Genre: Misdaad / Komedie
Releasedatum: 17 oktober 1996
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Plot Fargo
"A lot can happen in the middle of nowhere."
Jerry Lundegaard (William H. Macy), een autoverkoper in een klein stadje in Minnesota, zit tot over zijn oren in de schulden... maar hij heeft een plan. Hij zal zijn vrouw laten ontvoeren door twee schurken (Steve Buscemi en Peter Stormare) om vervolgens aan zijn rijke schoonvader een flink bedrag aan losgeld te vragen. Het zou een eenvoudige klus moeten worden, ware het niet dat de criminelen direct na hun aankomst in Fargo drie inwoners koudmaken. De hoogzwangere politie-agente Marge Gunderson (Frances McDormand) wordt belast met het moordonderzoek. Wie denkt dat haar gebrek aan ervaring met grote misdrijven in haar nadeel zal werken, komt bedrogen uit. Marge ontpopt zich tot een ware speurder met de neus van een bloedhond en de vastberadenheid van een terriër.
- Trailer (YouTube)
- Fargo / Barton Fink (MusicMeter)
- Tv-serie (TvMeter)
Lou
Shep Proudfoot
Mike Yanagita
RzeroY
Te vaag...Ik ben echt compleet in de war van deze film. Nog nooit zo'n vreemde film gezien. Alsof je als kijker voor de gek wordt gehouden. Normaal gesproken had ik de film allang afgezet, maar toch bleef ik op de één of andere manier geboeid kijken..
Heeft die Margie nou een Oscar gekregen voor haar vertolking? Te bizar. 'T leek wel cabaret wat ze aan 't doen was.. Echt een 'typetje'. Wat zit hier achter?
Moet em snel maar eens herzien, want heb ook zeker gelachen om alle idiote dingen die er gebeuren. Misschien dan inderdaad meer met de gedachte dat 't puur (zwarte) comedy is...
Kan er op dit moment geen zinnige waardering aan geven...
stefan dias
Dat gebeurt wel vaker met de Coen Brs. Ik vind het echter niet zozeer 'voor de gek houden' als wel net een veel realistischer beeld geven van hoe de dingen in het echt (zouden) gebeuren.
Die Jerry die alles hopeloos in de knoei laat lopen. Misdadigers die allesbehalve slim zijn en politiemensen die gewoon het spoor volgen van wat hen aangereikt wordt (I don't know…just funny looking)
Heerlijk verfrissend en een vette knipoog naar de courante Hollywoodonzin die men daar soms durft maken.
RzeroY
Daar zit wat in.. Maar 't is toch net iets over de top vind ik dan.. Zoals die Margie speelt. Niet serieus te nemen. Zo zou 't in 't echt toch niet gaan lijkt mij. Dan is 't wel een hele vette knipoog. Wel hilarisch, en de humor is ook zeker om te lachen. Maar 't krijgt toch net op een verkeerde manier de overhand vind ik dan.. Op zo'n manier dat ik in ieder geval niet meer weet wat ik er van moet denken. Heb me zeker wel vermaakt, maar kan ';t haast niet serieus nemen, maar dat zal wel net de bedoeling zijn dan...
't Is in ieder geval wel een film die blijft hangen en die ik na herziening mss beter kan waarderen
stefan dias
Het blijft film natuurlijk en ik zou het ook niet meteen 'realistisch' noemen want ze han,teren allesbehalve een documentaire stijl en zetten alles heel hard naar hun hand.
Het is gewoon hun manier van werken…en daar hou ik ontzettend van. Mijn favoriet moment: als Jerry aan de telefoon heel slecht acterend begint te jammeren, tot hij zich plots realiseert dat hij de …secretaresse van zijn schoonvader aan de lijn heeft.
maerk
Fantastisch moment ja
RzeroY
Zeker een leuk moment ja:) Ik vond zelf het moment dat Buscemi (weet even niet meer hoe zijn karakter heet) dat hele parkeerterrein afrijdt en dan heel knullig parkeert om vervolgens maar helemaal niet te parkeren ook wel komisch. Na bezinking kom ik indd tot de conclusie dat er genoeg komische moment inzitten. Snel maar eens weer zien dan maar..
orbit
- 12092 berichten
Hier zou komedie/Misdaad moeten staan ipv Misdaad/Drama
mister blonde
Dat stond goed (na discussie)! Wie heeft dat nou weer zitten wijzigen?
Kspaceyfan
Dat het een waargebeurd verhaal is, geeft de film voor mij meer lading. De acteurs houden het niveau van de film enigzins hoog.
Wat het verhaal betreft kom je dit 1keer in de 2 weken tegen bij een crime op RTL 5. Een goede film maar niet meer dan dat. Had er iets meer van verwacht na de notering van deze film gezien te hebben.
jawaka
Het is niet waargebeurd (wat denk je zelf? Ha, ha, ha!!), dus verlaag je stem maar even.
Kspaceyfan
oh ok, hebben ze gebruikt om de film aan te dikken las ik op internet. Ga me stem niet verlagen maar word de film niet beter van.
Schitterende sfeervolle film met gave personages!
Gisteravond deze film voor de derde keer herzien en het blijft van begin tot eind genieten geblazen.
Wat een sfeer heeft Fargo alleen al door het witte landschap en de prima bijpassende muziek. Het verhaal is uiterst leuk bedacht en het feit dat de Coens aan het begin aangeven dat het allemaal zogenaamd gebaseerd is op een waargebeurd verhaal, doet je al glimlachen.Een film kan slagen of falen door de acteurs cq personages die zij vertolken, maar ik ken eigenlijk geen een film waarin de personages zo geniaal worden vertolkt als in Fargo.
Allereerst is er natuurlijk William H. Macy, eigenlijk altijd goed en hier zet hij op geniale wijze het personage Jerry Lundegaard neer. Eigenlijk is het maar een louche autoverkoper, die het liefst zo veel mogelijk aan een auto verdiend en niet altijd eerlijk is. Toch weet hij sympathie op te wekken, door zijn gestuntel en onzekerheid en op een bepaalde manier komt hij af en toe toch ook erg vriendelijk over. Dan heb je natuurlijk Buscemi en Stormare, die op haast net zo geniale wijze hun rol neerzetten. Buscemi als de drukke veelpratende crimineel,die zichzelf nogal eens overschat en Stormare als het keiharde zwijgende type, die erg koelbloedig oogt en handelt.Leukste scene is als Stormare televisie zit te kijken, haast emotioneel wordt van een of andere soap en Buscemi met een enorm bebloed gezicht binnenkomt en zegt: "You should have seen the other guy". In een woord fantastisch!
Tenslotte is er nog Marge, ook al zo fantastisch ingevuld door Frances McDormand. Ze komt enorm aardig en liefdevol over als agente en oogt op het eerste gezicht ietwat sullig, maar is toch een heel stuk slimmer en doordachtzamer dan je zou vermoeden.
Daarnaast zijn de dialogen vaak subliem en krijgt de film door het Zweedse accent, (Jaah!) dat iedereen in de besneeuwde dorpjes daar lijkt te hebben, bedoeld of onbedoeld nog een stukje grappiger over.
Vaak heb ik op dit moment van het jaar alweer veel zin in de zomer. Dat gevoel is er nog steeds, maar Fargo deed me stiekem toch ook verlangen naar een winters landschap, omdat de mooie cinematografie van de film mij liet zien, dat dit ook erg mooi kan zijn. Blijft alleen jammer van de kou
Vijf sterren blijven makkelijk staan en de film klimt zelfs weer een plekje in mijn top 10!
powerman
Een zeer orginele en bizarre film, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Macy speelt een goede rol als autohandelaar met geldproblemen. Omdat z'n zeikerige schoonvader hem geen geld leent, laat hij zijn vrouw ontvoeren door twee criminelen om zelf het losgeld op te strijken. De zaak loopt echter uit de hand, en het plan mondt uit in een moord. Geweldige bijrol voor Buscemi als schofterige crimineel, een een Oscar-winnende rol voor McDormand als zwangere politieagente. Regie is van de altijd bizarre broertjes Coen.
RzeroY
Gisteravond herzien. Kon me helaas toch te weinig boeien. Soundtrack is zeer sterk en er zitten zeker geslaagde momenten tussen maar meer dan 3 sterren heb ik er niet voor over. Wat voor mager jaar was '96 wel niet als die MacDormand een oscar krijgt voor vrouwelijke hoofdrol:S
Leland Palmer
You stay away from me, man! Hey, smoke a fuckin' peace pipe!
De laatste tijd ben ik nogal bezig om de door mij hoog gewaardeerde films te herzien, vooral omdat ik benieuwd ben of de hoge score bij herziening nog terecht is, of dat deze zelfs nog hoger kan. Vandaag kwam ik dankzij een paar dingen bij deze Fargo terecht. Het was al weer een behoorlijke tijd geleden dat ik deze film zag, maar ik kon me nog herinneren dat ik het een geweldige film vond. Vandaag vond ik 'm nog veel beter dan alleen geweldig.
De prachtige shots van North Dakota, helemaal ondergesneeuwd zorgen voor een ijzersterk fundament. Prachtige uitgerekte landschappen die de film zoveel sfeer meegeven dat je bijna denkt (of wilt) dat het bij jou thuis ook hartje winter wordt. Natuurlijk heb je met Roger Deakins achter de camera iemand in huis die ervoor zorgt dat het op dit gebied al niet meer mis kan gaan. Daarnaast ondersteund de prachtige score van Carter Burwell alles uitstekend, wat zorgt voor een meesterlijk geheel.
Tsjah, en dat is dat nog maar. Want eigenlijk zit het naast die punten op alle fronten perfect met deze film. De regie, het briljante script, maar ook de fantastische personages. William H. Macy en Frances McDormand zetten beide oscarwaardige prestaties neer (McDormand won er één) en Steve Buscemi en Peter Stormare zijn ook geweldig als de schurken. Beide weten dankzij hun vele quotes, handelingen en eigenlijk alleen hun kop al hilarisch te zijn. Voor de rest zit het ook goed met de bijrollen, veelal ook erg grappig, zoals die twee hoeren of die Chinees. Het accent is ook heerlijk met de O yaa? Yaa's
Geweldig allemaal.
Deze herziening is me dus erg goed bevallen. Van het begin tot het einde genoten van een staaltje perfectie. De film verhoog ik daarom ook naar de volle vijf sterren. De beste film van de Coen's wat mij betreft.
coldheaven
Wat een teleurstelling zeg.
Ondanks de relatief korte speelduur moest ik halverwege 'n adempauze nemen aangezien ik het gewoon benauwd kreeg van onvrede.
Eerst maar eens beginnen met iets positiefs; de cameravoering. Zoals Harm Jan al aangaf levert cameraman Deakins ons indrukwekkende shots af van het besneeuwde landschap van North Dakota. Muziek en landschap creëren sfeer en doen sommige momenten sterker naarvoren komen, zoals het moment waarbij Lundegaard verslagen en gefrustreerd zijn autoruit ijsvrij aan 't krabben is nadat hij een onbevredigend gesprek heeft gehad met z'n schoonvader; de verlaten, ondergesneeuwde parkeerplaats is typerend.
Er was echter één aspect wat voor mij doorslaggevend was voor de film; het dialect. Ik vond de meeste personages ronduit irritant; dat constante O yaa? Yaa van Lundegaard en de rest van de inheemsen, in combinatie met dat afgrijselijke Noord-Centraal Amerikaans Engelse dialect, deed geregeld m'n tenen krullen. Heel erg jammer, aangezien de acteerprestaties erg overtuigend waren. Ik snap dat Coen deze mensen een ander dialect heeft gegeven dan de boeven, maar als ze net als Buscemi en Stormare praatten (of in ieder geval niet dat KUTdialect), had ik de film zeker hoger gewaardeerd. Dit aspect heeft eigenlijk de hele film voor me verpest. Ik kón me er gewoon niet overheen zetten, aangezien er ook ellenlang gezever plaatsvond tussen de inwoners. En ik ben een groot fan van gezever (niet voor niets The Big Lebowski en Pulp Fiction zo hoog aangeschreven).
2/5 voor de sterke scenes met Buscemi en Stormare, en die briljante schoonpa van Lundegaard.
stefan dias
Dat mensen deze film een lage waardering geven OMDAT ZE DIALECT STOM VINDEN is zo ongeveer het stomste wat ik al op de ze prima site gelezen heb.
Het doet me een beetje aan mijn buurvrouw zaliger denken die Italiaanse films maar niks vond "omdat die Italianen toch altijd zo veel lawaai maken".
Dat mensen Engels praten i.p.v. Duits zoals in The Reader (en dan nog met een Duits accent!) lijkt me terecht wél ergerlijk. Maar dat de mensen een dialect spreken wat ook werkelijk daar zo gesproken wordt…
Ceeda7
Gitzwarte film van de Coens. De film waar hun succes allemaal mee begon.
Ik zou het niet echt Komedie/Misdaad noemen. Dit is eerder Snatch.
Hou het maar bij Drama/Misdaad aangevoerd door soms toch wel hilarische momenten.
Drama omdat het voor de omstaander van het verhaal toch niet zo'n pretje geweest moest zijn ( voor de Chef Marge) hoe zo'n onnozel plan uit de hand kan lopen( als het al dan niet waargebeurd zou zijn). Mooi moment vind ik in de auto op het eind van de film, wanneer Marge vaststelt dat er mooiere dingen zijn dan alleen maar een beetje geld. Dit en de score van de film, zorgt toch wel voor het "drama" in mijn ogen.
Kijken we naar No Country For Old Man : net dezelfde, bizarre situaties met gitzwarte komische aspecten. Maar een komedie kan je dit ook niet noemen.
Maar ik respecteer anderen hun mening, en wil daarbij graag reactie op mijn mening...
coldheaven
Niet als iemand zich er zo aan ergert dat het ten koste gaat van de kijkervaring. En met het oog op het genre (comedy) is het voor mij duidelijk dat de inwoners dialogen voerden waarin de typische klank in hun dialect er extra dik opligt. Veel mensen vinden dit kennelijk hilarisch, ik helaas dus niet.
Mocht dat jou niet zinnen, is dat jouw probleem
Meneer Bungel
Er is met behulp van een dialectcoach uit die streek extra aan gewerkt om het zo oorspronkelijk mogelijk te laten klinken, dat heb ik opgemaakt uit de extra docu op een dvd-versie. Dus het is niet bedoeld om de mensen aan het lachen(of huilen, in jouw geval
) te maken...
Jammer dat het voor jou een onoverkomelijk punt is, maar helaas...
coldheaven
Ik weet niets van de streek af, maar is het dan werkelijk zo dat de inwoners van North Dakota elkaar niets te vertellen hebben? En dat dat constante O ya? Yaa na elke zin herhaald moet worden? Kwam op mij toch over als (een poging tot) humor.
stefan dias
Oké, als het bij jou over komt als "het is er om gedaan" dan begrijp ik wel dat dit iets helemaal anders is dan "i don't like the accent" en kan ik al ietsje beter je irritatie begrijpen.
Ik van mijn kant had nooit het gevoel dat ze het er 'dik bovenop legden'. Er zit heel veel humor in deze film, met een gitzwarte rand weliswaar, maar de hoofdbron blijft toch het ongelofelijke geklungel van de protagonisten (en bij uitbreiding het mensdom). Heel verfrissend naast al die geweldfilms waarbij iedereen steeds superkoelbloedig en uitermate doelmatig en succesvol te werk gaat. Het is vooral dáármee dat de Coens de draak willen steken.
(Net als bij Burn After Reading trouwens: niks geen internationale complotten, enkel geklungel van ambetnaartjes met een veel te groot ego. Ha. Ha.)
Meneer Bungel
Soms weet ik het ook niet helemaal met de Coens, maar in geval van 'Fargo' heb ík het idee dat alles serieus is bedoeld... De humor lijkt meer een soort van valkuil in deze thriller/drama. Dat je de neiging hebt te lachen, maar eigenlijk is het triest en gruwelijk. Eén van de beste voorbeelden vind ik Jerry die zijn zoontje staat voor te liegen terwijl hij gewoon geen benul heeft van waar Gaer Grimsrud en Carl Showalter(de ontvoerders) werkelijk toe in staat zijn, zo dom en onvoorzichtig speelt hij met mensenlevens.
Reservoir Dogs
A lot can happen in the middle of nowhere.
Weer een fascinerende film van de Coen’s!
Na het spannende No Country for Old Men en het grappige Burn After Reading, besliste ik om nog meer films te zien van de Coen’s, toen ik deze film zag liggen heb ik niet getwijfeld en maar meteen meegenomen. Ze doen me soms een klein beetje denken aan Tarantino omdat ze ook altijd van die absurde, bizarre films maken met hilarische situaties in.
Weer heel knappe acteerprestaties, soms deed Peter Stormare me een beetje denken aan Javier Bardem de killer uit No Country for Old Men. Beide zetten ze hun rol als zware jongens die voor niets terug deinzen ijzersterk neer. Dit was men eerste keer dat ik Steve Buscemi in een film van de Coen’s zag, ook hij deed het prachtig! Inderdaad een gitzwarte film zoals hier al wordt aangegeven. De zwarte komedie moet je wel weten te pruimen. Vooral Steve Buscemi zorgde daarvoor met zijn Memorable quote als Is it, Jerry? Why don't you ask those three poor souls in Brainerd if a deal's a deal. Go ahead, ask them! De film heeft echt een paar schitterende scènes mede door het knap camerawerk vermengd met de prachtige locacties, ook de muziek mag er best wezen!
Rosicky
Onwerkelijk verhaal met bijzondere acteerprestaties.
De actiestukken deden mij enigsinds denken aan Reservoir Dogs, niet in de laatste plaats door Buscemi; die de leukste rol van allemaal heeft.
Don MN
Fargo
Na het extreem goede No Country for Old Men was ik op zoek naar meer van Coen. Beide films kun je met elkaar vergelijken, al hangt er een totaal ander sfeertje in beide films, brengen ze dezelfde boodschap. Geld is niet het belangrijkste in het leven.
Daarentegen was No Country for Old Men humorloos, waar Fargo eigenlijk supergrappig was, pikzwarte humor dat wel. Steve Buscemi bewijst opnieuw (Reservoir Dogs) een groot acteur te zijn. Hij als oneindig kletsende crimineel met naast hem een zwijgende Stormare is echt een geweldig duo, maar ook uberkluns Jerry was super, denk aan de scène voor dat hij z'n schoonpa gaat bellen, zo grappig.
Zoals al een aantal keer aangegeven is, komen de Coen films overeen met de Tarantino's, maar kopieën zijn het zeer zeker niet, daar zou ik deze geweldige filmmakers zacht uitgedrukt mee tekortdoen.

Vijf goede films waaraan échte koppels samenwerkten

Deze populaire series zijn gebaseerd op een film

The Godfather

American History X
Misdaad / Drama, 1998

The Pianist
Drama / Oorlog, 2002
bedroglosgeldminnesotasalesclerkwinterontvoeringunsociabilitypolitiestolen moneynorth dakotamoorddonkere komediegeldsneeuwpolice officer killedpolitie agentcar dealershipwoodchipper autoaxe murdermacabrestate trooperpolice officer shotsnowing false historyneo-noirmurder of a police officer complexminneapolisaxeedina, minnesotaminneapolis, minnesotapolice officers