Genre: Misdaad / Drama
Speelduur: 110 minuten / 136 minuten (director's cut)
Alternatieve titels: The Professional / Léon: The Professional
Frankrijk
Geregisseerd door: Luc Besson
Met onder meer: Jean Reno, Gary Oldman en Natalie Portman
8,5 (1.339.274)
Gesproken taal: Engels, Frans en Italiaans
Releasedatum: 23 februari 1995
Plot Léon
"If you want a job done well, hire a professional."
1994, New York. Léon is huurmoordenaar van beroep. Hij observeert het komen en gaan van de inwoners van een gebouw. Op dezelfde verdieping van Léon woont er een gezin waarvan de vader drugshandelaar is. De man wordt bedreigd door een zekere Stansfield, een louche agent die de volgende dag terugkeert en de man en de rest van de familie om het leven brengt. Enkel de twaalfjarige Mathilda kan ontsnappen. Mathilda wordt door Léon in bescherming genomen. Het meisje is vastbesloten zich te wreken en leert de knepen van het vak bij Léon.
Léon Montana
Mathilda's Sister
Mathilda's Brother
Bodyguard Chief
Jos2
Dat zijn dan kennelijk de komieken die spontaan bij jou opkomen wanneer jij aan komedie kent.
Hoe kom je daar bij? Jij zegt dat komedie automatisch overacting betekent. Dat geldt voor bovenstaanden, ja.
Ja...iemand die André van Duin met Gary Oldman vergelijkt.[/quote]
Dat deed ik dus niet.
Redlop
Nogmaals...de film heeft elementen van een zwarte komedie. Als dat niet zo zou zijn zouden de rollen van Reno en Oldman dus moeiteloos in een film als Heat of The Usual Suspects thuispassen. Zie ik niet zo snel.
Als je vindt dat Oldman een kutakteur is, vind ik ook prima, maar ik zeg alleen dat zijn interpretatie gezien moet worden binnen de contekt van de persiflage waarvoor gekozen is.
Als die persiflage je niet opgevallen is, begrijp ik dat je je stoort aan het overacteren van Oldman. Dus Jos2 als je film nog gaat huren moet je na lezen van dit verhaal niet onmiddelijk richting de hoek "Joep Meloen" en soortgelijke rechtlijnige komedies rennen.
Hemdale
Laatst op dvd gekocht deze film want dit is echt een hele goeie en ook spannende film!
bylar
Stoere actiefilm inderdaad, beter dan vele Holly-actiefilms! Relatie van de huurmoordenaar en het meisje is lieftallig te noemen.
****
ThijsB
Zeer zeer goede film Luc Besson op zn best, k vond Gary oldman in deze film echt top, jean reno zeer goed en Natalie Portman geweldig als je je bedenkt dat dit haar eerste film was.. 4,5 sterren
niekotten
Jean Reno is alTIJD goed! net als hier, meesterlijke film hoor! heb genoten
mr.Frielink
Mwoa..matig filmpje,vooral wegens gebrek aan geloofwaardigheid ( Reno als huurmoordenaar, behoorlijk slecht gecast). Paar erg onwaarschijnlijke scenes Portman die vrolijk wordt van een of andere stom varken, 5 minuten nadat haar familie is omgelegd, yeah right
nergens wordt de film bijzonder, of "goed". Ik ergerde me kapot aan die verkleedscene ( waar haalt ze in godsnaam al die kleren vandaan?) en ik vond sowieso Portman beter acteren dan de volwassen Reno. De soundtrack vond ik het sterkste aan de film, typisch Luc Besson. 2.5 ster
pinky
- 1999 stemmen
Was dit script in handen gevallen van Sylvester Stallone dan had dat geresulteerd in een typische Sly-stijl filmdraak die na een paar jaar met alle liefde vergeten was. Het IS namelijk wel degelijk zo'n soort plot: een bikkel van een huurmoordenaar die zomaar ontdooit als het toeval een eigenwijs buurmeisje op zijn pad brengt.
Het is dan ook verbazend hoe goed dat zelfde materiaal kan uitpakken in handen van een intelligente filmer en een paar uitstekende hoofdrolspelers. Vooral Reno is onvergetelijk: alleen al zoals hij loopt! Oscar-materiaal. De film ziet er fantastisch uit, de muziek is raak gekozen. Het is dat de plot in aanleg zo mager is (incl. de nodige gaten), anders was deze bij mij in de bak "5 sterren" terecht gekomen.
****½
reeko
****½

Chrizzlle
Reno als huurmoordenaar, behoorlijk slecht gecast).
Hij lijkt juist op zo'n goede oost-blok crimineel...
Spider
[quote]Chrizzlle schreef:
Idd. Vond hem juist perfect.Let ook op zijn appearance in La Femme Nikita als de "cleaner". Vast en zeker een inspiratiebron voor deze film.
IamBernie
Victor, nettoyeur
Is dat eigenlijk niet een soort van spoiler? Ik vond 't zelf namelijk wel een heel aangename verrassing.
IamBernie
Flauw heh
En zie ik dit nou goed? Staat Leon nu voor het eerste in de top 100? Ik koester dit moment...
sn@ke
- 2077 berichten
Coole actiefilm met wat zieke humor, over the top personages, stoere actie en een zeer goede en passende soundtrack. Dit actiedrama is zeker de moeite waard mede door de acteerprestaties van Portman en Jean Reno. Ik vond hem zeer goed als huurmoordenaar. Goed gecast is ook Natalie Portman die wel heel goed acteert. Voor de fans van het genre zeker de moeite. 4*
U-96
- 2070 stemmen
Léon is zeker wel een originele film met de juiste aktie. Jammer dat Léon op het einde doodgaat.****
Zet je spoilers voortaan zelf even tussen spoiler tags u-96 ? Ditmaal heb ik het voor je gedaan.
gondwana
al op gelet dat jean reno steeds een vaderfiguur inneemt: nikita, léon, grand bleu, zelfs in ronin,...
FisherKing
Klopt en vaak ook in een soort rol als "leermeester".
snowflake
mooie en zeker ontroerende film, vooral het laatste stukje van de film, je denkt 'goh alles komt goed' wordt hij neergeschoten...
Ramon K
Die film hoef ik dus ook niet meer te zien Snowflake, bedankt voor de immense spoiler. Gebruik aub de edit-knop en zet dat laatse even tussen spoilertags. (zie FaQ)
Ik heb het even gedaan, om verdere schade te voorkomen.
EmDee
Je hebt al lang een stem uitgebracht op deze film!

Ramon K
Je hebt al lang een stem uitgebracht op deze film!

Ha ha, klopt ook Emdee! Heb 'm al zeker 3 keer gezien, maar wilde even wat dramatiek er boven op leggen.
snowflake
jaja leuk nu voel ik me schuldig..maar we staan dus quite

Gary Oldman herinnert zich het maken van 'Léon': 'Het was bedoeld als grap, maar kwam in de film terecht'

Legendarische misdaadfilm 'Léon' van Luc Besson donderdagavond op televisie

Natalie Portman heeft 'ingewikkelde' en 'ongemakkelijke' gevoelens over haar acteerdebuut in 'Léon'

Klassieke filmschurken van 1970 tot en met 2000

The Shawshank Redemption