• 9.375.198 stemmen

A Simple Plan (1998)

Misdaad / Thriller | 121 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bill Paxton, Billy Bob Thornton en Bridget Fonda

Releasedatum: 18 februari 1999

Plot A Simple Plan

"Sometimes good people do evil things."

Twee broers, de slimme familieman Hank en de simpele Jacob, vinden samen met een vriend een tas met ruim vier miljoen dollar in een neergestort vliegtuig. Ze besluiten het geld te houden als niemand het opeist. Het valt echter lang niet mee om de vondst geheim te houden en voor ze het weten, zijn de drie verwikkeld in geweld, moord en andere zaken.

Jacob Mitchell

FBI Agent Renkins

FBI Agent Freemont

avatar van mandert

mandert

Geweldige film, gewoon kijken..

avatar van paramount

paramount

Sluit ik me helemaal bij aan. Top film!

avatar van The One Ring

The One Ring

Is het mogelijk om tijdens het kijken van deze film niet aan Fargo te denken? De film heeft namelijk wel erg veel overeenkomsten met het meesterwerk van de Coens. Alleen het beste element van Fargo hebben ze vergeten over te nemen: de humor. We krijgen er wat sentiment op het einde voor in de plaats. Daar wordt ik niet wild enthousiast van.

Los gezien van Fargo is dit best een aardige thriller met een paar goede scènes, maar ook met veel onwaarschijnlijke plotwendingen. Daarbij vind ik Billy Bob Thornton net als in Sling Blade weer erg flauw en overdreven acteren. Ben ik de enige die die man niks vind? Vreselijk acteur.

Grappig, vond deze vroeger gevoelig beter dan Fargo. Maar herinner me dit toch ook als een redelijk grappige film. Eens een keertje herzien denk ik.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Verre van grappig deze film. Heel naargeestig juist.

Wel ja, naargeestig is toch ook grappig ? Meer een grijns dan een glimlach, maar daarom niet minder komisch.

avatar van Saving Pvt. Pyle

Saving Pvt. Pyle

The One Ring schreef:

Ik hoop het wel. Hij is een fantastisch acteur. Vooral zijn vertolking in Sling Blade vond ik subtiel. Een overdreven acteur.....

avatar van Purmerend

Purmerend

Geld maakt hier in ieder geval niet gelukkig! Al slaat het hier in sommige scene's wel heel erg ver door. Gewoon een lekker thrillertje: 3,5*

Purmerend schreef:
Geld maakt hier in ieder geval niet gelukkig!

heb ik al vaker gelezen bij deze film, maar dat is niet de strekking van de film. dat is namelijk; hoever zijn gewone mensen bereid te gaan voor veel geld. immers ze hebben dat geld nog niet (te besteden).

als ze het geld in een loterij hadden gewonnen waren ze wellicht heel gelukkig geweest, het gaat erom wat ze ervoor moeten doen om het geld te houden. en daar wordt je in dit geval niet echt gelukkig van

avatar van Purmerend

Purmerend

Je hebt gelijk, het is niet de strekking van de film. Het is van mijn kant alleen een opmerking. Door dat geld komen ze steeds verder in de problemen. Al vind ik het wel een beetje doorslaan maar het is een beetje aangedikt voor de film. En mensen doen een hoop voor geld.

mister blonde

daar heb je dan wel weer gelijk in.

avatar van Dylan Blanker

Dylan Blanker

Een erg mooie, goede en best wel spannende film, met uitstekend realistisch acteerwerk (vooral een goede rol van Billy Bob), en met best wel aangrijpende dramatische gebeurtenissen, waardoor je er behoorlijk in meeleefd. Bovendien mooi gefilmde sneeuwopnames, waardoor de film een hele aparte mysterieuze sfeer vertoond. Verder passende en mysterieuze achtergrondmuziek. Alleen had ik wel iets meer van de film verwacht, qua gebeurtenissen. Ik had verwacht dat er meer in de film zou gebeuren, en dat is wel jammer. Desondanks geef ik de film toch **** (4 sterren), vanwege de fantastische sfeer!

Echt de moeite waard!

avatar van tevelenco

tevelenco

Verrassend goede en spannende thriller.

Met een prachtig verhaal met vele mooie , leuke en dramatische wendingen.

En prima akteerprestaties van de gehele cast.

Erg mooi in beeld gebracht waartoe mensen allemaal in staat zijn als het om geld gaat.

Echt een aanrader !!

avatar van sjoerd148

sjoerd148

Goede en spannende film. Geld maakt (in dit geval) zeker niet gelukkig!

Gewoon kijken.

avatar van HeatWave

HeatWave

Geld maakt niet gelukkig, net zoals het spreekwoord zegt. Dit was ook het eerste waaraan ik dacht toen ik deze film zag zoals meerdere MoMe gebruikers ook al gemeld hebben. Mocht ik ooit op zo'n manier een hoop geld vinden dan blijf ik toch maar liever een arme sloeber. Maar om nog even op deze film terug te komen dit vind ik gewoon een wereld film.

avatar van HeatWave

HeatWave

p.s. ik moet er toch nog even aan toe voegen dat ik geen arme sloeber ben voordat mensen dit straks gaan denken en medelijden krijgen, maar ik zou dit nog liever zijn dan veel geld vinden en dan het zelfde lot ondergaan als de hoofdrolspelers in deze film.

Dit nog even ter verduidelijking.

HeatWave schreef:

Geld maakt niet gelukkig,

nog steeds niet de strekking van de film. het gaat erom wat ze ervoor moeten doen, wat niet gelukkig maakt. wanneer ze het geld uit een erfenis hadden gekregen waren ze wellicht heel gelukkig geweest.

avatar van Jorick

Jorick

A Simple Plan vond ik een mooie en sterke thriller. Erg goed acteerwerk, met name door Thornton. De film heeft inderdaad overeenkomsten met Fargo. Verder bevat de film enkele mooie en redelijk spannende plotwendingen, maar sommige waren in mijn ogen weer minder realistisch. Voor de rest heb ik me erg goed weten te vermaken bij deze sfeervolle film.

avatar van Waku

Waku

Geniale en verrassende film.

Sterke acteerprestaties en apart verhaal.

Deze ook maar een keer herzien.

Ben het eens met mister blonde dat "geld maakt niet geluk" weinig te doen heeft met deze film. Dat geld achterhouden en een verbond aangaan met een dronkaard en een verstandelijk achtergestelde broer niet gelukkig maakt lijkt er meer op, maar dat is verder ook redelijk logisch lijkt me.

A Simple Plan blijf ik ietwat uniek vinden. Het heeft de structuur van een zwarte komedie. Een geheim aan het begin van de film, waarna de situatie blijft escaleren en er steeds meer wantrouwen gaat heersen. Aan dat hele gegeven stoor ik me dus ook helemaal niet. Daarnaast is de uitwerking, voornamelijk de sfeer, wel heel wat naargeestiger inderdaad. Toch valt er best af en toe nog wat af te lachen vind ik. Uiteindelijk vind ik deze film dan ook een dikke streep beter dan Fargo.

BBT speelt inderdaad weer leuk, maar wat weer opvalt is hoe vaak mensen meer onder de indruk zijn van typetjes. Persoonlijk vond ik Bill Paxton minstens even goed, maar in een veel moeilijkere rol. Maar iedereen doet het meer dan behoorlijk in deze film.

Fijn sfeertje vooral. Rustig, chill, naargeestig en bij momenten ook grappig. Het einde is daarbij erg sterk en zelfs aangrijpend, weinig aan te merken dus op dit filmpje. Niet meteen het type film waar ik lyrisch over ben, maar verder erg sterk.

4 verdiende *

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Speelt Billy Bob Thornton wel een typetje? Als je een geestelijk achtergesteld personage speelt is dat niet meteen waar natuurlijk. Ik vond hem toch wel een mens van vlees en bloed.

Typetje is misschien wat negatief uitgedrukt, maar zijn personage wordt wel grotendeels bepaald door enkele uitzonderlijkheden vind. BBT doet zeker z'n best om z'n personage meer te maken dan alleen maar een paar karaktertrekken en slaagt daar ook in.

Toch valt het mij op dat er veel gekeken wordt naar speciale personen wanneer het gaat over sterk acteerwerk. Zoals ik al zei, ik vond Paxton's taak veel moeilijker.

avatar van arkadi

arkadi

Het moraal van het verhaal kon ik wel waarderen en de acteerprestaties zijn meer dan ok maar op den duur vond ik het wel een beetje over de top gaan met het verhaal.

Wel 2 uur vermaakt.

avatar van Eigenwijs

Eigenwijs

Bij vlagen hele sterk film. Thorton komt als "Jacob" overtuigend over als simpele ziel, en afgezien van het kunstgebitje valt er niets op aan te merken: Sommige mensen zijn denk ik gewoon echt het ene moment zo naief en wereldvreemd als maar zijn kan, om dan ineens weer zo scherp als een stanleymes uit de hoek te komen.

Zoals bijv. de opmerking over de dood c.q. zelfmoord van hun vader, en ook de conversatie bij Lou Chambers thuis waar die beide keren zijn "slimmere" oude broer Hank (bill paxton) schijnt te verloochenen maar toch net niet. Op de juiste momenten weet ie wel wat er van em verwacht wordt. Dat wordt meesterlijk geacteerd door Thorton.

Bridget Fonda is niet slecht op dreef als in eerste instantie moralistische huisvrouw, om daarna als een blad aan een boom om te slaan als een sluwe geldwolf die ze alle 4 op een rijtje heeft. Perfect tegenwicht van de soms wel wat aangezette mannelijke blindheid hier.

Goed acteerwerk, mooie landschappen, het plot was voorspelbaar maar dat was ook niet waar het om ging in deze op de wet van murphy gebaseerd film.

avatar van Haaf

Haaf

Een film met 'echte' mensen, daarom naar mijn smaak interessanter dan 'n doorsnee thriller.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Leuke film die niet alleen qua decors wat wegheeft van Fargo. Ook hier weer een misdaadverhaaltje verweven met zwarte humor. Het script met zijn plotwendingen sprak mij erg aan. De film ademt een realistische sfeer uit van gewone mensen die in de problemen komen doordat ze elkaar niet vertrouwen. Bridget Fonda speelde haar rol erg goed. Ze was best grappig op een vreemde manier. Maar ook Jacob speelde voortreffelijk. Wat had hij het moeilijk, zo tussen 2 vuren in. 4*

avatar van Jus-T

Jus-T

3 sterren voor wat aardige plotwendingen.

Vond het verder een rommelig filmpje waarin veel domme keuzes worden gemaakt. Tevens worden er erg gemakkelijk lijnen in het verhaal uitgestippeld, die m.i. simpelweg niet kunnen. De broer van een gezochte vent die zomaar ineens bij de FBI werkt zonder een badge te hebben?! Paxton die los mag rondlopen in een FBI kantoor waar allerlei wapens voor het oprapen liggen?! Paxton die volledig z'n gang kan gaan in 't vliegtuig, omdat meneer Broer hem alle tijd geeft in een afgesloten ruimte?! Enfin, meer van dit soort 'dingen'.

De film is onderhoudend, maar verre van sterk. De 3 sterren die ik geef, zijn wellicht wat te veel. Maar vooruit, Thornton doet 't leuk en het verhaal is qua concept leuk opgezet.

3 sterren dus.

avatar van BraMovie

BraMovie

In het begin zag de film er wat nep uit... bij het kerkhof leek de verte wel heel erg op een foto en de vallende sneeuw erg geanimeerd. Maar gelukkig was dit alleen in de 1e fase van het verhaal, want daarna was het allemaal mooi en realistisch. Even ter informatie: Het speelt zich af in de winter en er ligt een dik pak sneeuw.
Zelfs als iemand begon te praten zag je wolkjes uit z'n mond komen !

Verder naar de inhoud: fantastisch verhaal!! Ook een fantastisch moraal! "Geld maakt niet gelukkig"

Alleen bepaalde dingetjes verliepen misschien wat te toevallig of onrealistisch... maar daar kijk ik doorheen, heb de hele film met spanning lopen kijken en dan zijn die reclameblokken tussendoor heeeel vervelend

****1/2

avatar van KrisV

KrisV

BraMovie schreef:
Ook een fantastisch moraal! "Geld maakt niet gelukkig"

De zoveelste keer dat iemand deze moraal uit de film haalt, terwijl het gewoon niet klopt. Ze hebben nl. nooit echt geld, en weten dus niet of geld al dan niet gelukkig maakt.

Ik denk dat die uitdrukking op meer slaat dan enkel heb hebben van geld. Ook het 'verlangen' naar en de 'opofferingen voor'.

Al ben ik het er verder ook niet zo mee eens dat dit nu de moraal van de film is, noch met de stelling zelf.