• 9.376.921 stemmen

Geregisseerd door: Barry Levinson

Met onder meer: Dustin Hoffman, Sharon Stone en Samuel L. Jackson

Releasedatum: 2 april 1998

Plot Sphere

"Terror can fill any space."

De Amerikaanse zeemacht stuit op de bodem van de Stille Oceaan op een mysterieus ruimteschip dat meer dan 300 jaar geleden is neergestort. Psycholoog Norman Goodman, de wiskundige Harry Adams, biochemicus Beth Halperin en astrofysicus Ted Fielding, die deel uitmaken van een gouvernementele missie, krijgen de opdracht de vreemde structuur van het wrak te bestuderen. Onder leiding van Harold C. Barnes daalt de groep wetenschappers af in de oceaan waar zijn een vreemde ontdekking doen. Ze vinden een reusachtige gouden bal die alles weerspiegelt behalve mensen, en een computer. Deze geeft aan dat het gaat om een Amerikaanse ontdekking uit het jaar 2048.

Dr. Norman Goodman

Helicopter Pilot

O.S.S.A. Instructor

avatar van ultimate_roeltje

ultimate_roeltje

Ik weet nog wel dat deze film jarenlang (maar ook jaren geleden) een van mijn favorieten films was. Dat was welliswaar voordat ik een filmfan was, maar toch...

Ik heb 'm laatst weer eens gezien, al dan niet voor de nostalgie, en ik moet zeggen. Zo'n slechte smaak had ik nog niet vroeger. Nog steeds een zeer goede film. Hij is allang uit mijn top 10 getrapt, maar ik vind m nog steeds vet

avatar van Legan

Legan

Gezien de cast en budget zou je best meer mogen verwachten dan de uiteindelijke film geeft. De opbouw is prima en het verhaal biedt voldoende uitgangspunten voor spanning. Qua effecten, vermaak en sfeer best aardig, hoewel het op en neer gaat als 'n jojo. Alleen met een ongeinspireerde cast (op Jackson na), ééndimensionale personages, slappe dialogen en een climax welke eerder een anti-climax bleek, is de film toch een teleurstelling. Al met al prefereer is het boek duizendmaal meer.

avatar van revengeyo

revengeyo

Vind hem echt super goed!

precies mijn smaak. Erg mysterieus!

Vermakelijk filmpje.

avatar van Phoebe318

Phoebe318

Heb me prima vermaakt met deze film.

Geen topfilm, maar wat mijn betreft wel voor herhaling vatbaar

*3.5

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Best een geinig filmpje, eigenlijk. Toegegeven, hoogstaand wordt het nergens en je moet even je best doen om door die idiote dialogen heen te kijken, maar dan wil Sphere nog best amuseren. Paar leuke creaties en goed in elkaar gedraaide scènes; vooral de aanval van die kwallen was sterk. De acteurs spelen allemaal duidelijk op de automatische piloot, maar gelukkig eist een film als dit geen briljante oscarwaardige optredens. Wél belangrijk is een degelijk einde en dat mist Sphere dan weer wel. Wat een idioot en totaal belachelijk slot. Maar hoe dan ook, de rest was best te doen, zo tussendoor.

avatar van syntagma

syntagma

Heb het boek met veel plezier gelezen, Michael Chrichton is (was) een van mijn favoriete schrijvers. Helaas is hij overleden. Heb de film in het verleden al eens gezien, en nu nog maar een keer bekeken. Is nog steeds prima te kijken, de film is niet enorm gedateerd ofzo. Goede cast, mysterieus sfeertje. Ik kan me even niet voor de geest halen of de film nu erg afwijkt van het boek, maar ik denk niet dat het helemaal hetzelfde is. In het boek wordt alles natuurlijk ook veel meer uitgewerkt. Anyway, nog steeds een goeie film met spanning en best mooie effecten. Hij duurt ook best lang.

3,5 Sterren.

Trouwens, de mensen die vinden dat het een vage film is en totaal mislukt: lees het boek. Dan zul je zien dat er wel een intelligent verhaal achter zit, maar misschien komt dit niet zo uit de verf in de film.

avatar van tn2543

tn2543

Ik vind dat deze film wel een hele lage rating heeft. Deze film wordt naar mijn mening toch wat onderschat.

Ik vond het verhaal erg goed. Ook het acteerwerk was niks mee. Ook is er een hele goed 'alleen op de wereld' sfeer gecreerd. Ik heb in ieder geval met spanning naar deze fiml gekeken.

Het enigste wat ik wel wat jammer vond ... was het eind. Daar werd wel erg makkelijk over gedaan.

ik gaf een 3,5

avatar van Bibelonseberg

Bibelonseberg

Goede film, echter, soms verwachtte ik meer tijdens de film en dan kwam het toch niet. Voor de rest in 1 adem uitgekeken. Heb me wel vermaakt. En inderdaad het einde viel een beetje in het water

avatar van sander.h

sander.h

Vind dit toch een mindere film eigenlijk, maar dat komt met name door het verhaal. Dat is gewoon niet aan mij besteed.

Er wordt een goed onderwater-sfeertje geschapen, er wordt spanning opgebouwd, maar vervolgens gebeurt daar voor mijn gevoel veel te weinig mee en verzandt de boel in veel te wazig gedoe. Zelfde euvel wat mij bij Event Horizon ook zo tegenstond.

Jammer. 2,5*

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Beetje flauwe film. De kijker wordt wel een beetje nieuwsgierig gemaakt, maar het verhaal blijkt nogal simpel in elkaar gedraaid te zijn en de ontknoping is alles behalve boeiend. Inderdaad heel veel vaag gedoe, en als het dan verklaard moet worden wordt er gewoon naar die waterige alienbol (de "sphere") verwezen, maar echt uitgelegd wordt er weinig). De personages zijn saai en standaard, en het wordt gewoon nooit echt spannend.

avatar van Rosicky

Rosicky

Vrij onderschatte sci-fi thriller. Ja, Sphere duurt te lang en ook is het einde niet al te bevredigend, maat toch heb ik redelijk genoten. Er zit een groot aantal goed uitgewerkte suspence-scenes in, en ook de acteurs zijn prima in orde.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Jammer dat ik het een en ander toch redelijk ver vantevoren zag aankomen, en het meer dan matige einde (laten we het vergeten). Verder best aardig zo nu en dan met wat suspense en aardige beelden. Maar hier had beslist meer in gezeten als de regisseur wat meer zijn best had gedaan.

avatar van rep_robert

Eens met orbit, er had veel meer in gezeten. Ik vind trouwens ook dat de cast niet optimaal was, teveel bekende gezichten. Dat neemt mij een beetje teveel geloofwaardigheid weg in een film als deze. Sharon Stone vond ik trouwens barslecht in deze film.
Soms is het ook te langdradig en het einde is ook niet het sterkste punt. Ik vraag me trouwens wel af als Jerry eigenlijk Harry is, moeten in alle woorden dan niet de J en de E omgedraaid worden met de H en een A? Dat vond ik wel zeer vaag. Net zoals wel meer puntjes in de film, het wordt er soms echt even te makkelijk vanaf gebracht.
Verder is de sfeer wel prima, ik houd wel van dat claustrobische gedoe in films. Jammer dat de rest het niveau een beetje naar beneden haalt

Lexcoaster schreef:

Vermakelijk filmpje.

Herzien en ik moet zeggen dat ik de film behoorlijk ondergewaardeerd vind. Sfeer, spanningsopbouw, goede speciale effecten en een origineel verhaal, zo zie ik het graag. De cast acteerde onderhoudend, maar niet uitzonderlijk. Ook duurt de film iets te lang en er zijn hier en daar wat onlogische foutjes. Hoe dan ook, het uiteindelijke resultaat is een degelijke, originele sci-fi thriller waarvan ik niet begrijp dat hij zo laag gewaardeerd wordt. Onterecht.

avatar van predator

predator

• 1952 stemmen

Ik vond er niet veel aan, het slechte acteerwerk van met name Stone irriteerde mij ook enorm. De sfeer was op zich best aardig, maar dat werd geheel teniet gedaan door de dialogen....

Lexcoaster

Stone slecht? Mwah, kan ik me absoluut niet in vinden. Ik stel overgens hoge eisen aan acteerwerk.

avatar van Ramon K

Ramon K

Eigenlijk is dit toch min of meer een remake van Forbidden Planet?

avatar van Betamax

Betamax

Langzaam, dat vond ik deze film.

Grappig dat je op zo'n diepte steeds buiten om moet.

Ik vind hem zeker na het lezen van alle andere reakties overschat.

avatar van DVD-T

DVD-T

Ik ben toch wel een fan van films die zich afspelen in afgesloten ruimtes. Of het nu onder water is of in de ruimte. Sphere nu na een aantal jaren eindelijk eens kunnen herzien. En dat is me opnieuw goed bevallen.

Sfeer is er zeker aanwezig, qua opbouw erg mooi gedaan. Het verhaal is in een aantal hoofdstukken verdeeld waardoor het verhaal langzaam duidelijk wordt. Het tempo is best goed, al is het op sommige punten net iets te langzaam. Het effect dat je diep in het water bent is erg mooi gedaan, en komt erg overtuigend over. Toch mist de film af en toe wat in de afwerking en worden scènes soms erg abrupt beëindigd en voelt het daarom wat raar als het in een andere scène meteen over iets heel anders gaat. De film grijpt niet echt terug op de gebeurtenissen, en lijkt wat los aan elkaar te hangen. Acteerwerk is niet van het hoogste niveau maar toch nog goed. De effecten zijn mooi gedaan, al is de scène op het eind niet erg mooi gedaan. Camera werk is fraai, en ook de belichting is mooi vormgegeven. De muziek is niet erg gedenkwaardig, en snel weer vergeten. Af en toe ook iets te veel van het goede.

Sphere heb ik destijds in de bioscoop gezien en vond er toen niet veel aan, pas later begon ik meer waardering voor deze film te krijgen. Vooral het verhaal is gewoon lekker pakkend en zorgt voor een dikke twee uur aan entertainment.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Als losse eindjes die nooit verbonden hadden kunnen worden: 2.00 (1.80)

Onlangs zag ik het zeer geslaagde Rain Man van Levinson, maar daar kan Sphere bij lange na niet aan tippen. Een mager verhaal dat na verloop van tijd ernstig te kampen heeft met een chronisch gebrek aan geloofwaardigheid en bovendien regelrechte blunders op elkaar stapelt waarin de prent zichzelf tegenspreekt. Vooral dat laatste is een nekschot voor elke prent die dat doet en daar valt Sphere dus ook onder. De regie is over het algemeen nogal rommelig en laat Levinson ook cinematografisch toch de nodige steken vallen. Zo zijn de special effects niet denderend en is het camerawerk opvallend saai te noemen, waardoor Sphere het voor een te groot deel van de decors moet hebben, hetgeen op zich goed geslaagd is, maar te weinig ondersteuning biedt aan het geheel. Om maar niet te beginnen over de handjes vasthouden scene… Teleurstellend.

avatar van PsychoTiger

PsychoTiger

Wel een goeie film!

Maar als Jerry nou Jerry bleef en hij een alien was, zou de film wat leuker zijn geweest..

avatar van revengeyo

revengeyo

goede mindfuck film Hoffman steelt de show, alleen het gedeelte dat harry jerry moest zijn sloeg nergens op.

Ik bedoel, als je letters verkeerd ontcijfert dan heb je er wel eerder last van in hele teksten.

avatar van Tarkus

Tarkus

Voor mij is deze film toch een beetje een tegenvaller.

Ondanks de topcast vind ik dat er maar matig wordt geacteerd, en ook het scenario dat langs alle kanten rommelt kon me helemaal niet bekoren.

Ik had veel beter verwacht van deze prent.

DVD-T schreef:

Tijd voor The Abyss

avatar van DVD-T

DVD-T

Al een aantal keren gezien, maar moet me nog eens een keer wagen aan de langere versie staat dus op de herkijk lijst.

SnakeDoc

Oke, ik meen dat ik hem niet in je lijst kon vinden.

SnakeDoc

Als groot liefhebber van The Abyss voelde ik me genoodzaakt om deze film ook maar eens te kijken, ondanks het lage gemiddelde.

En eigenlijk heb ik me opperbest vermaakt! Het zag er allemaal best mooi uit en de bekende namen deden het allemaal gewoon prima. Een spannend verhaal met lekker veel mysterie.

Prima sfeer, en daardoor ondanks zijn behoorlijke lengte behoorlijk goed te pruimen!

avatar van badfans69

badfans69

Redelijk, ooit in bios gezien

avatar van movie-edje

movie-edje