• 9.378.044 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

Prof. Kenneth Monnitoff

Dr. Lilian Thurman

avatar van chevy93

chevy93

Ja, dat wist ik. Maar door het bericht van lamalord ging ik twijfelen. Zich laten treffen door die vliegtuigmotor is de ultieme opoffering.

avatar van lamalord

lamalord

hmm ik snap het eigenlijk allemaal nog steeds niet, ik kijk hem morgen eens opnieuw.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

De vraag blijft echter hoe Donnie in godsnaam die motor van de tangent time line naar de present time line krijgt.

Bardt1980

Ik kan hier wel van alles blijven uitleggen, maar dat is denk ik voor vele ook een dooddoener. Maar ik denk wanneer iets niet helemaal duidelijk is en je een beetje googled, je zelf de antwoorden ook makkelijk kan vinden.

Bovendien is deze film voor een groot gedeelte ook gebaseerd op het boek van Roberta Sparrow (Grandma Death) "The Philosophy of Time Travel" Hier vind je ook veel antwoorden op vragen die de film oproept.

avatar van Jozz

Jozz

Wat een bijzondere film is dit. Ik snapte er helemaal geen hout meer van, en toch bleef ik geboeid kijken naar alle gebeurtenissen. Dat is de kracht van deze film. Je kunt zelf op zoek naar een verklaring voor alle bizarre zaken die je in deze film krijgt voorgeschoteld. Het is alleen wel flink hersenkraken voordat je ook maar in de buurt komt van een sluitende uitleg .

Soms heb ik het idee dat er helemaal geen sluitend verhaal is. Er lijken teveel open eindes achter te blijven. Ik heb na deze film verschillende verklaringen gelezen op internet. In de ene kon ik me beter vinden dan in de ander, maar er was er geen één die volledig klopt en alles verklaart.

Ik vind het dan ook bijna onmogelijk om deze film te beoordelen, omdat ik niet kan zeggen of het verhaal nu echt zo geniaal in elkaar steekt . Maar goed, er zijn natuulijk andere factoren aan deze film die eenvoudiger te beoordelen zijn. Zo vind ik de rol van de hoofdpersoon fantastisch vertolkt, dat had niemand beter gekund. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van zeer passende muziek en zit je ondanks het vage verhaal toch op het puntje van je stoel.

Als je deze film gaat kijken moet je voorbereid zijn. Je moet weten dat het nogal ongrijpbaar en voor meerdere interpretaties vatbaar is. Doe je dat niet, dan kom je van een koude kermis thuis want je blijft met een bak vol vragen zitten .

Ik denk dat ik de kracht van deze film wel redelijk begrijp, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn voor wie dit te ver gaat.

Troll bericht + reacties verwijderd.

avatar van Arbil

Arbil

Troll bericht? Ben al 5 jaar lid en mening geven mag blijkbaar niet meer.

avatar van chevy93

chevy93

Jouw bericht was totaal nutteloos. Je komt hier groots verkondigen dat je deze film nog een halfje lager doet, naar 0,5*. Zonder ook maar enig argument te geven waarom. En die 1,0* was al niet duidelijk. Dus... care?

avatar van Ruiter13

Ruiter13

Bardt1980 schreef:

Nice Dat verklaard een hoop meer. Ik denk dat ik hem met deze info voor de 5e keer ga kijken.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

"The Philosophy of Time Travel" is natuurlijk geen echt boek. Het is bedacht voor de film. Wellicht een open deur.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Voor de mensen die uitleg willen, hier mijn bericht uit de oude doos:

Zodra de vliegtuigmotor door Donnies huis valt begint het alternatieve universum. Als Donnie de vliegtuigmotor niet in het wormgat gooit zal dit universum helemaal opnieuw beginnen. De flits op het begin wil zeggen dan het alternatieve universum gereset wordt. Daaruit kunnen we constateren dat het Donnie al meerdere keren niet gelukt is om de vliegtuigmotor in het wormgat te krijgen. Je ziet hem in de beginscene lachen (hij herrinerd zich vaag de avonturen in de voorgaande alternatieve universums). De personen om Donnie heen zijn de Manipuleted Living. Zij helpen Donnie door zijn reis in het alternatieve universum. Zonder dat ze het zelf weten. Was de vliegtuigmotor nog door het wormgat gegaan als die persoon niet zus had gedaan, en die andere persoon niet zo? En door dat 1 het ene doet volgt er weer een reactie van een ander die er dan weer voor zorgt dat er een andere gebeurtenis plaatsvind. Uiteindelijk zorgt deze ketting reactie ervoor dat die vliegtuigmotor in het wormgat beland. Donnie is vrijwel bij alle gebeurtenissen betrokken. Als die vliegtuigmotor nooit in dat wormgat belande zou het alternatieve universum zich voor altijd hebben herhaalt, en zou men dus nooit terugkeren naar het primaire universum (wat op het einde wel gebeurt).

canciser

Heb vandaag de nieuwe dvd gekocht met die lelijke cover. Nu staat er op de achterkant: ''Donnie is een doodnormale jongen uit een doodnormaal gezin''. Volgens mij is Donnie geen normale jongen, ook niet aan het begin. Toch raar.

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Dat is inderdaad een erg vreemde editie. Ik wou die ene met de konijnenkop, maar die was nergens te vinden.

avatar van rep_robert

En doodnormaal is het gezin ook niet Maar ach, vind verder de QFC's wel leuk om op een rijtje te hebben staan. Heb er zelf 29 stuks nu.

avatar van Awake78

Awake78

Die vader is echt een toffe peer

avatar van kuk

kuk

Zondra een film onduidelijk is en mensen met verklaringen als 'het alternatieve universum', 'manipulated living' en 'wormgat' komen, ben ik mn interesse verloren. Over die ongein wíl ik helemaal niet filosoferen, los van dat het ook nog eens nadenken over een halfslachtig verhaal is dat verder geen diepere lagen heeft maar vooral veel open laat. Knap gemaakt, goed gespeeld en sfeervol, maar totáal niet mijn kopje thee.

canciser

Die moeder is een alcoholist Ook niet in elk gezin voorkomend.

Anywayz, ik ga hem nu nog een keer kijken, lang geleden.

canciser schreef:

Die moeder is een alcoholist

Waar maak je dat uit op als ik vragen mag?

Q Jones

Films als Donnie Darko zijn niet mijn ding, ik kijk ze omdat mijn vrienden blijven zeuren dat ik ze moet zien, maar ik zie tien keer liever iets anders. Ik hoef deze film dan ook nooit meer te zien. Heb ik me zo lopen ergeren aan deze film. Nee ik vond het allemaal best vermakelijk maar o zo ver gezocht.

Kom laten we de mensen eens nadenken tijdens de film dan krijgen we een hoge rating. Dit idee krijg ik altijd een beetje bij dit soort films. Ik vond deze trouwens wel beter dan Southland Tales.

Maar slechter dan Mulholland dr.

Het verhaal begin ik niet eens aan want dit topic telt 115 pagina's dus ik zal allemaal wel dingen vertellen wat allemaal al honderden keren is gezegd.

Al met al vermakelijke onzin maar niet mijn ding ik snap ook eigenlijk niet waarom iedereen zo lyrisch is om dit soort films, Ach ja ik heb mijn vrienden een dienst bewezen en ben blij dat ik er van af ben.

3 sterren voor het acteerwerk, het verhaal en ik heb me toch wel iet of wat vermaakt dus.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Ach sommige mensen hebben dit soort films gewoon nodig, kan me volledig indenken waarom iemand deze film niet zou kunnen waarderen. Maar ach, ieder z'n kopje thee. Of koffie natuurlijk

Liever koffie ,

Nee ik kan het opzich ook wel begrijpen maar eigenlijk is het toch allemaal niet zo moeilijk en dan omdat mensen dan zogenaamd na moeten denken vind iedereen hem geweldig. Ach ja ik snap sowieso niet hoe sommige films in de top 250 belanden. Niet mijn ding laten we het daar idd maar op houden inderdaad .

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Je moet als kijker echt een gevoel hebben van "Woow, wat heb ik nu toch net gezien zeg." En dan vervolgens concluderen dat je gewoon een goed in elkaar gezette film hebt gekeken.

Dat het idd allemaal niet zo moeilijk is klopt wel, maar het is dan vaak de kunst om allerlei verbanden te leggen met alles en iedereen en dus op die manier de puzzelstukjes in elkaar leggen. Niet dat ik dat wil, maar ik kan me er iets bij voorstellen.

Q Jones

Hahaha jij wilt dat juist wel. Ik had geen woow gevoel ik den dat het daaraan ligt

avatar van TrickySmalls

TrickySmalls

Oh, pardon dat wil ik inderdaad wel ja. Hoe kan ik daat er nou neer zetten.

@Bardt1980

Director's cut, daar geeft Richard Kelly een verklaring op. Elke keer als zij in beeld komt lijkt het alsof ze gedronken heeft, of ze zit aan het drinken.

avatar van flipflop

flipflop

Geweldig. Een film die op bijna elk vlak uitblinkt. Acteerwerk is sterk, met name van Gyllenhaal, en de karakters en de sfeer zijn geweldig. Ook prachtig hoe de puzzel van het plot in elkaar valt op het eind. Verder een sterke Soundtrack en een toffe filosofische ondertoon. (Ook de details waren leuk; zo negeerde Donnie zijn psycholoog als ze over god begon)

canciser schreef:

@Bardt1980

Aha, is me niet opgevallen. Weer een goede reden om hem voor de zoveelste keer te bekijken

avatar van roger94

roger94

goede film alleen niet echt spannend ofzo

avatar van tal1b

tal1b

damn, deze film doet wat, wat maar enkele hebben.

113 minuten top film!

het grappige is, is dat ik deze voor 't eerst gezien heb

of ben ik ook door die wormhole gegaan?

canciser

En het mooiste is, is dat hij de 2e keer vaak NOG leuker is! Deze films blijft geniaal, perfecte film.