• 9.380.631 stemmen

Gesproken taal: Arabisch en Engels

Releasedatum: 22 juli 2004

Plot Fahrenheit 9/11

"Controversy...What Controversy?"

Fahrenheit 9/11 handelt over de vermeende relatie tussen de families van George Bush enerzijds, en de families van Osama bin Laden anderzijds. De film start kort na de controversiële verkiezingsuitslag van november 2000. Al Gore aanvaardde de nederlaag en George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten. We volgen Bush tijdens zijn eerste maanden 'in office' tot aan de dag waarop de Verenigde Staten de zwaarste terroristische aanslagen uit hun geschiedenis meemaken: 11 september? Moore analyseert de periode na de aanslagen: de omverwerping van het Taliban-regime in Afghanistan en Moore neemt vooral de aanzet voor de oorlog in Irak zwaar op de korrel.

Zichzelf (as Cpl. Abdul Henderson USMC)

Halcyon schreef:

Ik heb deze film bewust nooit gezien omdat het propaganda-uitgangspunt me er iets de dik opligt.

Ik denk dat het volk van de VS het niet zou hebben gepikt als Michael M een antiBush docu zou hebben gemaakt dat op onwaarheden berust. Het is in mijn ogen ook geen propaganda, omdat hij alleen de acties en flaters van Bush en de republikeinen op een rijtje heeft gezet. Dus het ligt niet aan Michael M, maar aan Bush dat het propaganda-uitgangspunt er boven op ligt. Ik vind het eerder een verfrissend beeld gegeven over hoe zo een debiel als Bush aan de macht is gekomen en hoe hij het Amerikaanse volk heeft bedrogen, zodat hij en zijn papa's vrindenclubje steenrijk konden worden van hun geheime agenda: namelijk olie!!!!

SuperSideSwipe schreef:

Volgens mij kun je al vanaf de maan de smerige propaganda geur ruiken die van deze film wordt afgescheden. BAH!

Maar wie is er daar schuldig aan. Ik denk niet dat MIchael Moore tegen Bush heeft gezegd op 11/9 laat als enige in het land de familie Bin Laden het land uitvliegen. Het zijn Bush en zijn papas vriendenclubje die daar verantwoordelijk voor zijn en dus ook voor de smerige propaganda geur die je vanaf de maan kunt ruiken. Het enige wat M M heeft gedaan is alles op een rijtje gezet. En Bush heeft nog zoveel mis gedaan na de dvd van Abu Ghraib schandaal tot aan de mishulpverlening van de Katrina catastrofe. Dus ik zeg laat Bush de cel delen van Sadam Hoessein!!

otherfool schreef:

Of Bush een goed wereldleider is moeten de geschiedenisboekjes over 50 jaar maar zeggen. Heeft ook niet veel met de kwaliteit van de documentaire te maken lijkt me.

Dit vind ik echt een domme opmerking, vooral als je ziet dat de hele dvd gaat over Bush zijn omgang met zijn positie als wereldleider of in ieder geval leider van een van de machtigste landen ter wereld

avatar van otherfool

otherfool

Je hebt de discussie blijkbaar niet goed gelezen. Er werd min of meer gesteld: 'Bush is een asshole dus alles wat hem in een negatief daglicht stelt (bv deze docu) is goed'. Terwijl dat natuurlijk geen 1-op-1 is. Of ik nu een waanzinnig slechte docu maak over het ultieme kwaad of de ultieme goedheid, het blijft een waanzinnig slechte docu...

M.O.B

ik kan niet weten wat je achteraf "min of meer wilt stellen". Ik zie de tekst die jij hebt opgesteld en ik reageer daarop. Jouw stelling van dat of Bush een goede wereldleider is heeft niks met de kwaliteit van de docu heeft is klinklare onzin. Het heeft er juist alles mee te maken !! Michael M kiest een onderwerp waarmee hij dit soort "bowling for columbineachtige" stijl docus kan maken. Met andere woorden hij plant niets en hij laat zichzelf in het proces meevoeren. De kracht zit dan ook in de wijze waarop hij heen en weer schiet tussen humor,verbazing en woede. Fahrenheit 9/11 is de meest gedistribueerde docu aller tijden. Het heeft de prijs van Cannes gewonnen en het had recht op de oscar destijds volgens een meerderheid van het Amerikaans volk. Kun jij met argumenten komen waarom jij de docu waanzinnig slecht vindt. Of ligt het aan de inhoud van de docu die niet met je eigen opvatttingen strookt. Gezien het lage budget voor deze docu en het enorme commerciele succes kan het niet aan de kwaliteit liggen. Als jij dit wel vindt dan leg ik de nadruk op het 2e deel van je naam.

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Fahrenheit 9/11½ in 2007?

avatar van gotti

In pre-production en Moore is eerst nog bezig met een docu over (ik meen) de farmaseutische industrie, dus dat kan nog wel even duren...

avatar van Miss////

Miss////

Geweldige docu. Een mengeling tussen humor, afgunst, verdriet en 'waarheden'. Schokkende beelden... ik geloof echt dat er meer aan de hand is en heel veel mensen niet willen geloven in een regering dat een doodsenario schetst en regiseert! Schandalig... hopelijk komt er ooit nog een onderzoek.

Dit lijkt me een geweldige film, must see it!

avatar van jack-sparrow

jack-sparrow

prachtige docu over 9/11

ik geef hem 3.5

9/11 is nep is door de amerikaanse overheid zelf gedaan geloof je me niet kijk dan loose change binladen is onschuldig

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Rumsfeld: We know exactly where they are, they are around Tikrit and Bagdad... north, south, east, west...

avatar van x_Roxanne_x

x_Roxanne_x

Ik heb een hekel aan bush en ga dit dan ook zeker niet kijken.

silverfaustx

dan zou juist moeten kijken

mc_killer20 schreef:

avatar van Emirdagli

Emirdagli

silverfaustx schreef:

binladen heeft het zelfs toegegeven deze week dat hij het was...

dat zou jij ook doen als de CIA jouw een paar miljoen bied, kijk maar naar Loosechange 2 hier heb je een link.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Ik heb heel veel interesses in de speelfilms en documentaires over 09/11.

Deze zal dus absoluut geen uitzondering zijn.

avatar van Werwolf

Werwolf

Heel benieuwd wat deze film me zodadelijk gaat brengen. Verwachtingen zijn hooggespannen, en ik hoop dat Michael Moore in deze film meerdere kanten van de kwestie belicht. En of er conspiracys worden toegelicht en onderbouwd. We zullen zien!

Emirdagli schreef:

nl ondertiteldt

wat ze daar laten zien is met gemak teverklaren

die explosies op de baganegrond komt door de kerosine die door de liftschachten naar beneden zijn gegaan en NIET door geplaatste bommen...

dit herrinerd me aan de mensen die de maanlanding niet geloven...

avatar van TimD

TimD

Videorecorder staat aan

avatar van Niqk

Niqk

mijn vuist jeukt nu heel erg.. ik heb echt zin om een hele grote boxbal te kopen.. bush zijn gezicht erop te tekenen en hem helemaal kapot te meppen! URGH!

avatar van aeverhoog

aeverhoog

silverfaustx schreef:

binladen heeft het zelfs toegegeven deze week dat hij het was...

Je gelooft de Westerse media toch niet?

avatar van Montorsi

Montorsi

Emirdagli schreef:

nl ondertiteldt

Ohja, een paar miljoen zal het wel doen voor Binladen. Als je Fahrenheit hebt gekeken weet je maar al te goed uit wat voor familie Bin Laden afkomstig is. Een familie waar ze voor een paar miljoen niet eens hun bed uitkomen.. Laat staan er 5 jaar voor in een grot te gaan zitten.

avatar van aeverhoog

aeverhoog

Moore geeft in ieder geval wel een ander beeld over de 'War on Terror'. De film gaat weinig over 9/11 zelf. Moore maakt aannemelijk dat Bush een minder competente president is (maar beperkt dat niet alleen tot Bush zelf - maar ook de Democraten worden te kijk gezet), dat de media in de VS niet onafhankelijk zijn en dat de rol van de Saoudi wat dubieus is. Er worden vragen gesteld door Moore die er toe doen, maar waar geen passend antwoord op komt. En dat is een plus voor deze docu.

Natuurlijk is deze docu onevenwichtig en partijdig - dat is Moore's stijl. Daar moet je van houden. Ik houd ervan.

aeverhoog schreef:

Moore maakt aannemelijk dat Bush een minder competente president is.

op 1 na...die andere ging dood terwijl die pres. was....

avatar van kiriyama

kiriyama

Objectief kan je het niet noemen maar goed, ik heb me prima vermaakt en daar ging het voor mij ook om, vermaak. Je moet het gewoon niet al te serieus nemen.

3.5* gewoon een geinig filmpje

avatar van otherfool

otherfool

M.O.B schreef:

Of Moore terecht of onterecht Bush aanpakt, is in the eye of the beholder (over 'een goede wereldleider' zijn tenslotte nog wel wat boompjes op te zetten, vandaar mijn opmerking over de geschiedenisboekjes), maar met de kwaliteit van deze film heeft dat echt niks te maken. Zijn research is vaak mager, zijn cijfers manipulatief en zijn montagewerk ronduit leugenachtig. Dat verandert NIET of Bush een heilige is of de satan himself.

Zucht. Begrijpend lezen is een vak. Lees mijn postings nog eens rustig door (vergeet mijn hoge cijfer ook niet over het hoofd te lezen), en kom dan nog maar eens terug. Vergeet ook niet de opmerking van djelle mee te nemen waar ik op reageerde. Veel succes.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

kiriyama schreef:

3.5* gewoon een geinig filmpje

Hoe kun je een film met dergelijke schokkende beelden (eerder gezien of niet) als geinig en goed vermaak ervaren?

avatar van kiriyama

kiriyama

Genoot gewoon van de stevige kritiek op het amerikaanse beleid dat Moore uiten. Het is echt niet zo dat ik graag mensen vermoordt zie worden hoor.

silverfaustx

een mening is nooit objectief...