• 9.369.458 stemmen

Geregisseerd door: Jacob Estes

Met onder meer: Rory Culkin, Ryan Kelley en Scott Mechlowicz

Releasedatum: 31 maart 2005

Plot Mean Creek

"Beneath the surface, everyone has a secret."

Als de jonge Sam op school steeds gepest wordt door de gemene bullebak George, besluit zijn oudere broer Rocky om in te grijpen. Hij organiseert een leuk boottochtje en nodigt naast Sam, diens vriendinnetje Millie en zijn eigen vrienden Clyde en Marty ook George uit. En hoewel het reisje slechts bedoeld was om George een klein lesje te leren, lopen de emoties onderweg iets te hoog op...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Spannende en boeiende thriller met een aantal onverwachtse wendingen en ontzettend goede acteerprestaties van de jonge cast. Het begin van de film deed me erg aan een gemiddelde aflevering van The Wonder Years denken, maar halverwege slaat de sfeer volledig om en krijgt Mean Creek meer weg van The River's Edge. Zelfs een aantal pijnlijke morele dilemma's over schuld en verantwoordelijkheid worden niet geschuwd.

Het verhaal is op zich eenvoudig en rechtlijnig, maar hier gaat het vooral over de relaties tussen de verschillende personages en hun achtergronden. Vooral de dreiging die uitgaat van de dikke bullebak George is vreselijk akelig, en ondanks het feit dat hij zijn ware aard zoveel mogelijk wegmoffelt en zelfs pogingen doet om vriendelijk te zijn, blijft hij een onaangename kwal die zichzelf maar moeilijk in de hand kan houden. Datzelfde geldt trouwens ook voor Marty (gespeeld door Scott Mechlowicz, die meer op Brad Pitt lijkt dan goed voor hem is); een koppig, onverandtoordelijk haantje-de-voorste, die maar moeilijk kan inschatten hoe ver hij in bepaalde situaties mag gaan, en in een panieksituatie volledig zijn hoofd verliest.

Zorg wel dat je van te voren niet al te veel over de film leest, want zoals gebruikelijk verklappen de trailers meer dan je over de film hoeft te weten.

4 sterren.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Mijn verwachtingen waren hoog, maar kwamen allemaal stuk voor stuk uit, aangezien Mean Creek werkelijk een erg indrukwekkende film was.

Een simpel plot, dat op een perfecte manier is uitgewerkt en geen moment saai begint te worden of in herhaling valt. De film is erg sfeervol en de spanningen kwamen echt ontzettend goed bij de kijker (bij mij in ieder geval) over. De film was een aantal keren dan ook echt zenuwslopend.

En dan is er uiteraard nog het ijzersterke acteerwerk. De jonge spelers doen het ontzettend goed en zetten hun personages stuk voor stuk erg realistisch neer, zodat het niet moeilijk is je te verplaatsen in het verhaal. Jammer dat de film wat aan de korte kant was, hij had van mij nog wel iets langer mogen duren.

Trouwens ook een prachtige poster hierboven ...

Ik hou het voorlopig even op een score van 4 (hele dikke) sterren !

avatar van gotti

Geniaal. Tijden geleden dat ik zo'n goeie film heb gezien.

Het verhaal is enigzins voorspelbaar, maar dat deert hier niet zo. De acteerprestaties (van vooral het meisje Millie) waren zeer sterk, de goeie spanningsboog en het dreigende sfeertje zorgen voor een beklemmend en beklijvend filmpje. Ben diep onder de indruk.

Zo bijzonder vond ik het allemaal niet, ook niet wat betreft het acteerwerk. Erg voorspelbaar gebeuren, dat (toegegeven) prima wordt opgebouwd en een goed eerste uur kent. Het halve uur daarna is echter niet zo best, veel te afgeraffeld allemaal.

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Het doet me goed om te zien dat er hier en daar in Hollywood nog wel wat natuurtalenten zijn en "Mean Creek" is hier zeker een voorbeeld van.

Hoe de film in al zijn simpele stijl je nog altijd geïnteresseerd laat maken is knap!

Voor het eerst al de acteurs,werkelijk niks op aan te merken.Ze spelen allemaal zo realistisch dat het wel een gewone documentaire krijgt.Vooral Josh Peck(George) en zeker Scott Mechlowicz(Marty)krijgen de complimenten van mij.Wat het allemaal nog meer realistischer maakt zijn de dialogen.Ik kan me geen enkele dialoog herrineren die naar mijn mening onrealistisch leek.Goed dat de regisseur wat meer heeft geluisterd naar de taal van de pubers ipv naar een goedbetaalde scenarist.

4* Aanrader!

Kent er iemand nog goeie jongerendrama's?

avatar van Linn

Linn

Erg goede aangrijpende film, Met zo zijn leuke en droevige momenten. Vooral het acteerwerk van Scott Mechlowicz was erg goed en opvallend Werd er wel even stil van aan het eind...4*

avatar van otherfool

otherfool

Wat een ronduit vervelende film zonder tempo, zonder logica en zonder clou. De kids presteerden maar matig en het geheel deed nogal onaf aan. 1 sterretje voor de mooie natuurshots.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Vond het een goede film, heeft zeker wel indruk bij mij gemaakt!

Maar jammer dat het einde niet wat meer is uitgewerkt.

De acteerprestaties vond ik echt heel goed, die Rory heeft zulke doordringende ogen!

Krijgt van mij 4 sterren.

Aardig filmpje.

Vooral sfeervol in beeld gebracht, met een halfgeslaagde soundtrack. Vooral het ambient getokkel op de rivier had een mooi effect. Die poprockdeuntjes tussendoor waren dan weer lame.

Wat het einde betreft. Zoals de film nu verloopt vind ik het mooi uitgewerkt. Er wordt inderdaad niet al te veel gelost over het verdere verloop, maar aangezien het toch al de 356e keer is dat een dergelijk thema besproken word vond ik het allesbehalve storend. Wat wel storend was, was het hele "wat zullen we doen - groepsgeval" gedoe. Al te vaak gezien, en telkens weer hetzelfde gemijmer. Ik zit nog steeds een beetje te wachten op een film die stopt waar de moord gebeurt. De opbouw in Mean Creek was sfeervol, dus het was een uitgelezen kans. Wat volgt doet af aan de ervaring, maar gezien de omstandigheden werd het nog redelijk goed gebracht.

Verder duimpjes omhoog voor Milly en Marty. De andere acteurs vond ik erg matig, vooral Culkin kwam er slecht vanaf.

3*. Fijn filmpje, maar behalve de redelijk sfeervolle uitwerking is hier weinig te zien.

avatar van starbright boy

Interessante halfgeslaagde film. Bij vlagen beresterk vooral de scenes vlak voor, tijdens en na de dood van Rocky. Als geheel komt het net een beetje tekort om echt beet te pakken. Het laatste half uur is ietwat fragmentarisch en laat de prachtopbouw van vlak ervoor jammergenoeg los, hoewel het verhaal wel op het juiste moment eindigt. De videoband op het einde was eerder jammer, proberen nog extra te vertellen wat al voelbaar was.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Aardige dramafilm met goed acteerwerk. De kinderen zijn niet irritant. Op het einde gaat de film iets te lang door, en slaat de film een beetje de plank mis.

avatar van Baggerman

Baggerman

Verrassend goede film met een realistisch verhaal en plot. Hoe de acteurs en actrice hun karakters hebben neergezet komt op mij oprecht en overtuigend over.

Zelfs het dikke slachtoffer is geen heilige; op het moment dat ze hem overboord gooien kon ik ze niet ongelijk geven. Ook gelukkig geen sentimenteel Hollywood-Happy-end. (Zo van: de dikkerd doet ineens zijn ogen weer open, hoest en proest wat en 'O, gelukkig, alles komt weer goed!')

Prima!

avatar van wwelover

wwelover

Opvallend aangrijpende film, verwachte een dertien in een dozijn verhaal, maar ondanks dat er vrij weinig gebeurd is het een mooie en boeiende film. Hoe gek het ook klinkt, komt het ook nog best realistisch over. Al is het eind wat overdreven.

Het verhaal is niet eens bepaald vernieuwend, maar de twist die er in zit brengt hem op een hoger niveau, als is het een groot minpunt dat ze het allemaal in 90 minuten hebben gepropt terwijl hij makkelijk 2 uur of meer kunnen doen, want het einde is aan de ene wel mooi filosofisch maar het geeft je toch geen sluitend gevoel.

Muziek was erg mooi, moet ik zeggen en ook het acteerwerk was van hoog niveau. Ken er wel een aantal van, maar dan meestal van één film of kleine rollen, zoals dat meisje. Die ken ik van Lizzie McGuire en die jongen uit Euro Trip. Ja en natuurlijk Josh Peck, waar ik eigenlijk vrij weinig mee heb maar in deze film is hij erg sterk. En eigenlijk is de hele cast gewoon super. Het is ook wel duidelijk wie het talent heeft gekregen bij de Culkins. Rory acteert in deze film een stuk beter dan die walgelijke broer van hem.

avatar van Sloos

Sloos

Heb hem gisteravon gezien en heb er met genot naar gekeken!

Vond hem eigenlijk 3,5 ster waard maar door het slecht einde toch maar 3 sterren gegeven! wel jammer want het had een goeie film kunnen worden als ze er een goed einde aan hadden gemaakt

avatar van Near_Dark

Near_Dark

Vreemd, blijkbaar verwachtte ik mij aan een ijzersterk Drama met hoog oplaaiende emoties, niet dus...

De trage, sfeervolle opbouw deed het beste vermoeden maar eens de wraakactie op gang komt vond ik het vrij langdradig worden en leek het alsof deze film nooit écht op dreef kwam. Het noodlottige voorval vond ik helemaal niet zo erg, de meeste jongeren van dienst dachten daar duidelijk anders over. Vrij bizar toch want wie kan het iets schelen als er met de pestkop en bullebak van de school iets ergs gebeurt...?

Feit blijft dat, als je zoals ik, het dramatische voorval niet erg vindt je het vervolg van dit Drama ook niet erg boeiend meer zal vinden, al moet ik toegeven dat het al bij al nog meevalt.

De beelden zien er mooi uit, de soundtrack is sfeervol en de kind-acteurs spelen erg goed.

6/10.

Niet slecht voor een debuutfilm maar helaas vond ik het geen hoogvlieger, tsja...

avatar van huVILEub

huVILEub

De film was een beetje traag. Het camerawerk was niet goed. Maar ik vond het mooi dat een keer niet volwassene in zo'n situatie belandde. Verder heeft de film niet veel te bieden, maar om een of andere reden vond ik hem toch leuk.

avatar van Insignificance

Insignificance

Best een knappe film met in ieder geval een zeer sterke aanloop. Het gaat allemaal niet zo snel, maar is wel kundig van opzet en eenmaal op de rivier weet Estes het juiste toontje te zetten. Muziek werkt hier erg goed.

Prettig dat de bully niet een eendimensionaal klootzakje is (hij lijkt een soort persoonlijkheids- of ontwikkelingsstoornis te hebben?) en zowaar iets van sympathie probeert te kweken. Bij Marty is dat helaas wat minder het geval. Niet dat Mechlowicz het slecht speelt, maar zijn personage maakt zijn doen wel wat voorspelbaar. Desondanks climaxt het daar wel doeltreffend, vooral de stilte doet er toe.

De morele tweestrijd daarna komt wat minder overtuigend over. Zeker de huilende Marty die een overval pleegt neigt naar too much, maar verteerbaar is het allemaal nog wel. Blijft al met al een oprecht werkje.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Mooi drama. Josh Peck is natuurlijk algemeen bekend vanwege zijn rol in 'Drake & Josh' en Rory Culkin draagt natuurlijk dezelfde achternaam van zijn oudere broer Macaulay Culkin, die zich bekend maakte met Home Alone. Ik vond dat er door de kinderen ontzettend goed geacteerd werd, in een film als deze is dat zeker wel nodig, aangezien de kinderen bijna alleen maar in beeld zijn. Het speelduur is niet te lang.. Maar wat er ging gebeuren in die boot... Zag ik niet aankomen.. En anders dacht ik dat hij wel weer bij zou komen. Dus vanaf dat moment werd de film een beetje 'stil' om het zo maar te zeggen, en dat was soms best vermoeiend. Maar het zag er wel goed uit, de soundtrack was mooi en over het algemeen ben ik best te spreken over deze film.

avatar van rep_robert

Erg mooi drama dat wel een beetje langzaam op gang komt, maar eenmaal in het bootje erg fraai is en een spannende climax bereikt. Verder mooi acteerwerk van de jonge cast in de prachtige natuur en het laatste kwartier is ook erg mooi, vooral omdat er erg logisch wordt gehandeld. Iets wat je vaak wel mist in dit soort films.

Dikke 3,5*

avatar van Kr!kke

Kr!kke

Geen slechte film, maar het viel me toch wat tegen.

De film begint nochtans goed en kent een sterke opbouw, maar vanaf dat George in het water sukkelt en vervolgens verdrinkt gaat de film voor mijn part de mist in. Die laatste videoboodschap van George is daar de perfecte illustratie van (ik zie George, of zeg maar eender welk jongetje van die leeftijd, zoiets niet meteen zeggen). Dan wel weer goed zijn de acteerprestaties, waarbij het vooral Josh Peck was die me kon overtuigen.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Wat een onpeilbaar personage is die George, lijkt een soort autistisch of hij is op z'n minst onhandig met sociale contacten op z'n zachtst gezegd. Best intrigerend neergezet, aan de ene kant is het een vreselijk mannetje, aan de andere kant is de streek die ze met hem uithalen walgelijk.

Een half uur voor het einde wist ik ook niet wat ik kon verwachten (dacht zelfs eventjes dat hij deed alsof hij dood was, zoiets vond ik wel bij hem passen). Uiteindelijk geen filmische poespas met driedubbele plotwendingen maar redelijk geloofwaardige (re)acties. Mean Creek gaat goed in op de onderlinge tiener-relaties en heeft prima acteerwerk, ook dat blonde meisje.

avatar van The One Ring

The One Ring

Een iets te nadrukkelijk eerste half uur waarin alle belangrijke karakterpunten en plotelementen iets te opvallend geïntroduceerd worden en een wat afgeraffeld laatste half uur maken Mean Creek net iets minder dan de som van zijn delen. Het sfeertje is sterk en vooral alles wat op de tocht gebeurt is overtuigend en goed gebracht. Daarnaast is de jonge cast erg sterk, vooral Schroeder, al viel Culkin wat tegen. Het is misschien ook wat te voorspelbaar om echt indruk te kunnen maken, maar door de goede spanningsopbouw en interessante karakters is de film het bekijken waard. Als alles zo sterk was geweest als het middenstuk dan hadden vier sterren er makkelijk ingezeten. Nu blijft de indruk wat te beperkt en eindig ik op drie dikke sterren.

avatar van Spetie

Best een behoorlijk sterk filmpje dit.

Vooral aan de personages wordt veel aandacht besteed. Doordat iedereen zo zijn wat mindere punten heeft, komen de personages allemaal behoorlijk overtuigend en vooral ook geloofwaardig over.

De soundtrack is aangenaam en eenmaal aangekomen bij het riviertje, komt de film pas echt goed los. Wat er daar met George gebeurt is niet mis. Tevens is het best spannend wat er daar allemaal plaats vindt. Een setting met een bootje op een rivier vind ik altijd wel mooi om te zien. Het heeft iets mystieks, zo ook hier. Het acteerwerk is trouwens erg sterk. Carly Schroeder en Josh Peck staken er op dat gebied wel bovenuit moet ik zeggen.

Het uiteindelijke einde kon ik ook wel waarderen. De film blijft zich consequent richten op het drama en is gelukkig niet uit op sensatie. Daardoor werkt het allemaal goed en maakt het op momenten best indruk.

avatar van Shinobi

Shinobi

Erg mooie, sfeervolle drama dat goed opgebouwd wordt met sterk acteerwerk van met name Mechlowicz en Schroeder. Ook wel lachen om Josh Peck in zo een rol te zien.
Alleen jammer dat het na de dood van George iets minder wordt, daar verliest de film toch wat van zijn kracht.

3,5 Sterren.

avatar van skitzofrenix

skitzofrenix

Ik vond dit een erg mooie film. Het verhaal en het acteren vond ik erg goed, enige minpunt vond ik dat het einde een beetje snel ging, dat had best beter uitgewerkt mogen worden.

avatar van flaphead

flaphead

vrij langzaam drama dat draait om de gedragingen van een vriendengroep bij een extreme situatie. tenslotte, vanaf het moment dat ze iets afspreken, verwacht je al dat dat uit de hand gaat lopen met wellicht de dood. dus alles tot dat punt moet het niet hebben van bepaalde spanning, maar puur van de personen onderling.
dat wordt aardig gedaan. het is interessant om te zien hoe George zich nu gedraagt en dat het besef komt dat hij ook maar 'gewoon' een puber is zonder vrienden. het geeft je een vreemdsoortig gevoel, ook omdat duidelijk is dat Marty als oudste de touwtjes in handen houdt. maar aan de andere kant zijn (bijna al) de karaters allemaal veel te volwassen voor hun leeftijd. en dat geeft toch een minder natuurlijk beeld.

rondom het voorval wordt slim gebruikt gemaakt van de inleving van de kijker, dat wellicht blijft switchen. daarna komt dat onnatuurlijke gevoel helaas nog meer naar voren. laten we wel wezen, het zou logischer zijn als die kinderen hysterisch worden als ze zoiets meemaken, maar iedereen blijft (relatief) rustig. de vervolguitwerking is matigjes, het lijkt wel of bijna niemand ouders heeft daar, wat natuurlijk goed uitkomt voor het script. als er dan een besluit wordt gemaakt, gaat het einde net even iets te snel en te makkelijk.

zeker niet slecht, maar uiteindelijk toch een kleine teleurstelling.

avatar van scorsese

Breakfast Club meest Deliverance

Prachtige film waarin een groepje vrienden de bullebak van school een lesje willen leren. Een sterk verhaal dat een goede en geloofwaardige opbouw heeft. Een vrij grimmige sfeer en een uitstekende jonge cast die een goeie indruk achter laten.

avatar van Film Pegasus

Het thema van de film is al veel uitgewerkt, maar meestal ontspoort de ingeslagen weg. Waar andere films vooral mikken op wraak, horror, zwart/wit, lesje leren, ... mikt Mean Creek vooral op realisme. Op elke school zit wel zo'n bullebak die je wel eens een lesje wil leren. Gaandeweg blijkt dat iedereen wel wat goed en slechts in zich heeft, alleen is dat bij iedereen wat meer van het ene dan van het ander. En achter elke daad zit verantwoordelijkheid verscholen. Wat voor kinderen nog moeilijker is dan voor volwassenen...

De cast is niet slecht, met wisselende acteerprestaties. Scott Mechlowicz doet me wat acteren betreft denken aan een jonge Brad Pitt, ook al vervaagt hij soms in clichés. En ook de jonge Carly Schroeder viel best wel mee. De film is nergens echt extra opvallend, maar tegelijkertijd is dat net de kracht en de geloofwaardigheid van de film. Ondanks de jeugdige cast is dit zeker geen tienerfilm geworden. En dat is zeker een prestatie!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Dat iedereen de verantwoordelijkheid moet opnemen voor de keuzes die hij maakt in het leven, is zo'n beetje de boodschap van deze moderne parabel. Een groep jongeren besluit om een bully uit hun school een lesje te leren met fatale gevolgen . Ik moet zeggen dat ik de overgang van het verbale geweld op het bootje naar de bijna vijf minuten daar opvolgende ontnuchterende stilte een heel sterke scène vond. Je hoorde bijna de jongeren denken over wat er zich daarnet heeft afgespeeld. Het laatste derde van de film toont hoe Marty wegloopt van het "probleem" terwijl de andere jongens besloten hebben om alles te bekennen om in het reine te komen met zichzelf. . Best sterk en heel genuanceerd gebracht.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Best heel aardig jeugddrama, de wat oudere kijkers zullen het thema al wel ooit eens voorbij hebben zien komen, waardoor het eerste deel het meest verrassend is. Je weet het wel, je neemt de school-bully eens fijn mee een dagje varen om hem onderweg eens goed te grazen te kunnen nemen en dan blijkt het best een aardige, sociaal onhandige en eenzame jongen te zijn die ook niets anders kan dan af en toe flink driftig worden.