf vindt ik erg ouderwets overkomen, en soms ook best wel traag.
Ik neem als voorbeeld als storende factor, het groepje goudzoekers wat in een tentenkamp of
houten huisjes leven en de manier hoe ze doen zo ouderwets.
Het begin van Pale rider als een groep paard rijdende cowboys
schietend door het tentenkamp draven vond ik ook erg ongeloofwaardig.
Geef mij maar liever de Sergio Leone trilogie .
Dus voor Pale rider een 2,0

Boneka
Prima westernfilm met fantastische mooie beelden. Ook de blu ray ziet er sprankelend mooi uit waardoor het geheel nog beter uit ziet. Het verhaal is volgens een bekend recept. Dit keer zijn het een groep gelovige goudzoekers die hun plek moeten verlaten, omdat LaHood een invloedrijke man alles wil hebben op deze "vruchtbare" grond. Dat gaat nog niet gepaard met doden, maar dat ze weg moeten is evident. En dan is daar natuurlijk de reddende engel Clint Eastwood die zich voortdoet als een priester, wat natuurlijk gelijk al doet fronzen. Er wordt verder prima gespeeld en voelt voor mij niet ouderwets aan zoals hierboven wordt beschreven. Het is een manier van leven. Schuurt af en toe aan tegen Little House on the Prairie als het om de goudzoekers gaat, maar verder is het gewoon een hele degelijke western film. Wat mij wel weer opvalt is de liefde van het pas 15 jarige meisje Megan naar de "Priester". Ook de naïeve houding van de goudzoekers naar het dorp doet mij soms wat fronzen. Maar ik blijf het toch een hele fijne westernfilm vinden waar heel veel moois is te zien. Het verhaal is niet uitzonderlijk, maar wel mooi gemaakt. De plaatjes zijn schitterend geschoten en het geluid bij kogels en dynamiet komt lekker je tv uit. Leuk is ook de mini rol van Richard Kiel die ondanks zijn grote verschijning nooit de echte bad guy is. Zelfs niet bij James Bond.
Film 4.0
Beeld BD 4.0
Geluid 4.0

Lovelyboy
En weer eens western opgepikt bij de kringloop, en toch wel één waar ik wat van verwachtte ondanks de niet eens zo hoge cijfers.
Veel heeft het verhaal niet om het lijf, een bedreigde nederzetting, en een gunslinger die te hulp 'schiet' tegen een tiran en zijn bende. Simpeler kan niet of je moet het verhaal met terugwerkende kracht zien dat Preacher met een reden deze mensen komt helpen om Stockburn uit zijn tent te lokken waarvan hij weet dat die zal komen. Het maakt ook niet uit eigenlijk want het past prima.
Pale Rider valt verder op, behalve dan de stoïcijnse Eastwood, met prachtige besneeuwde landschappen, een aantal fraaie knok- en vuurgevechten en prima acteerwerk. Fraai is overigens ook de soms dreigende sfeer die naar het mystieke neigt. Want wie is Preacher? En vooral wat? Vragen waar geen antwoorden opkomen. Ik vind het alleen maar mooi. Enige en echt grote mispeer is toch wel het jonge meisje met gevoelens voor Preacher. Had van mij niet gehoeven.
Pale Rider is daarmee dan ook een sobere maar stijlvolle western te noemen die er bij mij wel in gaat.

TMP
Degelijke western van Clint Eastwood. De film leunt erg op zijn personage en acteerwerk. Eastwood zet een zeer behoorlijke rol neer en zijn personage (de priester) heeft enkele sterke oneliners. Het plot is niet hoogstaand, maar wel onderhoudend genoeg. De romantische gevoelens die moeder en dochter voor de priester koesteren zijn echter niet geloofwaardig en vormen een wat vervelende verhaallijn. Verder kijkt de film echter wel aardig weg. Een apart bijrolletje voor Richard Kiel (met name bekend als Jaws uit twee James Bond films) valt nog wel op. Niet hoogstaand, maar voor 'n keertje wel aardig.

Collins
In de jaren 80 was de publieke interesse in westerns niet hoog. De neergang was al in de jaren 70 ingezet. De kijker was steeds minder geïnteresseerd om zich in de gewelddadige, anarchistische en eigengereide setting van het wilde westen te begeven. In de jaren 80 deden films als The Long Riders (1980) en Windwalker (1980) het weliswaar nog redelijk in de bioscoop, maar ze draaiden kort en werden snel vergeten.
Ondanks alle slechte voortekens begaf Clint Eastwood zich in 1985 wel in die impopulaire setting. Hij deed dat gewoon op zijn eigen ouderwetse eigenzinnige manier. Als eenzame en zwijgzame wreker speelt hij de hoofdrol in deze rustige, mooie, ecokritische en heerlijk conventionele western. Fijne hoofdrol. Helaas miste ik de cigarillo. Dat gemis zal wellicht veroorzaakt zijn door de kritische tand des tijds. Erg jammer. De cigarillo hoort gewoon bij het karakter van de man zonder naam, die in deze film simpelweg als Preacher wordt aangeduid.
Het verhaal is weinig opzienbarend en doet sterk denken aan de verhaallijn in een film als Shane (1953). In Pale Rider wordt een dorpje met goudzoekers door een machtige industrieel en grootgrondbezitter bedreigd. Een zwijgzame wreker schiet te hulp. De film heeft een heerlijke mysterieuze sfeer, die beklemtoond wordt door beelden van uitgestrekte nevelige bossen, in wolken gehulde bergen, een besneeuwd stadje en natuurlijk door de Preacher die uit het niets opduikt en waarvan de herkomst en identiteit schimmig blijft.
Net als in High Plains Drifter (1973) bezit de film een bovennatuurlijk laagje. De filmtitel refereert aan één der vier ruiters van de Apocalyps, die in het Bijbelboek Openbaring de naderende dag des oordeels aankondigen. In Pale Rider brengt de Preacher, gezeten op een vaalgeel paard, hoop en gerechtigheid voor de onderdrukten en schroomt daarbij niet om zijn revolver te gebruiken. Als de Preacher de weg der wrake kiest, legt hij zijn priesterboordje af en verwisselt het ding voor een revolver.. De Preacher wordt een machiavellistisch symbool voor tucht en orde.
De wraakoefening is subtiel, koel en weloverwogen. Maar ja, wat wil je ook met Eastwood die zichzelf hier schitterend als stoïcijnse, rechtvaardige en goedaardige wreken neerzet. De overige leden van de cast zijn wat bleekjes gemodelleerd. De kleinere rollen zijn nog het meest interessant. Chris Penn en Sidney Penny spelen leuk. Richard Kiel (Jaws) maakt fysiek indruk.
Analoog aan het verhaal spelen milieuvervuiling en roofbouw een rol. Een heuse boodschap dus, die ondanks de vele ondubbelzinnige beelden, aangenaam op de achtergrond vertoeft. Als Preacher stevig met dynamietstaven tekeer gaat en waterleidingen en mijninstallaties van de slechte kant opblaast, voelt dat heerlijk rebels en absoluut rechtvaardig. Eastwood legt in tegenstelling tot zijn personages in vroegere westerns (High Plains Drifter bijvoorbeeld) zijn cynische blik op de wereld af. Zijn drang om de wereld om hem heen tot zijn voordeel te benutten, lijkt ingenomen te zijn door een daadwerkelijke menselijke verbinding met de behoeftigen. Beetje jammer is dat wel, maar het stoïcisme, de zwijgzaamheid en het eigenzinnige karakter van de solitaire held zijn gelukkig gebleven.

Fisico (moderator films)
Een oude western met Clint Eastwood doet het over het algemeen wel goed. Vrij standaard verhaaltje met een onderdrukte gemeenschap en waarbij een zwerver met het hart op de goede plaats hulp aanbiedt. Het is wederom het personage dat het hem doet. Zwijgzaam en mysterieus, met die kleine priemoogjes turend naar elke beweging van de vijand. Eastwood draagt de volledige film en houdt hem op een degelijk niveau.
Sobere film maar geslaagd, mede door de mooie besneeuwde landschappen op de achtergrond op een bepaald moment. Het liefdesverhaaltje was een subplot dat me minder boeide, maar de focus lag toch in het algemeen bij de goudzoekers.
Geen uitzonderlijke film, maar meer dan degelijk. Fans kunnen hier gerust hun hartje ophalen. Fijn ook om hier een jonge Chris Penn aan het werk te zien.

filmfan0511
Een ongecompliceerde oldschool western met Eastwood in de hoofdrol én in de regiestoel; het zou eigenlijk niet moeten kunnen mislopen. Toch heeft Pale Rider me niet weten te overtuigen, en vind ik het Eastwoods minste film die ik tot nu toe zag. Het geheel is gelukkig nog wel onderhoudend, maar echte schwung of een duidelijke richting komt er nooit in te zitten. De film is meanderend in tempo. Niet per se traag, wat voor mij zelden een minpunt is, maar wel een beetje stuurloos. Het grootste minpunt is echter het gebrek aan een interessante rolverdeling; er lopen, buiten Eastwoods enigmatische personage, weinig charismatische, coole of mysterieuze figuren rond. Iets waar een western wat mij betreft toch vaak een heel eind vooruit mee geholpen is. De dorpsbewoners zijn een stelletje kneusjes, en de rol van het jonge meisje Megan en haar aantrekkingskracht tot de Preacher is ronduit vreemd en ongemakkelijk.
Toch zitten er ook voldoende positieve elementen in de film, die het geheel op een ruime voldoende houden. De setting is lekker rauw, de regie is meer dan degelijk, Eastwood zelf is in al zijn scènes cool, en het eindstuk laat wat fijne revolveractie zien. De bovennatuurlijke subtext is ook wel tof, en deed me fel denken aan Eastwoods eerdere western, High Plains drifter. Het is in ieder geval eenzelfde soort idee, al vond ik drifter wel de betere film. 3*.

frans123
Sorry, wat een flopfilm. In het begin word je opgezadeld met eo-teksten.....Wat????
Nogal voorspelbaar en cliche allemaal. Donald Duck teksten en dialogen. Moriarty geweldig .....als lulletje rosenwater en een irritante ( mooie,..... Cherokee ??? ) pubermeid. De enige die de ellende redt is Eastwoord. Verhaal...1*...Eastwoord 5*. Ik geef geen onvoldoenden aan films waar Eastwood in speelt. Maar man, man...wat slecht.
Ik zie net dat de film bijna 40 jaar oud is...nu begrijp ik het De tand des tijds niet doorstaan. Ik heb van Eastwoord wel veel beter gezien. Ik denk niet dat hij hem zelf terugkijkt...""Yeahhh..that was real shit man...ahhaha")

ghostman
Voor mij de minste western van ( / met ) Clint Eastwood en ik heb ze vanzelfsprekend allemaal gezien . Naast de westerns van Sergio Leone vind ik vooral High Plains Drifter (1973) en Two Mules for Sister Sara (1970) erg goed .

teigertje
Een onvergetelijke ijzer sterke western film.
Zo realistisch hoe deze icoon Clint Eastwood in zijn rol zit.
Blijft een hoog staaltje van een meesterlijke film.
Van het hoogste niveau in zijn genre.

MOVIEMAZZTER
Uitstekende western met een prima Clint Eastwood als mysterieuze priester die uit het niets een stel goudzoekers te hulp schiet. Allemaal prima in beeld gebracht in een typisch klassieke westernstijl in een aangenaam tempo. De relatie tussen Stockburn en de Priester blijft onduidelijk, maar dat heeft ook zo zijn charme. Van mij een dikke 4*

knusse stoel
De film begint al goed en ziet er zo fantastisch uit, dat het onbeleefd lijkt om kritisch te zijn.
Het uitzicht op de bergen, het bos en de heuvels is prachtig als een groep te paard door het landschap rijdt.
Het contrast van hun dreiging en vastberadenheid met het geluid van de paardenhoeven vergeleken met het huiselijke kampement van de goudzoekers is verbluffend.
Net zoals ze zich geleidelijk bewust worden van de dreiging van het komende gevaar, is het voor de inwoners van het gouddorpje al te laat. De film gaat grotendeels in deze geest verder met het toegevoegde ingrediënt van de 'bleke ruiter' (eigenlijk is het het paard dat bleek (een schimmel) is) en Eastwood heeft altijd een wonderbaarlijk besef van hoe hij moet kijken en zijn woorden moet uitspreken.
Het verhaal zit prima in elkaar maar dat mag je ook verwachten als je een beetje op de hoogte bent van acteur en regisseur Clint Eastwoord (93).
De acteur en regisseur wil zich zelfs nog eens wagen aan een rechtbankthriller om zijn carrière mee af te sluiten.
Deze laatste film zou de veertigste film zijn die hij zelf regisseert.
"The Pale Rider", een prachtige 7+.

teigertje
Deze laatste film zou de veertigste film zijn die hij zelf regisseert.
"The Pale Rider", een prachtige 7+.
Een uitstekende uiteengezette resensie
Ja een power film,met good old Clint Eastwood magistraal als cowboy is hij.

Kondoro
"And when he had opened the fourth seal, I heard the fourth beast said: "Come and see." And I looked, and behold a pale horse. And his name that sat on him was Death.”
“And Hell followed with him.”
Ik ben niet per definitie de grootste western filmfan. Ik kijk ze eigenlijk nauwelijks en ik moet wel echt in de juiste stemming zijn voor deze films. Meestal is de stemming precies zoals vandaag; een vrij warme zomerdag, waardoor ik toch altijd zin heb in een soort hangfilm, en dan kom ik al gauw bij western films aan. Een film die je op je gemakje kan kijken met een prima verhaal en hier en daar toch wel vermakelijke actiemomenten. Goed, je ziet de leeftijdsindicatie en weet eigenlijk vooraf gewoon dat het een heerlijke layback western story gaat worden.
De film begint prachtig. Een mooie shot van de natuur en omgeving van Californië weet mij eigenlijk direct te imponeren en met een vrij leuk begin staat je aandacht op scherp. De film moet wel even opgang komen en heeft even de nodige character development nodig maar, het weet wel te interesseren. Op een gegeven moment komt Eastwood in beeld en neemt eigenlijk direct helemaal zijn eigen film over.
De plotomschrijving wordt eigenlijk vrij snel door Eastwood ontleedt. Alleen duurt de film na die twintig minuten ook best wel lang hoor. Het hele idee van het overleden hondje vond ik wel oké maar, weet eigenlijk nergens echt heel interessant te worden. Ik mis een beetje de spanning, de actie en toch wat meer een diepgaand verhaal. Het is soms gewoon wat nietszeggend, en daardoor duurt de film dus wel echt heel lang.
Eastwood doet eigenlijk precies wat je mag verwachten, en weet zijn klasse hier toch wel over te brengen zowel als regisseur dan acteur. Hij heeft natuurlijk veel kennis in het genre en heeft uiteraard meegewerkt met onwijs veel grootheden. Deze meesterschap is niet voor iedereen weggelegd en ik ben van mening dat Eastwood dat gewoon waanzinnig goed beheerst. Toch weet de film mij niet altijd te overtuigen en dat is wel echt iets wat ik nodig had met deze film. Ik mis toch de nodige actiemomenten, er zitten een paar leuke standaard momenten in maar, daar blijft het voor mijn gevoel ook wel gewoon bij.
Het is zeker niet Eastwoods beste film, en hij kent zeker betere films maar, het is een prima tussendoortje. Ik heb me vaak genoeg vermaakt maar, miste toch wat meer diepgang in zijn verhaal. Uiteindelijk is het gewoon vrij klein, en weet de film niet voldoende te ontpoppen zoals ik wel had verwacht van deze film.

teigertje
Trage film waar weinig in gebeurt.
Ik sta perplex je deze uitmuntende classic film traag noemt.
Een van zijn beste western films met Two mules for sister Sara en The Outlaw Josey Wales en Unforgiven en zo kan ik er nog een aantal.
Maar kan hoor, zal gewoon je smaak niet zijn.✌️

De beroemde 'Shrek'-reeks staat weer op Netflix en is meteen weer populair

Misdaadfilm 'A Sun' is een 'verborgen pareltje' op Netflix: 'Wat een ijzersterke film is dit zeg'

Zeer goed gestreamd op HBO Max: deze tien films doen het nu het beste

'Apple Cider Vinegar'-ster Kaitlyn Dever speelt ook de hoofdrol in geprezen miniserie 'Unbelievable'

Per Qualche Dollaro in Più

The Wild Bunch
Western / Actie, 1969

La Resa dei Conti
Western, 1967
gunslingershowdownmarshalchantageminesettlergold mining town remakegeweldmoordenaarpreachergold miner strange person
Social media
- Registreer |