Fahrenheit 9/11 (2004)
Gesproken taal: Arabisch en Engels
Releasedatum: 22 juli 2004
Plot Fahrenheit 9/11
"Controversy...What Controversy?"
Fahrenheit 9/11 handelt over de vermeende relatie tussen de families van George Bush enerzijds, en de families van Osama bin Laden anderzijds. De film start kort na de controversiële verkiezingsuitslag van november 2000. Al Gore aanvaardde de nederlaag en George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten. We volgen Bush tijdens zijn eerste maanden 'in office' tot aan de dag waarop de Verenigde Staten de zwaarste terroristische aanslagen uit hun geschiedenis meemaken: 11 september? Moore analyseert de periode na de aanslagen: de omverwerping van het Taliban-regime in Afghanistan en Moore neemt vooral de aanzet voor de oorlog in Irak zwaar op de korrel.
Zichzelf
Zichzelf (as Cpl. Abdul Henderson USMC)
pascal83
[off topic] MWX!! Ik wil niet kinderachtig zijn hoor, maar waarom moet je nou minstens 2 grove spelfouten in elk van je berichten plaatsen??? Doe je dat expres of ben je lysdectisch? [off topic]
[off topic]
Je weet ook niet van ophouden, hè ?
Volgens mij zijn er meer mensen die zich irriteren aan die opmerkingen van jou, dan aan andermans spelfouten.
[off topic]
Iemand trouwens al de anti michael moore docu gezien?
GFM
Pascal83... Kijk naar de data, deze post van mij is al eerder geplaatst (29 juni) dan de post bij memorable quotes (30 juni), daarna heb ik me niet meer met deze user bemoeid, dus ik weet wel van ophouden!
Dus ga je met meer boeiender zaken bezighouden voordat je mij onheus bejegent
....
pascal83
Dus ga je met meer boeiender zaken bezighouden voordat je mij onheus bejegent
....
Maar het is niet de eerste keer dat je met een dergelijke opmerking komt, las het ook al in een forumtopic en minstens bij een andere film.
GFM
Heb er bij 1 a 2 films wat van gezegd en ook bij het forum topic, je hebt je research goed gedaan!! Het zal je gerust stemmen dat ik me niet meer met deze meneer zal bemoeien..
Yak
Een verhaal dat natuurlijk de wereld in moet, een president van het machtigste land ter wereld die overduidelijk uit is op zelfverrijking. Puur dit gegeven maakt me woest. Maar ik moet erbij zeggen: iedereen die een beetje nadenkt wist dit al. En dat is waar deze docu wat mij betreft mank op gaat, maar ik kan natuurlijk niet spreken voor de mensen voor wie dit echt een hamerslag in de maagstreek zou zijn.
Het lef van Moore is roemenswaardig. Hij is welbekend als kritische dwarsligger, populair, dé man om groteske misstanden aan de kaak te stellen. Maar wat hij hier aanroert gaat wel echt ongelooflijk ver, en mocht wat hij predikt waarheid zijn (ik heb mijn twijfels, omdat veel van deze documentaire in scene gezet kan zijn) dan heeft hij wel een ongelooflijk kankergezwel in de westerse maatschappij, met Amerika voorop, onder het röntgenapparaat gelegd.
Moore gaat in zijn aantijgingen dit keer heel ver, en hoewel ik zeker wel aanvoel dat er vanalles mis is met de 'Bush administration', met hun buitenlands beleid en met hun eigen gewin, hoop ik toch zeker niet dat het zo ver gaat als wat hier wordt geschetst. Ik laat het nog even bezinken, 3,5* voor een innemende, gedurfde documentaire vooralsnog.
FisherKing
Ik geloof op voorhand dat het waar is. Gelukkig weten wij heel veel dingen niet, het is van alle tijden.
bioscoopzaal
Weer een erg sterke film van Moore, al beperkt hij zijn rol deze keer hoofdzakelijk tot 'onderzoeksjournalist' en staat hij minder op de barricades dan in zijn andere films. Alleen op het einde trekt hij nog eens ouderwets de straat op, maar is er duidelijk niet op uit om makkelijk te scoren.
De controverse rond de film is ook grotendeels terecht, want ik was op sommige momenten echt geschokt door de laksheid van het Amerikaanse bestuur. Of het allemaal de schuld van Bush is, blijft natuurlijk de vraag. Hij is gewoon een oenige sukkel, die zich gemakkelijk laat manipuleren door de 'belangengroepen' die de Amerikaanse economie domineren. En voor hen zelfs ten oorlog trekt.
Zoals gezegd, wat er allemaal van waar is, kan niemand natuurlijk precies zeggen, maar Moore's visie levert zoals gebruikelijk weer een pakkende en uitdagende film op.
4 sterren.
mister blonde
Ik geloof op voorhand dat het waar is.
Ynst
"Michael Moore, de maker van de controversiële film Fahrenheit 9/11, heeft via The Sunday Herald laten weten dat hij het geen probleem vindt dat zijn film illegaal verspreid wordt via internet, zolang er maar niet betaald hoeft te worden voor de illegaal verkregen beelden. Moore is het niet eens met de copyrightwetten op dit gebied en vindt het daarom belangrijker dat de film door veel mensen bekeken wordt dan dat de wetten op dit punt niet overtreden worden. Vanuit Hollywood is niet positief gereageerd op de uitspraken van de filmmaker. Volgens de president van de MPAA, Jack Valenti, ondermijnt Moore hiermee het beleid om piraterij te bestrijden, auteursrechten te beschermen en op die manier de toekomst van de filmmaatschappijen veilig te stellen. Lions Gate, de filmmaatschappij die Fahrenheit 9/11 uitgeeft, heeft laten weten geen plannen te hebben om iets te doen aan het vrije downloaden dat Moore voorstaat. Ook wil de maatschappij geen officieel bericht naar Hollywood sturen."

De GeuS
Ik vond het een erg sterke documantaire; vooral de achterliggende gedachte en belangenverstrengeling van de Bush familie ten opzichte van het "klootjesvolk".
Een echte democratie kun je de VS na het zien van deze beelden/ interviews ook niet meer noemen.
"Ignorance is bliss" zoals zovaak opgaat....
pabostudent
Zeer goede film/docu, laat haarscherp de contrasten tussen waarheid en leugen zien. Ook al is niet alles compleet objectief, toch kun je sommige dingen die je in deze film/docu ziet niet ontkennen.
Esteban
Mijn pro's en contra's tegenover Bush of Moore zijn niet echt doorslaggevend voor het goed of niet goed vinden van deze docu. (voor alle duidelijkheid, hij was goed). Michael Moore slaagt in z'n missie. Hij smijt de onweerlegbare feiten voor je neus en heeft duidelijk iets van 'Deal with it, kijker!'. Hij weet z'n anti-Bush-houding te ondersteunen én te rechtvaardigen. Ook al ben ik niet zooo happig om de manier waarop. De eerste helft van 'F 9/11' leek me eerder een overdosis spot in ware alles-kan-beter-stijl en dat ging me al snel tegensteken. Misschien omdat ik het ietwat goedkoop (tegelijkertijd amusant) vond om op zo'n manier mensen aan te tonen hoe 'dom en slecht' baviaan Bush wel is. Ik besef maar al te goed dat het ergens nodig is om écht elke dweep op aarde bewust te maken van wat er werkelijk gaande is, maar zelf heb ik moeite met zulke propaganda, (want dat is het uiteindelijk) of het nu terecht is of niet. Uiteindelijk doet Moore wat het Bush-front heeft gedaan, hij dramt het er in. Maar goed, de manier waarop is -zaols ik reeds zei- nodig! En daarbovenop weet hij te overtuigen als geen ander. His point is -dankzij de meer serieuzere tweede helft- zo klaar als een klontje en dat is wat telt.
Ik durf er voor wedden dat, eens Moore zo ver is gekomen dat ze in de witte villa niet meer weten wat te doen, de dag komt dat Bush voor de camera kruipt en gericht naar heel de wereld schreeuwt. "You've been Punk'd!"
Opgelost.
Binnenkort volgt 'Michael Moore hates America' van en met Michael Wilson. Wilson geeft Moore op dezelfde wijze een koekje van eigen deeg en tracht een interview met hem te bekomen. De trend is gezet, de documentaire vindt z'n weg naar het massapubliek. Politiek via bioscoopschermen? Moet zéker kunnen, maar persoonlijk sta ik er niet voor aan te schuiven.
Geen punten voor deze 'Fahrenheit 9/11'. Het is een gevatte puur politieke documentaire die z'n slag thuishaalt, maar daarbuiten niets, maar dan echt wel helemaal niets weg heeft van wat je een 'film' zou kunnen noemen. Ik beoordeel films, geen docu's die op 'filmisch' gebied niets waard zijn. De Gouden Palm was dan ook volledig misplaatst imo.
Rujar
Ik denk dat deze film in Amerika toch voor dovemansoren is bestemd.
Of de mensen in Amerika zijn echt zo dom dat ze de film niet eens begrijpen...
mazdalfa
Allereerst @Rujar:
Een meerderheid van de Amerikanen heeft vier jaar geleden NIET voor Bush gestemd, dus ze zijn niet allemaal zo dom als jij meent.
In Fahrenheit 9/11 wordt heel duidelijk wat je kunt bereiken als overheid als je je propagandamachine maar goed zijn werk laat doen. In dat opzicht verschilt de aanpak van Bush nauwelijks van die van de manier waarop Hitler vóór 1939 een groot deel van ons buurvolk wist in te palmen.
En dan de film:
Voor een deel herkauwt Michael Moore in de film punten die hij ook in zijn heerlijke boek "Klauwen af van mijn land!" al aandroeg. Dat maakt de boodschap niet minder indringend.
Natuurlijk is Moore's blik gekleurd, maar dat is die van het pro-Bush kamp natuurlijk ook. Iedereen heeft zijn eigen perceptie van 'de waarheid'.
Als documentaire is het opnieuw een product dat zijn weg zal vinden naar een grote groep mensen. Maar ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat Moore dit keer een veel minder luchtige noot aan zijn film kon toevoegen. Zoals hij dat nog wel deed in Bowling... Die minder relativerende insteek heeft ongetwijfeld te maken met de diepe weerzin die Moore heeft tegen Bush, maar daardoor schiet hij nu ook wel eens door. Persoonlijk ben ik sterk gekant tegen het beleid van Bush, maar er waren momenten in de film dat ik het met de man te doen had. En dat kan nooit Moore's bedoeling zijn geweest.
Het blijft een prima werkstuk, maar Fahrenheit 9/11 maakte op mij wat minder indruk dan Bowling for Columbine.
Sjoerd
Omdat de Amerikanen (en wij indirect ook) doodgegooid worden met Bush propaganda.
Regeringsgezinde nieuwszenders (w.o. CNN) die belangrijk nieuws (/beelden) niet willen tonen omdat het schadelijk zou zijn voor Bush.
Mag razende reporter Moore daar niet tegenin gaan ?!
Alsjeblieft zeg. Ook al is zijn boodschap niet altijd even genuanceerd, een tegengeluid is hartstikke welkom.
Niet op diezelfde manier, want nu maakt ook Moore zich schuldig aan de iets wat hij Bush verwijt. Dat is je eigen glazen ingooien natuurlijk. Ik vind de classificering Frequin van Amerika dan ook wel aardig op zijn plaats in het geval van Moore.
Bloompje
Sinds twee dagen al in de Belgische bioscopen...Ik hoop zo snel mogelijk te gaan kijken.
braambes
ik heb hem gisteren gezien en geef 'maar' 2.5* omdat ik vind dat moore alles in het werk stelt om bush af te breken en het is gewoon niet meer zo geloofwaardig, zelfs al is alles waar, het komt niet zo over
ik vind bush niet nog slechter dan voor de film
Wie film, wat film ?
Misschien komt het omdat Moore weer met dezelfde trucjes als in Bowling komt aanzetten, misschien komt het omdat de wat relativerende en schertsende humor heel wat minder aanwezig is in Fahrenheit 9/11. Misschien was het omdat vele aantijgingen aan Bush's heel goedkoop aanvoelden.
Grootste grap van allemaal is dat Moore een stukje wijdt aan de partijdigheid van de Amerikaanse media ... zou hij z'n eigen film wel bekeken hebben ?
Waar Bowling nog een entertaining kijkstukje was, lijkt alle entertainment (in de breedste zin van het woord dan) weggelaten uit Fahrenheit 9/11. Dit is een docu, geen film. God weet waarom zo'n ding hier op de site moet ... laat staan waarom dit ook maar in aanmerking zou komen om op Cannes getoond te worden. Meer en meer toont Moore z'n gelaat, en hoewel z'n bedoelingen goed zijn, is z'n documentairestijl op z'n minst gezegd bedenkelijk, en vertegenwoordigt hij gewoon een ander ideaal dan z'n subjecten. De taktieken die beiden gebruiken beginnen steeds meer op elkaar te lijken.
Bush is een eikel, Amerika trok Irak binnen voor de olie en alles draaide om geld. Knappe inzichten Mr Moore. 1* voor de militairen die aan het woord gelaten werden.
nice guy eddy
Zielig dat er films gemaakt worden over dingen zoals dit!Dit is gewoon geen film maar een documentaire die weer eens zegt hoe slecht bush wel is ! Ik wil moore wel eens die ongeloffelijke zware taak zien volbrengen
De GeuS
Ik wil moore wel eens die ongeloffelijke zware taak zien volbrengen
Daar gaat de documantaire juist over; een president kan heus wel fouten maken, het gaat Moore juist om de motieven achter de akties van de president, die volgens hem niet helemaal "koosjer" zijn....
braambes
inderdaad als er een iemand op de wereld is die kritiek verdient is het toch wel George W.
maar het is idd wel een makkelijke manier om iemand helemaal door het slijk te halen
Bloompje
Gisteren de film gezien aan de Belgische kust. Leuk dat er nog bioscopen bestaan waar je een film kan gaan zien voor 5euro!
Oke, wat kan ik er over zeggen? Ik heb met verbazing zitten kijken naar al die bewijslast tegen Bush. De helft van die dingen weet je niet eens en dankzij Moore krijg je eens de waarheid tez ien. de film begon erg goed met de samenvatting hoe Bush de verkiezing heeft gewonnen? Hilarisch pijnlijk. Weeral komen mensen aanbod die dingen zeggen voor de camera die geen steek houden. "Burn mother****er burn". Heel pijnlijk. Spijtig dat Blair er niet meer in voorkwam, maarja Moore is dan ook een Amerikaan. Zou er in Engeland een equivalent van Moore rondlopen?
Hoeveel soldaten zouden er nog leven van diegene die Moore heeft geinterviewd??
Ik ben blij dat er zo films gemaakt worden, maar iets minder patriottisch mag natuurlijk.
Een 4,5*
nice guy eddy
dat is jouw mening dat bush kritiek verdient ik respecteer dat maar ik vindt eigelijk dat een bloeddorstige moordlustige tiran zoals saddam ook een beetje kritiek verdient maar dat is niet interresant genoeg natuurlijk
De GeuS
Niet interessant genoeg? Ik zou je aanraden eens wat vaker een krant te lezen, het journaal te kijken om nog maar niet te spreken over alle documantaires die over onze "vriend" saddam zijn verschenen....

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

Saturday Night and Sunday Morning
Drama, 1960

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
president van de verenigde statenwar on terrorjihad saudi arabiairaqregeringoorlog9/11oil companyoil war