• 9.221.757 stemmen

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Avontuur / Fantasy | 127 minuten

Genre: Avontuur / Fantasy

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / België / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Tim Burton

Met onder meer: Asa Butterfield, Ella Purnell en Eva Green

Releasedatum: 29 september 2016

Plot Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

"Stay peculiar."

Tiener Jacob volgt aanwijzingen, die hem naar een mysterieus eiland leiden. Daar ontdekt hij de ruïnes van Miss Peregrine’s school voor bijzondere kinderen. Terwijl hij de verlaten gangen en slaapkamers verkent, ontdekt hij dat de bewoners ongelofelijke krachten bezaten. En dat ze misschien nog leven.

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Burton sluit terug aan bij zijn eerste films en vertelt in het eerste deel zowel inhoudelijk als visueel boeiend. Jammer dat in de derde act (vanaf Samuel Jackson in beeld komt) terug een oud zeer naar boven komt bij Burton en hij ons een slappe kost finale met een simplistisch goed tegen slecht serveert. Daarenboven introduceert hij een bleek hoofdpersonage Jake (door geen evolutie in zijn karakter te stoppen denk ik – nl hij beseft dat hij buitengewoon is en zero reactie) dat de film wat afremt en zo kom je dan toch terug in de grijze middenmoot maar zeer aangenaam filmplezier in de eerste helft.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Zeer matige film van Burton naar mijn mening. Burton probeert teveel te laten zien in een te korte tijd. Het is wel een typische Burton, maar zeker niet zijn beste. De personages zijn te vlak, het verhaal is bij tijden te verwarrend, het komt niet goed uit de verf. Er had veel meer in gezeten. Wel prachtige 3D, Burton weet dit zeer goed te benutten. Gekeken vanaf 3D Blu Ray. 2,5 *

avatar van John Barry

John Barry

Leuke en grappige film. Al die kinderen met hun afwijkende (en soms een beetje enge) gaven vind ik leuk bedacht. Eva Green steelt in deze film wel de show en de bijrol van Judi Dench is erg leuk (wel helaas te kort). Van Jackosn ben ik wat minder onder de indruk, ik vind hem iets te druk acteren. De rest van de cast acteert wel aardig. De special effect zijn overtuigend.

Burton weet met name in de eerste helft een goede sfeer neer te zetten. De tweede helft is wat rommeliger, maar heeft toch een aantal goede scenes. Leuke finale op de kermis.

avatar van Ummmagummma

Ummmagummma

Prachtige plaatjes, de prima cast levert over het algemeen meer dan fatsoenlijk acteerwerk en de originele karakters zijn ingrediënten voor een geweldige film, de setting is heel fraai, Met oog voor detail uitgewerkt en er zijn een aantal mooie shots van Wales.

SFX en CGI zijn mooi gedaan en proportioneel uitgevoerd, staan echt ten dienste van het verhaal zonder al te overheersend te worden, iets wat de afgelopen decennia helaas meer regel dan uitzondering is. Het camerawerk is degelijk, zonder er ergens echt uit te springen overigens.

Helaas is het verhaal niet zorgvuldig genoeg uitgewerkt, net als de dialogen. Rommelig, soms te traag maar anderzijds ook van de hak op de tak wanneer iets meer tijd zou mogen krijgen om lekker te landen.

Tel daar wat ergernissen bij op als Jake die maar niet raak kan schieten met die kruisboog, de prachtige miss Peregrine die de kinderen totaal niet blijkt te kunnen beschermen en de Film gaat helaas onderuit. Dat had beter gekund meneer Burton

Dit had zomaar vier of meer sterren kunnen zijn, nu is het drie, voor de moeite.

avatar van umbra

umbra

Zulke films is wel m'n ding, maar toch kon deze me niet volledig bekoren. Setting en acteerwerk viel reuze mee, mr vind het verhaal niet top uitgewerkt en enkele momenten die ik als irritant ervaarde, waardoor ik met een te gemengd gevoel achter bleef en geen wow gevoel.

avatar van notsub

notsub

Die "Peculiar Children" lijken familie te zijn van X-Men, met al die bovenmenselijke eigenschappen. Ook zien we de zorgzame Miss Peregrine, die trucjes uithaalt met de klok en het neefje van Harry Potter, de alles wil weten van zijn opa. Hij was immers getuige van zijn dood en daar zat toch op zijn minst een luchtje aan. Dan komt Samuel L. Jackson de boel een beetje verstieren met boosaardige plannen en het spel is op de wagen. Saai werd het echter nergens, maar deze fantasyfilm is wel bij uitstek een samenraapsel van allelei elementen, die ik al eerder zag. Het eindresultaat mag er desondanks zeker wezen, met name als het naar het einde toe de lieve zoete ondertoon loslaat en het een echt goed tegen kwaad gevecht wordt.

avatar van davey400

davey400

Ook bij een herziening nog steeds een mooie en interessante film.

Als je er eenmaal op let moeten films met actie altijd een groot gevecht hebben op 75% van de film, zo ook deze. Voor mij was het overbodig, en brengt het de totale beleving en dus waardering omlaag.

Daarom 'slechts' een:

(Kan er iemand even een alternatieve cut maken, zodat ik gewoon de 4 kan geven die deze film verdient? )

avatar van reporterxyz

reporterxyz

Ik had een soort mislukte Harry Potter verwacht maar dat viel zeer zeker mee.

En een klein detail maar de knipoog naar Medusa... Grappig

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Het eerste uur is Burton op hoog niveau. Mysterieus verhaaltje, mooie visuele setting/beelden en een prima Burtonesk sfeertje. De school ziet er erg mooi uit, en de overdadig aanwezige CGI stoort nauwelijks omdat het vrij goed gebruikt wordt. Na dit prima uur daalt het niveau echter, en zeker vanaf dat het personage van Samuel L. Jackson opduikt, verandert de film in een erg formulematig en ongeïnspireerd werkje, dat geforceerd episch en grappig probeert te zijn. Normaal is Jackson altijd een pluspunt, maar hier komt hij echt niet uit de verf. De geweldige Eva Green wordt na dat eerste uur ook volledig aan de kant geschoven, jammer. Wat overblijft zijn wat generische actiescènes op het einde, en een slot dat je wel ziet aankomen. In het kort; leuke fantasyfilm van Burton met een veelbelovend en goed eerste uur, maar daarna kan hij dat niveau helaas niet helemaal aanhouden. 3*.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik denk dat je wel kan stellen dat ik een zwak heb voor Tim Burton. Volgens mij heb ik geen enkele film van hem beloond met de hoogste score, maar ik zie hem wel als een van mijn favoriete regisseurs. De man heeft een filmstijl die ik erg kan waarderen: de ene komt wat beter uit de verf dan de andere, maar de vaak sprookjesachtige sfeer waar hij voor gaat, zorgt er wel voor dat ik me gemakkelijk door zijn films kan laten meevoeren.

Toch zag ik een beetje op tegen Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. Ik ben bekend met het boek en heb deze met veel plezier gelezen. Aangezien ik inmiddels weet dat deze film geen sequel zal krijgen, vroeg ik mij af of deze film niet op een heel vervelend punt zou eindigen; een beetje als een serie die plotsklaps niet vernieuwd wordt voor een vervolgseizoen. Gelukkig blijkt Burton het einde iets te hebben aangepast. Daardoor voelt het wel wat gehaast op het einde, maar het zorgt er in ieder geval voor dat ik hier gewoon als standalonefilm van kan genieten. Wordt het niveau van het boek gehaald? Over de gehele linie niet vind ik. Ik vond het boek wat beter, maar de niveauverschillen zijn ook weer niet zo significant dat ik de verfilming niet waardig vind.

Burton kan mijns inziens gewoon goed sfeer creëren en daar maakt hij veel mee goed. Zaken als decors, kostuums en grime zijn weer dik in orde. Wel miste ik hier trouwens de bijdragen van Danny Elfman. Deze muziek was ook niet verkeerd, maar wel minder opvallend. Acteerwerk was ook fijn. De rol van het titelpersonage is perfect voor de beeldschone Eva Green, maar ook de jonge cast vond ik uitstekend. Fijne chemie tussen Asa Butterfield en Ella Purnell, en ook de andere kids komen vrij goed uit de verf. Burton weet de ''peculiarities'' visueel goed te vertalen van het boek naar het witte doek. De sterke aanloop mondt uit in een climax die, zoals reeds gezegd, wel bij vlagen wat gehaast voelt. De regels omtrent het tijdreizen worden daar ook iets te plichtmatig en daardoor ogenschijnlijk onlogisch opgedreund. In het boek ervoer ik dit niet als complex, terwijl dat hier wel zo was.

Dergelijke schoonheidsfoutjes weerhouden mij ervan om de film een hogere score te geven. Desondanks heb ik me hier zeker niet mee verveeld en de film blijft ook wel in bepaalde opzichten bij. De onderwaterscènes vond ik bijvoorbeeld erg mooi. Wat resteert is een Burton-sprookje dat misschien verre van zijn meest memorabele werk is, maar wel, mits je van de stijl van de regisseur houdt, garant staat voor een vermakelijke avond.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Best wel een leuke fantasy film die ik vanochtend gekeken heb, want ik had deze film al eens gezien, maar toen niet echt goed gevolgd. En omdat ik er iets over zag afgelopen week dacht ik, laat ik er nog maar eens opnieuw voor gaan zitten. En ik moet toegeven dat ik me heel goed vermaakt heb bij deze film. Ella Purnell en Asa Butterfield deden hun rol heel goed. Samuel L. Jackson vind ik altijd wel een genot om naar te kijken, en zeker wanneer hij de slechterik speelt. Echt een vermakelijke film die me vanaf het begin wist te boeien.

avatar van Mickey b

Mickey b

Deze nu voor tweede maal gezien en vreemd dat ik hier nog niets over had geschreven.

Ik weet niet meer hoe lang het geleden is dat ik deze voor de eerste maal zag, maar herinnerde van de film niet veel meer. Doordat deze op Netflix verscheen, beslist om er nog eens een avondje van te maken.

Is een mooie fantasy film met een deeltje tijdreizen in verwerkt, een genre waar ik wel voor te vinden ben.

Is natuurlijk een film met jonge acteurs en daar mis ik dan een beetje de volwassenheid van de film.

Maar al bij al valt deze goed mee door het inhoudelijke wat een origineel verhaal is.

Af en toe valt de CGI me wat tegen, maar is te verdragen, gezien het niet al te vaak voorvalt…

Normaal zou ik deze 3,5 * geven, maar gezien het boeiende verhaal ga ik voor 4*

avatar van Gerlof78

Gerlof78

Leuke en mooi gemaakte avonturenfilm, met een mooi verhaal die zowel voor de jongere als oudere kijkers goed te zien is. De cast met oa Asa Butterfield,. Eva Green, Ella Purnell, Terence Stamp en Samuel L. Jackson spelen prima hun rol met name Asa vond ik goed spelen. Zeker leuk om na jaren weer eens te zien en ook zeker een aanrader van dit soort fantasie/avonturen films.

avatar van Thorongil

Thorongil

Zag dat deze op netflix stond en dan maar eens gekeken. Stelde op zich niet zoveel voor, maar was ook niet echt slecht. Een van de vele young adult boek verfilmingen uit die tijd.

avatar van JessicaD

JessicaD

Ik las het boek als luisterboek, en het zat nog vers in mijn geheugen toen in de film ging kijken. Hierdoor vielen eventuele verschillen extra op.

Vergelijking met het boek

En dat zijn er nogal wat. De eerste helft van de film komt nog wel aardig overeen met het boek. Al vond ik wel dat er redelijk wat tussen weggeknipt, en versneld is. Toen de tweede helft begon snapte ik vervolgens dat het niet erg was dat bepaalde dingen eruit geknipt waren, want de tweede helft was compleet anders dan het boek. Echt de complete tweede helft is anders, waardoor ook het einde anders is. Ik denk dat ze wat meer actie en sensatie wilden. Uiteindelijk vind ik het niet heel erg, want het werkte wel. Ik vraag mij echter wel af wat het gaat betekenen voor een eventueel tweede deel – als die er komt (er is wel een tweede en derde boek). Er zijn ook wat subtiele veranderingen, die wel goed opvallen. Zo is de psychiater van Jacob opeens een vrouw in plaats van een man. En zijn twee personages compleet verwisseld qua eigenschappen. Uiteindelijk ook niet heel erg, maar in eerste instantie wel even verwarrend.

Zonder het boek te lezen

Omdat ik natuurlijk keek met het oog van een lezer- én filmkijker, wist ik niet precies hoe de film over zou komen op iemand die het boek niet gelezen heeft. Gelukkig kijk ik veel films samen met mijn vriend die ik hier vervolgens over kan ondervragen. Hij gaf aan dat de film in principe prima te volgen is, maar dat sommige dingen wel wat te makkelijk gingen. Dit bevestigde direct wat ik verwachte dat niet-lezers van de film zouden vinden. En ik vond het zelf eigenlijk ook; doordat ze dingen eruit geknipt hebben werden sommige dingen enorm versimpeld en ging het te makkelijk allemaal. Echter vond hij de film ook wel leuk dankzij het avonturen en mysterie dat duidelijk naar voren komt.

Spanning

Waar ik de spanningsboog normaal gesproken veel minder voel omdat ik het verloop van het verhaal al ken bij boekverfilmingen, zat ik hier uiteindelijk wel met spanning te kijken. Dit komt natuurlijk doordat de gehele tweede helft anders verloopt. Wat dat betreft is het dus een voordeel, en ik ben blij dat de veranderingen goed uitvallen. Ik kan mij er namelijk vaak juist aan ergeren. Het verhaal is en blijft origineel, net als het boek. Over het algemeen ben ik te spreken over het acteerwerk, al vond ik Asa Butterfield als Jacob soms wat plat acteren. Waar ik in het boek overigens sommige dingen vies vond en er niet naar uitkeek dat te zien in de film, bleek dat de film veel minder creepy was. Dit vond ik, persoonlijk, erg fijn.

Conclusie

Ik heb vooral gesproken over de verschillen tussen boek en film, waarvan de grootste toch wel de gehele tweede helft is. Gelukkig bleek deze verandering prima te bevallen. Het acteerwerk is prima, al ben ik niet helemaal overtuigd van Asa Butterfield. Al met al een prima film als je eens iets “bijzonders” wilt zien.