Fahrenheit 9/11 (2004)
Gesproken taal: Arabisch en Engels
Releasedatum: 22 juli 2004
Plot Fahrenheit 9/11
"Controversy...What Controversy?"
Fahrenheit 9/11 handelt over de vermeende relatie tussen de families van George Bush enerzijds, en de families van Osama bin Laden anderzijds. De film start kort na de controversiële verkiezingsuitslag van november 2000. Al Gore aanvaardde de nederlaag en George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten. We volgen Bush tijdens zijn eerste maanden 'in office' tot aan de dag waarop de Verenigde Staten de zwaarste terroristische aanslagen uit hun geschiedenis meemaken: 11 september? Moore analyseert de periode na de aanslagen: de omverwerping van het Taliban-regime in Afghanistan en Moore neemt vooral de aanzet voor de oorlog in Irak zwaar op de korrel.
Zichzelf
Zichzelf (as Cpl. Abdul Henderson USMC)
Redlop
Alhoewel ik tegen de oorlog in Irak ben en Bush een gevaarlijke manipulatieve en vooral impulsieve man vind...moet je om een genuanceerd beeld te krijgen van Moore ook het stuk van Joost Niemoller in HP/De Tijd lezen. Dat weerlegt alle 'feiten' uit de film.
Als je tenminste een genuanceerd beeld wilt hebben.
En de waarheid ligt ergens in het midden, om maar eens een cliche te gebruiken.
maw, wie enkel deze docu kijkt weet eigenlijk niks meer, aangezien het onderscheid tussen feit en fictie toch niet te maken is adhv wat er te zien is.
Als HP/de tijd iets niet is, is het wel genuanceerd. Evenals Elsevier overigens.
Overigens ben ik maar zeer weinig dingen in de film tegengekomen die niet allang bewezen zijn. Echt geen verzonnen feiten, hoewel de context niet altijd even goed wordt weergegeven, wat ook onmogelijk is binnen zo'n kort tijdsbestek.
Je hoeft echt niks uit deze film met een korreltje zout te nemen.
Dat is waar, ware het niet dat ik al genoeg opiniebladen over deze materie en tevens over de film heb gelezen.
Maw, wie enkel deze docu kijkt weet eigenlijk niks meer, aangezijn het onderscheid tussen feit en fictie toch niet te maken is adhv wat er te zien is.
Oh zeker wel. Mits je je buiten deze film ook een beetje voor het onderwerp interesseert en geen oogkleppen op hebt.
Redlop, is dat stuk waar jij het over hebt toevallig geschreven door Joost Niemoller? Dan weet ik namelijk genoeg.
Okay ... hier gaat ie opnieuw, speciaal voor kapp met highlights (en een kleine typocorrectie) deze keer.
Maw, wie ENKEL deze docu kijkt weet eigenlijk niks meer, aangezien het onderscheid tussen feit en fictie toch niet te maken is adhv wat er te zien is.
Kos: Die 59 (?) 'onwaarheden' van een paar paginas terug waren anders wel genoeg om te kunnen besluiten dat Moore veel en graag vuile spelletjes speelt, en dat wat zout hier zeker op z'n plaats is
Yup, rechtstreeks overgenomen van de buitenlandse media die Moore niet gezind zijn. Niet verwonderlijk aangezien Niemoller te vergelijken is met mensen als Peter Siebelt en Fortuyn-aanhangers.
Deze figuren doen niks anders dan dit soort stukjes schrijven. Die hebben het nog dagelijks over het gevaar van het linkse terrorisme onder aanvoering van Volkert.
Anatolia
Wat ik het meest schokkend vond waren twee Utrechtse Uffen (koormeisjes) achter me in de bios: "(...)En alsof je meteen wegrent uit zo'n klas als je hoort dat er net een aanslag is gepleegd. Dat is toch zielig voor die kindjes!".
Ik vind dit eigenlijk niets eens zo'n domme opmerking. In die scène had ik ook het gevoel dat Moore zich wel erg aanstelde...
Je weet wel meer, alleen is kun je dan de nuance wat moeilijker plaatsen. Misschien is het voor die mensen het startpunt om zich verder te verdiepen in de materie en wat sceptischer tegenover de Amerikaanse nieuwszenders te staan.
silverfaustx
bush had meteen aktie moeten ondernemen en niet uit zn neus moeten vreten in die klas en daar gaat de scene over, zielig voor die kinderen wat dacht je van zielig voor de ppl in de wtc...pfff >_>
Wat had Bush moeten doen dan, z'n Superman pakje aantrekken en voor de WTC toren halt moeten houden om het andere vliegtuig tegen te houden ?
Of hij daar nu 10 minuten blijft zitten of niet, veel kan hij toch niet doen. Ik had zelfs best wel wat medelijden met Bush tijdens die beelden. Hij leek er nogal van aangedaan.
De GeuS
Vind ik persoonlijk niet. Hij is het aanspreekpunt van een Natie; op het moment dat hij hoort dat het land wordt "aangevallen", dan moet hij zijn prioriteiten stellen en zich bij de kindertjes excuseren, en gewoon doen waar hij voor is aangesteld. Dat hij niet weet wat hij moet doen en gewoon door blijft gaan in die klas vind ik gewoon een teken van onmacht....
silverfaustx
en hij dacht kut had ik osama maar moeten oppakken toen die bij me thuis was.... >_>
student-rdam
Ik lees de Elsevier wekelijks en HP/de tijd ook regelmatig, en hoewel zeker Elsevier een vrij rechtse inslag heeft zijn de artikelen in beide weekbladen over het algemeen genuanceerd en goed onderbouwd.
Ik kan iedereen die deze documentaire heeft gezien aanraden het artikel in HP/de tijd te lezen om een beter beeld te krijgen van de wijze waarop Moore manipuleert.
Een verademing om ook nog media te hebben die niet altijd vanuit een links perspectief de feiten belichten, zoals het overgrote deel van de Nederlandse media.
FisherKing
Tuurlijk lopen de schoolboekjes achter. Maar je hoeft maar een beetje om je heen te kijken om dat te constateren. Links/Rechts stamt nog uit de tijd van de USSR dreiging, en uit de tijd dat NL nog verdeeld was in zuilen.
Wat media doen, of behoren te doen, is zoveel mogelijk objectief berichtgeven. Dat doen Elsevier en HP/De tijd (laatst opgezegd vanwege het toenemende Prive-Story gehalte) toch met een paar flinke oogkleppen op. Das in toenemende mate journalistiek die als een blind paard het idiote regeringsoptreden hier, zitten te verdedigen met tenenkrommende artikels. In plaats van nauwkeurige onderzoeksjournalistiek met een groot historisch besef.
Kortom, de media hier is aan het verschralen, verbleken, en alles leidt hier aan een bekende term uit de jaren 70., vertrossing
Safri
Uch...en Vrij Nederland makker. Noem ze dan ook alledrie.
Klopt, ik vind die opiniebladen over het algemeen steeds verder van de waarheid zitten.
Maar ik gaf juist die twee aan omdat zij het voorbeeld zijn van media die als doorgeefluik dienen van die hele Bush leugens en onwaarheden. Dat zijn nota bene de bladen die een paar jaar geleden alle punten waardoor Bush Irak aan zou vallen verdedigden en ondersteunden. Wat destijds natuurlijk al belachelijk was.
En wat doen ze dan nu eindelijk bewezen is dat het puur valse voorwendselen waren,? In plaats van eens bij zichzelf te rade te gaan, besluiten ze om degenen die kritiek op de hele gang van zaken hebben aan te vallen op pietluttige feitjes, terwijl de hele achterliggende gedachte: Een buitenlands Amerikaans beleid dat gericht is ter bevoordeling van de visie van een kleine groep mensen, gewoon waar is.
Ik krijg hier Fok! flashbacks
Menghini
Maar wat Moore dus ook aanvalt is het feit dat de overheid die contacten heeft met die landen, maar wat wil je als jouw economie daar voor een groot deel van afhankelijk is? Moore onderschrijft het als "slecht", maar wat moeten zij anders... Amerika meet altijd met 2 maten en volgens mij Moore maar met één en dat is wel de leukste "maat", maar ik denk dat veel Amerikanen het toch niet geloven: "Amerika is het beste land van de wereld, de nummer 1!" En die blijven altijd met 2 maten meten...
En dan nog dat Bush blijft zitten: ik denk dat het wel een goede keus is. Kun je die kindjes zomaar teleurstellen (die begrijpen toch niet wat er is gebeurd) en daarnaast: volgens mij was Bush daar het veiligst... Bovendien zietie er heel zielig uit: dat doet het volgens mij wel heel erg goed in de media...
Jordy
Ik krijg hier Fok! flashbacks
Laten we de discussie dus maar gewoon bij deze film houden.
De GeuS
Ik mag hopen dat je dit sarcastisch bedoeld....
titan
Een grotere verademing is natuurlijk dat de feiten vanuit een objectief perspectief worden belicht. Dat gezeur over het feit dat de media in Nederland vrijwel geheel links zijn moet maar eens afgelopen zijn, want dat is slechts gebaseerd op een niet-representatief onderzoek van jaaaaren geleden waaruit bleek dat het grootste deel van de ondervraagde Nederlandse journalisten op linkse politieke partijen stemde (wat overigens helemaal niet betekent dat je dan als journalist ook meteen maar niet objectief bent).
Als je op onbevangen wijze de Nederlandse media bekijkt zie je daarin gewoon net zo veel "linkse" als "rechtse" uitingen.
FisherKing
Briljante Docu. Perfect gemonteerd tot een solide document, en met de prachtige muziekscore.
Was niet kapot van BFC maar deze film laat je niet onberoerd. Ben het helemaal met Kos eens verder...

Videoland voegt de geprezen Zweedse film 'Så som i Himmelen' toe aan het aanbod

Tip voor fans van de 'Outlander'-spin-off: de fantasyhitserie 'A Discovery of Witches' op Netflix

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Saturday Night and Sunday Morning
Drama, 1960

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
president van de verenigde statenwar on terrorjihad saudi arabiairaqregeringoorlog9/11oil companyoil war