• 9.222.480 stemmen

Met onder meer: Nicolas Cage, Diane Kruger en Sean Bean

Gesproken taal: Latijn, Engels en Spaans

Releasedatum: 13 januari 2005

Plot National Treasure

"In order to break the code, one man will have to break all the rules."

Benjamin Franklin Gates komt uit een familie vol schattenzoekers. Alle familieleden hebben hetzelfde levensdoel gehad: het vinden van een oorlogsbuit die na de Revolutie door de Founding Fathers werd verstopt. Ben staat op het punt om de schat te vinden, maar wordt verraden door twee vrienden die de schat zelf willen hebben. Om de schat zo snel mogelijk te vinden, moet Ben eerst een goed bewaakt document stelen, wat helaas tot gevolg heeft dat ook het FBI hem op de hielen zit.

Haal de clichés maar weer uit de doos, want ook hier tref je er weer een heleboel aan. Soms werkt het en soms niet. Bij deze film zit het er een beetje tussen in, maar het werkt hier vaker niet dan wel.

Verder, begint de film goed. Het gedeelte in het sneeuwgebied vond ik een goed begin en de film trekt dat goede begin wel even door. Het zakt eigenlijk pas een beetje in zodra Ben bij zijn vader aanbelt, met het verdrag

De film mixt mysterie en avontuur prima. Het verhaal is ook zeker interessant. Templars brengen de schat naar Amerika, waarbij de vrij metselaars het later verbergen voor de constant veranderende vijand. Het oplossen van raadsels, met nog een beetje Amerikaanse historie erbij beviel me goed. Alleen de vele clichés die de film er dan weer bij betrekt was onnodig. Riley: De onnozele side-kick die op een bepaald punt met een briljante ingeving komt, maar de rest van de film vrij zinloos is en vooral fungeert als komische noot. Chase: Een vrouw waarvan je al bij de eerste scène ziet, dat ze op een bepaald moment het verhaal in word geforceerd. Dan op het einde, de hele ‘spontane’ kus tussen Chase en Gates midden in het heet van de strijd. Kon natuurlijk ook niet ontbreken.

Cage was verder best wel te pruimen deze film en het acteerwerk was prima. Ik vond Cage eigenlijk ook wel de beste in deze film. Sean Bean als bad Guy was leuk, maar niks memorabels.

6.0/10

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Aardige schatzoekfilm waaraan nèt de sjeu van de Moeder Aller Schatzoekfilms van Steven Spielberg ontbreekt – de opwinding en het zaterdagmiddaggevoel daarvan wordt hier toch wel node gemist, en de manier waarop de ene na de andere onbegrijpelijke clou tot een logische aanwijzing wordt gereduceerd doet de algemene geloofwaardigheid geen goed, hoe laag de eisen ook zijn bij dit soort verhalen. De acteurs doen hun best, en de humor die wordt gegenereerd door Justin Bartha's sidekick slaat bij mij regelmatig goed aan, maar als geheel duurt de film te lang, en de climax voelt enigszins afgeraffeld aan.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Niet goed.

Nicolas Cage is totaal miscast als soort van (moderne) Indiana Jones die, hoe kan het ook anders, verrassend vlot tal van puzzelstukjes in elkaar past in zijn zoektocht naar een of andere schat. De film is behoorlijk eentonig, met een herhaling aan zetten van de ene clue naar de andere. Echte dreiging is er niet, de casting van Sean Bean is uiteraard ook veel te doorzichtig, waar de enige verrassing is dat hij de film overleeft. Cage en zijn love interest Diane Kruger hebben opvallend weinig chemie.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Beetje vlakjes en allemaal net niet. Zoals velen al zeggen een kruising tussen Indiana Jones en Tom Hanks in de Dan Brwn-verfilmingen. Maar die eerste reeks is leuker en met beter geschoten actie, die tweede is net wat boeiender nog. Cage doet zijn best maar is een wat kleurloze hoofdpersoon en is m.i. miscast. De rest van de (toch wel) sterrencast past beter maar krijgt weinig te doen en laat geen indruk achter, Sean Bean allicht nog een klein beetje. De film kent wel een redelijk tempo maar weet eigenlijk nooit echt te boeien, actie is matig in beeld gezet en de hele zoektocht is ook wat mat en onbelangrjk omdat lange tijd niet echt bekend is wat die schat nu is. De film mist een gevoel voor urgentie daardoor. 2,5*.

avatar van macrobody

macrobody

Echt wel goed gemaakt. Nou ben ik niet echt een fan van Walt Disney maar deze film mag er wezen. Misschien omdat het om een conspiracy theory ging inclusief allerlei verwijzingen naar de freemasons en de knights templar. Degene die het verhaal heeft geschreven heeft in ieder geval zijn huiswerk gedaan en de decors waren tot in detail uitgewerkt. Acteurs zijn ook uitstekend met enkele oude rotten in het vak.

Prima avonturenfilm.

avatar van Shadowed

Shadowed

Deze avontuurlijke blockbuster van regisseur Jon Turteltaub valt te omschrijven als vol, bombastisch en druk, maar evenzeer als oninteressant, infantiel en uitgesponnen. National Treasure vormt één van de bekendste projecten van Nicolas Cage, maar hij verwatert binnen deze film (ten koste van zijn hoofdrol) compleet naar de achtergrond. Ondanks het hoge tempo gebeurt er namelijk zelden iets noemenswaardigs en Turteltaub toont geen controle over zijn avonturenscenes. De setpieces zijn op deze manier sterk achterhaald, de relatieontwikkeling is te voorspelbaar en het verhaal boeit vooral geen enkele seconde. Wellicht dat dit soort films geschikt zijn voor de liefhebber of een specifieke leeftijdscategorie, maar er valt bitterweinig mee te beleven.