La Stanza del Figlio (2001)
Alternatieve titel: The Son's Room
Italië / Frankrijk
Geregisseerd door: Nanni Moretti
Met onder meer: Nanni Moretti, Laura Morante en Jasmine Trinca
Gesproken taal: Italiaans en Latijn
Releasedatum: 23 augustus 2001
Plot La Stanza del Figlio
Giovanni is een psycholoog die graag een stukje gaat joggen met zijn zoon Andrea. Hij geniet van zijn gezin en alles gaat zijn gangetje. Op een dag moet Giovanni op noodbezoek bij een patiënt. Andrea besluit in plaats van alleen te gaan joggen, te gaan duiken met vrienden. Als Giovanni weer terugkeert van zijn noodbezoek wacht er een onaangename verrassing.
Giovanni
A Patient
Arianna
Headmaster
neo
op het eerste gezicht lijkt deze film het zoveelste melodramaatje met saaie momenten.erg knap vind ik het dat moretti met de simpelste dingetjes een zielige sfeer kan maken.ik zat echt me teen brok in mijn keel in de zaal.ik moet zijn vorige films ook nog maar eens gaan kijken want daarin speelt moretti in beide een man met een scooter ofzoiets.die schijnen erg leuk te zijn.4.5 sterren
Mooie, aangrijpende film over het verlies van een naast familielid.
De hoofdrolspeler (en regisseur), Nanni Moretti, acteert heel goed.
Eenvoudige, maar knap gemaakte film.
Jordy
Sorry, maar de film deed me weinig.
Misschien had het er mee te maken dat ik nog niet zo lang geleden een film heb gezien met PRECIES dezelfde inhoud. Zal de titel niet noemen, voor die film is het nl. nogal een spoiler, maar daar zat ik echt de hele tijd met kippenvel te kijken welke gevolgen het verlies van een zoon voor dat gezin had, hier vond ik het een stuk minder boeiend en indruwekkend
neo
ik weet welke film je bedoelt, maar bij soort films maakt het niet echt zo uit als je al weet hoe die helemaal zal gaan.het is de manier waarop het gebracht wordt.
Acteerwerk was (vooral van Moretti) erg goed, maar het verhaal op zich kon me niet zo heel veel boeien. 3*
sydney
Ik houd hier hetzelfde gevoel aan over als na het kijken van Paris Texas. Iets wat je niet loslaat en waarover je na gaat denken. Deze film is voor mij 5 sterren waard. Goed acteerwerk en een heel goed verhaal.
FisherKing
Hij bedoelt een andere, maar hij noemt terecht de titel niet, omdat dit voor die film teveel een spoiler is. Staat namelijk niet in de synopsis vermeld.
narva77 (crew films)
Ik zat ook vorige week (toen met die discussie bij 'good Will Hunting' over psychiaters) aan 'Ordinary People' te denken, toen ik dit stukje las. Maar bij die film is het geen spoiler. Dat weet je van te voren al.
Ik weet nu ook welke film Jordy wel bedoelt, maar ook in die film is het geen spoiler, staat gewoon bij alle recensies, bv. op imdb!
Oke; I understand
maar dan een tip van mij: Kijk Ordinary People !!
Ja okay, zal ik zeker doen. Al vind ik dat vergelijken van films bij de beoordelingen niet terecht. Beoordeel elke film op zijn eigen kwaliteiten, ook al is er al een film met een soortgelijk verhaal. Er zijn zoveel films die hetzelfde thema behandelen.
FisherKing
Ja doe ik meestal ook nooit. Het verhaal hier kon me niet echt aangrijpen; hoewel ik me erg veel van had voorgesteld. Ik weet niet hoe dat kwam.. ; de slappe regie in mijn ogen en dan dwaal ik af naar films waar dat beter is gedaan... Dus deze keer kon ik me vinden in het niet-boeien verhaal van Jordy. Misschien is Moretti mijn regisseur niet.
hugohei
Ik zag 'm gisteren en vond 'm erg mooi.
Ik begrijp de kritische opmerkingen hierboven wel (denk ik): Moretti, die regisseert en schreef en de hoofdrol speelt, schuwt ieder 'effect'. Vooral in het begin kun je denken 'wat een slappe regie' en 'wat weinig interessant allemaal'.
Niet is groter gemaakt dan het is, en veel scènes zijn zo onopvallend dat ze onbelangrijk lijken - maar dat zijn twee verschillende dingen. Het verhaal gaat zonder schokken (maar nergens voorspelbaar !) naar het plotselinge gruwelijke dieptepunt, en probeert daarna weer die balans te bereiken van het begin.
Dat is eigenlijk het enige wat er gebeurt, en dat is veel.
Dat niet-bekende vriendinnetje vond ik een heel sterke vondst. Ze zorgt ervoor dat de achterblijvers op een andere manier naar Andrea kijken, en dat neemt iets van de tragiek weg.
Prachtfilm !
FisherKing
Ja er gebeurde weinig en normaal heb ik daar geen problemen mee. Het moet bij mij te maken hebben dat ik Moretti niet echt als acteur in die rol lekker vond zitten. De film is zeker niet slecht. Waarschijnlijk heeft dit te maken met 'hooggespannen verwachtingen' .
Moet ook eerlijk toegeven dat ik de film met meerderen gezien heb die de nare gewoonte hadden ertussendoor te praten waardoor ik niet de gebruikelijke concentratie had die ik normaal hanteer.
Prachtfilm !
Dat zegt genoeg. Ik vond de acteurs juist zeer goed passen in de rollen. Laten we eerlijk zijn, al die actie in films daar wordt je toch wild van. Gewoon een goed verhaal, daar zit ik op te wachten.
Padd0
Ik vond het een mooi ingetogen filmpje. Niks echt speciaals of fenomenaals maar gewoon leuk 3,5* van mij.
jedi29
In begin geeft de film je een heel goed gevoel, alles loopt op rolletjes en naar wens, maar vanaf het moment van het overlijden van de zoon hangt er een leeg gevoel over de rest van de film wat natuurlijk de bedoeling is maar net dat is het sterke punt van dit drama, zelfs op het einde heb je nog steeds dat lege gevoel wat het gezin ook probeert of doet het komt maar niet goed!
sydney
Precies! Het komt maar niet goed. Als je deze film gezien hebt dan blijft dat lege gevoel idd. hangen. Drama is pas sociaal-realistische drama als het je dat gevoel kan meegeven.
bram_stuckinaday
Wauw, deze film heb ik 4 keer in het filmhuis gezien en twee keer op dvd voordat ik het los kon laten. Vooral de mis-en-scene vind ik prachtig, alles blauw met donkerrood. En het is fijn dat er zoveel humor zit in het zware verhaal. Scenes in de auto en op de sofa... hilarisch!
Yak
Bloedstollend mooie, ontroerende en meeslepende film. Nauwelijks met woorden te omschrijven, dus laat ik het maar in sterren uitdrukken: vijf stuks. De laatste minuut is wat mij betreft filmgeschiedenis. Kippenvel, prikkende tranen. Formidabel.
FisherKing
Ben inmiddels "om". Fantastische film die me niet meer los laat.
Raar is dat ik hem gezien heb in wat moeilijke toestanden waardoor dat je waardering negatief beinvloed.
4,5 is ie waard nu voor mij.
sydney
Mooi! Deze film laat je inderdaad niet meer los. Ik heb hem nog maar 1 keer gezien. nu ik dit lees moet ik hem hoognodig nog een keer zien.
Volgens mij heb ik echt 'iets' gemist. Misschien wel verstandig om binnenkort ngo maar eens te huren...
manic
zo zie je maar: eerlijk drama "au naturel" kan krachtig genoeg zijn. Geen moment valse sentimenten of over the top scenes.
sydney
Precies! Iedereen maakt in zijn leven mee dat die een dierbare verliest. Deze film vertegenwoordigt deze emotie als geen andere film. Het komt allemaal zo "echt" over!!!
FisherKing
Klopt, heb lange tijd nodig gehad om dat te waarderen in deze film.

Ook deze vijf cultfilms kijk je vanaf nu gratis op PlexTV

Misdaadthriller 'The Bone Collector' morgen te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de geprezen misdaadserie 'Animal Kingdom'

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

La Meglio Gioventù

8½
Drama / Komedie, 1963

The Magdalene Sisters
Drama, 2002
divingprofessionsadnesstherapistfamily's daily lifepsychoanalysisstroke of fateharmony huwelijkscrisiscalamity joggingtauchen