• 9.374.489 stemmen

Léon (1994)

Misdaad / Drama | 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)

Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional

Oorsprong: Frankrijk

Geregisseerd door: Luc Besson

Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman

IMDb beoordeling: 8,5 (1.339.274)

Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans

Releasedatum: 23 februari 1995

Plot Léon

"If you want a job done well, hire a professional."

1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.

Léon Montana

Bodyguard Chief

avatar van Jos2

Jos2

Redlop schreef:

Dat zijn dan kennelijk de komieken die spontaan bij jou opkomen wanneer jij aan komedie kent.

Hoe kom je daar bij? Jij zegt dat komedie automatisch overacting betekent. Dat geldt voor bovenstaanden, ja.

Iets wat grappig bedoeld is, maar niet is..... Kan het erger?

Ja...iemand die André van Duin met Gary Oldman vergelijkt.[/quote]

Dat deed ik dus niet.

avatar van Redlop

Redlop

Nogmaals...de film heeft elementen van een zwarte komedie. Als dat niet zo zou zijn zouden de rollen van Reno en Oldman dus moeiteloos in een film als Heat of The Usual Suspects thuispassen. Zie ik niet zo snel.

Als je vindt dat Oldman een kutakteur is, vind ik ook prima, maar ik zeg alleen dat zijn interpretatie gezien moet worden binnen de contekt van de persiflage waarvoor gekozen is.

Als die persiflage je niet opgevallen is, begrijp ik dat je je stoort aan het overacteren van Oldman. Dus Jos2 als je film nog gaat huren moet je na lezen van dit verhaal niet onmiddelijk richting de hoek "Joep Meloen" en soortgelijke rechtlijnige komedies rennen.

avatar van Hemdale

Hemdale

Laatst op dvd gekocht deze film want dit is echt een hele goeie en ook spannende film!

avatar van bylar

bylar

Stoere actiefilm inderdaad, beter dan vele Holly-actiefilms! Relatie van de huurmoordenaar en het meisje is lieftallig te noemen.

****

avatar van ThijsB

ThijsB

Zeer zeer goede film Luc Besson op zn best, k vond Gary oldman in deze film echt top, jean reno zeer goed en Natalie Portman geweldig als je je bedenkt dat dit haar eerste film was.. 4,5 sterren

avatar van niekotten

niekotten

Jean Reno is alTIJD goed! net als hier, meesterlijke film hoor! heb genoten

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Mwoa..matig filmpje,vooral wegens gebrek aan geloofwaardigheid ( Reno als huurmoordenaar, behoorlijk slecht gecast). Paar erg onwaarschijnlijke scenes Portman die vrolijk wordt van een of andere stom varken, 5 minuten nadat haar familie is omgelegd, yeah right
nergens wordt de film bijzonder, of "goed". Ik ergerde me kapot aan die verkleedscene ( waar haalt ze in godsnaam al die kleren vandaan?) en ik vond sowieso Portman beter acteren dan de volwassen Reno. De soundtrack vond ik het sterkste aan de film, typisch Luc Besson. 2.5 ster

avatar van pinky

pinky

• 1999 stemmen

Was dit script in handen gevallen van Sylvester Stallone dan had dat geresulteerd in een typische Sly-stijl filmdraak die na een paar jaar met alle liefde vergeten was. Het IS namelijk wel degelijk zo'n soort plot: een bikkel van een huurmoordenaar die zomaar ontdooit als het toeval een eigenwijs buurmeisje op zijn pad brengt.

Het is dan ook verbazend hoe goed dat zelfde materiaal kan uitpakken in handen van een intelligente filmer en een paar uitstekende hoofdrolspelers. Vooral Reno is onvergetelijk: alleen al zoals hij loopt! Oscar-materiaal. De film ziet er fantastisch uit, de muziek is raak gekozen. Het is dat de plot in aanleg zo mager is (incl. de nodige gaten), anders was deze bij mij in de bak "5 sterren" terecht gekomen.

****½

avatar van Bandit

Bandit

avatar van santana

santana

mooie film. Goede actiebeelden! 4.5 sterren!

avatar van reeko

reeko

pinky schreef:

****½

avatar van Chrizzlle

Chrizzlle

mr.Frielink schreef:

Reno als huurmoordenaar, behoorlijk slecht gecast).

Hij lijkt juist op zo'n goede oost-blok crimineel...

avatar van Spider

Spider

[quote]Chrizzlle schreef:

Idd. Vond hem juist perfect.Let ook op zijn appearance in La Femme Nikita als de "cleaner". Vast en zeker een inspiratiebron voor deze film.

avatar van IamBernie

IamBernie

Victor, nettoyeur

Is dat eigenlijk niet een soort van spoiler? Ik vond 't zelf namelijk wel een heel aangename verrassing.

avatar van Spider

Spider

Tja eigenlijk wel he...

avatar van IamBernie

IamBernie

Flauw heh

En zie ik dit nou goed? Staat Leon nu voor het eerste in de top 100? Ik koester dit moment...

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Nee hoor; hij heeft zelfs hoger gestaan.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Coole actiefilm met wat zieke humor, over the top personages, stoere actie en een zeer goede en passende soundtrack. Dit actiedrama is zeker de moeite waard mede door de acteerprestaties van Portman en Jean Reno. Ik vond hem zeer goed als huurmoordenaar. Goed gecast is ook Natalie Portman die wel heel goed acteert. Voor de fans van het genre zeker de moeite. 4*

avatar van U-96

U-96

• 2070 stemmen

Léon is zeker wel een originele film met de juiste aktie. Jammer dat Léon op het einde doodgaat.****

Zet je spoilers voortaan zelf even tussen spoiler tags u-96 ? Ditmaal heb ik het voor je gedaan.

avatar van gondwana

gondwana

al op gelet dat jean reno steeds een vaderfiguur inneemt: nikita, léon, grand bleu, zelfs in ronin,...

avatar van FisherKing

FisherKing

gondwana schreef:

Klopt en vaak ook in een soort rol als "leermeester".

snowflake

mooie en zeker ontroerende film, vooral het laatste stukje van de film, je denkt 'goh alles komt goed' wordt hij neergeschoten...

avatar van Ramon K

Ramon K

Die film hoef ik dus ook niet meer te zien Snowflake, bedankt voor de immense spoiler. Gebruik aub de edit-knop en zet dat laatse even tussen spoilertags. (zie FaQ)

Ik heb het even gedaan, om verdere schade te voorkomen.

avatar van jeroentje

jeroentje

kan gebeuren he, alle begin is moeilijk

avatar van EmDee

EmDee

Ramon K schreef:

Wat lul je nou man?

Je hebt al lang een stem uitgebracht op deze film!

ja ach graag gedaan

avatar van Ramon K

Ramon K

EmDee schreef:

Wat lul je nou man?

Je hebt al lang een stem uitgebracht op deze film!

Ha ha, klopt ook Emdee! Heb 'm al zeker 3 keer gezien, maar wilde even wat dramatiek er boven op leggen.

snowflake

jaja leuk nu voel ik me schuldig..maar we staan dus quite