Genre: Drama / Biografie
Releasedatum: 9 maart 2000
Bekijk via Videoland
Bekijk via Disney+
Plot Boys Don't Cry
"A true story about finding the courage to be yourself."
Brandon Teena is de populaire nieuwe jongen in een klein dorpje in Nebraska. Hij is een held bij zijn vrienden: hij drinkt, vecht en hij houdt ervan meisjes te versieren. Hij ontmoet de knappe Lana, die nog nooit zo'n gevoelige en attente jongen heeft ontmoet. Toch is zijn leven niet enkel rozengeur en maneschijn: er rust immers een zware last op zijn schouders. In werkelijkheid is hij Teena Brandon, een meisje dat een seksuele identiteitscrisis doormaakt. Als haar vrienden uit het woonwagenpark ontdekken dat Teena een meisje is, wordt ze erg hard aangepakt.
Brandon Teena
Brian
Lonny
Nicole
Elementofone
Goede film. Alleen vind ik Hilary Swank niet overtuigend als jongen, al acteert ze wel goed.
Ik meende dat ze hier een oscar voor had gekregen toch? Heb de film nog niet gezien, maar die opmerking is dan wel een beetje vreemd.
nietdatdus
dat gevoel had ik ook hoor.
vond de film ook niet echt heel bijzonder :
*Nientjah*
Erg aangrijpende film, ik vond hilary swank ook niet echt op een jongen lijken, maar ook niet echt als een meisje eigenlijk, vooral toen die jongens erachter kwamen dat ze een vrouw was werd het erg emotioneel. Wel een schokkend verhaal als je beseft dat het op een waargebeurd verhaal is gebaseerd.
thomzi50
- 1991 berichten
Erg aangrijpende film, Hilary Swank vond ik erg goed spelen al was het toch wel heel duidelijk te zien dat dit geen jongen is? Misschien zag ik het zo omdat ik haar ook van andere rollen ken, maar dat vond ik toch wel vreemd. Niettemin een erg aangrijpende, prima gemaakte dramafilm die wordt gedragen door de ijzersterke Swank. Ruime 3,5*
Galantje0012
inderdaad
ikbenmir
ik heb het boek. en deze film is natuurlijk wel anders, want het boek gaat over de feiten. maar de film legt heel goed uit hoe het zat. een dikke 5*
sel
dit is denk ik een van de meest aangrijpende films die ik ooit heb gezien. het acteerwerk is briljant. onvoorstelbaar dat dit een waar gebeurd verhaal is. vooral het einde is hartverschurend.
Sven Vermant
Helaas, Braveheart komt op TV en niet deze film volgens rtl5.nl
miak
Shit ik zat er echt op te wachten. Erg jammer, van die plotselinge wijzigingen.
Lautje_luv
ik wilde al heel lang deze film zien,
want ik heb gehoord dat ie heel goed was ....ik was daaarom echt heel blij dat ie op tv zou komen en ik hem dus kon opnemen.die stomme rtl5 heeft gewoon een andere film geplaatst!
ik kwam er achter nadat ik ( dus ) braveheart heb opgenomen :s
RoOsJ_LoVe
ik vond het maar een raare film
ik heb hem ook niet helemaal afgekeken en in het begin was ik er laat bij
dus ik ga niet stemmen
ik ben gestopt met kijken nadat ze sex gehad hebben want toen vond ik het echt ''weird'' worden
edejong
Indrukwekkende film, knap staaltje acteerkunst... en dan vooral van Hilary Swank.
Theatertje
Eigenlijk verdient deze film 5 sterren. Ik geef er maar 4.5, omdat ik niet zo snel een 5 geef. Desalniettemin een prachtige film, met schitterend acteerwerk van Hilary Swank, die voor deze rol terecht een Oscar mee naar huis nam. De mannen in de film zijn echte varkens, ik wil geen woorden vuilmaken aan hen, daar ik me niet wil verlagen tot hun soort. Deze film ligt heel dicht bij de perfectie. Een mustsee!
ILDIB
Op zich een prima film, maar o wat speelt swank een ongeloofwaardige gozer. emotioneel zit zij/hij wel goed maar er is toch geen drol die er in trapt..
En toch is het waargebeurd...
Ik heb een documentaire gezien over de trieste zaak. Op de foto's kun je net als hier wel zien dat het een vrouw is, maar toch zijn ze er in getrapt.
ILDIB
En toch is het waargebeurd...
Toch appart. Tsja, misschien vonden ze het een ralph karate kid macchio lookalike..
Net even gekeken, de echte is toch een stuk minder vrouwelijk als swank..
Thomas83
Net even gekeken, de echte is toch een stuk minder vrouwelijk als swank..
Grappig dat je dat zegt. Aan hem doet het karakter in de film me ook steeds denken.
Ik vond dat ze nog best geloofwaardig als jongen kon doorgaan.
Op imdb.com las ik ook, misschien is het al eens gezegd hier, dat Hilary Swank in voorbereiding op haar rol zich een hele tijd als jongen voordeed. Dit deed ze zo overtuigend dat haar buren dachten dat de 'jongeman' die steeds het huis van Swank bezocht en verliet een broer van haar was.
Andere leuk weetje wat ik op imdb vond is dat Swank bij de auditie loog over haar leeftijd en afkomst. Ze zei even oud te zijn als de echte Teena Brandon, en uit dezelfde plaats te komen. Toen ze daar later mee werd geconfronteerd zei ze: But that's what Brandon would do."
Deze film heeft trouwens een van de meest aangrijpende eindes die ik ooit in een film heb gezien, vind ik persoonlijk.
synesthesia
Zo'n moeilijk onderwerp. Zo simpel neergezet. Het laat je helemaal zelf oordelen, maar het komt recht op je af.
Geen enkele film die ik gezien heb heeft zo'n einde. Ik heb nog nooit zo'n emotionele reactie gehad op een film.
En dan te bedenken dat het echt gebeurd is... Verbaast me niks, ik weet dat ze bestaan, maar ik zal nooit begrijpen waarom je dit een ander aan zou doen.
Ik ben net klaar met kijken... heb 't er behoorlijk moeilijk mee.
(In other words, yes, boys do cry)
nightbreed
Prachtige originele en realistische dramafilm met briljant acteerwerk van alle acteurs.
Chloë Sevigny is zo sexy in deze film, zonder sexy te doen, dat het grenst aan iets illegaals.
Voor iedereen die van realistische dramafilms houdt.
Ohw ja, als ik het me nog goed kan herinneren is dit gebaseerd op een waargebeurt verhaal.
Cijfer: 4,5
joeypotter
Ik weet 't niet met deze film hoor, opzich echt wel een bijzonder verhaal, en ik vind Hilary Swank echt buitengewoon goed acteren. Maar het duurde mij allemaal vrij lang....Ik heb echt stukken doorgespoeld omdat ik het te langzaam vond gaan.
3.5 *
nightbreed
Voor iedereen die van realistische dramafilms houdt.
Cijfer: 4,5
Oeps, ik las mijn commentaar op deze film nog eens door en zag (overduidelijk) een hele lelijke grammaticale fout staan, waargebeurd met een T, what was I thinking?
Joyy
Omdat je het bij voorbaat weet
Dat wordt anders als je dat niet weet
In dagelijks leven loop je niet te speuren naar mensen die zich voordan van het andere geslacht
Een van de oermechanismen van de mens is, nog voordat je het beseft , bepalen wat je voor je hebt, een man of een vrouw
Pas als dat niet geheel duidleijk is valt het je op, niet eerder
In het geval van swank vind ik het behoorlijk overtuigend, maar het doet er niet eens toe, het is waargebeurd en te triest voor woorden
niethie
Inderdaad een prachtige film, je moet er echter wel voor in de stemming zijn.
Ik zag de film twee jaar geleden voor het eerst en was er behoorlijk van onder de indruk, nog geen maand later heb ik hem gekocht en opnieuw gekeken deze keer viel hij echter behoolijk tegen die kwam omdat ik een beetje in een suffe bui was en ik ook niet echt in de stemming was voor zo'n keihard drama.
Gisteren na een behoorlijke tijd niet meer gezien te hebben besloot ik hem weer eens te bekijken, en ja hoor de film was dit keer nog beter dan de eerste keer.
Het verhaal in de film is en blijft behoorlijk aangrijpend en verliest na drie keer kijken niets van zijn kracht.
Er wordt heel erg sterk geacteerd, swank speelt haar rol als jongen erg overtuigend, maar ook de rest van de cast vooral sevigny en sarsgaard waren erg goed.
De film komt inderdaad wat traag op gang maar daar zat ik absoluut niet mee, de peronages worden op een rustige manier geintroduceerd en de film heeft een briljante sfeer wat het begin wat makkelijker maakt om te bekijken, de andere helft van de film is werkelijk kijhard en zal me nog lang blijven achtervolgen.
Ook het leven in het saaie stadje wordt geweldig weergeven, prachtig camerawerk en cinematografie zorgde ervoor dat ik de hele film met open ogen zat te kijken.
Kortom een interessant verhaal dat aangrijpent blijft tot op de laatste seconde, geweldige acteerprestaties van de gehele cast maar vooral van de drie hoofdpersonen, een rustig begin waarin alle personages geintroduceerd worden en een geweldige sfeer wordt opgebouwt, een prachtige cinematografie en camerawerk zorgen ervoor dat het donkere en stoffige sfeertje van de het kleine stadje perfect wordt weergeven. Voor de rest een film die moeilijk blijft om te kijken maar een kijharde indruk op me gemaakt heeft en ik niet snel zal vergeten.
4,5 sterren
Ps:Ik blijf het eenindrukwekkend verhaal vinden, weet iemand misschien waar ik de docu over deze film kan vinden??
XxJoshxX
best goede film, alleen nét geen topper.ik werd zelf ook net niet helemaal meegesleurd door het verhaal
*3,5
katteke
Erg goede film. Is me goed bij gebleven. En nog gebaseerd op een waargebeurd verhaal ook..
Meneer Bungel
''the blue-est(?) eyes of Texas are haunting me tonight'' Kippevel...

'The Night Agent' keert snel terug: Netflix onthult trailer van derde seizoen

Succesvolle misdaadserie 'Bones' maakt zijn verschijning op Netflix

'Gangs of New York' van Martin Scorsese is morgenavond te bekijken op televisie

Deense Tweede Wereldoorlog-film 'Under Sandet' vind je op Videoland: 'Laat je niet meer los'

Shine

Mysterious Skin
Drama, 2004

Leaving Las Vegas
Drama / Romantiek, 1995
verkrachtingseksidentiteitkleine stadgebaseerd op een waargebeurd verhaalliefdevriendenmoordromantiektruetransgenderangerhate crimevrouwelijke regisseurnebraskatrans mansmall town murdertransphobiagender identity