• 9.375.048 stemmen

A Simple Plan (1998)

Misdaad / Thriller | 121 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Duitsland / Frankrijk / Japan

Geregisseerd door: Sam Raimi

Met onder meer: Bill Paxton, Billy Bob Thornton en Bridget Fonda

Releasedatum: 18 februari 1999

Plot A Simple Plan

"Sometimes good people do evil things."

Twee broers, de slimme familieman Hank en de simpele Jacob, vinden samen met een vriend een tas met ruim vier miljoen dollar in een neergestort vliegtuig. Ze besluiten het geld te houden als niemand het opeist. Het valt echter lang niet mee om de vondst geheim te houden en voor ze het weten, zijn de drie verwikkeld in geweld, moord en andere zaken.

Jacob Mitchell

FBI Agent Freemont

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

Willem-Jan schreef:

Ik liet het i.e.g. niet liggen. Ik kocht een vliegticket en was AJOO! BOEIEND! In het buitenland had je het zo in bundeltjes in kunnen ruilen tegen euro's whatsoever.

Wees toch niet zo naief. In de eerste plaats zit je al met de douane, wat een behoorlijk risico met zich mee brengt. Vervolgens moet je ermee naar een bank toe; als het geld gestolen is bij een bankoverval zijn mogelijk de nummers van de biljetten nog bekend en wordt je ter plekke gearresteerd. Natuurlijk kun je ook naar een of ander Zuid-Amerikaans land gaan (vanuit Amerikaans perspectief geredeneerd), waar de banken waarschijnlijk geen gegevens uitwisselen met Amerikaanse justitie, maar dan loop je weer een groot risico beroofd te worden als je met een tas met geld over straat loopt (in rijke landen is dat ook mogelijk natuurlijk, maar dan val je minder op).

Maar zelfs als het je allemaal lukt om langs douane te komen en het geld in te ruilen voor een andere valuta (wat an sich nog verre van onmogelijk is), dan nog kun je het geld niet gaan uitgeven; als je opvallend grote bedragen uitgeeft t.o.v. je salaris komt de fiscus langs (zwartwerkcontrole) en heb je alsnog een probleem. Dus laat die tas nou maar gewoon liggen; wordt je een stuk gelukkiger mee.

avatar van Macmanus

Macmanus

of een beetje pakken

avatar van steven36

steven36

het aloude verhaal in een modern jasje maar wel een hele mooie jas.

avatar van donnie B.

donnie B.

steven36 schreef:

het aloude verhaal in een modern jasje maar wel een hele mooie jas.

Precies. kijk alles is tegenwoordig al bedacht en verfilmd dus is originaliteit soms ver te zoeken. Dat maakt het dan des te ingewikkelder om een boeiende film te maken. En Dat is bij deze zeer zeker gelukt!! 4*

avatar van Fabrice

Fabrice

Waar kan ik m nog bestellen ?

avatar van Clover

Clover

A simple plan voert je mee in een simpel plan van 2 simpele en 1 'gearriveerde' man. Continue worden er keuzes gemaakt om een simpel plan alsnog te laten slagen.

Ik betrapte mezelf erop dat ik bij ieder nieuw plannetje zelf ook een afweging maakte of het 'goed' of 'slecht' was. Eigenlijk gaat het in deze film om normen en waarden. Keuzes in het leven die, naar vermoeden, soms slecht zijn, maar best goed te praten. Echter de finale laat zien dat je je soms mee laat slepen met een situatie waarin achteraf blijkt dat alle keuzes slecht zijn geweest. Er is geen weg meer terug...

Ik bleef achter met een kater, niet omdat de film niet deugde, maar omdat je de hoofdrolspelers redelijk kan volgen in de keuzes die ze maken. Het einde is echter onovertroffen, de keuze die dan gemaakt wordt laat zien hoe machteloos een man kan staan.

Ik noem in het begin van mijn recensie 3 mannen. Echter, de vrouw van de 'gearriveerde' man lijkt uiteindelijk, op de achtergrond, de hoofdrol te hebben.

avatar van martijn77

martijn77

een simpel plan om gewoon een hele goede film te maken pakt soms verbazingwekkend goed uit. Zo ook in dit geval.

4,5 sterren.

simpel maar goed

avatar van danuz

danuz

A simple plan is een simpele film die steeds verder word uitgebreid. Op het begin lijkt het allemaal zo makkelijk, maar al snel word je meegesleurd in een neerwaartse spiraal. Af en toe lijkt het goed te gaan, maar toch is er elke keer weer iets wat alles verneukt. Ik vond de film echt geweldig tot en met het deel waar Jou(schrijf je dat zo), iig die vriend van Jacob, word neergeschoten .
Daarna word het verhaal soms wel een beetje te absurd ofzo en had ik er een beetje genoeg van. Maar daarentegen was het einde weer subliem en bleef de film me wel boeien

avatar van pardalis

pardalis

Heb deze in de cinema gezien ! goeie film als je het mij vraagt. Ik vergelijk deze graag met das experiment. Zo zie je maar hoe je gedrag kan veranderen als er heel wat op het spel staat !

avatar van mr TB

mr TB

Een artistieke verfilming over hebzucht ,geld,financiele problemen, verraad, en als laatse Moord. Knappe scenario met een tintje originaliteit, Billy bob thornton speelt Bill paxtons niet zo nuchtere broer, wat af en toe leidt voor prikkels voor mijn lachspieren. Goeie acteerwerk van Bridget fonda als bill paxtons zwangere vrouw. mooi gemaakte mysterie spanning film wat geen overdreven fictie bevat wat ne zo goed uitpakt voor de film en zorgt dat je je amusseert en het belangerijkste dat je je ervan bewust bent wat Geld met mensen kan laten doen.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Kan je je tekstjes echt niet wat beter structureren? Zoals het er nu staat leidt het af en toe behoorlijk voor prikkels voor mijn lachspieren.

avatar van mr TB

mr TB

bioscoopzaal schreef:

Ik zal het proberen bedankt voor jullie reactie

avatar van gemaster

gemaster

Wat een goede, naargeestige, on-Amerikaanse film is dit zeg. Erg goed acteerwerk en een lekker spannend verhaal. Zoals al werd opgemerkt, inderdaad de ultieme wet van Murphy film. 4 sterren.

avatar van ericck

ericck

De producent is Scandinavisch, en dat zie je zeker in deze film. Typische treurige plattelandsomgeving. Familiebanden zijn een belangrijk thema: ook de 'gekke broer' (zie Mifunes Sidste Sang) zit er weer. Ik herken ook elementen van Festen: het verhaal begint rustig maar uiteindelijk loopt het toch weer compleet uit de hand.

Onderhoudende film! 3,5*

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Extreem goede film van een extreem goede regisseur met een extreem goede cast. Eén van de beste films die ik ooit heb gezien. De film grijpt je van begin af aan en laat je niet meer los.

'A Simple Plan' wordt vaak vergeleken met 'Fargo', maar aangezien ik de laatste nog niet gezien heb, kan ik niet zeggen welke nou echt beter is. Maar om 'A Simple Plan' te overtreffen is een heel karwei. > 4.5*

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik snap die vergelijking niet. Fargo is meer een komedie en dit is veel meer een thriller. Sfeer is echt totáál anders.

avatar van Leno

Leno

Die vergelijking wordt gemaakt omdat beide films zich in een sneeuwige omgeving afspelen. Verder totaal niet vergelijkbaar.

avatar van frosty

frosty

onderschatte film die idd vaak, onterecht, in één adem wordt genoemd met Fargo

Ik vond het een prima film dus van mij 4*

vanavond op VT4 om 22H40

avatar van silhoupin

silhoupin

Zeer goede film en tevens sam raimi's beste werk. Zeer dramatisch en emotioneel, maar ook spannend. tegen het einde kreeg hij iets van een dramathriller, in hetbegin was het meer een gewoon drama, zeer goed gedaan wel. mooi gespeeld van de hele cast. Een rare sfeer draagt de film wel met zich mee, en dat maakt hem ook speciaal. ik geef hem 4 sterren, dacht hem eerst een 3,5 te geven maar hij is meer waard.

avatar van 007

leuk drama dat toch niet heel de tijd kon boeien. Er werd wel uitstekend geacteerd maar het camerawerk was te standaart, niet erg speciaal dus. Het was een interesant verhaal dat zich tevens erg interesant ontwikkelde. Het einde vond ik erg goed, en je zag het helemaal niet aankomen, maar het was misschien wel iets te ongeloofwaardig.

3,5 sterren voor dit filmpje waar ik toch wel iets meer van verwachtte.

Yekezzez schreef:

De titel en het gegeven plot nemen overigens gigantisch veel van de spanning weg.

dit begrijp ik niet een simpel plan, dat zegt toch niet over de afloop van het verhaal

ondertussen heb ik deze nog eens herzien, blijft genieten ... 4 sterren gaf ik destijds, soms denk ik er een halfje te moeten bijdoen

avatar van ~Burner~

~Burner~

Goede film, eigenlijk ook enigzins met een boodschap;)

Best aardige film.
Waar ik me wel aan stoorde is dat alles nogal ongeloofwaardig overkomt.
Een man wordt vermoord en de vrouw van Hank lijkt dat maar weinig te deren.Vreemd als je niet anders gewend bent dan een burgelijk leventje in een saai winterdorpje.
Die broer van de piloot uit het vliegtuigje kan zich zonder problemen voor kon doen als FBI
Meestal geeft het niet dat het een beetje onwaarschijnlijk lijkt.
Deze film echter pretendeert toch wel een beetje als realistisch gezien te worden.
Ook had dit verhaal een half uur korter mogen duren.
3, 3 sterren.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

93.9 schreef:

Een man wordt vermoord en de vrouw van Hank lijkt dat maar weinig te deren..

Geld! Heel erg veel geld!

93.9

Van mensen die toch al met louche zaakjes bezig zijn kun je daar mee weg komen.
Maar die Hank was aan het begin van de film zo duidelijk correct en moreel.Laten we aannemen dat hij, zoals ie helemaal aan het begin van de film dacht en deed, representatief is voor hoe hij in het leven staat.
Dan staat een moord plegen door je man zo ver van je af.
Ook al gaat het dan om zo veel geld, lichtelijk hysterisch had ze wel mogen worden.

avatar van mister blonde

mister blonde

93.9 schreef:

die ontwikkeling en dat contrast staat centraal in deze film. de film stelt dat zelfs de meest rechtschapen man, om gaat voor geld en zelfs zijn hand voor moord niet omdraait, wanneer het om zoveel gaat.
misschien is dat in het echt anders (zou je over kunnen discussiëren), maar dat is wel het uitgangspunt (bewust) van deze film. 'Sometimes good people do evil things'

93.9

Okee, dan is dat een zeer effectieve manier om iets in een film duidelijk te maken.

Van het ene op het andere uur een moordenaar als man voor een hele smak geld.

In het echt zie ik dat niet zo snel gebeuren.

avatar van zoutzak

zoutzak

vermakelijke film, de setting doet je idd aan fargo denken.

Verder niet echt geloofwaardig verhaal, worse to worst, maar zoals gezegd wel vermakelijk.