Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Ingmar Bergman
Met onder meer: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand en Bengt Ekerot
Gesproken taal: Zweeds
Plot Det Sjunde Inseglet
"The story of a challenge to death."
Een ridder keert huiswaarts van de kruistochten en komt terug in het door de pest geteisterde Zweden. Als De Dood hem komt halen, daagt de ridder hem uit voor een spel schaak om zijn leven. De ridder en De Dood spelen hun schaakpartij, terwijl de personen in de omgeving proberen om te gaan met de gevolgen van de plaag.
Jöns
Karin
Mute Girl
Raval
Badalamenti
Mijn tweede Bergman (eerste was het geweldige Fanny och Alexander) is me niet echt meegevallen.
Tja, wat kan ik zeggen na al die lovende reacties die ik heb gelezen. Inhoudelijk kan ik me er wel bij aansluiten, maar vormelijk......
De film komt hopeloos verouderd over, zeker als je het vergelijkt met andere regisseurs uit die periode (Kurosawa, Huston, Kubrick) om er maar enkele te noemen. Ben toch altijd van mening geweest dat niet enkel de inhoud belangrijk is maar ook de manier waarop de regisseur het verbeeldt. Je voelt echt dat het snel snel is moeten gaan !
Misschien maar eens herzien, al is mijn zin in meer Bergman toch wel wat getemperd
Freud
Ik snap wat je bedoelt Badalamenti, maar ik vind dat dat wat bij de charme van deze film hoort. Ik denk dat je meer gaat hebben aan Bergman films zoals Tystnaden, Persona en Cries and Whispers. Zeker niet opgeven na één teleurstelingetje!
één teleurstelingetje!
Wat voor ding?
- 1978 stemmen
Ongelofelijk. Wat een film.
De opening knalt er meteen in met de arend uit Openbaring 8:13 en het Dies Irae. Vanaf dan ontrolt zich een tragikomische parabel die zijn weerga niet kent. De combinatie tussen humor en diepgang, die ook aan te treffen is bij Bergmans Fanny och Alexander, is voor mij uniek. De processie behoort tot de indrukwekkendste scenes die ik ooit zag. Het contrast met het kunstenaarsoptreden en het gelijktijdige avontuurtje van de derde kunstenaar met smidsvrouw Lisa geeft de scene nog extra diepgang.
De gehele film bestaat eigenlijk uit contrasten, zwart tegen wit, prachtig geaccentueerd door de low-key belichting. Maar ook de personages steken schril tegen elkaar af: Anthonius Block als ridder die in niets op een ridder lijkt in tegenstelling tot zijn wapenbroeder, die iedereen probeert te helpen maar nergens in gelooft.
Verder wemelt het van de verwijzingen naar dood en apokalyps: het zwarte paard, de doodskop (dankzij de magnifieke kadrering continu in beeld tijdens een idyllische conversatie tussen Block en de kunstenaars), Michael (de naam van het kind, tevens de engel die de hemelse machten aanvoert), de bijl.
Het laatste gedeelte bonsde mijn hart in mijn keel. De ongrijpbare spanning in dialogen en close-ups verraadt de meesterhand van Bergman.
De film krijgt nog extra lading in de context van de koude oorlog. Niet voor niets heeft Det Sjunde Inseglet een enorme invloed gehad op de 'art cinema' en baande het de weg voor Fellini, Antonioni en de nouvelle vague.
Het derde meesterwerk dat ik van Bergman heb gezien. Nu zeker de volle score: 5* en nr. 3 in mijn top tien.
- 1978 stemmen
Maar niemand lijkt te beantwoorden (of zich de vraag te stellen) wat het einde dan eingenlijk betekent. Tot welke slotsom komt de ridder afterall? Wat is de boodschap? En vooral, vanwaar dat 'Zevende Zegel'. Gewoon lukraak een stukje uit de bijbelse Apocalyps? Ik dacht het niet, maar na er een goeie week mijn hoofd over gebogen te hebben tast ik nog volledig in het duister naar Bermans motieven.
Allereerst: dit is een van Bergmans films waarbij het geloof in een crisis verkeert. Een religieus antwoord is er daarom mijns inziens niet.
Ik denk dat er een omslagpunt ligt bij de verbranding van de vrouw die met de duivel heeft geslapen. De ridder zoekt de duivel, omdat hij God uiteindelijk het beste kent. Maar er is geen duivel, er is alleen doodsangst. Hierna geeft Anthonius Block de schaakpartij erg makkelijk uit handen. Misschien is hij tot de conclusie gekomen dat zowel duivel als God niet bestaan.
Het zevende zegel creeert de gehele setting. In het bijbelboek Openbaring vormt de verbreking van het zevende zegel het begin van het einde: allerhande plagen worden over de aarde uitgestort als voorlopers van de dag van het oordeel. De dood krijgt vrij spel, de mensen zijn als de dood. Dus lukraak is het niet, maar veel stukken uit de Openbaring aan Johannes passen wel bij de film.
aegron
Volgens mij geeft Block de schaakpartij zo gemakkelijk uit handen om zo het leven van de acteurs en hun kind te redden. maar ik kan het mishebben hoor.
Poeh wat te vinden van deze film. Aan de ene kant is het een moedige film om over zulke onderwerpen na te denken. Aan de andere kant kan ik weinig met de manier waarop de vragen beantwoord worden. Tegelijkertijd merk ik wel dat de film door mijn hoofd blijft spoken. 4* denk ik
Uncle_Junior
Ik heb de film vanmiddag weer eens bekeken, en als de vrouw op de brandstapel staat, kijkt ze op een gegeven moment naar links. De Dood zit daar als monnik op zijn knieen. Dus er was wel degelijk iets... Wel vreemd dat Antonius Block de Dood niet zag toen de vrouw "Achter je!" zei...
2e keer gezien, en ik denk dat dit echt nog niet de laatste keer is. Ik blijf dingen ontdekken in die film. 1/2 puntje erbij.
- 1978 stemmen
Maar dood en duivel zijn niet hetzelfde. Dat de dood bestaat zullen weinig mensen ontkennen.
JJ_D
Is het trouwens nog iemand opgevallen dat bij de verbranding van de heks, haar hoofd op de rechterschouder valt, als een Christus aan het kruis?
- 1978 stemmen
Is dit wat als je bijna niets weet van de bijbel ?
Geen probleem. Religieus gezien is het vooral een door angst voor de dood gevoedde zoektocht naar God. Er zitten wel wat bijbelverwijzingen in (titel), maar daarnaast heeft de film ruim voldoende te bieden.
JJ_D
Is dit wat als je bijna niets weet van de bijbel ?
Voorwaarde is toch dat een geloofscrisis jouw ergens wel aanspreekt, als het thema rond de Christelijke godsdienst jou kan boeien...
AHWA
Misschien heb ik het niet allemaal begrepen, maar hier vond ik gewoon helemaal niets aan. Een visueel heel lelijke film met slecht acteerwerk, het was net of ik naar een aflevering van Ivanhoe of Floris zat te kijken.
Saai scenario, afschuwelijke en veel te bombastische muziek, alsof ze in de keuken op een paar potten en pannen hebben staan ratelen, bah.
Het enige wat me aansprak was het schaakspel met de Dood.
Dit was dodelijk saai.
1* voor de moeite
mister blonde
Niet lullig bedoeld, maar toen ik je naam bij deze film zag staan in de updates, wist ik al dat je het niets zou vinden. Leek me op voorhand niets voor jou.
AHWA
De plot leek me wel interessant toen ik die hier las, maar goed. De uitwerking was helaas minder.
Saai scenario, ...
Begrepen waarover deze film ging? (cfr. supra)
AHWA
Te veel geneuzel, vond ik het. Had totaal geen emotionele uitwerking op me.
milus
Ik ben bang dat AHWA de clou mist.
Ja dan is alles saai.
Dat is jammer, want dan mis je veel moois.
Misschien moet je eens op een andere manier naar film gaan kijken en wat minder met de onderuitgezakte houding 'entertain me'.
AHWA
Pfff..bedankt voor die totaal niet onneerbuigende mededeling. De clou, die ik volgens jou dus heb gemist, mag dan wel zo geweldig zijn, dan nog ziet de film er kinderlijk slecht uit. Het was een gemiddelde Ivanhoe-aflevering, meer niet. Door al dat geneuzel ging de film na een tijdje heel erg vervelen. Ik hou niet van geneuzel over de zin van het leven etc. Dat vond ik ook in Stalker al niets. Daarentegen had Stalker dan nog visueel heel wat te bieden, maar daar was dit niets bij.
Misschien moet jij me maar eens niet denken dat je weet hoe ik naar deze film heb gekeken, want je slaat de plank daarin finaal mis.
- 1978 stemmen
Het lijkt me een beetje vreemd dat een gelauwerd regisseur als Bergman een film af zou leveren die er 'kinderlijk slecht' uit ziet. Helemaal als dit ook nog een van zijn meest invloedrijke creaties is.
Ik denk dat je de film visueel niet mooi vind vanwege de belichting. Door gebruik te maken van felle belichting (low-key) ontstaan harde contrasten. Det Sjunde Inseglet ziet er daardoor heel anders uit dan de gemiddelde zwart-wit film. Het is even wennen maar ik vond het prachtig. Temeer omdat het helemaal past in het totaalplaatje van de film: contrasten die net zo radicaal zijn als op het schaakbord.
Daarbij vind ik de manier waarop het kader is geplaatst in vele shots bijzonder goed. Ook dat hoort bij het visuele aspect van de film. En neem bijvoorbeeld de eindscene, die is toch huiveringwekkend mooi?
AHWA
Nee, de eindscene was zeker niet mooi. Het enige mooie aan de eindscene was dat het de eindscene was en dat ik eindelijk door de film heen was.
Zelva
Het was een gemiddelde Ivanhoe-aflevering, meer niet.
Helemaal mee eens, de diepgang zit op ongeveer het niveau van een Ivanhoe-aflevering. Een gemiddelde Ivanhoe-aflevering wel te verstaan, dit kan zich dan ook niet meten met een goede Ivanhoe-aflevering.

FisherKing
Wat is Ivanhoe ? Die vage Engelse tv-serie ? Zo ja, waarom is die minachting nodig.
AHWA
Er zat vast meer diepgang in, maar op visueel gebied leek het gewoon een aflevering in een ridderserie. Ik wil visueel toch iets meer in een film zien.
JJ_D
En neem bijvoorbeeld de eindscene, die is toch huiveringwekkend mooi?
Laatst nog een heuvel gezien (in Portugal, zo het je interesseert...) met een aantal bomen erop, net als hier. Huiveringwekkend, inderdaad!
JJ_D
Had totaal geen emotionele uitwerking op me.
En spiritueel al helemaal niet?. (Dit is eigenlijk geen echte vraag)
AHWA
Nee, helaas ook spiritueel niet. Ik ben toch al niet zo geinteresseerd in spiritualiteit. Misschien zal dat het zijn.
JJ_D
Misschien zal dat het zijn.
Ongetwijfeld... Zo kunnen we je ook niks kwalijk nemen!

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Ningen no Jôken

Seppuku
Drama, 1962

Le Trou
Thriller / Drama, 1960
chessplattelandheksblacksmithallegorysymbolismartiestlast judgment pestcrusadejuggler witch burningsense of lifesterven en doodmatter of life and deathgrim reaperzwart en witdemonbelief in godmiddle ages (476-1453)meaning of lifevirgin mary black deathplaying chessdeath personifieddeath incarnatelife teachermetaphysical 14th centuryseeking a godrelaxedmetaphysical dramametaphysics, mysticism, kabbalah, spiritismthe virgin mary