• 9.379.368 stemmen

Met onder meer: Nicolas Cage, Diane Kruger en Sean Bean

Gesproken taal: Latijn, Engels en Spaans

Releasedatum: 13 januari 2005

Plot National Treasure

"In order to break the code, one man will have to break all the rules."

Benjamin Franklin Gates komt uit een familie vol schattenzoekers. Alle familieleden hebben hetzelfde levensdoel gehad: het vinden van een oorlogsbuit die na de Revolutie door de Founding Fathers werd verstopt. Ben staat op het punt om de schat te vinden, maar wordt verraden door twee vrienden die de schat zelf willen hebben. Om de schat zo snel mogelijk te vinden, moet Ben eerst een goed bewaakt document stelen, wat helaas tot gevolg heeft dat ook het FBI hem op de hielen zit.

avatar van rep_robert

Vermakelijk avontuurtje waar je zo kan instappen, maar nergens komen de personages echt tot leven en gaat het avontuur de hoofdrolspelers(en ook de bad guys) soms wel erg makkelijk af. Vooral de achtervolging van Bean lijkt soms op weinig te trekken. Ook met het einde willen de makers het zich er iets te makkelijk vanaf brengen. Weinig verassing!

avatar van baspls

baspls

Erg goede film. Ondanks de minimale effecten en de vaak terug komende b-film elementen is deze uiteindelijk toch wel erg goed. Veel te Amerikaans maar leuk om te kijken. Zoals ik ook bij Lincoln al zij interesseert Amerikaanse geschiedenis me geel hol. Er is best wel goed geacteerd door Sean Bean, Christopher Plummer en Jon Voight. De andere acteurs waaronder Nicolas Cage waren erg matig en deden me aan een tv-film van Disney Channel denken. Erg eentonige muziek.

avatar van jensiscool

jensiscool

Spannende film, ookal heb ik hem al een tijdje niet gezien. Niet echt een orgineel plot maar wel leuk.

avatar van pollyke

pollyke

'k vond hem best spannend. Ik had altijd het gevoel dat elke deur van de tempel/tombe/schip... ging toeslaan en ze vast zaten

Sean Bean ziet er ook echt uit als de bad guy en heeft zn rol niet gestolen. In Lord of the Rings was ie ook al niet te vertrouwen

en zoals in elke film; the good guys win!

avatar van kalehein

kalehein

Kan bij lange na niet tippen aan Indiana Jones, maar is wel een redelijk geslaagde poging daartoe.

Cage is nu eenmaal een acteur die je moet liggen. Zijn slome gepraat het 'zielig' uit de ogen kijken dien je voor lief te moeten nemen.

avatar van Film Pegasus

Nicolas Cage speelt een kruising tussen Indiana Jones en Robert Langdon in een avontuurlijke film die met momenten wel te braaf is, maar toch net voldoende ritme kent voor het genre om er van te kunnen genieten. Sean Bean is weer de slechterik van dienst en Diane Kruger de mooi wezende tegenspeler van Cage. De film heeft een groot Disneygehalte. Daardoor zal het ongetwijfeld veel kijkers aantrekken en denkelijk ook veel op tv te zien zijn. Maar ik had iets meer verrassing en meer pit verwacht. Leuk voor een keer, maar meer dan een blockbuster is het niet.

avatar van Marino96

Marino96

National treasure is een van de beste nicolas cage film die ik ken. Hij acteert goed en het verhaal is ook goed. Wel vind ik dat nicolas cage wel heel snel moeilijke raadsel ontcijfert en dat maakt het iets ongeloofwaardiger.

Ondanks dat was het een leuke actie/thrillerfilm om naar te kijken 4.0 sterren

avatar van TMP

TMP

Aardige avonturenfilm, die doet denken aan de verhalen van Dan Brown en Indiana Jones. De puzzelstukjes vallen hier en daar wel erg snel op hun plek, maar anderzijds blijft daardoor het tempo wel lekker hoog liggen. Veel bekende gezichten, hoewel de meeste acteurs wel eens betere rollen hebben gespeeld. Kruger is hier wel zeer charmant en speelt haar rol goed. De meeste personages komen echter niet heel erg goed uit de verf. Dat geeft niet, want de film weet toch voldoende te vermaken.

avatar van IH88

IH88

“Who wants to go down the creepy tunnel inside the tomb first?”

Leuke avonturenfilm. De hele zoektocht naar een schat zit goed in elkaar, en de aanwijzingen die Gates (Cage) moet volgen om de schat te vinden zijn best interessant. Cage speelt opvallend ingetogen en dan is hij vaak op zijn best. Bartha zorgt voor de humor en Kruger is ook goed. Sean Bean mag weer de bad guy spelen, en dat kan de man natuurlijk in zijn slaap.

Echt spannend wil het niet worden, maar als avonturenfilm is National Treasure zeker geslaagd. Met het stelen van de Declaration of Independence als hoogtepunt. Doordat de aanwijzingen zich vaak bevinden in historische gebouwen en locaties ziet de film er ook nog mooi en sfeervol uit. Nee, National treasure doet niet veel verkeerd.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Mooie avonturenfilm met een goede Nicolas Cage en Diana Kruger.

Maar er had toch wat meer vaart in kunnen zitten, het scenario zit goed in elkaar daar niet van, maar af en toe heb je wat te veel geschiedenislessen, en net dat had beter gekund, met meer beeld en minder dialoog.

Maar het neemt niet weg dat deze film toch meer dan het bekijken waard is.

Het was trouwens de 2de maal dat ik hem zag, dit keer naar aanleiding van het 2de deel, dat ik hierna ga bekijken.

Nog eens een keertje bekeken, blijft dus wel een mooie avonturenfilm met een Nicolas Cage in goede vorm.

Opnieuw plezier aan beleefd.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Niet een zware film en een gemakkelijk te consumeren verhaal. Het is wel typisch Amerikaans want hier in Nederland zal je geen familie aantreffen die achter een schat aanzitten en daar ook nog voldoende middelen voor beschikken en de tijd hiervoor overhebben. Trouwens, daar wel?

"National Treasure" is een film zoals er veel in dit genre zijn gemaakt, we hebben een groep die achter een schat aanzit en op het "moment suprême", als men denkt de schat gevonden te hebben, zijn er weer de spreekwoordelijke schurken in de groep die menen dat ze alles alleen dienen te bezitten en de andere helft van de schatjagers letterlijk in de steek laten.

Daaruit voort vloeit dan het ene avontuur na het andere en zijn de actiescènes niet van de lucht.

De kijker wordt zo mee gesleurd tot het einde in zicht is en kan deze terugkijken op een aardige avonturenfilm.

Dit is een van de films in de jongere jaren van Nicolas Cage waarin hij nog laat zien echt talent te hebben voor het acteren. Jammer dat we hem de laatste jaren in allerlei prullen mee zien spelen en daar schijnbaar geen moeite mee heeft. (de hypotheek, gas/electra/water, auto en tripjes moeten ook betaald worden,.........toch?)

Onze waardering? Zoals vaak, een 7+.

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

• 1988 stemmen

Een tamelijk doorsnee avonturenfilmpje, met weinig verrassingen. Niet spannend genoeg voor een actiefilm en niet grappig genoeg als een komedie. En 131 minuten is gewoon te lang. Deze film is erg braafjes en kindvriendelijk. Alles gaat ook veel te vlotjes en gemakkelijk. Degene die de puzzels en raadsels heeft bedacht, moet beter zijn huiswerk doen. De film begint een beetje als een Indiana Jones kloon, maar verwordt dan tot een voorloper van The Da Vinci Code. Nicolas Cage is nooit mijn favoriete acteur geweest, zijn gekke kapsel maakt het moeilijk om hem serieus te nemen. De man heeft een nieuwe kapper nodig. Zijn hulpje moet voor wat humor zorgen, maar meestal staat hij er wat verdwaasd bij terwijl de anderen het mysterie ontrafelen. Sean Bean is zoals altijd goed als bad guy. En Diane Kruger ziet er lekker uit. Verder komen we ook nog oudgedienden John Voight en Harvey Keitel tegen.

Emma' schreef:

Gisteravond herzien. Kon om sommige humoristische scènes toch wel weer lachen, en Cage acteert toch niet zo slecht als ik me herinnerde. Verhoogd van 3* naar 3,5*.

En dan weer naar 2,5*.

Haal de clichés maar weer uit de doos, want ook hier tref je er weer een heleboel aan. Soms werkt het en soms niet. Bij deze film zit het er een beetje tussen in, maar het werkt hier vaker niet dan wel.

Verder, begint de film goed. Het gedeelte in het sneeuwgebied vond ik een goed begin en de film trekt dat goede begin wel even door. Het zakt eigenlijk pas een beetje in zodra Ben bij zijn vader aanbelt, met het verdrag

De film mixt mysterie en avontuur prima. Het verhaal is ook zeker interessant. Templars brengen de schat naar Amerika, waarbij de vrij metselaars het later verbergen voor de constant veranderende vijand. Het oplossen van raadsels, met nog een beetje Amerikaanse historie erbij beviel me goed. Alleen de vele clichés die de film er dan weer bij betrekt was onnodig. Riley: De onnozele side-kick die op een bepaald punt met een briljante ingeving komt, maar de rest van de film vrij zinloos is en vooral fungeert als komische noot. Chase: Een vrouw waarvan je al bij de eerste scène ziet, dat ze op een bepaald moment het verhaal in word geforceerd. Dan op het einde, de hele ‘spontane’ kus tussen Chase en Gates midden in het heet van de strijd. Kon natuurlijk ook niet ontbreken.

Cage was verder best wel te pruimen deze film en het acteerwerk was prima. Ik vond Cage eigenlijk ook wel de beste in deze film. Sean Bean als bad Guy was leuk, maar niks memorabels.

6.0/10

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Aardige schatzoekfilm waaraan nèt de sjeu van de Moeder Aller Schatzoekfilms van Steven Spielberg ontbreekt – de opwinding en het zaterdagmiddaggevoel daarvan wordt hier toch wel node gemist, en de manier waarop de ene na de andere onbegrijpelijke clou tot een logische aanwijzing wordt gereduceerd doet de algemene geloofwaardigheid geen goed, hoe laag de eisen ook zijn bij dit soort verhalen. De acteurs doen hun best, en de humor die wordt gegenereerd door Justin Bartha's sidekick slaat bij mij regelmatig goed aan, maar als geheel duurt de film te lang, en de climax voelt enigszins afgeraffeld aan.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Niet goed.

Nicolas Cage is totaal miscast als soort van (moderne) Indiana Jones die, hoe kan het ook anders, verrassend vlot tal van puzzelstukjes in elkaar past in zijn zoektocht naar een of andere schat. De film is behoorlijk eentonig, met een herhaling aan zetten van de ene clue naar de andere. Echte dreiging is er niet, de casting van Sean Bean is uiteraard ook veel te doorzichtig, waar de enige verrassing is dat hij de film overleeft. Cage en zijn love interest Diane Kruger hebben opvallend weinig chemie.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Beetje vlakjes en allemaal net niet. Zoals velen al zeggen een kruising tussen Indiana Jones en Tom Hanks in de Dan Brwn-verfilmingen. Maar die eerste reeks is leuker en met beter geschoten actie, die tweede is net wat boeiender nog. Cage doet zijn best maar is een wat kleurloze hoofdpersoon en is m.i. miscast. De rest van de (toch wel) sterrencast past beter maar krijgt weinig te doen en laat geen indruk achter, Sean Bean allicht nog een klein beetje. De film kent wel een redelijk tempo maar weet eigenlijk nooit echt te boeien, actie is matig in beeld gezet en de hele zoektocht is ook wat mat en onbelangrjk omdat lange tijd niet echt bekend is wat die schat nu is. De film mist een gevoel voor urgentie daardoor. 2,5*.

avatar van Shadowed

Shadowed

Deze avontuurlijke blockbuster van regisseur Jon Turteltaub valt te omschrijven als vol, bombastisch en druk, maar evenzeer als oninteressant, infantiel en uitgesponnen. National Treasure vormt één van de bekendste projecten van Nicolas Cage, maar hij verwatert binnen deze film (ten koste van zijn hoofdrol) compleet naar de achtergrond. Ondanks het hoge tempo gebeurt er namelijk zelden iets noemenswaardigs en Turteltaub toont geen controle over zijn avonturenscenes. De setpieces zijn op deze manier sterk achterhaald, de relatieontwikkeling is te voorspelbaar en het verhaal boeit vooral geen enkele seconde. Wellicht dat dit soort films geschikt zijn voor de liefhebber of een specifieke leeftijdscategorie, maar er valt bitterweinig mee te beleven.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Brave Disney film. Vond deze redelijk. Geen schattenjacht in exotische oorden, wel één die raakt aan het hart van de Amerikaanse natie : de onafhankelijkheidsverklaring. Toch wordt de film vormgegeven met de gekende karrenvracht aan clichés. Maar het was onderhoudend genoeg zodat het me niet teveel tegenzat. Geen opvallende personages, met Kruger als minste. Allemaal schoonheid, niks acteertalent. Het is allemaal lekker correct en veilig, en totaal niet origineel maar voor een degelijke avondvuller met het hele gezin (of alleen) is dit nog geen zo'n slechte keuze.