• 9.377.700 stemmen

A Simple Plan (1998)

Misdaad / Thriller | 121 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bill Paxton, Billy Bob Thornton en Bridget Fonda

Releasedatum: 18 februari 1999

Plot A Simple Plan

"Sometimes good people do evil things."

Twee broers, de slimme familieman Hank en de simpele Jacob, vinden samen met een vriend een tas met ruim vier miljoen dollar in een neergestort vliegtuig. Ze besluiten het geld te houden als niemand het opeist. Het valt echter lang niet mee om de vondst geheim te houden en voor ze het weten, zijn de drie verwikkeld in geweld, moord en andere zaken.

Jacob Mitchell

FBI Agent Freemont

avatar van predator

predator

• 1953 stemmen

Knap verhaal over hoe dingen kunnen gaan als er iets onverwachts gebeurd in een groep. Je zit idd de hele tijd te bedenken, wat zou ik doen. Verder sterk gespeeld door alle 4 de hoofdpersonen.

avatar van argus

argus

Jus-T schreef:
.....
Vond het verder een rommelig filmpje waarin veel domme keuzes worden gemaakt. Tevens worden er erg gemakkelijk lijnen in het verhaal uitgestippeld, die m.i. simpelweg niet kunnen. De broer van een gezochte vent die zomaar ineens bij de FBI werkt zonder een badge te hebben?! Paxton die los mag rondlopen in een FBI kantoor waar allerlei wapens voor het oprapen liggen?! Paxton die volledig z'n gang kan gaan in 't vliegtuig, omdat meneer Broer hem alle tijd geeft in een afgesloten ruimte?!...

Er zitten inderdaad wat merkwaardige plot-gebeurtenissen in de film zoals Jus-T al opmerkte.
De sterkte van de film ligt dan ook wat mij betreft in de goede acteerprestaties die een groot deel van de cast levert. 3*

avatar van 606

heel mooi verhaal die erg goed wordt geacteerd.

naar het einde is het zielig.

4,5 ster

avatar van appollonia

appollonia

Het is al heel erg lang geleden dat ik deze film gezien heb. Toen vond ik hem geweldig. Misschien nog maar eens kijken vannacht.

Ook herinner ik me nog wel dat ik de cast heel goed vond acteren.

Ach ja, het liep niet zo goed af als ik me dat goed herinner maar zo'n aktie en met zulke naievelingen.....je kon er vanaf de vondst op wachten.

avatar van Jimmy009

Jimmy009

Een film vol goede acteurs! Film was spannend maar ik vond het einde wel wat droevig. 3.5*

avatar van Protonpusher

Protonpusher

schitterend...kan er niet minder over zeggen..

die billy bob...wat een acteer prestatie...

ik heb deze film gelijk gekocht...beter kan je niet hebben

voel de sneeuw in je schoenen..

de kou pakt je in deze film...echt super goed.

avatar van morreke

morreke

moet deze ook eens gaan kopen voor in mijn collectie. Geniale film. had hem destijds een 4 gegeven. Misschien nog een halfje bij na herziening, het is lange tijd geleden dat ik nog zo'n leuke gezien heb.

avatar van Usual Suspect

Usual Suspect

Geweldige film!

De film laat goed zien wat geld met mensen kan doen.

Verder laat de topcast geweldig acteerwerk zien.

De omgeving doet sterk denken aan Fargo, maar de film staat geheel op zich zelf.

4****

avatar van orginaliteit

orginaliteit

ik vond hem kei goed maar heb het einde niet kunnen zien , das wel jammer maar ik ga hem wel is huren

avatar van morreke

morreke

halfje bij van mijn kant. 4.5 *

avatar van tonniedorrie

tonniedorrie

Hele goede film ik wist het meteen toen ik de titel las , ga hem vanavond weer kijken hij komt op net 5 ook een hele goeie cast

daarom een 4,5

avatar van sju

sju

Film is oké, mooi uitgangspunt en een prima rol van Billy Bob Thornton. Maar ik heb ook mijn kritiek, voornamelijk vanuit de rol van Bridget Fonda. Hoewel ze wel goed speelt, voelt haar beslissingen en hoe ze met het handelen van haar echtgenoot omgaat, nogal onrealistisch aan. Andere zwak punt vond ik het einde waar Hank zijn broer op diens aandringen doodschiet. Ik had echt een gevoel van: 'mensen waar slaat dit nou op? Toch totaal onnodige beslissing?' En het pakte mij ook niet echt...
Maar overwegend een goed gevoel tijdens en na het kijken. Dikke 3*

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Onverwacht sterke film!

Bij deze film had ik vaak mijn twijfels bij het lezen van nieuwe rescensies. Steeds als ik er weer eens een las dacht ik van: ja dit is wel een goede film. Maar steeds kwam ook weer die twijfel of de soort film mij wel aan zou staan.

Nou zag ik gisteren dat ie weer eens op tv kwam, dus heb ik het er eindelijk maar eens op gewaagd.

En wat blijkt?! Hij is me uitermate goed bevallen! Het verhaal, de locatie en de acteurs zijn absoluut uitstekend te noemen.
De personages zijn boeiend en worden allen goed in het verhaal betrokken. Al was de rol van Thornton meer dan uitstekend, zijn personage werd me niet helemaal duidelijk. Was hij nou niet helemaal 100% of was ie gewoon wat simpel. Was niet storend, maar voor de manier waarop ik naar zijn personage kijk is het wel handig als je hem een beetje kan doorgronden.

Het verhaal zat, wat mij betreft, fenominaal in elkaar. Zeker als op het einde blijkt dat Paxton, achteraf, zijn broer Thornton onnodig heeft dood geschoten. Ook al was dat misschien al een wat vreemde beslissing van Thornton om zich dood te laten schieten. Als je ziet dat Paxton en Fonda op het einde van de film net zover zijn als op het begin van de film, laat goed zien wat zoveel geld met een mens kan doen en hoe een mens kan veranderen. Zeker de verandering van Paxton is uiteraard opmerkelijk te noemen.

Zo ben ik, na de film gezien te hebben, zeer tevreden over deze film.

4,5 ster

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Heerlijke paranoia-thriller die wel wat weg heeft van Fargo maar gelukkig ook genoeg nieuws te bieden heeft. Sterke punten zijn de ontwikkelingen die de broers doormaken, met name Jacob voor wie het eigenlijk allemaal te hoog gegrepen is, alsmede de ironie dat alle doden uiteindelijk voor niets geweest zijn .

avatar van Betamax

Betamax

Prima film, verhaal met eel wendingen.

Prachtig acteer werk van B. B. Thornton als bezitter van een klein denkraam.

En dan al die sneeuw!

Ik vindt het verhaal heel goed. Het is een zeer aangename film maar toch krijgt ie maar drie sterren omdat het op sommige momenten te slecht gefaked is en omdat de acteerprestaties niet altijd even goed zijn. Het deed mij denken aan de Coen Brothers die het zelfde genre films maken, net zoals Mr_White hierboven al zei

klute89

Dit is echt een prachtige en spannende film , en de winterachtergronden werken ook heel goed mee, en het einde is bijzonder treurig maar eigenlijk begint die treurigheid al, als de mannen het geld vinden, dan gaat het bergafwaarts.

klute89

Eigenlijk is Bridget Fonda het kwaad in de film, zij sleept de mannen in de ondergang, zij is diegene die graag het geld wil houden.

Het is een treurig verhaal, maar verdomd goed gefilmd!

avatar van Spetie

Mooie film, die qua setting in de sneeuw inderdaad aan Fargo doet denken, maar daar houdt het dan ook wel mee op wat mij betreft.

A Simple plan is een heerlijke film om naar te kijken. Gewone mensen, die vanwege een grote som geld ineens rare beslissingen gaan nemen, waardoor alles uiteindelijk totaal uit de hand loopt. De film heeft een aantal goede plotwendingen en bevat zelfs wat zwarte humor. Ik was vooral onder de indruk van BB Thornton, die een zeer goede rol neerzet als simpele broer. Ook de andere acteurs doen het verder trouwens prima. Na de film denk je als het ware na over wat je zelf in zo'n situatie zou doen.

Dikke 4,0* in ieder geval

klute89

Ik heb de film vandaag nog maar eens gekeken, en het is echt een ijzersterke film en bevat absoluut geen hollywood gewauwel. het is een ingetogen thriller afspelend in een prachtige omgeving en de acteurs zijn top! En het verhaal zit mooi in elkaar met een bijzonder tragisch en confronterend einde

Spetie schreef:

Dikke 4,0* in ieder geval

ja Billy Bob Thornton acteert echt geweldig, ik vind dat deze film toch oprecht een meesterwerk genoemd mag worden!

klute89 schreef:

Meesterwerk is net iets te hoog gegrepen vind ik zelf. Maar een goede film is het zeer zeker.

klute89

Okee, okee je hebt gelijk meesterwerk is een beetje een groot woord, maar wat dacht je van meesterwerkje!

avatar van Spetie

Vooruit dan we zijn het eens!

toppie!

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Een spannende, beklemmende film die wel behoorlijk frustrerend is door domme keuzes die door de personages worden gemaakt. Dit komt natuurlijk vooral doordat van de drie hoofdpersonen eentje een beetje slim is, eentje een boerenlul en de derde een halve gare. Je voelt de opeenstapeling van problemen aankomen. Dat haalt toch een beetje de film onderuit, er zit bijna niemand in de film waar je je echt mee kan identificeren. Toch prima vermaak, vooral omdat het het soort film is waarbij het verhaal alle kanten opkan.

3.5 sterren

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Lijkt trouwens sterk op Fargo en The Big White. Qua sfeer, qua plot en vooral qua sneeuw De film gaf soms ook wel een beetje het gevoel van No Country for Old Men (al vind ik die wel veruit de beste van de vier).

avatar van cambal

cambal

Sympathieke film met een schitterend verhaal en een uitblinkende billy bob thornton . Sam Raimi wijkt af van geijkte horror pad , en met verve.

avatar van Gert P

Gert P

Alweer zo'n mooie en spannende thriller die goed opgebouwd is.

avatar van Zinema

Spannende thriller met goede vertolkingen, de broodnodige twists en een mooie sfeer. Erg vermakelijk en zeer goed.