Sphere (1998)
Geregisseerd door: Barry Levinson
Met onder meer: Dustin Hoffman, Sharon Stone en Samuel L. Jackson
Releasedatum: 2 april 1998
Plot Sphere
"Terror can fill any space."
De Amerikaanse zeemacht stuit op de bodem van de Stille Oceaan op een mysterieus ruimteschip dat meer dan 300 jaar geleden is neergestort. Psycholoog Norman Goodman, de wiskundige Harry Adams, biochemicus Beth Halperin en astrofysicus Ted Fielding, die deel uitmaken van een gouvernementele missie, krijgen de opdracht de vreemde structuur van het wrak te bestuderen. Onder leiding van Harold C. Barnes daalt de groep wetenschappers af in de oceaan waar zijn een vreemde ontdekking doen. Ze vinden een reusachtige gouden bal die alles weerspiegelt behalve mensen, en een computer. Deze geeft aan dat het gaat om een Amerikaanse ontdekking uit het jaar 2048.
Dr. Norman Goodman
Helicopter Pilot
Seaman
O.S.S.A. Instructor
kiriyama
Erg matige film, met zo'n cast had ik beter verwacht, jammer.
Mr.Manson
ik ga hem zeker zien
ik vind sharon stone altijd wel in goeie films spelen dus deze ga ik wel zeker kijke
basketballerke
Nu ik hem toch weer zie, vind ik hem toch goed. Een goed verhaal vooral.
kort0235
Zwaar teleurstellende SF-film, die veelbelovend begon maar tegen het einde lachwekkend slecht werd. Gelukkig was de cast nog wel van niveau.
Een 2.0*
film_kaza
Het begin was ok. Wanner ze nog maar met z' n 3e waren was het veel te langdradig en saai.
Ik had hem 3,5 kunnen geven als het einde niet zo saai was.
Queto Yurlunyur
Het eerste uur van Sphere doet standaard Hollywoodthriller vermoeden: de spanningsopbouw is goed gedaan, maar er is niets dat we niet veel vaker in andere films gezien hebben. Het is dan ook verwonderlijk als de film in een aantal plotwendingen vervolgens gaat suggereren eigenlijk een ideeënfilm te willen zijn, met een thematiek die doet denken aan Stalker of Solyaris. Ook die combinatie is natuurlijk niet uniek (zie bijvoorbeeld de betere Star Trek-films, waarvan met name het eerste deel een sterk vergelijkbaar plot kent), maar de film wordt hiermee opeens veelbelovend.
Helaas hebben veel scènes echter te kampen met nogal lompe dialogen, waarbij de personages maar oninteressante karikaturen blijven. De enige oplossing die Levinson daarvoor heeft, is om geregeld terug te vallen op Alien-achtige actiescènes. Dat maaakt Sphere zowel interessant als spanend, maar met overschakelingen op finaal verkeerde momenten. Daarnaast is de visuele uitwerking van de ideeën soms wat al te letterlijk (waarom die kitscherige gouden bal, die dan ook nog eens bij handen vasthouden de hemel in vliegt?). Een krappe 3 *
ik vond het niet tegenvallen jammer eigenlijk dat je geen echt monster zag.
die scene met dat stemmetje was leuk.
3,5 ster
somebody
ik heb hem gezien ik weet niet het had wel wat ik vond het een goed verhaal dus 3.0
otherfool
Plotbeschrijving: (...)daalt de groep wetenschapslui af(...)
Nu ja, vooruit maar
Matige film dit, neemt wat rare wendingen naar het eind (anderen schreven er al over). Had beter kunnen zijn.
2*.
kArIzMa_TuRk
dit is een soort film die je gezien moet hebben
er werd goed geacteerd, ik geef 'm een 3½* ster
Degelijk hap-slik-klaar wegkijkertje.
Wil je een echt goeie film in hetzelfde genre/sfeertje kan je inderdaad beter The Abyss kijken, maar bij gebrek aan die film is dit een degelijk tot goed tot flauw alternatief.
Opbouw van de film is wel goed, zeker het eerste half uur. Al gaat het allemaal razendsnel (misschien daarom wel). Binnen een goed half uurtje zijn ze al bij de sphere, en dan ik het een beetje afvragen wat er gaat volgen.
Wat er volgt lijkt jammer genoeg veel te veel op screentime filler. Een hoop blah blah hier, bullshit daar, nog een verhaallijntje ginder. Bij elkaar geraapte zooi die nog maar weinig met de core van de film te maken heeft wat mij betreft.
Acteerwerk vond ik verder ook erg mak. Hoffman is een vreselijke miscast (of doet het gewoon erg bleekjes), die vrouw valt helemaal door de mand als er emoties vereist zijn. Jackson is de enige die een beetje een deftige rol neerzet.
Verder is de humor niet altijd even goed getimed, is het einde stevig kut (die explosie ook
) en is de soundtrack op het eind echt belachelijk slecht.
Allemaal zaken die de rek uit de film halen, toch weet de sfeer van het begin genoeg credit te geven aan de rest van de film om het op een nipte voldoende uit te laten draaien. Begin is uitermate vermakelijk, daarna wordt het jammer genoeg alleen maar slechter, met schaarse leuke scenes (de kwallen, de eitjes, die palingen).
Kleine 3* dan maar.
beter The Abyss
Meen je dat nu?
Lang geleden dat ik The Abyss zag, maar herinner me dat het een erg saai onderwaterding was waarin vrijwel niks gebeurde. Deze vond ik iig veel boeiender dan.
"waarin vrijwel niks gebeurde" films zijn vaak de beste. Vond The Abyss heel wat boeiender dan Sphere.
djelle
Blijkbaar, had alleen graag te weten gekomen waarom juist
(vind niks terug van jou bij die film, zelfs geen stem).
Want bij The Abbys wordt er bv ook nogal wat bij elkaar geluld hoor (in zo'n herhaaldelijk saai duikboot-decor op de achtergrond).
Het verschil met The Abyss (film die ik al een aantal keer gezien heb, maar nog nooit in mijn MMperiode) is niet dat er hier teveel geluld wordt. Wel dat er teveel zijverhaaltjes zijn die van her en der weggepikt zijn, nog weinig te maken hebben of slecht aan elkaar geweefd zijn mbt het coreverhaaltje en elkaar veel te snel afwisselen.
The Abyss vormt wat mij betreft een veel beter geheel, is wat beter gefocusd. Of het moest zijn dat The Abyss geweldig hard gaat tegenvallen bij herziening.
djelle
Okee, kan me daar wel iets bij voorstellen. Dank voor de uitleg. (ben wel benieuwd naar je herziening)
Madecineman (moderator films)
Bij herziening van The Abyss zou ik proberen de Directors Cut te vermijden Onderhond. Zelfs ik vond die al te lang duren en daarbij hebben de extra scenes nauwelijks toegevoegde waarde. Ga gewoon lekker voor de bioscoopversie (de enige echte imo).
djelle
Aha. Director's Cut is de versie die ik heb gezien. Dat zal misschien wel meegespeeld hebben bij m'n saaie kijkervaring...
robin00787
Ik snap de lage waarderingen overal echt niet.
Bij de verfilmingen van Michael Crichton's boeken is het altijd maar de vraag of het iets goeds oplevert. Congo, Disclosure en Timeline zijn nou niet bepaald om naar huis te schrijven, maar Sphere behoort gelukkig niet tot dit rijtje.
Misschien verwachten mensen toch teveel bij een cast als Dustin Hoffman, Sam Jackson en Sharon Stone. Om daarmee gelijk maar te beginnen: eigenlijk zijn alle personages een beetje mat en kleurloos in deze film. Je komt weinig over ze te weten en de acteurs kunnen er daardoor ook weinig mee doen. Dustin Hoffman is het beste voorbeeld daarvan. Nergens grote uitbarstingen of echte emoties. Echt spannend is zijn personage nooit maar je gaat je gelukkig ook niet aan hem ergeren. Jackson is zoals Jackson altijd is: goed, Sharon Stone had van mij vervangen mogen worden maar mn favoriet in deze film was Liev Schrieber, die ik sowieso steeds meer begin te waarderen.
Het begin is lekker snel en al gauw wordt er niet meer omheen gedraaid: het gaat waarschijnlijk om een ruimteschip. Gelukkig krijgen we na deze mededeling niet gelijk de cliche zinnen: ''yeah right'' en ''then I'm santa klaus''. Vanaf het moment dat ze naar beneden gaan wordt het wat mij betreft pas echt mysterieus. Ze ontdekken dingen: het zou wel kunnen gaan om een ruimteschip uit de toekomst van Amerikaanse makelij. Bovendien vinden ze een sphere (jazeker) die alles weerspiegeld behalve henzelf. Mysterie ten top en dan kan kan het bij mij al niet meer stuk. Tijdens de film krijg je ook steeds meer het afgelegen gevoel: de personages kunnen nergens heen, zitten weet ik veel hoeveel meer onder water en er gebeuren steeds raardere dingen.
Het gedrag van het personage van Jackson is ook zeer vaag en dreigend. Je probeert de dingen die daarna gebeuren te verklaren maar je hebt werkelijk geen idee wat er aan de hand is. Tuurlijk heeft het iets met de bol te maken maar wat precies.... Beetje voor beetje wordt het duidelijk en ik heb het idee dat vanaf het moment dat het duidelijk is wat er aan de hand is het publiek afknappt. Teveel Science-fiction? Te psychologisch? Ik vind het uiteindelijk een heel mooi idee en in deze film goed uitgewerkt.
Helaas wordt het daarna allemaal iets minder. Ze vertrouwen elkaar niet en sluiten elkaar op. "jij bent in de sphere geweest'' ''nee jij'' ''maar ik kan me het niet meer herrineren''. Kwam allemaal een beetje dubbel/onnodig op me over. Het stuk aan het einde dat ze gaan ontsnappen met die mini sub en dat ze dan allemaal illusies hebben dat ze nog in het ruimteschip zitten is wel weer erg gaaf. Het echte einde (dat ze hand in hand staan om alles weer te vergeten) had van mij ook niet gehoeven, maar sluit alles wel netjes af.
Al met al is Sphere zeker een goeie film. Helemaal in mijn straatje: Science Fiction, actie, thriller, mysterie. Sphere heeft het allemaal met daarbij een goed uitgewerkt verhaal. Jammer van de kleurloze personages en al die grote namen hadden niet perse gehoeven, want hierdoor verwachtten mensen toch teveel. 4*
Glacius
Spannende en mysterieuze film waarin voornamelijk Samuel L Jackson een goede prestatie neerzet.
Alhoewel de film niet overal even goed is, hangt er binnen een korte tijd al een lekker mysterieus sfeertje en creert deze op sommige momenten toch aardig spannende momenten.
Galantje0012
best leuk als vermaak, af en toe wat humor! ook best origineel verhaal. de cast is wel goed. 3*
sinterklaas
Ik vond het op zich wel een goede film met een heel goed orgineel verhaal maar echt een toppertje was het niet. Er zaten wel goede acteurs in en het verhaal was zoals gezegt orgineel alles waar je bang voor bent gebeurt en daar zijn de anderen de dupe van. Daarnaast was de film soms ook erg spannend, vooral met de komst van dat monster.
Deze film is best de moeite waard maar het is geen topper.
tn2543
Ik vond het een goeie zeer goede film ! Alleen het einde vond ik bagger !! Dat "vergeetgedoe".
Weirdo Wizzy
Ik vond het al met al maar een maffe film. En ik heb hem nog wel drie keer gezien. Rare gebeurtenissen en dat einde was wel erg slap. 2 ster.
russell
Vond deze film niet zo spectaculair, beetje allemaal te overtrokken, en onlogisch ondanks het een SF film was, en omdat hij het afkijken wel waard was geef ik hem toch een 2,5.
sinterklaas
Volgens mij is het verhaal een beetje gejat van Event Horizon.
Kevin13
Volgens mij is het verhaal een beetje gejat van Event Horizon.
kan niet
want dit is een boekverfilming
het boek sphere is geschreven door Michael Crichton en werd gepubliceerd in 1987. Event Horizon is dacht ik van de jaren 90
Zuzuu
Dit is dus één van de weinige films dat gewoonweg fantastische, geweldige en een zeer boeiende uitwerking heeft.
Het is me opgevallen dat sommige films op deze site gewoonweg niet worden gewaardeerd.
Dit verdient van mij een mooie 4½.
revengeyo
Dit verdient van mij een mooie 4½.
inderdaad! Deze film vond ik persoonlijk een meesterwerk.
Er is goed over het verhaal / uitwerking nagedacht.
Fantastisch acteerwerk natuurlijk van Hoffman.
Deze film staat zeker in mijn top 10

K-PAX
Drama / Mystery, 2001

The Abyss
Sciencefiction, 1989
oceaanextraterrestrial technologyspace marineparanoiabuitenaards wezenpsychologistocean floordeepseaspaceship crash