• 9.378.042 stemmen

Kingdom of Heaven (2005)

Drama / Historisch | 144 minuten / 192 minuten (director's cut)

Genre: Drama / Historisch

Speelduur: 144 minuten / 192 minuten (director's cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Spanje / Duitsland / Marokko

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Orlando Bloom, Eva Green en Liam Neeson

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Italiaans en Latijn

Releasedatum: 5 mei 2005

Plot Kingdom of Heaven

"Be without fear in the face of your enemies. Safeguard the helpless, and do no wrong"

In de twaalfde eeuw heeft de nederige Franse smid Balian (Orlando Bloom) net zijn vrouw en kind verloren, wanneer ridder Godfrey van Ibelin (Liam Neeson) hem opzoekt en vertelt dat hij zijn vader is. Godfrey vraagt Balian mee te gaan naar het Heilige Land om Jeruzalem voor het westen te behouden. Als vreemdeling in een vreemde omgeving wordt hij verheven in de ridderstand, moet hij een melaatse koning dienen en koestert hij een verboden liefde voor een exotische koningin. In een poging om de broze vrede te bewaren, moet Balian van Ibelin uiteindelijk de mensen van Jeruzalem zien te beschermen tegen een overmachtige vijand.

Balian de Ibelin

Godfrey de Ibelin

Guy de Lusignan

Reynald de Chatillon

King Baldwin

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Interessant stuk geschiedenis over de kruisvaarderstaat rond Jeruzalem, dat (naar het schijnt) wel een flink pak onwaarheden bevat. Ik wist er maar weinig van eerlijkg gezegd. Daardoor was dit op zich wel aardig om te zien, al zijn er wel meer van dit soort overgedramatiseerde historische films bestaan.

Het plot zelf is nogal rechttoe rechtaan, dus veel nieuws onder de zon biedt Kingdom of Heaven niet. Orlando Bloom is ook dramatisch matig in alle opzichten. Al pakt hij het spectaculaire eindgevecht wel tof aan, maar die kwaliteiten kun je niet onder acteren scharen . Daartegenover staat wel een stoere bijrol voor een gemaskerde Edward Norton. Al met al redelijk, maar zeker geen uitschieter onder de historische drama-films.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Goh.. wat was dit een tegenvaller. De dvd-hoes zag er veelbelovend uit maar de film zelf bleef erg lang hangen.

Een stuk geschiedenis waar iets uit te leren is, maar de boodschap wordt niet echt ontvangen simpelweg omdat het te saai is.

- 2,5 -

avatar van Broek

Broek

Orlando bloom laat hier toch zien niet uit het juiste hout gesneden te zijn.. het is een top acteur voor een bij rol zoals in lotr.

maar een hoofd rol is duidelijk niet voor hem.

Ik heb deze film tot 3 maal toe proberen te kijken maar telkens toch weer af gezet.. meerdere redenen had ik ervoor maar toch vooral omdat de hoofdpersonage mij niet genoeg kon overtuigen.

Jammer.. is eigenlijk het juiste woord voor deze film want het had wel degelijk potentie

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Zeer goede film.

Heb 3 uur lang in een ander dimensie gezeten.

De producer heeft het verhaal wat geromantiseerd, maar de geschiedenis klopt grotendeels wel.

Erg goede rol heeft Orlando Bloom neergezet en Salahdin was geweldig!

My kind of movies!

avatar van pierrrke

pierrrke

een degelijk filmpje maar als liefhebber van het genre kon ik het echt niet tussen de toppers plaatsen, einde was eigenlijk toch wel ff belachelijk effe zoveel doden laten vallen die stad tot puin maken en dan zomaar opgeven alsof het hen niets meer kan schelen en dan ook nog eens doen of het dikke vrienden zijn alsof er nooit oorlog geweest is nu ja zo zal de geschiedenis vast wel gegaan zijn maar toch het is het net wat te absurd
bloom heeft zich de laatste tijd niet meer teveel laten zien in dit soort films misschien niet zijn slechtste zet
och maar het filmpje was nog niet eens zooo slecht kon er goed mee door

avatar van nakada

nakada

pierrrke schreef:
och maar het filmpje was nog niet eens zooo slecht kon er goed mee door

Ik geloof dat er in werkelijkheid helemaal niet meer gevochten is. De christenen gaven zich over en mochten ongedeerd de stad verlaten. Maar dat is natuurlijk niet erg spectaculair voor in een film.

avatar van ags50

ags50

"On 20 September Saladin encamped before the city and began to attack the north and north-west walls. But the sun was in his soldiers’ eyes and the defences there were strong. After five days he moved his camp. For a short moment the defenders believed that he had lifted the siege; but on the morning of 26 September his army was established on the Mount of Olives and his sappers, flanked by his horsemen, were mining the wall near the Gate of the Column, not far from the spot where Godfrey of Lorraine had broken into the city eighty-eight years before. By the 29th there was a great breach in the wall. The defenders manned it as best they could and fought furiously; but they were too few to hold it for long against the hordes of the enemy. The Frankish soldiers wished to make one tremendous sortie and if need be die. But the Patriarch Heraclius had no mind to be a martyr. If they did so, he said, they would leave their women and children to inevitable slavery and he could not give his blessing to so impious an action. Balian supported him; he saw the folly of wasting more lives. On 30 September he went himself to the enemy camp to ask Saladin for terms."

(Steven Runciman: A History of the Crusades, volume 2, the Kingdom of Jerusalem)

Er werd dus stevig verdedigd. En ja, de echte Balian wilde bloedvergieten vermijden, maar nee, het was niet Saladin die de onderhandelingen voorstelde. Zie ook mijn bericht van 18 januari 2010 over de voorwaarden waaronder de christelijke soldaten en burgers tegen betaling de stad mochten verlaten.

avatar van Magru

Magru

Deze film deed mij op het einde (laatste half uur) heel erg denken aan lord of the rings,,

Zelfde soort wapens, torens (lees grote ladders in lotr ), het doorbreken van een zwak stuk van de muur en natuurlijk het personage Balian, dat verdomd veel dezelfde looks en moves had als Aragorn!

goeie film! 4*

avatar van Thorongil

Thorongil

Ik hou van historische drama's en al zeker van de Kruistochten.
Naar mijn mening zijn er veel te weinig van deze soort, allicht doordat deze voor de moment politiek nogal gevoelig liggen.
Als jongen waren Kruisvaarders mijn helden, en ik heb er nog steeds diep respect voor. Je kan het je tegenwoordig nog amper voorstellen hoe tienduizenden mensen er te voet op uit trokken. Duizenden mijlen verwijderd van hun huis, op zoek naar een beter leven of vergeving voor hun zonden.
Ridley Scott slaagt er in de sfeer en het harde leven van die dagen terug op te roepen. Orlando Bloom speelt één van zijn betere rollen als Balian en als kijker reis je met hem mee naar het woelige Midden-Oosten. We krijgen grootse veldslagen en vooral de Slag bij Jeruzalem ziet er geweldig uit.
Verder is het de meest historisch accurate film van Scott. Alle personages worden goed uitgewerkt, behalve Guy De Lusignan en Raynald De Châtillon, die nogal karikaturaal overkomen als impulsieve, oorlogszuchtige dwazen. Verder moet je zeker de Director's Cut kijken, deze voegt enorm veel toe aan de film en vooral het plot van Sybilla. Eigenlijk zou ik deze film een 3.75 willen geven, een 4 is iets te genereus vandaar dus een 3.5.
Wie wat geïnteresseerd is in de Kruistochten raad ik ook de serie 'In de Schaduw van het Kruis' van Jan Leyers aan, die de Eerste Kruistocht van Godfried van Bouillon overdoet.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Dat is vreemd, ik dacht dat ik allang op deze film gestemd had.

Maar goed, Kingdom of Heaven is een prima filmpje van Ridley Scott al heeft hij betere films gemaakt.

Ik vond het erg leuk hoe het midden-oosten in beeld werd gebracht, met name het stuk waar ze in Jeruzalem waren vond ik erg mooi. Voor de rest is het niet een heel bijzonder filmpje die goed de balans weet te houden tussen actie en dialoog. De soundtrack was mooi doch een beetje bombastisch.

De cast was in principe ook goed in orde, Eva Green blijf ik een leuke toneelspeelster vinden en is natuurlijk ook een genot voor het oog. Orlando Bloom speelde ook wel een aardige rol hoewel het wel een beetje plat was.

Voor de rest ontbreekt het de kijker bij deze film niet aan vermaak, en kijkt de film dan ook lekker weg, 3 sterren

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

Thorongil schreef:

Verder is het de meest historisch accurate film van Scott.

euhm, deze film is allesbehalve historisch correct hoor

avatar van Thorongil

Thorongil

Dat zeg ik ook niet, maar voor Ridley's normen is hij de meest accurate, meer bepaald in vergelijking met Robin Hood en Gladiator.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Net als King Arthur en Braveheart is dit zo'n Middeleeuws epos dat ik meerdere malen kon zien vanwege het visuele spektakel, al die landschappen, kastelen en kledij, ik word dan helemaal weggevoerd naar Movie Heaven! Het sterke van Kingdom Of Heaven vind ik de geweldige Midden-Oosten atmosfeer, dat is zeer groots en spectaculair neergezet met veel oog voor sfeer en adembenemende massa scenes. Ook de gekozen acteurs hebben aan mijn verwachtingen voldaan en verder vloeien de opbouw, climax en de epiloog goed in elkaar over, echt een genot om naar te kijken.

avatar van Lúthien

Lúthien

Na meerdere pogingen heb ik besloten de film niet af te kijken, het wil er gewoon niet van komen, ik heb de helft niet eens kunnen halen. Wat een tegenvaller zeg! Gewoon vreselijk saai! Meer kan ik er niet van maken. De film heeft me niet kunnen boeien op de één of andere manier. Jammer. Het is namelijk wel mijn favoriete genre...

Ik vind het dan ook niet eerlijk te gaan stemmen op deze film, dat is dan alleen zo gepast als je een film hebt afgekeken.

Waarschijnlijk als ik deze film door iemand anders ogen had gekeken had ik hem lager gegeven. Ben er ook zeker van dat de film stukken beter had kunnen zijn wanneer ze een andere acteur hadden genomen. Toch stoorde ik mij er niet aan. Vond Orlando Bloom's acteerwerk niet storend om naar te kijken en daar komt bij dat dit mijn lieveling 'soort' film is. Verhaal vond ik geweldig, geweldige plaatjes. Jammer dat Edward Norton zich achter een masker moest schuilen want ben een groot fan van zijn 'acteren'.

avatar van nakada

nakada

JeGrootmoeder007 schreef:

Gelukkig kijk je met eigen ogen, kun je hem ook zelf beoordelen. Wel zo gemakkelijk.

Ja misschien formuleer ik het niet goed. Probeer te zeggen dat ik an dit genre hou en het al snel vermakelijk vind.

avatar van noke

noke

Saai, vervelend en Orlando Bloom kan niet acteren. Ging zelfs tijdens de film in de bioscoop naar de wc.......zo goed kon ik mijn aandacht erbij houden

avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

Uiterst trage en saaie film. Vond de film totaal niet boeiend

maar toch wel uitgezien. Het eind van de film was opzich wel goed

maar dat is ook het enigste van een film die 145 min duurde..

avatar van naert

naert

leuke war film,

avatar van AC1

AC1

Ik had veel goeds gehoord over de Director's Cut dus heb ik onlangs maar de Blu-ray aangeschaft. Om met de deur in huis te vallen, het maakt inderdaad een groot verschil. De trage opbouw is best wel essentieel om in de 'groove' van de film te komen. KOH DC is goed entertainment dat er toch in slaagt om een paar uur na te zinderen. De langere versie is nog steeds geen meesterwerk maar het is echt wel een grote verbetering. Als dit de originele bioscoopversie was geweest dan had de film destijds veel betere kritiek gekregen. Nog even dit, het zal sommige mensen verbazen maar visueel had ik toch iets meer verwacht. Vooral in het begin vond ik de fotografie nogal 'gewoontjes'.

avatar van Filmpie1

Filmpie1

Ik heb oprecht genoten van deze film.

Deze film voldeed op alle fronten aan mijn verwachtingen.

Het enige moment in de film wat mij tegenviel was het gevecht tussen Koning Guy en Saladin.

Simpelweg omdat er geen gevecht te zien was

Ik heb trouwens de Director's Cut Blu-ray gezien.

avatar van ags50

ags50

Kijk voor dat gevecht (de slag bij Hattin) o.a. naar "Arn - Tempelriddaren", waar ook het eerdergenoemde in brand steken van de struiken (zie een van mijn vorige berichten) aan de orde komt.

avatar van Sincity

Sincity

1 van de beste films alle tijden, en dan met name de Dir Cut!

avatar van moviegirl2

moviegirl2

Director's cut is toch echt veel beter! Ik overweeg mijn stem naar 4,5* te verhogen, maar daar slaap ik nog maar een nachtje over

avatar van Black Math

Black Math

Toch wat slechter bij herziening dan ik me herinnerde. Ik ben de vorige keer er halverwege in komen vallen en ik weet nog wel dat ik toen de muziek wel aangenaam vond en dat ik Bloom verrassend niet-slecht vond.

Dat laatste vind ik nu nog steeds, al helpt het wel dat ze hem hier niet zoveel laten praten. Zinnetjes komen hem toch vaak wat minder goed uit de mond. Op de Engelstalige wikipedia lees ik dat sommige mensen de kritiek op hem hadden dat hij zijn karakter niet meer neerzette als een epische held. Ik moet zeggen dat juist dat beetje nederigheid dat hij uitstraalt me wel bevalt.

Wat ook in positieve zin opvalt zijn de beelden. Mooie belichting vaak, de natuur en met name de luchten zien er erg mooi uit, maar ook het laatste gevecht van Bloom en Csokas tussen de gordijnen deed me een beetje aan de schoonheid van Hero denken.

Daar ligt toch een van de pijnpunten, want zo mooi als in die film wordt het nergens, en bovendien is de choreografie van de gevechten in Kingdom of Heaven behoorlijk matig. Zowat bij elke keer als zwaarden elkaar raken wordt er wel geknipt en als dat niet gebeurt, dan zie je nauwelijks iets omdat één van de vechters met z'n rug naar de camera staat.

Het grootste pijnpunt is - dit in tegenstelling tot wat ik me ervan herinnerde - de muziek. Had in mijn herinnering dat het nogal sfeervolle renaissance muziek was, maar het bleek toch op kleine uitzonderingen na vooral nogal dreinerige moderne muziek te zijn die op renaissance muziek moet lijken, maar nergens dat niveau haalt. Juist deze film had heel erg goed de muziek van bijvoorbeeld Palestrina kunnen gebruiken. Werkelijk een gemiste kans. Eén van de kortstondige lichtpuntjes was trouwens een passage uit de Matthaüs Passion van Bach. Had wat mij betreft langer mogen duren.

Laatste pijnpunt is de lengte, en dan heb ik volgens mij gisteren op tv nog niet eens de Director's Cut gezien. Het duurt wel allemaal errug lang en dan heeft de film nog relatief weinig grote gevechten. Helaas moet de film er toch mee eindigen, is haast ook een beetje onvermijdelijk, maar ik ben er niet zo'n grote fan van. Het voegt gewoon niet veel toe, en verlengt de toch al lange film alleen maar nodeloos.

Wat ik tenslotte nog wel als positief wil aanmerken is de positieve boodschap van de film. Het is haast een beetje verrassend te noemen dat een dergelijke epische film aandacht heeft voor beide partijen. Het mag allemaal niet al te historisch accuraat zijn, maar ook in deze tijd zou het allemaal wat meer helpen als we ons wat meer inleven in de positie van een ander. Het mag misschien een beetje hippieachtig klinken, maar de film is wat mij betreft ook niet te drammerig met de boodschap zodat het ook niet heel erg moralistisch op me overkomt en ik me er in ieder geval niet al te erg aan stoor. Integendeel zelfs dus.
Ook aardig vind ik dat het personage van Bloom het geloof, dat hij aan het begin van de film kwijtgeraakt is, niet nadrukkelijk terugvindt aan het einde. Dat soort dingen gebeurt namelijk nogal vaak en wekt spontaan bij mij braakneigingen op. Blijft hier gelukkig achterwege.

Het zal wel niet helemaal mijn genre zijn, maar de positieve punten maken het desondanks nog redelijk genietbaar. 2* vanwege de mooie beelden.

avatar van AjaxRulezzz

AjaxRulezzz

• 2085 berichten

Mooie film, laat goed zien wat er in de historie daar is gebeurd en dat er nog steeds om wordt gevochten. Daarnaast vond ik Bloom goed acteren en de vechtscenes waren ook goed.

avatar van joostus

joostus

Ja goeie en mooie film zeg. Ik had hem een tijd terug al eens gezien. Gister opnieuw. En he is gewoon een prima film.

avatar van pethunia

pethunia

Rommelig en springerig. Teveel flauwe grijsverloopfilter opnames voor dat beetje extra beelddrama. Bloom ok maar niet briljant. Thematiek zonder meer interessant - met hierboven al beschreven aandacht voor meerdere kanten. Maar als geheel niet boeiend. Geweld en vleugje sex mag veel minder hollywoodbraaf - geen doel op zich, maar ik wil bijvoorbeeld in een film zien wat er gebeurt als je elkaar met een zwaard te lijf gaat. Da's namelijk weinig fraai en heroisch - dit soort films houdt dat beeld wel in stand.

avatar van speranza

speranza

Hele mooie beelden en prachtige muziek. De acteerprestaties van Orlando Bloom en Eva Green zijn echter niet bijzonder hoogstaand.